Santa Severa

Igår efter en rätt lugn förmiddag åkte vi till Santa Severa för att kika på "Castello di Santa Severa". Det är numera ett slott eller en borg med lång historia. Som jag förstår det hade först etruskerna en hamn/bosättning här (Pyrgi) som togs över av romarna. Efter hand byggdes även en av de första kyrkorna på platsen och platsen började kallas Santa Severa efter martyren Severa som ska ha dödats här under kejsare Diocletianus, han som inte var så förstjust i kristendomen och har/hade ett hus i Split som säkert många känner till.
 
Så småningom byggdes själva slottet/borgen som inte är det värsta jag eller någon annan har sett i världen, men som med sin historia ändå är rätt intressant. Jag blev därmed en aning förvånad när jag varken hittade någon engelsk eller svensk Wikipedia-sida om slottet och dess historia. Hade slottet legat någon annanstans än i Italien hade en sådan sida säkert funnits. Jag tänker att det finns så mycket historia här i Italien att allt får mindre uppmärksamhet.
Själva slottet går väl inte upp mot Örebro slott, men omgivningarna är inte fy skam. Valle passade även på att bada.
 
Efteråt åkte vi till Valles brors familj som hyr ett hus i Santa Severa. Där käkade vi färska läckerheter från havet och jag fick en fin födelsedagspresent :-).
Det går säkert argumentera för att fisk och annat från havet inte är det bästa att äta, men det känns riktigt nyttigt att stoppa i sig det, och min mage mår förträffligt efteråt.
 
Lite senare idag kan det nog faktiskt bli lite surf, vi får se... Imorgon åker vi tillbaka till Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0