I samlarens spår

Nuförtiden händer det att jag frågar AI efter tips på filmer och böcker. Det går snabbare än att söka fram olika listor. Igår frågade jag därför ChatGPT om bra thrillers, och sedan mer specifikt kriminal-thrillers. De flesta förslagen hade jag redan sett, och några hittade jag inte på de streamingtjänster jag har tillgång till, men "The Bone Collector" eller "I samlarens spår" som den heter på svenska, hade jag inte sett tidigare och den fanns på Netflix. Jag har dock ratat filmen flera gånger tidigare eftersom den fått rätt ljummen kritik.
 
Filmen är från 1999 och är därmed som många liknande filmer från den tiden mörk i sitt foto. Det regnar, åskar och är konstiga filter på kameran som ger allt en känsla av deppighet. Det är bra skådisar med i filmen som Denzel Washington och Angelina Jolie, och de gör ett bra jobb, men manuset är hopplöst. Filmen bygger på en bok, och jag antar att boken är rimligare, men filmen, om än rätt spännande, är sanslöst fånig. Den är alldeles för stereotypisk och orimlig. Det är en "vanlig" polis, kvinna (Jolie), som av en slump visar sig ha en ovanligt bra förmåga för att hitta spår vid en brottsplats, och det gör att hon helt plötsligt är den första som ska undersöka nya brottsplatser. Det är givetvis en korkad polischef med och en bitter men översmart kriminaltekniker (Washington) som löser alla problem omgående.
 
När jag var yngre kunde jag irritera mig på att kritiker såg mer till hantverket än underhållningen, men jag gissar att jag blivit äldre och nu blivit mer som kritikerna, för "The Bone Collector" är underhållande, men ett rätt dåligt hantverk gällande manus och regi. Det blir nästan lite Beck, spännande att se, men från tid och annan rätt pinsamt. Jag skulle nog även vilja påstå att "The Bone Collector" många gånger även är mer fånig än Beck.
 
Hur ska jag sammanfatta det här, kanske att ChatGPT inte alltid är så bra på att ge bra rekommendationer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0