covid-19

Nu är covid-19 en pandemi och det överraskar nog ganska få. Jag har rätt länge gått och väntat på att det skulle bli en pandemi och förväntar mig nog att det kommer bli många resor värre än vad det är nu. Det är förvisso alltid lätt att slå på stora trumman, för det värsta som kan hända är att allting blev bättre än vad en hade förutspått, men vi ska inte vara naiva.
 
Jag har blivit rätt förbryllad när jag lyssnat på en del experter på området som tonat ned problemet. Varför de agerat på det sättet är svårt att säga, men det är även svårt för mig att veta vad de egentligen tonat ned, jag kan givetvis ha missförstått en del. Min uppfattning är ialf att det under de senaste veckorna ansetts hos flera experter att covid-19 inte kommer bli en pandemi. För en lekman som mig har det framstått som mycket märkligt, men det kan bero på att jag missar "brus" om hur andra sjukdomar spridits sig osv. I min värld är det orimligt att en sjukdom som smittar genom inandning ska kunna stoppas genom småskalig karantän, speciellt om samma sjukdom inte alltid ger tydliga symptom hos smittbärarna.
 
Vi får väl se, men jag antar att covid-19 kommer bli avsevärt mycket värre än vad det är nu, och det har jag som sagt trott sedan det blev flera fall utanför Kina.
 
Det diskuteras även en hel del hur dödligt viruset är? Antagligen är det inte lika dödligt som det verkar med anledning av att det sannolikt är väldigt många fler som är sjuka än som är testade. Sannolikt är det främst de riktigt sjuka som testats. Däremot verkar en inte oansenlig andel drabbas av lunginflammation som i vissa fall behöver avancerad vård. Där blir jag orolig. Har vi vårdkapacitet för dessa människor?
 
Det verkar även främst vara gamla och sjuka som dör av viruset, men jag känner rätt många gamla och sjuka, och jag har ingen önskan att de ska dö i förtid bara för att de är gamla och sjuka. Ett räkneexempel, tänk om ca 10 % drabbas i Örebro, det är ca 10 000 personer. Om en procent av de dör är det ändå 100 personer. Låt även säga att 3-4 % till blir allvarligt sjuka, det kan då bli att vi behöver 500 platser på intensiven. Har vi den kapaciteten?
 
Jag tror vi klarar oss utan att resa under något år och tvingas se sport och konserter på TV istället för live, och en stor majoritet kommer klara sig alldeles utmärkt, men sluta behandla det här som att det är ofarligt. Det är korkat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0