Riktigt bra Potter!

Om första filmen i Harry Potter-serien var bra, var ju den andra riktigt bra. "Harry Potter och Hemligheternas Kammare" är nästan otäck stundtals. Den har gått rätt långt bort ifrån den första filmen som stundtals blev lite fånig. Den här filmen är rätt mörk, och därmed bättre. Förvisso lär många yngre barn bli rädda när de ser den.
 
Jag kan inte minnas att jag tyckte "Harry Potter och Hemligheternas Kammare" var så här bra när jag såg den första gången. Nu blir jag ännu mer sugen på att se om fler filmer i serien.
 
Annars har väl inte själva dagen varit något utöver det vanliga.

MTV

Lugnare på Twitter idag.
 
Jag skrev precis ett inlägg om hur MTV inte formade mig, men säkert andra, allt enligt dokumentären "MTV - kanalen fom formade en generation". Jag skrev att jag upplevde MTV som skräp och att det var ZTV som gällde för mig.
 
Bloggen strular, därför försvann inlägget.
 
Jag orkar därmed inte skriva mer nu heller...

Dagens snackis, och en sväng Troell

Dagens snackis har varit att vårdgivare enligt DN tillmötesgår ett påhittat krav gällande önskemål om etnicitet på läkare. Först måste jag säga att vi på Migrationsverket frågar alla om de önskar något speciellt kön på handläggare, tolk och biträde. Jag tror aldrig det har problematiserats. Vi frågar även efter önskemål om specifikt biträde. Även om det senare svårligen kan ses som någon form av diskriminiering rent juridiskt, så går det ju givetvis se det så ändå. I övrigt har jag lite svårt att förstå vad som är målet med en sådan undersökning? Nu har jag dock inte läst själva artikeln eftersom den antagligen ligger bakom en betalvägg. Jag antar att målet är att visa på rasism, och det är väl fint, men mycket handlar nog snarare om hjälpsamhet, och varför skulle inte en människa få ha önskemål gällande något som är så pass ingripande i integriteten som ett läkarbesök? I många andra fall är integritet väldigt viktigt.
 
En kan tycka vad en vill, men som vanligt blir debatten efter sådana här undersökningar infantil.
 
Ja, ja något annat då... Jag såg Alandhs dokumentär om Jan Troell "Ett par dagar i november med Jan Troell". Han verkar vara en skön typ den där Troell. Ständiga små skämt som jag inte tror Alandh uppfattar :-). I övrigt måste jag snart se Troells filmer om utvandrarna.

Sierskan

Ett kort och härligt besök till Örebro under helgen. Kikat på Nisses fina nya lägenhet, fått roliga nyheter och tagit ett par bira på Frimis.
 
Annars tänkte jag mest skriva lite om den roande dokumentären "Sierskan" om Saida. Saida känner alla svenskar till som är födda på 80-talet och tidigare. Som jag minns det så trodde en väl inte riktigt på det hon gjorde, men hon var ändå med på SVT och det fanns ändå de som tog henne på allvar. Jag tror Sverige faktiskt var lite mer magiskt på 90-talet. Även om en inte riktigt trodde på siare osv, så fick de ändå plats i SVT på ett rätt seriöst sätt. Det är inte som "Spökjägarna" och allt vad liknande program heter nuförtiden. Om det nu var en mer magisk och accepterande tid på 90-talet gällande allt möjligt hokus pokus kan jag inte påstå att det är något jag saknar :-).

Bokminnen

För några dagar sedan hade jag ingen bok att läsa. Det gjorde att jag tog en av Valles böcker; "Tio små negerpojkar" av Agatha Christie. Det är sannolikt en av världens mest kända deckare och går rätt snabbt att läsa med sina ca 200 sidor.
 
Jag läste boken första gången, som jag minns det, i mellanstadiet. Nu många år senare känns det som att jag läste väldigt mycket på den tiden. Det var mycket Bröderna Hardy, Tre Deckare, Fem-böckerna, Sherlock Holmes och givetvis en del Agatha Christie. TV och dataspel fanns även då, men jag måste ha roats mycket av böcker ändå. Förvisso fanns inte smarta telefoner så att jag kunde vara uppkopplad på internet hela tiden, vilket säkert gav en del tid till läsande av böcker istället.
 
Att nu läsa "Tio små negerpojkar" 25-30 år senare blev så klart en tripp in i minnet. Jag är förvånad över hur mycket jag faktiskt mindes av boken. Av själva intrigen var det mesta bekant och en hel del klara minnen. Jag antar att boken satte avtryck när jag läste den första gången. Något jag däremot helt hade glömt bort var bokens moraliska lager gällande att de som mördades hade orsakat andras död, även om det kanske inte kan räknas som mord. Den delen kändes ny när jag läste boken nu igen. 
 
I övrigt är det en väldigt bra bok. Självfallet är mycket i den orimligt, men allt är snyggt upplagt vilket gör boken fängslande.
 
Vi har även sett "After the Wedding". En film med en något för intrikat intrig för att det ska bli bra. Det är även på något sätt för tydliga "krockar" mellan rik och fattig för att det ska kännas rimligt. Sedan är det bra skådisar som även gör ett bra jobb, men det räcker inte riktigt. Filmen ger en ambivalent känsla av avsmak och misslyckande. 

Torsdag

Det är bra segt på jobbet, inte mycket att syssla med.
 
Trist att kika igenom Twitter där minnesdagen gällande terrordåden i Oslo främst innebär pajkastning för att finna politiska poänger. Det är märkligt.
 
Jag glömde bort att jag även såg dokumentären "Jazzsommar: filmen om Esbjörn Svensson". Bandet Esbjörn Svenssons Trio var inget jag lyssnade något på när det begav sig, trots ett mycket stort musikintresse vid den tiden. Nästan lite märkligt. Kanske ännu märkligare med anledning av att bandet är från Skultuna som inte är speciellt långt från Närke. Konstigt sätt att dö på också, alltså gällande Esbjörn, under en dykutbildning, på bara några meters djup.
 
Ja det var väl det jag hade att förtälja för dagen.

Harry Potter

Jag har tänkt att vi ska kika igenom alla Harry Potter-filmerna. Valle är väl lite tveksam, men nu har vi lyckats se den första "Harry Potter och de vises sten". Jag har ju sett den förut, men det var för långt mer än 10 år sedan, så det var väl dags igen :-).
 
Jag vet inte om Valle var så imponerad av filmen, men jag tyckte att den var rätt bra. Slutet, när det främst är barnaction, är väl inte jättespännande, men annars måste jag säga att det är en bra film. Förutom slutet då, så upplevde jag inte att det är en film som är direkt riktad till barn, utan en film som passar alla åldersgrupper. Alan Rickman som "Snape" var ju trots rätt få repliker ändå bäst :-).

Notiser för minnet

Idag var jag tillbaka på jobbet för första gången på några veckor. Det var rätt lugnt, men jag kan inte påstå att jag längtat.
 
De sista dagarna under semestern spenderade jag en hel del framför olika skärmar. Försökte ta igen lite dokumentärtittande. Nu tänkte jag kort notera vad jag sett och vad jag tyckte. Främst för att hjälpa minnet i framtiden.
 
"Uppror i USA". En dokumentär om olika högerextrema grupper i USA och deras roll i stormningen av Kapitolium. Ja galningar finns överallt, och många verkar finnas i USA. Det var egentligen inte mycket som satte sig efter att ha sett dokumentären.
 
"Varför mördades Jamal Khashoggi". Titeln talar för sig själv. Riktigt intressant dokumentär. Att förorda någon form av objektiv journalistik i Saudiarabien kan kosta en dyrt.
 
"Jodie Foster - Hela livet på film". Jag kunde inte mycket om Jodie Foster innan. För mig är hon mest känd från "När Lammen Tystnar". I dokumentären framstod hon dock som en intressant person. Uppskattar att hon inte ser någon anledning till att berätta om sin sexuella läggning. Varför ska hon göra det för att det eventuellt passar olika gruppers politik?
 
"Var månlandningen en konspiration?". Den här dokumentären hade jag sett tidigare, men den var värd att se en gång till. Här går de igenom en massa fakta som månlandningsförnekare har och visar att deras fakta inte alls talar direkt emot att människor har varit på månen. Fin dokumentär som möter motståndarnas argument på ett respektfullt sätt.
 
"WeWork - enhörningens uppgång och fall". Imponerande om hur en person lyckas få ett företag som hyr ut kontorsyta att bli superhett. Jag blev mer fascinerad av hur han lyckades än själva fallet.
 
"El coyote - smugglare eller samarit". Dokumentär som handlar om människosmugglingen till USA. Visar åter på hur mycket människor kan satsa och sätta på spel för en förhoppningsvis bättre framtid.
 
"Idrottens gränsland". En dokumentär i tre delar om huruvida vissa skor, höghöjdsträning osv är fusk eller inte. Intressanta frågor!
 
"I am Burt Reynolds". Jag blandar alltid ihop Burt med Tom Selleck och Kurt Russell, och det kommer jag nog forfarande att göra. Någon jag tar med mig är dock att Burt tydligen var riktigt stor i filmvärlden.
 
"Dokument utifrån - Skilsmässa på liv och död". Handlar om hur farligt det kan vara att vara kvinna och vilja skiljas i Turkiet. En undrar dock hur illa det är mot hur det ser ut i andra länder.
 
Ja det var väl det jag hunnit med...

Levodopa

Igår såg vi lite slumpmässigt filmen "Awakenings". En verklighetsbaserad film om en läkare som börjar ge levodopa, eller L-Dopa som det också kallas, till ett gäng apatiska patienter. Alla patienterna hade haft europeisk sömnsjuka, vilket efter hand gjort dem apatiska. Med levodopa vaknade de dock upp vid ett tillfälle och började leva "normalt". Tyvärr hjälpte levodopan bara ett tag, och efter hand regredierade patienterna tillbaka in i apatin.
 
Spännande historia och det verkar inte som att vetenskapen riktigt förstått vad europeisk sömnsjuka beror på. Oerhört intressant.
 
Jag undrar också om jag själv stött på det här med L-Dopa när jag studerade psykologi. För ämnet är långt ifrån obekant i mitt minne, men jag kan dock inte minnas varför det är så bekant. Det är lite irriterande, men antagligen läste jag kort om det på universitetet.
 
Jaja, "Awakenings" är en mycket bra film som finns på Netflix i dagsläget.

Priviligerad

Jag vet inte om mitt twitterflöde har varit så här illa som det är nu. Det är lite förståelse och eftertränksamhet. Alla lägger sig i sina skyttegravar och försvarar sin ståndpunkt. Som med vaccinet, det finns så klart mycket bra med vaccinet, och sannolikt flera risker, men det är sällan det är någon som värderar det mot varandra. Vaccinet är antingen superbra eller skit.
 
Den senaste twitterstormen har uppstått efter ett sommarprat av Nadim Ghazale, där han säger något i stil med att svenska män är priviligerade. Det har många reagerat på och allt har gått bananas. Det är dock ingen i mitt flöde som verkar vilja titta närmare på varför folk blir irriterade, eller om Ghazale har en poäng? 
 
Jag tvivlar inte en sekund på att det kan vara svårare att få arbete på en arbetsplats om en är "utlänning" där det är "svenska" personer som anställer, men jag har svårt att tro att det skulle vara något utmärkande för "svenskar". Det är inte speciellt konstigt, varför anställa någon vi känner lite mindre samhörighet med än någon annan? Det kan även bero på egna erfarenheter av dåliga rekryteringar osv. Det är många som inte kan svenska språket tillräckligt bra, vilket gör att jobbet tar längre tid osv. Det är inte så märkligt, och det är kanske rasism (jag förstår inte begreppet längre)? I ett "svenskt" majoritetssamhälle kan det väl därför bli så här? Då har jag även lite svårt att se att en vanlig "svensk" man inte skulle kunna vara priviligerad/gynnad i vissa fall. Vi behöver väl inte alltid bli kränkta, kan vi inte bara se på själva sakfrågan? Även om vi kanske vill vara helt mekaniska i vårt tankesätt, så kommer vi aldrig komma dit. Vi är starkt präglade av våra erfarenheter och bakgrund. Saker och ting kommer aldrig bli helt rättvisa på individnivå.

Minigolf

Igår spelade vi minigolf, eller om det nu kallas bangolf, men vi har ialf ett par fina banor här i närheten av där vi bor. Valle hade aldrig spelat tidigare, så det var verkligen dags för henne att få spela en runda.
 
Det var rätt kul att spela och jag funderade en del kring när jag spelade senast? Det jag kunde komma på var i Fjällbacka sommaren 2013, och det var även det jag kunde se när jag sökte här i bloggen och bland mina bilder.
Så här såg det ut då. Hade väl lika gärna kunnat vara igår. Som det ser ut använder jag samma kläder osv fortfarande :-). Det är samtidigt lite skrämmande att något som inte känns som så länge sedan ändå var för åtta år sedan. Var tar tiden vägen?
Förutom hatten, och kanske skorna, hade jag nog kunnat sett likadan ut 2013 :-). Inte mycket till förändring här inte.
 
Idag förefaller det bli ett bad i Huvudsta.

Split

Eftersom det inte går att sova på nätterna med anledning av värmen är jag uppe längre på kvällarna. Därmed kikiade jag på filmen "Split" av Shyamalan igår kväll. Helt ok film med bra skådespeleri av James McAvoy, men som är en i raden av filmer och böcker där en person har flera personligheter. Jag förstår att temat är lockande för författare, men för mig känns det mest överdrivet och nästan fånigt. I "Split" drivs det även så långt att en person till och med blir något annat än människa. Det blir lite för mycket av det goda.
 
Nu efter att ha sett "Split", om än inte helt betagen, blir jag sugen på att se om "Unbreakable" och se "Glass" som tydligen ska hänga ihop.
 
I övrigt är det mycket skönare väder idag, och det går att vädra ut lägenheten. Det kanske därmed går att sova inatt :-).

Satan så varmt

Att bo på en vind när det är runt 30 grader ute är inget att rekommendera. Det är ju förvisso inte så svårt att förstå att det förhåller sig på det sättet, men jobbigt är det.
 
Vi kom hem igår eftermiddag. Allt rullade på med resan, och det blev taxi från Arlanda med Bolt. Blir ju ungefär samma kostnad för två som med buss till Örebro.
 
Sista kvällen i Rom för den här gången spenderades med middag i Trastevere på en trevlig italiensk restaurang. De har tydligen lite av en grej i Rom att förbokning inte alltid kan göras på restaurangerna, så folk står glatt utanför och väntar ett tag till ett bord blir ledigt. Jag tror vi väntade i över en halvtimme den här gången.
 
Efter maten gick vi igenom de gamla judiska kvarteren.
Där fanns bland annat många sådana här skyltar i asfalten. Otäckt och ledsamt i det lilla.

The importance of being idle

Titeln syftar på en låt med Oasis som jag bara minns själva titeln på, jag skulle säkert inte ens kunna koppla ihop låten med titeln om jag hörde den. Jag vet inte heller om jag förstår titeln rätt, men jag tänker att det betyder något i stil med "det viktiga med att vara sysslolös". Alltså att ibland bara koppla av och ha rätt tråkigt. Då menar jag inte bara att vara ledig från jobbet, utan att inte heller ha några direkta planer för stunden. Inget hus att renovera, ingen serie att se klart eller bok att läsa ut. Alltså känslan av vad ska jag göra nu, utan att känna att det faktiskt finns något annat en borde göra.
 
Ungefär så har jag känt idag. Jag har mest legat i den tältsäng jag sover i här och inte gjort så mycket. Jag har inte heller känt någon direkt "stress" över att göra något heller. Egentligen bör jag vara uttråkad, men det är jag inte. Jag bara känner att jag är ledig och inte har något jag egentligen behöver göra. Jag låter bara tankarna vandra och somnar till om sömnen faller på. Det är inte så dumt ibland.
 
Till något annat då... Jag läste ut boken "Mindhunter", om och med John Douglas, för några dagar sedan. Det är superintressant hur de genom profilering kommer fram till hur den person som utfört ett speciellt brott är som person. De verkar även ha löst en del brott på det sättet, även om det är svårt att veta hur många. Det är även intressant att i boken följa många av de horribla brott som tas upp i boken. Något som förvisso också är interssant, men mest lite humoristiskt, är hur Douglas lyfter fram sig själv i boken. Mycket handlar om honom och hans privatliv samt hur duktig han varit i många situationer. Jag tror inte heller han lyfter fram ett enda exempel när han profilerat någon fel. Det kanske han aldrig har gjort, men en kan ju tänka sig att det gått fel ibland. Speciellt när många av profileringarna innehåller detaljer som att en person stammar osv. Men, men det är främst roande detaljer, boken är på det hela taget riktigt intressant och en bok jag verkligen kan rekommendera fill personer som är intresserade av brott och psykologi.
 
Ja det här inlägget skrev jag nog mest i brist på bättre :-).

Lite sightseeing trots allt

Idag är det molnigt och lite lägre temperatur här i Rom. Det verkar dock inte som att det blir svalt och skönt att komma hem till Sverige. Av vad jag kan se kommer det vara varmare i Sumpan än i Rom i slutet av veckan.
 
Igår hann vi med lite sightseeing. Först besökte vi "Scuderie del Quirnale" som är någon form av museum eller plats för olika utställningar. När vi var där var det en utställning vid namn "Tota Italia - Alle Origini di una Nazione". Där fanns en himla massa gamla grejer från romartiden. Det var Abbe som ville åka dit, så jag var inte riktigt förberedd, men aldrig fel att kika på gamla grejer från romartiden :-). Utanför ligger även presidentpalatset, och en stund efter att vi var där skulle det italienska fotbollslandslaget tas emot där, så det var ett stort säkerhetspådrag med poliser och avspärrningar.
Där inne...
Där utanför där landslaget skulle komma om någon timme.
 
Det var rätt kul när vi gick därifrån för då hamnade vi innanför avspärrningarna och hamnade alltså framför en massa människor som var där för att kika på landslaget. En kände sig nästan som en celebritet för en stund ;-).
 
Sedan åkte vi vidare till det som jag främst ville se, kyrkan "San Pietro in Vincoli. Det är en kyrka där det finns en relik som sägs vara kedjor som Petrus en gång varit fastkedjad med. Förutom det finns även en skulptur av Michelangelo vid namn "Mose".
Michelangelos "Mose". Som jag förstått det har dock inte Michelangelo gjort hela skulpturen, utan bara delar av den.
...men det var Petrus kedjor/bojor som jag tyckte var grejen. Är ju "fräckt" om det nu är så som det hävdas!
 
Under kvällen hade vi födelsedagsmiddag för Alberto som fyllt 80 år ute i Fregene. Mycket god mat från havet blev det :-).
 
Idag lär det inte bli så där jättemycket, även om det hade passat bra eftersom att vädret är lite mer uthärdligt. Ikväll blir det ialf middag med några vänner.

It's coming Rome

Inte för att jag nödvändigtvis är en supporter av det italienska landslaget, men att Italien vann EM och inte England har jag svårt att inte glädjas över. Nu må det vara i mångas ögon rasistiskt, men jag har mer än en gång irriterat mig över hur engelsmän beter sig. Fylla, slagsmål och glåpord till höger och vänster. Jag unnar dem verkligen inte ett EM-guld. Det är generaliserande jag vet, men de ställer ju till med ett mindre kaos överallt känns det som :-).
 
Här i Rom har det tutats och skjutits fyrverkerier efter vinsten, och segern verkar främst ha firats på ett sådant sätt som sig bör. Det är svårt att inte älska Italien, trots att en och annan fotbollsspelare lägger sig lite väl lätt :-).
 
Några andra grejer!
 
I förrgår kväll tog vi ett par drinkar på ett fantastiskt ställe vid Colloseum. Inte det billigaste stället i Rom, men fantastisk utsikt och goda drinkar. Nu minns jag dock inte vad stället heter, annars hade jag ju kunnat rekommendera det...
Snart drinkar vid solnedgången.
 
Förutom fotbollen igår badade jag och spelade tennis med Valles brors familj. Valles bror har spelat tennis under hela sitt liv, och är riktigt bra. Jag hade därmed inte en chans, men det var kul att spela lite :-).
 
Tennisanläggningen har alltså även en pool osv. När vi var där spelades finalen i Wimbledon mellan Djokovic och Berettini. Det satt därmed ett gäng tennisintresserade och kikade på matchen, så vi tittade lite också. Jag antar att Valles bror sa till någon på skoj att jag var en supporter av Berettini, men jag visste inte vem han var förrän jag kom till Italien. Det gjorde dock att någon TV-kanal ville göra en kort intervju med mig gällande supportarar till Berettini utomlands. Jag tackade dock nej, kände att det inte var riktigt schysst att hävda att jag hade något större intresse av Berretini, även om jag så klart ville att han skulle vinna matchen, vilket han dessvärre inte gjorde :-). Ingen orättfärdigad stund i rampljuset för mig alltså :-).
 
Ikväll ska vi iväg och fira Albertos 80-årsdag i Santa Severa, blir skoj!

Lite Fregene

Jag har inte bara legat och läst bok i soffan här i Rom, lite annat har vi faktiskt gjort. I förrgår kväll var vi en sväng och käkade i det livliga men rätt mysiga Trastevere här i Rom. 
Typisk bild från Trastevere.
 
Igår åkte i till Fregene och bodde där en natt. Det blev lite bad och att se solnedgången på stranden, mysigt.
Solnedgång på stranden.
 
Idag hyrde vi varsin surfbräda och försökte surfa lite. Vågorna var väl så där, och vi är väl inte så bra, men jag lyckades ta en våg ialf :-). Det är enklare med bättre vågor och instruktörer.
Surfplejset!
 
Efter att vi surfat glömdes det lite grejer, men de fanns kvar när vi åkte tillbaka. Det hade kunnat blivit jobbigt...
 
Ikväll blir det mat och dryck med några vänner.

Njuter i lugnet

Idag har jag inte gjort mycket. Läst en del i "Mindhunter" som jag lånat av en kille på jobbet. Det är väl förlagan till serien med samma namn. Mycket känns igen, men som vanligt är det mer i en bok än i en film eller serie.
 
Jag blir även bortskämd med god mat hela tiden :-). Det är inte heller någon som tjatar på att gå ut eftersom det är så varmt. Det måste vara det närmsta ett vilohem jag kan komma :-).
 
Jag hann även med att se dokumentären "Styr den opp!" om svensk reggae. Antar att den återlanserades på SVT Play med anledning av Peps Perssons bortgång. Det är ju kul med reggae, men när det främst blir identitetspolitik av det tröttnar jag. Det blir lite korkat.
 
Något annat korkat, men kanske mest tröttsamt, är dagens twitterstorm mot Kristerssons belastningsuttalande. Jag kommer aldrig riktigt förstå den kränkthetsreflex som finns hos så många. Det är som att de har internaliserat ett sätt att förstå sin omgivning att de inte kan ta in något annat. Det är så märkligt. Sedan kan en ju ha åsikter mot det som förmedlas, men det är ju sällan själva innehållet som kritiseras per se, det är snarare ett avståndstagande som måste visas.

Ett varmt Rom, och lite film

Om det är varmt i Sverige är det ännu varmare i Rom. Inte någon överraskning förvisso, men här är temperaturen uppe och nosar på 35 grader. Det innebär att det inte kommer att bli så mycket gjort under dagarna, men vad gör det när det är semester :-).
 
Det var riktigt gött att kunna ta taxi för en rimlig penning till Arlanda imorse. Det gjorde att, trots att planet gick 07:30 imorse, behövde det inte bli en buss mitt i natten. Resan har rullat på, men som vanligt blev jag kontrollerad lite extra i säkerhetskontrollen.
 
Jag tänkte nu skriva lite kort om några filmer vi sett nu under min ledighet. Vi har sett alla tre "The Beverly Hills Cop". Den första i serien är en fantastisk film som jag redan som liten tyckte väldigt mycket om. Jag minns att jag var mycket fascinerad över hur de kunde köra sönder massa bilar med lastbilen i början av filmen. Jag förstod inte riktigt hur de hade råd :-). Filmen har förvisso lite för mycket pang-pang där ingen blir träffad osv, men det var ju också något jag som barn tyckte var rätt fräckt, men nu blir det mest fånigt. De andra två delarna i serien är inte dåliga, men det blir främst samma sak som i första delen fast med en uppenbart inte lika inspirerad Eddie Murphy. Det gäller speciellt den sista delen.
 
Vi har även sett "The Social Network", och den var ju bättre än vad jag mindes det. Att den var så inspirerande till att ta vara på idéer hade jag helt glömt. Jag såg den förvisso på en dator förra gången och hade bättre förutsättningar nu, det kanske gjorde upplevelsen bättre!?

Lite mera Sthlm, men snart Italien

Imorgon drar vi till Italien om allt går som det är tänkt. Idag har vi tagit PCR-test och hoppas på att resultaten blir negativa. De ska komma omkring 22.00 ikväll.
 
Vi tog testen på Hötorget, så då passade jag på att efteråt gå samma väg som antagligen Stig Engström gjorde efter att han sannolikt skjutit Palme. Jag har varit på platsen för mordet många gånger tidigare, men inte gått upp för trapporna längs flyktvägen osv, vilket jag gjorde idag.
Tunnelgatan (för Olof Palmes gata är väl på andra sidan Sveavägen?), och flyktvägen efter mordet, som jag hört talas om så många gånger under livet.
 
Vi tog sedan en promenad till Gamla stan så att jag kunde ta en titt på några grejer i Storkyrkan. Där inne har jag eventuellt varit förut, men inget jag kan säga med säkerhet.
 
Det jag främst ville se inne i kyrkan var träskulpturen Sankt Göran och draken och den gamla målningen över Stockholm - Vädersolstavlan.
Sankt Göran och draken. En redig pjäs till skulptur!
Vädersolstavlan, den har jag ju sett många gånger på bild genom åren, men aldrig, vad jag kan minnas, i verkligheten förut.
 
Sedan bar det av till Hökarängen för bad med Felix och Bea. Första doppet för mig i år, och det var riktigt skönt i vattnet, men det är alltid det här åbäket med att försöka hålla sig borta från solen. Det är lättare sagt än gjort!
 
Jaja nu är det packa osv som gäller. Sedan hoppas jag att vi kan få tag i en taxi imorgon bitti.

Äntligen Birka

Äntligen lyckades jag ta mig ut till Björkö i Mälaren och kika på vad som finns kvar av Birka, vilket egentligen inte är någonting förutom lite stenar och kullar som innehåller gravar.
 
Jag har nog aldrig haft något större intresse av vikingatiden, jag har förvisso sett några dokumentärer och läst någon bok om tiden, men inget utöver det vanliga. Däremot har Birka mer eller mindre alltid fascinerat mig, det med anledning av (som jag minns det) att jag satt och kollade på Vetenskapens värld som barn med pappa när det var reportage från Birka. Jag minns att de pratade om Hjalmar Stolpe osv, men jag minns inte riktigt vad det var som gjorde att det fascinerade mig, men det gjorde det, för minnena finns där tillsammans med en längtan efter att få besöka Birka.
 
Under åren som gått har jag dock inte tänkt så mycket på att det faktiskt går att besöka Birka, men när någon pratat om det har jag blivit sugen. För ett par år sedan bestämde jag mig för att göra slag i saken att så snart som möjligt besöka Birka, och idag blev det äntligen gjort.
 
Det var jag och Linus som tog Strömmas tur med båt ut till Björkö och Birka. En tur på ungefär två timmar genom en vacker Mälaren. Varmt som tusan var det också :-).
 
Väl ute på Björkö hamnade vi rätt direkt i en guidad tur på ungefär en timme där vi fick mycket information, med glimten i ögat, om Birka och dess historia. Alltid kul med guidning. Sedan blev det lite mat på restaurangen på ön varefter vi kikade på det lilla museet innan vi gick runt en kort stund själva på ön.
 
Det är en intressant plats, men det finns egentligen inte så mycket att se som jag skrev tidigare. Det finns några hus de byggt upp och stenar samt kullar med gravar, men så mycket mer är det inte rent visuellt. På toppen av ön bjuds en dock på en härlig utsikt.
Delar av muren till en gammal fornborg om jag förstod det rätt. Även en rätt bra bild på hur det ser ut på många ställen på Björkö.
Ansgars kors, som definitivt inte fanns på vikingatiden på Björkö, men som ändå har blivit någon form av symbol för Birka. Ansgar var dock där ett par gånger och försökte kristna invånarna i Birka, men det gick väl så där.
 
Även om det kanske har framstått i texten som att jag inte tyckte att det var så mycket att se under besöket tyckte jag ändå att det var ett fantastiskt besök. Att bara få strosa omkring på en sådan här historisk plats efter att ha tänkt på det så länge var minst sagt härligt :-).

Nolan goes Bond

Jag har precis sett filmen "Tenet", en film av Nolan jag velat se länge. Nu finns den på HBO, så därför kunde jag passa på. Det var en rörig film, vilket inte förvånade mig eftersom det var Nolan, men det var inte helt lätt att hänga med. Tiden går både fram och tillbaka och det är lite svårt att förstå var en är i tiden i filmen. Det är nog lite väl rörigt för att det ska bli helt bra, men annars var det en väldigt underhållande film. Fint foto från många delar av världen och mycket spännande action. "Tenet" är lite som en väldigt komplicerad Bond-film. Som jag har förstått det är det många som sett den här filmen flera gånger, och det kan jag förstå, det är inte lätt att hänga med i alla turer.

Waldemarsudde

Nu har halva semestern snart gått, det går fort.
 
Idag är det vädigt varmt igen!
 
I värmen tog jag en sväng till Waldemarsudde där jag inte tror att jag varit förut. Det lite med anledning av att jag såg en dokumentär om prins Eugen för något knappt år sedan, men även som med mycket annat, att det är en plats jag hört talas om genom livet men aldrig tidigare besökt.
 
Jag gick in på museet och kikade på lite konst av främst svenska konstnärer. Jag blev väl inte helt betagen, vilket säkert beror på lite dålig kunskap om konstnärerna. När jag däremot gick in i "Slottet" blev jag mer imponerad av både inredningen och den konst som hänger där.
Prins Eugens kanske mest kända målning "Molnet", och jag som bevis på att jag var där :-). Personligen kanske inte helt betagen av målningen, men men...
Inne i "Slottet" med Josephsons "Strömkarlen" i bakgrunden som jag blev mer imponerad av.
 
Nu lär det bli en lugn kväll, men imorgon bär det av ut till Birka i den fortsatta värmen...

mother!

...men först, landgång heter det väl, den en går på när en ska på en båt!? Hjärnan är inte alltid snabb :-).
 
För några dagar sedan såg jag filmen "mother!". En psykologisk skräckfilm av Aronofsky. Jag tänkte att vad kan gå fel här, det här måste ju vara riktigt bra, men det var det ju verkligen inte. Vilken skitfilm! ...eller jag ska inte överdriva, det var påkostat och hyggligt skådespeleri. ...eller jag kan nog inte riktigt bestämma mig om Jennifer Lawrence är bra i filmen, hennes karaktär gav ett overkligt intryck, men jag antar att det var tänkt att det skulle spelas så. Det är dock främst manuset det är fel på. Vad vill Aronofsky säga? Som jag förstår det försöker han få in ett religiöst tema i någon nytappning, men det blir bara konstigt. Allt slutar i form av ett pretentiöst svårbegripligt magplask. Det är möjligt att jag inte förstått filmen, men det tror jag ingen gör i så fall.

Vackra Vaxholm

Idag har vi varit på Vaxholm. Det var främst Valentina som ville se skärgården och bada, men det var inte mig emot med en tur, speciellt med anledning av att det därmed fanns en möjlighet att se Vaxholms kastell.
 
Vi hade köpt båtbiljetter innan med Cinderella och hade därmed en fast tid att åka, vilket var vid 10 imorse. Vi missade dock ett t-banetåg och blev lite sena, men efter lite språngmarch hann vi med precis innan de drog bort den där grejen de har för att en ska kunna gå på båten. En minut senare och vi hade missat båten.
 
Det var en fantastisk sommardag ute på Vaxholm och säkert i stora delar av Sverige. Vi började med att lägga oss en stund i Norrhamnsbadet, där Valle sedan badade. Jag pallade inte. Främst för att jag ville undvika solen, och så jävla kul är det inte heller att bada, en blir ju inte renare direkt.
 
Sedan käkade vi på det mycket trevliga Vaxholms Hembygdsgårds Café. För mig blev det en härlig räksallad som kändes riktigt fräsch.
 
Valle ville sedan inte följa med över till kastellet, så det blev bara jag som åkte över dit medan hon fortsatte sitt solbadande.
 
Kastellet visade sig vara riktigt intresssant med museum och guidad tur. Under den guidade turen höll det på att bara bli jag innan en annan inte så intresserad familj också hängde på. Det var intressant att läsa och höra om hur kastellet skyddat Sthlm ett par gånger genom åren och hur det sedan blev föråldrat ur militär synvinkel. Kastellet var även bara en del av en större befästningslinje.
Kastellet och jag så klart :-).
Norrhamnsbadet. Ett rätt litet bad, men trevligt. Jag måste även säga att det lilla jag såg av själva ön Vaxholm och dess bebyggelse såg väldigt mysigt ut.
 
En riktigt bra dag!

Kungliga slottet och Axel von Fersen

Det blir en hemmadag idag, planerna för dagen skrotades med anledning av det jag skrev tidigare idag. Däremot har den initiala ledsamheten och ilskan bedarrat, och därmed har lusten att skriva lite om annat som hänt återkommit.
 
Igår besökte vi Kungliga slottet, eller Stockholms slott, jag vet inte riktigt vad det heter. Jag hade aldrig varit där inne förut, men funderat rätt länge på ett besök. Jag ska väl dock vara ärlig med att jag inte var jätteexalterad över besöket, men jag blev mycket positivt överraskad.
 
Vi hade ingen guide under besöket, men det fanns gott med information att läsa under besöket. Under besöket fick vi gå igenom rätt många rum i det enorma slottet. Ett par höjdpunkter var rummet där Gustav III dog efter att han blev skjuten och det magnifika Karl XI:s galleri.
Karl XI:s galleri som ska påminna om spegelsalen i Versalles. Överraskande vackert. Jag blev lite tagen!
Gustav III:s paradsängkammare där han avled efter att ha blivit skjuten på operan. Det ser ju inte ut som en sängkammare nu, men antar att informationen stämde :-).
 
Vi blev nästan utkastade från slottet eftersom de stängde, vi var lite sena, så de sista rummen kunde vi tyvärr bara se lite snabbt. När vi gick ut stängdes slottets portar efter oss :-).
 
Vi, eller främst jag, passade även på att efter besöket på slottet gå ned till Riddarhustorget för att se var Axel von Fersen blev lynchad och mördad 1810. Det är ju lite tragikomiskt att det är precis utanför där Sveriges högsta domstol ligger nu.
Jag på Riddarhustorget med Bondeska Palatset och domstolen i bakgrunden.
 
När vi kommit hem såg jag om avsnittet om Axel von Fersen från Hermans historia, och han hade ju verkligen ett intressant liv.
 
Ja det var den sightseeing vi hann med igår. Idag hade jag tänkt att åka ut till Waldemarsudde, men som sagt, det blev inget.
 
Imorgon ska vi dock åka till Vaxholm!

Polismord

Jag har lite svårt att rikta tankarna just nu, allt kommer tillbaka till polismordet i Göteborg igår kväll. Det är en sak om en polis dödas vid ett ingripande, men det här förefaller vara ett mord, skjuten på öppen gata. Kan det vara ett misstag? Känns inte troligt, men vem vet... Annars är det väl det som vi gått och väntat på, att kriminella helt enkelt börjar avrätta myndighetspersoner som de inte gillar, eller som bara stör deras verksamhet. Om det nu är det senare har jag svårt att se att det här mordet går att jämföra med något annat polismord i Sverige under någorlunda närtid.
 
Det är så jävla illa!
 
Jag hade lite planer för dagen, men vet inte om jag pallar. Hade även tänkt att skriva lite om gårdagen, men samma där, har ingen lust.

RSS 2.0