Frågesport och Shiver

Frågesport kan vara en irriterande upplevelse, men jag vet inte vad jag tycker är mest jobbigt med det. När det går bra känner jag mig smart och nästan lite euforisk, men när det går mindre bra är det väldigt frustrerande. Ibland beror det på att det är jobbigt att förlora och att jag känner mig lite mindre allmänbildad än andra, men det är inte så farligt. Det är desto värre när det är frågor som jag tycker att jag borde kunna, eller som jag vet att jag kunnat tidigare.
 
Jag spelar Primetime nästan varje kväll och där dyker det ibland upp frågor som jag känner att det här borde jag känna till. De senaste dagarna har det exempelvis varit frågor om storleken på länderna i Europa och hur en skriver ut Pythagoras sats som jag inte har kunnat. Sedan slarvade jag till det på grekiska alfabetet, men det är en annan sak. Gällande länderna i Europa är det väl inga konstigheter med att Ryssland och Ukraina är de största, men att Frankrike är så stort, och därmed det tredje största landet i Europa, förvånade mig. Irriterande nog har jag för mig att jag har haft fel på en liknande fråga på ett quiz på Stora Örebro också. Det där med Pythagoras sats har jag aldrig brytt mig om att lära mig. Att det är hypotenusan en räknar ut med satsen är en sak, men exakt hur är inget jag försökt lägga på minnet.
 
Minnet är för övrigt väldigt intressant. Hur en bäst kommer ihåg saker, och huruvida nya minnen påverkar äldre, samt även hur mycket vi kan memorera. Hjärnan är otroligt spännande.
 
Igår kväll såg jag också David Cronenbergs klassiker "Shiver" från 1975. Jag är svag för många av Cronenbergs filmer eftersom han uppenbart utmanar gängse normer med sina filmer. I "Shiver" utmanar han moralen genom att människor blir infekterade med en parasit som gör att de blir sexuellt utåtagerande för att sprida parasiten vidare, vilket leder till någon form av moraliskt förfall. Ingen film med hög budget, men bra manus, vilket gör filmen intressant. Om någon är intesserad av andra filmer av Cronenberg kan jag rekommendera "Crash", också en film med mycket originellt manus.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0