Anna Lindh

Nu är det rätt varmt igen, 23 grader just nu. Låret är väl ungefär samma som igår.
 
Det är snart 20 år sedan mordet på Anna Lindh. Med anledning av det finns det flera dokumentärer tillgängliga på SVT Play om henne. Under helgen har jag sett ett par av dem. Först såg jag "Mordet på Anna Lindh" från Kriminalarkivet och sedan såg jag den lite äldre dokumentären av Tom Alandh "Anna Lindh 1957 - 2003".
 
Förutom att Anna Lindh förefaller ha varit en härlig person och sannolikt hade blivit statsminister är det inte så mycket att säga om dokumentärerna. De är båda värda att se.
 
Det jag främst började fundera på när jag såg dokumentärerna är vad jag själv kommer ihåg från när det hände. Jag var ändå 21 år och bodde själv, så jag var vuxen. Jag borde sannolikt komma ihåg rätt mycket, och det gör jag nog också. Som jag minns det satt jag vid datorn på Nytorgsgatan 4 i min första lägenhet i Hallsberg efter jobbet och läste nyheter på Aftonbladet när det kom upp en nyhet om att Anna Lindh knivskurits. Jag har för mig att jag tänkte att det var lite märkligt att hon "bara" hade knivskurits. Det är kanske inte konstigt alls, men jag tänkte ialf att det var konstigt att det inte var värre, men rätt snart kom det information om att det faktiskt var värre. Dagen efter gick jag till jobbet på Ahlsell och det här var vad alla pratade om. Inte så konstigt, och det hade sannolikt varit samma sak nu. En del var rätt säkra på att det inte var någon fara med henne för "läkarna kan lösa allt nuförtiden". Jag var inte lika övertygad och efterhand kom dödsbeskedet på radion. Efter det minns jag det som att det bara spelades sorgsen musik på radio. Vi hade alltså radioapparater utställda lite här och var på lagret på Ahlsell, så därav kunde vi ta del av nyheter osv. Det är väl ungefär det jag minns.
 
Det var en annan tid. Jag minns inte att det var någon större debatt om terror, invandring eller annat kring mordet, mer att det var någon euro-motståndare eller galning.
 
Helgen efter var jag och partajade med jobbarkompisar i Jönköping. Jag minns att jag lite sliten gick och röstade i euro-valet där på söndagen på Stocksätterskolan, men jag minns inte riktigt vad jag röstade. Jag tror att jag röstade Ja, men jag är inte säker. Jag vet dock att jag tänkte att det skulle kunna bli ett Ja nu med tanke på att Anna Lindh hade mördats, i någon form av sympati för henne, men så blev det inte.
 
Ja det är väl ungefär det jag minns från dessa omtumlade dagar för snart 20 år sedan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0