MP3

Förra veckan såg jag dokumentären "MP3 - Piraterna som skakade skivbolagen" och kände mig en aning nostalgisk. MP3:or har nämligen haft en otroligt stor betydelse i mitt liv, vilket jag tänkte sammanfatta något här.
 
Jag kan inte komma ihåg att jag hade något extremt musikintresse i tonåren, jag spelade exempelvis inget instrument, men samtidigt var mitt huvudintresse efter skolan att lägga mig i soffan till musikvideos på ZTV. Jag tror dock inte det var något unikt i mitt fall, det fanns inget bredband på den tiden, så en gjorde ju andra saker än att sitta framför datorn eller telefonen hela tiden. Jag var även intresserad av att göra bra blandband och upptäcka ny musik.
 
Pappa prenumererade på PC för Alla, eller om det var en föregångare till den, och i den läste jag en artikel där det stod att en kunde ladda ned musik från internet. Som jag minns det kändes det lite magiskt. Vaddå, är det möjligt att bara hämta musik på internet? Jag hittade några hemsidor där det fanns MP3:or och försökte ladda ned Wes med låten "Alane" och Blur med låten "Song 2". Det var där det började, sedan blev det många MP3:or efter det.
 
Jag upptäckte att det var möjligt att "rippa" CD-skivor och rätt snart hade jag rippat alla mina egna skivor och började låna skivor från vänner. Jag och Svensson satt många kvällar och rippade skivor och lyssnade på musik. Det blev sedan nästan lite av en drog att försöka ladda ned kompletta skivor genom Napster och Kazaa. Datorn lämnades på under natten för att se om MP3:orna lyckades laddas ned. Sedan var det spännande att dagen efter lyssna och se om några av låtarna var bra.
 
Under den här perioden var det Winamp som gällde när det handlade om att spela musikfilerna. Jag hade som mål att ha en Winamp-lista med typ all världens hits. Det skulle finnas musik för alla, och allt skulle vara rättstavat och fint ordnat i listan. Dessutom skulle all annan musik av intresse finnas på utbrända DVD-skivor, om jag eller någon annan ville lyssna på den. Ungefär som Spotify nu. Det var egentligen det som var det viktiga, att ha ett mer eller mindre komplett musikbibliotek. Jag var nog inte den enda i världen som hade Spotify-tanken i huvudet tidigt. Tyvärr hade jag varken entreprenörsandan eller pengarna för att göra som Daniel Ek och faktiskt realisera idén :-).
 
Det var lite snabbt blajande om MP3:or och mitt liv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0