Ett oväntat debacle?

Igår såg jag Uppdrag Gransknings reportage om en man som "blivit kvar" i Sverige trots en livstids utvisning. Att han "blivit kvar" beror på att han fått ett permanent uppehållstillstånd återkallat på grund av grovt brott, sedan när han skulle utvisas hände något i Iran som gjorde att han inte släpptes in i landet. Svårt att säga vad det berodde på, men det kan finnas anledning att anta att han strulat när han väl kommit fram till Iran, alternativt att det slarvats med någon handling vid resan. Hursomhelst är han kvar i Sverige många år senare.
 
Ett reportage behöver inte ha någon vinkel, men det känns ändå som att det är bra att tittaren förstår vad reportaget vill säga. Jag vet inte vad UG-redaktionen hade tänkt, men inte kan de ha tänkt att det skulle bli ett sådant reportage som det blev? Jag fick känslan av att reportaget ville visa att vissa personer hamnar i limbo när de inte kan utvisas, vilket nog kan ske i något enstaka fall, men i slutändan visade det sig att personen i reportaget mycket väl kunde återvända till Iran om han ville det själv, ialf i dagsläget. Något svårt att fastställa att det även kunde ha skett tidigare, men högst sannolikt, med anledning av att han måste ha haft handlingar när han reste hit och för att han ändå lyckats få fram kopior av sin mammas handlingar.
 
Även om jag kan tycka att det är lite dåligt att svenska myndigheter inte hade kontakt med honom på väldigt lång tid så har jag svårt att se att det är svenska myndigheters fel att han är kvar i Sverige. Han hade som sagt sannolikt kunnat lösa det hela tiden.
 
Det är en sak att inte ha för avsikt att följa beslut, men att försöka få det att se ut som att ett utvisningsbeslut inte går att genomföra är tyvärr väldigt vanligt och knappast svenska myndigheters fel.
 
UG kan inte vara nöjda med det här reportaget, för det blev väldigt spretigt, och vad ville de visa med det? Var verkligen tanken att visa att en person som levt illegalt i Sverige, delvis på bidrag, i runt 30 år sannolikt bara har sig själv att skylla för att det blivit så?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0