Det var en gång ett Irak

När USA invaderade Irak 2003 ansåg jag att det var en god sak. Det skulle nog gå fort att få bort den där diktatorn Hussein och få ordning på landet. Idag känns det otroligt okunnigt och naivt. Jag var dock inte ensam om att tycka så, sannolikt tyckte även en stor del av irakierna själva att det var bra med en förhoppningsvis snabb invasion för att få bort Hussein. Nu vet vi att Irak åtminstone inte blev fredligare inom sina egna gränser efter Hussein. Det har varit mer eller mindre kaos sedan invasionen.
 
I dokumentärserien "Det var en gång ett Irak" intervjuas en mängd mer eller mindre vanliga människor om sina upplevelser under och efter USA:s invasion av Irak. Det är journalister, soldater och människor som bor i Irak som intervjuas. Otroligt intressant att få höra så många olika röster.
 
Det presenteras en del anledningar till varför det blev som det blev i Irak, men det är komplext, och inte heller seriens mål att hitta en förklaring, utan det är att höra hur människor har upplevt händelserna som följt på invasionen.
 
Jag börjar tänka på händelserna i USA det senaste året. Det är dumt med jämförelser, men det är svårt att inte göra dem... Hursomhelst när en definierad grupp känner att de tappar makten och kan bli förfördelade, då kan det bli farligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0