Corona, vaccin och myntstölder

Jag har tagit upp det några gånger, men det är svårt att sortera bland all information gällande corona-viruset. Speciellt tycker jag det är svårt att förstå hur många som är smittade, och det är jag givetvis inte ensam om att ha svårt att förstå. För någonstans hänger allt på det. En av mina första reaktioner när jag hörde talas om corona-smittan var att det här borde kunna bli ungefär som det har blivit nu, med den skillnaden att jag inte trodde samhället skulle stänga ned lika dramatiskt som det gjort. Jag trodde nog att det skulle kunna bli begränsningar på våra jobb och i receptioner osv, men jag trodde inte det skulle bli utegångsförbud, vilket förvisso inte skett i Sverige, men i många andra länder.
 
Att jag trodde att det skulle bli så var för att jag antog att spridningen var dramatisk i samhället och att den största anledningen till att väldigt många människor hade dött var för att det var väldigt många fler smittande än vad vi visste. Jag tänkte också att det borde betyda att det hela skulle dra över rätt fort. Jag vill nog att det ska vara på det sättet, men jag kan inte säga att allt det jag läser tyder på det. Det spretar väldigt mellan olika undersökningar. 
 
Det är bara hoppas på att vi blir immuna mot corona-viruset och att det kommer vettiga antikroppstester snart.
 
Jag minns inte om jag skrev att jag och Valle förra helgen såg dokumentären "Vaccinmotståndarna". Mycket av det som framgår av dokumentären kan en koppla samman med den situation vi lever i nu. Det är så enkelt att skrika "vargen kommer" och ta det säkra före det osäkra. Det värsta som kan hända då är ju att något blir bättre än vad en trodde, vilket givetvis är bättre än tvärtom. Nu är det väl förvisso så att det är bättre att vaccinera sig än tvärtom, men om det är några stycken som inte vaccinerar sig och alla andra gör det, kommer sannolikt inte deras val påverka dem speciellt mycket, men de kan däremot skrika att de hade rätt hela tiden om de av någon anledning får mer vatten på sina kvarnar.
 
Gällande "Vaccinmotståndarna" slogs jag även av att många av dem i dokumentären verkar vilja hitta en anledning varför exempelvis deras barn blev autistiska, och det ska helst vara en anledning som inte beror på dem själva. Det är svårt att säga hur stort självansvaret är för att någons barn ska få autism, men att det i vissa fall går i arv, eller kan bero på andra saker än vaccin, är nog inte en vild gissning. Men nej, det måste givetvis handla om vaccinet, eller något annat, som personen inte själv kunde påverka. Det måste vara djupt rotat hos många att inte vilja se sitt eget ansvar, och det är så jävla irriterande.
 
I veckan såg jag "Guldfeber - Stölder på Svenska Myntkabinettet". Det verkar som stölderna har pågått i decennier, och hur kan det gå till? Har de ingen inventering? Det verkar inte heller vara några få mynt som försvunnit, utan sannolikt hundratals. Om det är någon som ändrar vad som ska finnas i samlingen är det väl förvisso svårare, men jag vet inte om det var så. En annan sak som slog mig var att den som dömdes för en del av stölderna verkade ha för avsikt att berätta om allt, men sedan i domstol gjorde han inte det, då mindes han ingenting. Det var sannolikt för att han fått information om att göra så från advokaten. Det är sannolikt okunnigt och historielöst, men jag tror att diskussionen huruvida rättigheten till advokat borde finnas i "alla" lägen eller inte finns i mångas huvuden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0