Colosseum, Palatinen och Forum Romanum

 julklapp fick jag av Valle en guidad tur på Colosseum, Palatinen och Forum Romanum, och idag gick vi den. En utmärkt julklapp!
 
Turen var dryga två timmar lång och innebar att vi tillsammans med en grupp och engelsktalande guide gick omkring på dessa historiska platser. Vi behövde inte stå i någon kö för att komma in någonstans, vilket var väldigt skönt, men det var intensivt :-).
 
Turen började med ett besök på Colosseum. Där inne hade jag inte varit sedan sent 2004, och den gången utan guide om jag minns rätt. Det behövs inte sägas, men det är en mäktig upplevelse att besöka Colosseum.
December 2004.
Januari 2020.
 
Spontant känns det som att det vara varmare 2004 :-).
 
Turen gick sedan vidare över Palatinen, där jag inte hade varit förut, och där det finns en mängd ruiner från diverse palats. Rent okulärt inte lika spektakulärt som Colosseum.
 
Sist men inte minst besökte vi Forum Romanum. Där finns det så mycket gamla kända ruiner att det är svårt att ta in om en inte är påläst, vilket jag dessvärre inte är i dagsläget. Det blev nästan lite för mycket med guiden där, svårt att hänga med, men att bara beundra allt var fantastiskt.
Mitt i Forum Romanum något överväldigad och med en känsla av att jag måste lära mig mer om detta...
 
Ja, en dag som gett många tankar om att lära sig mer om Romarriket.
 
I övrigt, och något helt annat, drog jag på smilbanden när jag såg Ricky Gervais skämt från Golden Globe, och speciellt när han bad personer som inte vet något om "politik" inte uttala sig om "politik".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0