Odessa är utomlands, på riktigt...

Det märks att Odessa inte ligger i Sverige, och innnan ni klagar över det självklara så ska jag förklara. På senare år har jag besökt rätt många städer i den östra delen av Europa och ofta har jag främst blivit överraskad över hur modernt och enkelt det varit. I Odessa är det dock en aning annorlunda. Förvisso finns det oftast menyer på engelska på restaurangerna men generellt är allt skrivet på kyrilliska och få pratar engelska. Då menar jag att det även på restaurangerna är få som ens kan någon engelska. Vi får oftast peka på menyerna för att visa vad vi ska ha så att den som tar beställningen kan läsa den kyrilliska som står tillsammans med den engelska översättningen. Vår känsla är även att personalen på restaurangerna även är motvilliga att ens ta våra beställningar för att de har svårt med språket. Känslan är att den i personalen som kan lite engelska tvingas hjälpa oss :-).
 
Taxiresorna har även varit ett äventyr i sig. Allt är väldigt billigt här och det även att åka taxi. När vi åkte från flygplatsen var det dock dyrt trots att vi betalade vår taxiresa i förväg i en taxilucka. Jag tror att vi då betalade 1200 hryvnia vilket mosvarar ungefär 400 svenska. Det blev ändå rätt billigt för oss. Andra gången vi åkte taxi betalade vi 500 hryvnia för ungefär samma sträcka och den sista gången betalade vi 100 hryvnia för samma sträcka. Så vi har blivit väldigt lurade några gånger, vilket vi iofs har förstått, men det är ändå stora skillnader :-).
 
Gårdagen var annars ganska lugn och vi besökte bland annat de centrala delarna av Odessa. Vi besökte bland annat Potemkintrappan som sannolikt är den mest kända platsen i Odessa och som bland annat fanns med i den klassiska filmen Pansarkryssaren Potemkin.
Potemkintrappan.
 
I övrigt gjorde vi inte så mycket mer inne i stan. När vi först gick till en restaurang gick dock strömmen när jag besökte toaletten och eftersom strömmen hade gått kunde vi senare inte beställa någon mat på den restaurangen. Det verkade även som att strömmen gått i hela centrala Odessa för inte ens trafikljusen fungerade. Att strömmen går på det viset är lite ovanligt som svensk. Vi hittade dock senare en annan restaurang där elen fungerade och där vi sedan blev sittandes ganska länge.
 
Vi åkte sedermera tillbaka till området Arcadia där vi bor. Där köpte Lundmark bland annat solglasögon, Ray Bans, som försäljarna var helt öppna med var kopior, trots att de såg exakt likadana ut som de äkta. 
 
Vi bor i party-området, så under gårdagskvällen gick vi ned till klubbarna som ligger precis vid vattnet. Det var dock ganska lugnt igår så vi gick inte in på någon klubb, men vi käkade och knallade runt i området. Jag tror dock att det kan vara väldigt bra drag när det är mer folk. En ytterligare något spännande detalj är att på vägen från vårt hotell ner till klubbarna finns det en öppen brunn mitt i gatan där det är väldigt lätt att falla ned och det finns ingen varning eller avspärrning runt hålet :-). Det är alltså rätt mycket som är ganska annorlunda här jämfört med Sverige.
 
Idag blir det sannolikt en väldigt lugn dag vid hotell-poolen. Senare i eftermiddag har vi dock tänkt att ta oss in till centrala Odessa igen för mat och dryck.
Maten på hotellet är som tidigare nämnts i toppklass och så här såg den nyss inmundigade frukosten ut.
 
Nee nu blir det att gå ned till poolen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0