Belgien!

28 maj 2014
 
Det var revelj 03:50 för mig för att jag skulle hinna med flyget till Bryssel från Skavsta. Väl nere i Bryssel tog jag bussen från flygplatsesn i Charleroi in till stationen Bryssel Midi i Bryssel. Därifrån blev det en promenad till mitt hostel vid namn Meininger. Under den promenaden på ca. 20 minuter reagerade jag på att jag bara träffade på vad som såg ut att vara nordafrikaner.
 
Jag hittade hotellet rätt snabbt, checkade in, och tog mig en promenad mot Grand Place i Bryssel. Grand Place är ett alldeles fantastiskt torg med helt sagolika byggnader. Det är nog det vackraste torg jag sett hittills i mitt liv.
Det är svårt att få en bra bild över Grand Place men Town Hall är nog den byggnad som utmärker sig mest.
 
Senare hängde jag med på en flera timmar lång walking tour som tog mig och flera andra runt i stora delar av centrala Bryssel. Guiden berättade en hel del intressanta saker; som att pommes frites är från Belgien, och att french fries bara är en missuppfattning, samt att belgarna försvarade sig starkt under andra världskriget och att det först var när, tror det var kungen, kapitulerade, dock utan att tyskarna lyckats tagit sig förbi de belgiska ställningarna. Guiden menade också att Belgien mycket väl kan komma att delas för att majoriteten, flamländarna, vill dela landet med anledning av att de tycker att fransmännen arbetar för lite och bara lever på bidrag. De tycker alltså att de står för alla fioler medan fransmännen (vilket jag tror implicit är nordafrikanerna) bara utnyttjar systemet. Det är ju dit någonstans vi håller på att komma i Sverige också är jag rädd. Som grädde på moset kom det en nordafrikan och gapade på vår grupp när vi satt i en trapp och lyssnade på guiden, och vi var absolut inte i vägen.
 
På kvällen sedan blev det bara lugnt med lite belgisk mat, som jag inte kommer ihåg vad det var, och en belgisk öl.
 
29 maj 2014 
 
Bra mycket piggare var jag denna morgon! Efter en stadig frukost blev det en sväng ner mot centrala Bryssel igen, främst för att ta lite bättre bilder på Manneken Piss och sedan för att knalla runt i EU-kvarteren.
Manneken Piss och jag. Belgarna gillar att klä ut den kända lilla kissande pojken, och denna dag var det helgdag, så därav har Manneken Piss en kostym.
 
Sedan knallade jag bort till EU-parlamentet och besökte Parlamentarium som är en utställning eller museum över hur bra EU är, och personligen anser jag att EU är rätt bra i det stora hela, så det var ju passande :-).
Nu vet jag inte varför den här bilden hamnade snett, men texten är intressant på två sätt. Här står det rakt upp och ner att det kommer ekonomiska flyktingar vilket sällan diskuteras i Sverige, samt att det kommit 30 000 flyktingar till Italien, vilket nästan är lite skrattretande. Till Sverige lär det komma runt 60-70 000 i år, och det bor en aning färre människor i Sverige än i Italien.
 
Sedan knallade jag vidare och förbi kontoret för EU-kommissionen, vilket var ganska ospännande. 
Ja det här har man ju sett på TV.
 
Det blev även en sväng till en park där i krokarna där det finns en mängd gratis-museum. Jag hade inte så mycket tid så jag besökte bara ett militär-musem där det återfinns en mängd gamla uniformer, stridsflyg och grejer. Inte så mycket information på engelska tyvärr, men helt ok för att spendera lite tid.
 
På kvällen var det dags för ölprovning. Belgien är känt för sina lustiga öl med mängder av tillsatser varav inte alla är jättegoda, men många är. Chimay känner ni säkert till, och den är god, och tillhör gruppen trappist-öl. Trappist-öl får bara kallas så när det tillverkats av trappistmunkar. Jag provade även Westmale, en annan trappist-öl, som var rätt god, men många av de belgiska ölen smakar rätt surt. Annars var ölprovningen lite så där, men kul att träffa lite folk från olika länder. Sedan var det hemgång.
 
30 maj 2014 
 
Den här dagen bar det av till Brügge med en guide, två australiensiska tanter, en ryss-amerikan och så jag. Brügge har varit en dröm att besöka sedan jag såg den mycket underhållande filmen "In Brüge". Brügge är en gammal handelsstad med vackra byggnader, kanaler och turister. Den kallas bland annat för Nordens Venedig.
Det här torget och tornet i bakgrunden är nog känt på många sätt, men för mig och många andra, säkerligen mest känt från filmen "In Bruge".
 
Förutom att besöka det här torget besökte vi även en kyrka där det påstås finnas ett tygstycke med Jesus blod på och även någon "staty" i en annan kyrka som tydligen var viktig i filmen "The Monuments Men".
Nordens Venedig!
 
På kvällen blev det sedan någon öl och någon drink i Bryssel med ryss-amerikanen. Bland annat besöktes utestället Delirium som ska ha flera 1000 olika ölsorter, men som även serverar en hel del annan sorts alkohol.
 
31 maj 2014
 
Denna dag åkte jag ut till Heysel i Bryssel, och det var inte för att vara "nostalgisk" över katastrofen som hände på Heysel-stadion där Liverpool var inblandat, utan det var för att besöka Mini-Europe och Atomium. Mini-Europe är en park med olika modeller från platser i EU-staterna och lite information om länderna. Ganska trevligt, och vackert, men inte ett måste när man är i Bryssel kanske.
Lutande tornet i Pisa, och så Atomium i bakgrunden, och Atomoium är ingen modell utan en enorm järn-molekyl som är rätt långt därifrån, men det framgår inte riktigt av bilden.
 
Ja Atomium är en stor järn-molekyl som byggdes till Expo 58, och inuti den kan man åka i rulltrappor, titta på utsikt och äta mat om man vill. Rätt fräck byggnad!
 
Mellan besöken på Mini-Europe och Atomium hann jag även med att äta musslor, vilket tydligen är något man ska göra i Bryssel.
 
På kvällen blev det en öl och lite paella.
 
1 juni 2014
 
Dagen för hemresa, dock gick flyget rätt sent, så jag hann med att besöka ett museum till innan jag åkte till flygplatsen. Efter att ha kikat på Tripadvisor om vad som fanns kvar att göra i Bryssel så föll valet på att besöka ett musem för diverse instrument. Säkert superintressant om man är medlem i en orkester, eller bara extremt intresserad av lutor, sittror, stråkar osv., men ints så spännande för en person som mig. En fick med en audioguide med den spelade mest upp hur instrumenten låter, inte så mycket information om dem. Lite turligt för mig hade museumet för tillfället en uställning om Adolphe Sax, snubben som utvecklade saxofonen. Den utställningen var mycket intressant och där fanns det en informativ audioguide på engelska.
 
Sedan var det hej då Bryssel, och mycket positiva minnen därifrån. Jag trodde att jag skulle bli uttråkad i Belgien, men jag blev positivt överraskad.
 
Sist men inte minst, det är inte så konstigt med fotbollsundret i Belgien, för typ alla nordafrikanska barn jag såg sprang runt med en fotboll.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0