Nordiska Museet

Jag försöker göra Sthlm till min stad, och det genom att besöka det mesta en borde ha besökt någon gång om en är uppvuxen här, ialf utifrån hur jag ser det :-). Jag måste även medge att jag trivs något bättre här än vad jag hade anat, även om det mesta nog ändå är ungefär som förväntat. En sak är dock säker, jag gör mycket mer här på fritiden än vad jag hade förväntat mig.
 
Idag blev det en tur till Nordiska Museet. Ett museum som jag inte haft mycket relation till under livet. Jag har känt till det länge och länge tyckt att byggnaden är väldigt vacker, men så mycket mer har jag inte kunnat säga om museet.
 
När vi var på Långholmen förra veckan läste jag att den giljotin som användes för att dekapitera Alfred Ander finns i Nordiska Museets samling, så det var nog främst därför jag tog mig tid att besöka museet idag.
 
Jag trodde att det skulle vara gratis att gå in, men jag tror att det kostade 140 kr, vilket förvånade mig, för det drivs väl främst av skattepengar!? Men, men jag betalade och gick in :-).
 
Där inne möttes jag av en katedralliknande känsla. Om byggnaden är fin utanpå är den minst lika fin inuti. Utställningarna var något färre än vad jag hade räknat med. Det fanns utställningar om smycken, Strindberg, keramik, svenska högtider och kläder skapade på NK. Sedan tror jag det var två tillfälliga utställningar om klimatkrisen på Arktis och planscher från den nordiska turistindustrin. Den om Arktis och den om svenska högtider var rätt intressant. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig, men jag trodde nog att det skulle vara på ett annat sätt :-). Någon giljotin fanns inte heller utställd.
Det är svårt att få med allt med träd och grejeri vägen, men det är en fin byggnad.
Nästan vackrare inuti.
Det här som som fanns med vid Arktis-utställningen är något fler bör tänka på. Det där med fler intelligenta tycker jag dock inte låter så intelligent...
 
Sammantaget var det kul att förstå lite bättre vad Nordiska Museet är för något. På sätt och vis rätt ointressant som svensk :-). ...och trist det här med att giljotinen inte var utställd. Vad ska jag säga, tre plus av fem :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0