Genusdoktrinen

Av någon rätt underlig anledning glömde jag kvar mina hörlurar i Sverige, vilket gjorde att det blev mycket läsande på bussen och flyget mot Italien.
 
Den bok jag läste under resan var "Genusdoktrinen", en bok av Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi om hur genus fått en väldigt stor roll inom universitetsvärlden. Deras tes är att den rätt ovetenskapliga genusvetenskapen har stor påverkan på hur de svenska universiteten sköter tillsättning av personal och utbildning. De menar att genusvetenskapen inte tål att kritiseras, men att den ändå ska påverka det mesta som händer på universiteten. Andra områden som boken behandlar är bland annat hur det bortses från biologi inom genusvetenskapen.
 
Det tas upp en hel del exempel och väldigt många människor har intervjuats i boken.
 
Som jag har skrivit förut när jag skrev om "Det stora könsexperimentet" blir de här böckerna något ensidiga. Jag som redan är tiltad åt tesen som de här böckerna driver och är någorlunda insatt i innehållet sedan tidigare skulle snarare önska en längre debatt mellan författarna och genusvetare. Det finns säkerligen, men inget jag känner till i dagsläget.
 
"Genusdoktrinen" är välskriven och informativ, men är nog mer lämplig att läsa för feminister än för mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0