När jag missar en samhällsförändring?

De senaste dagarna har vi sett serien om Spice Girls på SVT Play. Serien är lika delar en historisk dokumentär om gruppen som en snyfthistoria gällande hur världen såg ut och ser ut. En hel del handlar även om "girl power".
 
År 1996 när "Wannabe" släpptes var jag i min värld alldeles för ung för att ha någon större förståelse för hur världen "såg ut". Jämställdhet var inget jag reflekterade över vad jag kan minnas, sannolikt beroende på att det inte var något "synligt" problem i den värld jag levde i. Grupper med bara kvinnliga medlemmar var inte heller något som kändes speciellt unikt, vilket det säkert dock delvis var, men för mig var det nog mer naturligt med kvinnor som sjöng än män. Fenomenet Spice Girls var även del av en musik-genre som snarare appelerade till de som var yngre än mig, och som redan då främst kändes som en kommersiell skitprodukt. Det var helt enkelt inte intressant för pojkar som jag minns det. Det är även gällande det här jag blir som mest fundersam efter att ha sett serien. Den handlar mycket om sexism, kroppsideal osv, och det framstår som att det är män som är roten till det onda, ialf vad gäller Spice Girls. Det är väl förvisso män som står bakom gruppen, men är det män som sedan driver de kroppsideal som Spice Girls visar upp? Jag är inte lika övertygad om det. Känslan är att det är män som haft för avsikt att tjäna pengar på ett kvinnligt pojkband, men hur det sedan utvecklat sig, det är nog mer komplicerat än så, speciellt med tanke på att män generellt sannolikt var, och är, rätt ointresserade av grupper som Spice Girls.
 
Jag vill inte heller försvara män mer än nödvändigt, vi står för det mesta av porblemen i världen, men ibland upplever jag att manshatet får stå lite väl oemotsagt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0