Kollektiv skuld

Jag såg dokumentären "En svensk tiger" förra veckan. En dokumentär om efterlevande till Göran von Otter och Kurt Gerstein. Kurt Gerstein berättade för Göran von Otter om judeutrotningen. Det poneras väl sedan att Sverige skulle veta mer om judeutrotningen än andra länder, vilket dock är svårt för mig att säga något om. Jag blev dock fundersam på när världen faktiskt förstod vad som hände, och vad som försökte göras för att stoppa det? Det är jag väldigt okunnig om.
 
I dokumentären diskuteras även om Sveriges skuld på grund av det här. Att svenskarna borde ha en kollektiv skuld eftersom Sverige inte gjorde tillräckligt för att hejda judeutrotningen. Det är svårt att värdera det, men kollektiv skuld har jag väldigt svårt för, och jag har svårt att se att det skulle kunna användas på samma sätt i andra sammanhang.
 
I övrigt såg jag och Valle ett avsnitt av "The Crown" igår där Philip träffade besättningen från Apollo 11. Han hade någon form av existentiell kris och tyckte inte att besättningen förstod på djupet gällande vad de varit med om. Att de var ytliga. Nu låter det här präktigt, men det är så ofta jag känner likadant. Att folk, inklusive jag själv, bara pratar om skit, istället för att diskutera viktiga frågor. Jag vantrivs i sammanhang av för mycket folk där bara ytliga ämnen avhandlas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0