Det här är en svensk tiger

När ett gäng av Aron Flams böcker "Det här är en svensk tiger" blev beslagtagna kände jag mig tvungen att införskaffa ett exemplar av de som hade blivit beslagtagna. Det kostade en liten slant, men det var det värt. Utan att lägga någon större vikt vid upphovsrätt så har jag principiellt svårt för när böcker och annat inte får nå allmännheten. Att böckerna blev beslagtagna hade dock med bokens framsida att göra och inte något med innehållet att göra.
 
Igår blev jag till slut klar med boken, som är uppåt 600 sidor tjock, dock med många blanka sidor.
 
"Det här är en svensk tiger" är en spretig bok som hade tjänat på att vara några 100 sidor färre. Det blir en del som repeteras och en hel del blaj för att vara ärlig, speciellt under de första 2-300 sidorna. Som jag förstår bokens agenda så försöker Aron Flam belägga att Socialdemokraterna samarbetat med nazisterna mer än vad gemene man vet i Sverige. Det tas upp en gammal antisemitisk film, järnmalm och kullagerförsäljning, tyska trupptransporter osv. Mycket som för de flesta redan är känt, men som givetvis är svårt att känna till i detalj. Känslan efteråt är lite som ja jo, det var väl intressant, men var det verkligen något nytt? Hade jag inte förväntat mig något mer?
 
Flam försöker även visa att svenskarna är ett kollektivt folk till skillnad mot vad gemene man tror. Ja det beror väl lite på hur en ser det, svenskarna är vana med en stor stat, men är knappast kollektivistiska vad gäller familj och släkt, så det var inte heller direkt omvälvande.
 
Summa summarum blev jag nog lite besviken, jag trodde det skulle vara något mer av intresse i boken, och det gör att jag faktiskt förstår att boken inte fått något större genomslag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0