Då var det söndag

Om jag kände mig något dyster i fredags så är allt tipptopp nu. Det är svårt att förstå humör, men det är viktigt att förstå att det ständigt går upp och ned. Mycket beror nog helt enkelt på vädret :-).
 
Nu ska jag vara lite präktig, men det finns nog viss sanning i det ändå. Igår vid lunch när jag köpte sushi satt det ett gäng av tre tjejer som också väntade på sushi. De var uppe i en diskussion om hur mycket bra det är på TV nu, det är "Paradise Hotel" och ett gäng andra, vad det lät på namnen, liknande serier. Jag blir nästan lite irriterad och illa berörd när jag hör folk som verkar lägga ned halva livet på skit. Nu har jag kanske fel, men det känns som att det nästan också bara är tjejer som konsumerar sådan skit, och som inte heller, tror jag, går särskilt bra ihop med metoo osv. Men men, vad vet jag, det är bara känslan, och präktigt var väl ordet :-).
 
Själv sitter jag och läser i den oändliga "Krig och fred" och kollar på dokumentärer med namn som "Drogade nazister", "Nazisternas ekonomi" och "Mordet på en journalist". Ni ser vilken bra människa jag är va, som förkovarar mig i tunga samhälleliga och historiska saker. Det kan ju förvisso bli lite fånigt åt andra hållet, men jag tycker ändå att en som medborgare måste förstå sin historia och samtid utifrån något mer än såpoperor :-).
 
Fick jag ut något av ovan nämnda dokumentärer? Det tycker jag nog. "Mordet på en journalist" handlar om mordet på en journalist i Slovakien för några år sedan och som jag tror de flesta känner till som följer nyheterna. Att det handlade om så djup korruption som det gjorde hade jag dock inte greppat. Domare, polischefer, premiärminsiter osv osv. Det verkar ha varit många inblandade, även om inte alla var direkt inblandade i mordet. Riktigt intressant. "Drogade nazister" var också intressant, även om jag redan visste att droger var en viktig del för att kunna strida utan sömn osv under WWII. Att det var metaamfetamin (pervitin) tyskarna främst använde och vanlig amfetamin som de allierade använde hade jag dock inte så bra koll på. Jag hade inte heller koll på att de allierade använde amfetamin i så stor omfattning som verkar ha varit fallet. "Nazisternas ekonomi" såg jag lite halvt fokuserat. Vet inte om jag fick ut så mycket av de två avsnitten. Tyskarna använde någon form av obligation för att få ordning på ekonomin innan kriget, sedan stal de mycket från de ockuperade territorierna för att finansiera kriget samt att de bad medborgarna att spara för att det inte skulle bli så hög inflation. Om jag förstod det rätt fanns det även en idé om att utrotandet av judar var bra för att få mer mat till resten av befolkningen.
 
Jag har även hunnit med en del annat, men det blir senare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0