En dålig dag

Idag har varit en dålig dag. Dåliga besked om pappa, även om det sannolikt hade kunnat varit mycket värre. Det var kanske inte överraskande, men samtidigt ska det nog kunna gå bra.
 
Mindre allvarligt, men irriterande, är att jag tog med fel dammsugare från Hallsberg, och att den jag tog med nu inte fungerar. Den fungerade dåligt på en gång, men nu fungerar den inte alls. Jag hade inte heller några verktyg för att öppna den och se om det var något jag kunde fixa.
 
Börsen var också den dålig idag.
 
Annars har jag börjat bli en fixarfrasse. Jag har köpt lamputtag och stickproppar som jag monterat. Känner mig nästan som en elektriker, och det fungerar också!
 
Nu har jag snart sett alla Beck-filmer med Peter Haber. De jag sett under den senaste månaden är följande:
 
"Den gråtande polisen" - Dåliga poliser och massmord med ett motiv som känns helt orealistiskt. Bra skådisar, men en lite väl krystad och korrekt historia.
 
"Dödsfällan" - Valter Skarsgård har huvudrollen. Rätt underhållande, men lite väl mycket medlidande, eller vad en ska kalla det, på sina håll. Rätt intressant tema med honeytraps.
 
"Quid Pro Quo" - Steinar är tillbaka och det är bra. Det här med quid pro quo, och att alla ska börja använda det uttrycket känns lite krystat. Problemen mellan vanliga polisen och Säpo känns överdriven och en del sidohistorier är lite för mycket.
 
Ett rörigt inlägg det här, men jag hoppas kvällen och framtiden kan bjuda på lite mer positiva besked.

Lite annat för minnet...

Stabil seger i FA-cupen mot Norwich förut. Inga konstigheter så att säga, och det skulle det inte vara heller.
 
Nu ska jag rada upp lite grejer jag sett, och det bara för att hjälpa minnet i framtiden.
 
"Salminggenen" - Jag vet inte riktigt vad den här dokumentärserien riktade in sig på från början, men den handlar främst om Bianca Salming. Börje förefaller ha blivit sjuk i ALS under inspelningen, så han är inte med så mycket. Därmed blev det en sorglig serie.
 
"Flygplanets historia" - När jag tänker tillbaka på den här serien så minns jag inte så mycket, men namnet säger vad det handlar om, och det är svårt att få nog av flygplan :-).
 
"Kungliga skandaler" - En serie om skandaler i det brittiska kungahuset. Jag gillade inte programledaren, hon började böla ibland osv, vilket inte föll mig i smaken. Sedan blir det lite "rörigt" när varje avsnitt hoppar runt i tiden. Jag har även för dålig koll på alla monarker i Storbritannien, så det blir mest att någon för mig okänd person har gjort något för flera hundra år sedan.
 
"Handelsresande i död" - Det är ett avsnitt från Dokument Utifrån om vapenhandlaren Li Fangwei. Han verkade ha fått sälja vapen relativt ostörd från kinesiska myndigheter, men till slut verkar USA och Kina kommit överens om att han skulle gripas. Både att han fick sälja vapen med de kinesiska myndigheternas överseende och att han sedan greps är rätt intressant i sig.
 
"Kurt Cobain - Montage of Heck" - En dokumentär om Kurt Cobain. Jag borde väl kunnat ha listat ut att Kurt hade en risig uppväxt och hade en del problem med sig själv genom mer eller mindre hela livet. Jag hade dock snarare trott att han var en rätt vanlig snubbe som fick problem efter att han blev känd, men så var det ju inte riktigt.
 
Det var det jag kan komma ihåg att jag inte noterat här förut, förutom några mindre intressanta filmer, men det kan vi ta en annan gång.

Fixa, fixa, fixa

Det är ändå rätt kul, alltså att fixa i lägenheten, men det tar tid. Igår var det fortsatt målning och ett besök till IKEA i Barkarby. Vi var inte ensamma på IKEA en löningshelg, och jag vill typ aldrig åka tillbaka dit. Bilar och människor överallt. Vi hittade dock det vi skulle ha, och väl hemma blev det att montera ihop det som införskaffades. Bland annat lite bokhyllor, så nu är böckerna i ordning, och jag måste säga att det blev rätt snyggt.
 
Idag har jag målat klart det sista, monterat en klädstång och köpt en kontakt för att fixa en lampa. Klädstången var lite knepigare än vad det låter. Jag var tvungen att såga av den med metallsåg för att få den att passa, men resultatet blev bra. Såga i metall var dock överraskande jobbigt, och det blev inte bättre av att jag sågade av lite för lite första gången :-).
 
Jag måste även tacka Amir för allt han lånar ut till oss; bil, stege, metallsåg osv... :-).
 
I övrigt såg vi klart The Crown igår, så nu har vi sett allt. Kanske dags att se om det från början :-). Det var intressantare i början när det var massa händelser jag inte kände till, nu på slutet blev det som jag skrivit förut lite för mycket Diana osv, vilket förvisso är rimligt :-).
 
Nu är det fotboll om någon timme, men jag kanske borde sätta upp lite gardiner nu innan?

Karate Kid

Under rätt många år har jag tänkt att se filmen "The Karate Kid". Jag har sedan glömt bort det, men av någon anledning pratade jag och Christian på jobbet om filmen under en lunch igår. Vi pratade lite allmänt om filmer från 80-talet och kom sannolikt därför in på "The Karate Kid". Jag förklarade att jag nog hade sett den för typ 30 år sedan, och försökte sedan förklara vad jag kom ihåg. Något jag tog upp var att jag trodde att Jean-Claude Van Damme var med i början av filmen. Christian var inte övertygad om det och vi började googla lite. Det visade sig att jag hade blandat ihop "The Karate Kid" med "No Retreat, No Surrender". Jag drog därefter slutsatsen att jag nog aldrig hade sett "The Karate Kid".
 
När jag kom hem från jobbet idag kollade jag därför upp om filmen fanns på någon streamingtjänst, och den fanns på Netflix. Därmed passade jag på att se "The Karate Kid" idag under kvällen. En riktigt fin film. Det är en vacker respekt mellan könen och ungdomar som endast slår varandra på käften. Det är inte värre än så. Verkligheten kanske var annorlunda då också, men vi som växte upp med de här filmerna präglades sannolikt av det här sättet att bemöta medmänniskor, och jag minns det som att det var mer på det här sättet, och att det är annorlunda nu. En charmig blyghet mellan människor som inte är lika tydlig nu.
 
Kul att så här en 20-30 år senare förstå att jag blandat ihop två filmer också :-). 

Böcker

Ur egen synvinkel har jag kommit lite efter här av olika anledningar, därav tänkte jag skriva lite idag för att ta igen.
 
Dagen har i sig inte inneburit speciellt mycket. Igår höll jag förvisso i ett par intervjuer på jobbet på egen hand, det var lite nytt och spännande. Det som har stuckit ut är att Jürgen Klopp slutar efter säsongen. Det kom lite oväntat.
 
Men, men, jag tänkte skriva kort om den senaste läsningen.
 
Jag har börjat läsa lite Maria Lang igen, och den senaste boken som jag läste ut på några dagar var "Mörkögda augustinatt". Det är en bok som under min levnadstid har funnits hos mina föräldrar och som jag läste en gång som barn. Jag trodde därför att jag skulle komma ihåg lite mer av boken, men det jag trodde jag kom ihåg fanns inte med när jag läste boken nu :-). Jag hade fått för mig att Puck simmade och att någonting hände då, men så var det inte. Det var även en grej med augustimörkret osv som jag inte noterade när jag läste nu. Sannolikt blandar jag ihop det med en annan bok, men jag var rätt säker på att minnena kom från den här boken. Nåväl, det är en helt ok deckare. Inte så mycket sex som i många andra böcker av Lang. Mordmotivet kändes rätt mycket Christie. Det mest anmärkningsvärda är nog andå att Puck tackar för sig lite snabbt i slutet av boken, vilket är lite märkligt med anledning av att hon knappast sökt sig till morden i de tidigare böckerna :-). Men, men, jag antar att hon är borta ur serien nu ialf. Jo en annan sak jag reagerade på var att Puck och Einars barn behandlades rätt omilt i boken. Puck och Einar verkade inte allt för oroliga för hur barnet mådde osv :-).
 
Innan denna bok läste jag ut Agatha Christies "Nemesis", nästa i raden av Miss Marple-böcker. En rätt intressant intrig där Marple får information om att försöka lösa ett brott, men där hon inte riktigt vet vad det handlar om. När hon väl börjar inträffar ett mord, och det hela slutar med att en annan person som tidigare varit dömd för mord frias. En bra idé, men det blir lite krystat, och det är inte en av de bästa Miss Marple-böckerna, men ändå kul att Christie försöker hitta på nya intriger. Det är hon bra på.
 
I helgen blir det nog lite IKEA, men förhoppningsvis även en hel del lugn.

OMD

Igår hämtade till slut flyttfirman alla flyttkartonger, så det blir bättre och bättre ordning här i lägenheten för varje dag. Det är mycket kvar att fixa med, men nu ser det ialf ok ut :-). Jag ska försöka sätta upp en lampa idag. Små steg framåt varje dag :-).
 
Igår var jag på konsert, och den här gången var det Liverpool-bandet Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) på Münchenbryggeriet. Trevlig konsertlokal som jag inte besökt förut.
 
Hur kom det då sig att jag gick och såg OMD? Det är som med många andra band upptäckter i barndomen som spökar. År 1996 upptäckte jag låten "Walking on the Milky Way" på blandskivan Absolute Music 23. Det blev lite av en favoritlåt, även om bandet OMD inte sade mig mycket då. Att de redan då var ett "klassiskt" band hade jag ingen aning om. Några år senare när jag satt och laddade ned en massa Mp3:or laddade jag ned "Absolute Synth Classics" från 2002 och upptäckte den magiska låten "Enola Gay". I den vevan upptäckte jag även "Sailing on the Seven Seas", och något år senare efter att ha lyssnat på en best of-skiva med bandet upptäckte jag "Electricity". År 2013 var nog en av mina mest lyssnade låtar "Metroland". När jag då förra året såg att OMD skulle komma till Sverige kände jag att det hade varit ett generalfel att inte gå och se dem. Dessvärre fick jag göra det själv, men hellre det än inte alls :-).
 
Igår var det dags! En Über senare var jag framme på Münchenbryggeriet. Det var lite oklart när OMD skulle gå på så jag fick se något förband innan de väl gick på. Det blev även att inhandla en t-shirt och en öl innan konserten började :-). Konserten var sedan riktigt bra. Det var fyra rätt pigga farbröder som framförde musiken genom ett trum-set, två synthar och en elbas. Det kom även fram en saxofon ibland :-). "History of Modern (Part 1)" och "Tesla Girls" var två lite mer oväntade höjdpunkter under konserten. Några låtar saknade jag under konserten, men det får en leva med. Cirka 90 minuter senare var det över och det gick rätt snabbt att ta sig ut ur lokalen, trots att alla hade lämnat in sina jackor. Sedan var det bara 30 minuter hem med tunnelbanan. Det är inte helt dumt att bo som vi gör nu. Stan blir närmare :-).
OMD när de tackade för sig!
 
Det var årets första konsert, och förhoppningen är att det blir många fler i år :-).

Sova säng

Igår kom äntligen sängen! Natten till idag kunde vi alltså lämna bäddsoffan för att sova i en riktig säng, och det var inte dumt. En riktigt skön säng måste jag säga. Sannolikt ännu skönare eftersom vi sovit i bäddsoffan i över en vecka :).

Jag blev lite förvånad idag när jag träffade Torsten på lunchen :). Det var länge sedan, och ett trevligt återseende måste jag säga.

Annars har det varit en grå men fin dag med en del positiva besked och mer fixande i lägenheten.

Fram och tillbaka...

En helg som inneburit två resor till Närke. Det för att hämta möbler och annat till lägenheten som förvarats där. Tåg till Hallsberg, bil till Sumpan fram och tillbaka och sedan tåg till Sumpan från Hallsberg igen. Båda tågen hade problem med punktligheten, men det var trots allt inte så illa.

Kul att träffa päronen och även Juliana, Erik och Lisa en sväng :).

I övrigt såg jag den förlängda versionen av "Batman v Superman: Dawn of Justice". Jag hade låga förväntningar med anledning av dålig kritik. Jag hade dock läst att den förlängda versionen skulle vara bättre, och jag tyckte filmen var riktigt bra. Visst lite rörig, men det var inte bara effekter vilket jag var rädd för och inte heller äckligt korrekt. En positiv överraskning!

Nice med 4-0 seger borta mot Bournemouth också!

Nu är sovrummet typ ommålat också, och det blir spännande att se om allt går bra med sängen imorgon.

Bla, bla, bla...

Det är kallt ute.
 
Vi har nu fått färg för att måla om sovrummet, men tyvärr beställdes det för lite färg, så vi har fått beställa mer. Jag hoppas vi hinner måla om innan sängen kommer på måndag. Vi har även kvar en massa flyttkartonger. Den inte helt lyckade flyttfirman har än så länge inte hämtat dem trots att jag legat på dem att göra det.
 
I helgen blir det sannolikt en sväng till Närke, men jag har inte bokat något än med anledning av vädret.
 
Jag har sett två tomma X 2000 åka förbi här i Sumpan. Det brukar de inte göra. Undrar om de ska till Västerås eller något för reparation?
 
Jag har fått tillbaka depositionen från gamla lägenheten, så det lär väl inte bli något krångel med den, men vi måste fortfarande hämta cyklarna.
 
De senaste dagarna har jag sett "Kriminalarkivet: Gangsterkrig". Det handlar om gäng osv i Sverige på typ 50-60 talet. Jag slås verkligen av hur annorlunda allting var. Inte så konstigt, men det verkar ha varit så fridfullt :-).
 
En sak till, det här med att ha diskmaskin, vilken ynnest. Jag trodde inte jag skulle uppskatta det så mycket. Det är helt fantastiskt :-).

Flyttade

Flytten gick bra i onsdags. Det kom två flyttgubbar och det gick rätt snabbt och var smidigt. Sedan i onsdags har vi även sovit i den nya lägenheten, och det är härligt :-). Även om det är bäddsoffa än så länge. Sängen kommer på måndag nästa vecka.
 
Igår städade vi gamla lägenheten, vilket var lite rörigt eftersom det är en massa saker kvar. En del grejer som varit nedpackade behövde diskas osv. Det tog sin tid med andra ord. Idag har jag lämnat över nycklarna till de nya hyresgästerna. Det enda vi behöver göra nu är att hämta våra cyklar, sedan är vi nog helt klara med den gamla lägenheten.
 
Jag hade tänkt att åka till Närke för att hämta lite saker i helgen, men det får bli nästa helg eller senare, det är svårt att hinna med allt :-).

Lite ditt och datt...

Imorgon ska vi förhoppningsvis få flytta. Lediga är vi och håller tummarna för att flyttgubbarna dyker upp :-).
 
Det är inget nytt generellt, men jag uppskattar funktionen på SVT Play där en kan välja att spela upp det en ser snabbare. Jag tycker nästan det är lättare att koncentrera mig när tempot är lite snabbare, och jag får även tid att se mer :-).
 
Idag såg jag exempelvis serien "Drömmen om Hollywood". En galen historia om en svensk skådis som trodde hon skulle få göra en stor roll som Greta Garbo och sedan blev lurad av en bedragare. Rätt osympatisk brutta, och hon framstår även som ovanligt korkad. Tyvärr är det många frågor som inte riktigt besvaras, speciellt om Greta Garbo-rollen verkligen var på gång från början, eller om det mest var önsketänkande.
 
En annan serie jag nyligen sett är "Berättelsen om Killinggänget". Gänget som med "Nile City" och "Percy Tårar" hade extrem påverkan på mig och jämngamla när vi var tonåringar. Det var det coolaste som fanns att se på svensk TV under senare delen av 90-talet. Det intressantaste med serien var dock att få se lite av den verkliga karaktären Martin Luuk :-). Sedan måste jag se "Fyra nyanser av brunt". För av någon anledning har jag missat att se den filmen.
 
Serien om Karin och Carl Larsson var inte så dum. Jag hade önskat något mer från Hallsberg, men det är typ en ruta på Bergöö-huset i hela serien. Att jag borde åka till Sundborn någon gång är dock givet.
 
Jag har även sett en del annat, men det får jag se om jag kommer ihåg att skriva om någon annan gång :-).

Snart jobb

Imorgon bär det av till jobbet igen efter två veckors ledighet. Känns varken eller. Jag behöver dock försöka vara ledig på onsdag med anledning av flytten.
 
Idag har vi åter varit lite i lägenheten. Kastat en massa förpackningsmaterial från soffan osv. Vi vill så gärna flytta dit, det är lite provocerande att det skjutits upp.
 
Kul att se Liverpool slå Arsenal borta i FA-cupen idag. Inte helt rättvist, men Liverpool spelade upp sig i andra och lyckades vinna.
 
Jag läste ut "Bertrams hotell" av Agatha Christie imorse. En av de sämre böckerna i Miss Marple-serien. Krystad berättelse utan större finurligheter. Det här med att busarna var dubbelgångare blev nog sämre än vad det var tänkt. Även det här med organiserad brottslighet och för många orimliga omständigheter sänkte boken.

Flyttstrul

Tanken var att vi skulle flytta idag, men så blev det inte. En av flyttgubbarna hade försvunnit, så endast en dök upp här. Jag är kanske inte otroligt överraskad, men så blev det ialf... Det gjorde naturligtvis att det inte blev någon flytt. Den kommer ske på onsdag istället, hoppas vi :-).
 
På sätt och vis var det lite bra att det inte blev någon flytt. För vår nya soffa kom idag, och den tog en stund att skruva ihop. Det hade varit svårare att skruva ihop den om vi hade haft mängder av kartonger och annat överallt. I övrigt ett stort tack till Amir som kom och hjälpte till med att bära in soffan i lägenheten. I övrigt tror jag att det kommer bli riktigt bra med den nya lägenheten.
 
Väldigt kallt ute också, även om det inte är riktigt lika kallt här som i Närke, men dryga 10 minus känns i luften :-).

Galenskaparna

Bistert väder ute. Blåsigt, kallt och snöigt.
 
Några lådor är packade nu.
 
Igår och idag såg jag en dokumentär om Galenskaparna och After Shave "Det ska va gött å leva". Det fick mig att tänka en del på Galenskaparna och vilken påverkan de hade på min uppväxt? Det är nog svårt att förstå för en yngre generation. Alltså att det fanns typ en humorgrupp på TV när jag var barn och det var Galenskaparna. Det var "Macken", "En Himla Många Program", "Leif", "Stinsen Brinner" osv. "Macken" tror jag vi hade inspelad på video, så den såg jag om några gånger. Allt de släppte var en grej, och det för typ alla i landet. Jag undrar om det här hade fungerat idag? Kanske, men jag tror inte jag gillade musikinslagen då, och jag har svårt att se att det skulle fungera nu? ...eller det kanske det skulle? Men är inte "Macken" osv väldigt fånigt? Hursomhelst, det passade i folkhemmet. och passade nog även hela familjen. Alla i familjen kunde titta på det samtidigt. Görs sådan humor nuförtiden? Många frågor :-). Musiken är hursomhelst fantastisk, eller ialf något jag alltid kommer att minnas. Låtarna om "husvagn", "synth", "italienare", "VM 90", "grisen i säcken" osv. ...och när jag tänker efter, inte minst, "det ska va gött att leva" :-).
 
En sak jag inte tror att jag hade greppat innan var att Claes och Anders Eriksson är bröder, och att Claes är den som typ skriver allt material. Jag trodde nog innan att det var Anders och Jan Rippe som var hjärnorna bakom det hela.
 
Under dagen har jag, förutom att packat, tränat och sett filmen "Mord i Venedig". Jag har för mig att pappa tyckte det var en usel film, men jag tyckte att den var rätt bra, charmig.

Nu med lägenhet

Nu har vi fått nycklarna. Det strulade lite i morse. Först ringde banken eftersom de saknade några underskrifter. Det gjorde att vi fick kila ned till bankens huvudkontor här i Sumpan. Det var dock inga större problem eftersom det ligger typ vid mäklarkontoret. Hos mäklaren strulade det också med säljarens fullmakt, men efter några digitala signaturer löste det sig. Så något bökigt, men nu ska det vara klart. Ikväll ska vi gå och kika lite på vår nya lägenhet :-).
 
Vi har även fått flyttkartonger idag, så nu är det dags att börja packa.
 
I övrigt har jag försökt uppdatera garderoben lite med anledning av den nya kostymen. Ny ryggsäck, nya bälten och nya galgar har införskaffats. Jag ska även renovera ett par skor, men min skomarkare hade stängt idag.
 
Nyår var en lugn historia. Valle fixade lite mat och vi firade själva. Rätt skönt med allt stök som är och har varit nu i dagarna med resor och flytt.
 
Vi kikade på den moderna klassikern "Punch-Drunk Love" under nyårskvällen. Valle somnade och jag var inte så imponerad som jag hade hoppats. Det är ialf en titel som fastnat i minnet sedan tidigare, vilket jag antar beror på att folk runt mig ansett det varit en bra film. Bra recensioner hade den fått också. Jag har dock lite svårt för filmer som balanserar mellan art house och "verklighet". Jag finner det onaturligt och inte så roligt.
 
Det är rätt många filmer jag tänker att jag vill se nu, och av någon anledning stötte jag på "Man of Steel" för några dagar sedan. Jag minns inte riktigt varför, men jag kan ha läst något om Zack Snyder. Lite för mycket effekter och slagsmål, men på det stora hela en bra film. Nu borde jag se uppföljarna, men de har inte fått lika bra kritik. Även de gamla Superman-filmerna borde jag se någon gång. Det är mycket jag borde :-).
 
Det får räcka för nu :-). ...och någon form av 2023-recension kommer någon annan dag.
 
Just det, det var länge sedan jag såg Liverpool så överlägsna mot ett hyggligt motstånd som igår mot Newcastle. 4-2, och det var i underkant. Top of the league nu, hur långt räcker det? Jag vågar inte spekulera :-).

RSS 2.0