Lillördag imorgon!

Man blir fruktansvärt sugen att stava sådana ord som lillördag med tre L istället för två. Det borde vara tre L, men antagligen har någon vis person för länge sedan bestämt att det bara ska vara två.

Idag har jag hämtat en tenta på universitetet som hade gått alldeles utmärkt, men ett fel jag fick blev jag lite fundersam över. Kan man ha ett högt IQ men inte ses som intellektuell? Ge ett bra svar på det om ni kan :-).
Kom precis hem från handbollsträningen, och skönt nog var den inte lika jobbig som förra tisdagens. Då blev det träningsvärk i flera dagar efteråt.

Undrar om det går att göra mineralvatten i koncentrerad form? Jag har aldrig sett det ialf men skulle köpa det om det fanns. Mineralvatten är verkligen riktigt gott och inte heller onyttigt, men flaskorna tar slut på en gång så att man måste gå och panta hela tiden. Jag har liksom ingen bra plats för tomflaskor i min lilla lägenhet.


Kommentarer
Postat av: L G

Fan jag har högt IQ...

2006-01-11 @ 20:51:25
Postat av: Z

Vichy Noveau Citron/Lime.. det säger allt

2006-01-12 @ 10:50:22
Postat av: Robert Östring

Kan man ha ett högt IQ men inte ses som intellektuell?

IQ som på svenska förkortas IK är en förkortning för Intelligenskvot. Denna intelligenskvot kan ses som ett mått på begåvning eller tankeförmåga. Många olika definitioner av vad intelligens är finns men de flesta av de framhåller abstrakt tänkande, relationstänkande, lärande, anpassning till nya situationer och effektivt utnyttjande av erfarenhet.

Begreppet "intellektuell" är inte heller det helt lätt att definiera då det finns många olika åsikter om dess betydelse. Trots att vi till vardags talar om intellektuella yrken som författare, lärare, konstnärer, forskare så syftar vi mer på ett förhållningssätt snarare än ett visst samhälleligt verksamhetsområde. En intellektuell person är en person som tänker på ett visst sätt, har vissa grundvärderingar och karaktäristiska mentala egenskaper.

Nu är ju begreppen intellektuell och intelligent inte synonyma även om många uppfattar dem som just det. Det som skiljer dem båda begreppen åt är att intelligens är individens av naturen medfödda förmåga (inte helt korrekt) medan intellekt kan styras av viljan. En person kan välja ett förhållningssätt men att på samma sätt välja att besitta en begåvning eller att ha en väl utvecklad tankeförmåga är inte rimligt. Visst kan en medärvd förmåga övas upp men det är ändå en väsentlig skillnad mot ett val av förhållningssätt. Därav måste inte alla personer med hög IQ vara intellektuella däremot så är det högst rimligt att anta att de flesta intellektuella har hög IQ.

Läser du inte din Schopenbauer Andy? Pyntar du lite kan jag skriva dina tentor framöver.
500 kr = VG 200kr = G. Låter det rimligt? ;)

För övrigt har jag ringt till din tränare och sagt att du är sjuk så du kan haka på mig ut och dricka på tok för mycket öl imorgon. Kvi kvi!

2006-01-12 @ 16:32:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0