Runt i Västergötland

Idag har det varit sightseeing hela dagen lång. Strax innan 09.00 packade jag och mina föräldrar in oss i deras bil och for iväg mot Läckö slott. Det var givetvis min idé, och att besöka Läckö slott är något jag tänkt att göra under många år, men det ligger lite avigt, så jag har haft lite svårt att åka dit. Varför jag länge velat åka dit kan jag inte riktigt förklara, men det är ju ett stiligt slott och det dyker upp från tid och annan i olika historiska sammanhang.
 
Vi var lite oroliga gällande vädret, och nog regnade det ibland, men på det stora hela har det varit en fin och varm dag, där till och med solen tittade fram ibland.
 
Vi kom fram till Läckö slott strax innan 11.00 och kunde då ta den guidade turen som började vid 11.00. Den varade i ungefär 40 minuter och visade, vad jag tror, de viktigaste rummen på slottet. Det blev rätt mycket Jacob De la Gardie, men det bästa var nog ändå när Stina dök upp från en säng :-). Efter guidningen kunde vi även gå runt på egen hand på slottet.
Lite jag och lite barock-slott i form av Läckö slott.
 
När vi kände oss klara med slottet åkte vi vidare till det lilla fiskeläget Spiken. Där åt jag nog den godaste fish and chips jag ätit. Den var gjord på gös från Vänern och påstods vara fiskad av en Johan, vilket jag fann lite roande :-).
 
Mätta och belåtna åkte vi till Lidköping för att kika på en outlet där de säljer produkter från Rörstrand, Fiskars, Ittala osv. Att Rörstrand hade något med Lidköping att göra hade jag ingen aning om innan, men jag lär mig, även de mest ointressanta saker :-). Frågan är sedan hur länge jag kommer ihåg det. Ett par skålar och en kork för öppnade vinflaskor inhandlades.
 
Nu glömde jag nästan bort vad som kanske var det bästa med dagens resa, en liten avstickare för att träffa Bias och Sickan :-). Det blev ett kort besök ute i solskenet :-).
 
Sedan drog vi vidare till Skara för att kika på domkyrkan där. Där upptäckte jag att jag hade dålig koll på domkyrkor i Sverige, det finns tydligen många fler än jag kände till. Om jag förstår det rätt har varje stift en domkyrka, kanske inte helt oväntat, men jag tänkte ändå att det kunde vara ännu lite extra med domkyrkorna :-).
Domkyrkan i Skara. Den känns lite för stor för Skara, men det gör den ju inte mindre fin.
 
Vi gick in i kyrkan och fikade sedan lite efteråt på ett mysigt café i direkt närhet till kyrkan.
 
Vi var hemma runt 18.00, så det blev en härlig heldag i Västergötland.
 
Det finns även planer för imorgon, men vi får se hur vädret blir först :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0