Likspett och skilsmässokomedier

Vi börjar med boken "Likspett" som jag läst ut de senaste dagarna. Att jag har den i min ägo beror på att det var en julklapp till pappa förra året, men han hade boken redan och den gick inte att byta, därmed behöll jag boken. "Likspett" är den 24 boken i Björn Hellbergs "Sten Wall-serie". Med anledning av att boken var en del av en serie har det tagit mig emot lite att läsa den, men det visade sig att det gick alldeles utmärkt att läsa en bok mitt i serien, den kändes helt fristående. Jag kan väl tänka mig att vissa av karaktärerna är lättare att hålla isär om en läst fler böcker i serien, men det var inget jag kändes saknades för att förstå varken karaktärerna eller handlingen.
 
Det jag främst slogs av är att bokens handling känns som att den är från en annan tid, ett annat Sverige. Det är som om Hellberg fastnat i sin egen uppväxt, eller kanske i sin egna bubbla, när han skriver. Det blir en aning overkligt att läsa. Utspelar sig det här nu, eller för 30 år sedan? Karaktärerna uttrycker sig dessutom på ett sätt som upplevs som verklighetsfrånvänt. För den som är intresserad av ovanliga ord blir det dock intressant.
 
Jag slogs dessutom av Hellbergs rätt erotiska ton i boken.
 
Själva berättelsen är däremot spännande från början till slut. "Likspett" är en riktig bladvändare, och jag ville inte lägga bort boken. När mördaren avslöjades kändes det dock lite banalt. Svårt att säga varför, men med risk för att spoila, så är mördaren en karaktär som inte getts mycket utrymme tidigare i boken, vilket gör upplösningen lite ointressant. 
 
Summa summarum är "Likspett" bra verklighetsfrånvänd underhållning. Har dessutom svårt att tro att Hellberg tänkt något annat med det heller.
 
Jag och Valle såg igår kväll komedin "Jag älskar dig - en skilsmässokomedi". Jag tror jag brukar slänga mig lite väl ofta med uttrycket "det sämsta", men det här måste vara den sämsta film jag någonsin sett. Det är helt makalöst hur en så usel film har kunnat producerats. Det borde nästan vara kriminellt. Manuset är så uselt att jag vet inte vad. Karaktärerna är otroligt platta och allt som händer är pinsamt, inte för att det ÄR pinsamt det som händer, utan för att det är så dåligt gjort att det blir pinsamt. Jag skulle dock notera att Valle tyckte filmen var rätt bra...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0