En dag i Östergötland

Jag, mor och far har under rätt lång tid tänkt att åka till Mjölby för att kika på min farmors pappas gravsten. Han förolyckades i tågolyckan i Getå 1918 och fick som jag förstår det därmed en extra stor gravsten. Det var inget jag kände till förrän jag för några år sedan läste en bok om olyckan i Getå. Sedan dess har vi tänkt att åka till Mjölby, men pandemin kom i vägen osv. Idag lyckades vi dock äntligen ta oss till Mjölby kyrkogård för att se gravstenen.
 
Vi kunde rätt snabbt lokalisera gravstenen och den är rätt mäktig, om än något sliten, vilket jag ska undersöka om det går att fixa till.
Gravstenen är lätt två meter hög och har ornament, vilket jag antar inte hörde till vanligheterna när en lokeldare eller dylikt begravdes 1918. Tyvärr är det lite svårt att se vad som står på stenen, och det är det jag ska se om det går att fixa till.
 
Innan vi kikade på gravstenen stannade vi även till i Medevi brunn. Där hade jag aldrig varit förut, och det såg rätt mysigt ut.
Brunnen i Medevi. Jag är inte säker på att den är så hälsosam som det påstås, men alltid lite eggande när något uppfattas på ett märkligt sätt.
 
Det blev sedan lunch inne i Mjölby innan vi fortsatte vidare för att kika på ännu flera stora stenar. Den här stenen är dock sannolikt inte relaterad till familjen och betydligt kändare än den vi såg tidigare, Rökstenen :-).
Rökstenen är inte heller en så tokig sten! Förutom att den är stor är den nog mest känd för att den ska ha världens längsta runinskrift. ...och bara att den är från 800-talet är ju rätt fräckt.
 
Det sista stoppet blev Vadstena. Det är lite märkligt, men jag har inte varit i Vadstena, förutom under någon handbollsmatch, sedan jag var barn. Det trots att staden är supermysig, har massor av historia och inte ligger så långt ifrån där jag bott under stora delar av mitt liv. 
 
Att jag nu ville besöka Vadstena var främst för att besöka Vadstena klosterkyrka och relikerna efter Heliga Birgitta. Det är som sagt något med det här med grejer som anses heliga för många.
Där i skrinet ska ialf någon del av Heliga Birgitta ligga.
 
Vi gick även runt lite i det lilla Vadstena och det var som sagt väldigt fint, och tog en fika på ett café.
 
Jag bör åka tillbaka till Vadstena någon dag för en lite mer organiserad tur. Exempelvis besöka slottet och ha någon guide, för det finns mycket historia där!
 
Det var dagens tur i en kort sammanfattning :-). Väldigt trevligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0