Runt i Sthlm

Idag i skuggan av oro för krig och brutala elräkningar för vissa tog vi en tur runt i Sthlm.
 
Första stoppet var Karlbergs slott. Det ligger rätt nära där vi bor och är ett slott som jag inte besökt förut. Det går dock inte att gå in, så vi var bara runt i de fina omgivningarna. Ändå en kul grej att exempelvis Karl XII hängde runt i krokarna som ung. Förutom att slottet är fint och att omgivningarna är vackra var hunden Pompes grav den stora höjdpunkten :-).
Karlbergs slott med Vasastan i bakgrunden. Fint läge!
Jag och Pompe. Blev dock lite väl mycket jag :-).
 
Efter besöket i omgivningarna kring Karlbergs slott blev det en lunch på "Tehran Grill". Helt ok, vare sig mer eller mindre.
 
Nästa stopp var Adolf Fredriks kyrka. Jag hade tidigare kommit på att jag aldrig besökt Olof Palmes grav, och kände att det kunde vara intressant att se. Egentligen är det här med att besöka gravar lite knepigt, men samtidigt är det ju det närmsta en kan komma personer som har haft stor bäring på historien. Det är nog därför jag finner det lite intressant.
 
På kyrkogården finns även Hjalmar Branting och Sven Hedin begravna, vilket jag inte visste sedan tidigare.
Jag vet egentligen för lite om Olof Palme, men generellt är jag inte någon större supporter av honom, men att hans grav verkar ha blivit vandaliserad är ju ändå jävligt irriterande. På något sätt intressant att han är begravd bara några 100 meter från var han mördades.
 
Vi var även inne i Adolf Fredriks kyrka och den hade några fina fresker, eller om det heter muralmålningar, i taket.
 
Till sist bar det av till Hammarbyhöjden för att kika på galgbacken där. Det var dock lite svårt att förstå vad som var vad. Det fanns en skylt på en plats, men där verkar inte själva galgen ha funnits, utan snarare varit en plats för andra avrättningsmetoder, typ halshuggning. Var själva galgen skulle ha funnits hittade vi inte. Märklig plats också, en skylt mitt inne i ett bostadsområde.
Här på en lite parkliknande plätt mellan några flerfamiljshus ska alltså folk ha avrättats för mindre än 200 år sedan. Jag vet egentligen inte hur det skulle kunna göras mer "intressant", men det var svårt att förstå vad som hände var. Lite mer information hade nog varit på sin plats.
 
Vi avslutade sedan det hela med fika på "Vetekatten". Årets första semla för mig :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0