En tillbakablick i livet med Léon

Igår kväll fortsatte jag och Valle mitt projekt gällande att hon ska se lite mer "klassiska" filmer och valet föll på "Léon". Personligen hade jag inte sett "Léon" på kanske 20 år, så det var givetvis även ett något egoistiskt val av film :-).
 
"Léon" kom ut 1994 och jag såg den kanske ett par år senare. Sedan tror jag att jag kopierade den av Sörman i början av 2000-talet, men jag minns inte om jag tittade på den igen. Hursomhelst kom jag ihåg storyn hyggligt, men detaljerna i filmen mindes jag väl inte så bra.
 
När jag såg "Léon" på 1990-talet minns jag det som att jag tyckte att filmen var riktigt bra. Jag kan inte minnas varför, men antagligen blev jag fascinerad av Jean Reno i rollen som hit-man. Jag tror att jag tyckte han var riktigt cool eftersom han var kallblodig, men samtidigt väldigt empatisk. Något med att han inte följde några konventioner utan gick sin egen väg. Sedan att han var övermänsklig i sitt gebit gjorde säkert även det sitt till. Jean Reno har jag även sedan dess tyckt varit en bra skådis, utan att egentligen veta varför.
 
Nu när vi såg "Léon" igen blev det ju givetvis med helt andra ögon. Jean Renos roll upplevde jag fortfarande som intressant, men han överglänstes stort av både Gary Oldman och Natalie Portman, och då speciellt av Gary Oldman. Jag mindes inte ens att Gary Oldman var med i filmen, men han är helt fantastisk.
 
Det som dock främst slog mig gällande filmen är att den behandlar en minderårig flicka och hur hon, på ett i filmen positivt sätt, också åtminstone utbildar sig till hit-man. Hon blir även kär i den mycket äldre Jean Reno och är sexuellt intresserad av honom. Det känns ialf i dagsläget som mycket kontroversiellt, men var inte heller något jag reagerade på när jag såg "Léon" senast. Hela den aspekten måste vara rätt ovanlig i film?
 
Sammantaget en helt fantastisk film, även om jag nu omvärderat varför jag tycker den är fantastisk :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0