Kejsarn av Portugallien

När vi var hos Linus för några veckor sedan lånade jag boken "Kejsarn av Portugallien". En bok jag "alltid" känt till, men som så många gånger förr inte haft någon relation till eller förståelse för tidigare. Nu efter lite tågresor osv har jag läst ut boken.
 
Jag var inte särskilt imponerad av Lagerlöfs "Gösta Berlings Saga", men "Kejsarn av Portugallien" hade jag stort nöje av. En spännande historia om en far som älskar sin dotter lite för mycket och därmed blir lite tokig. Riktigt charmigt berättad!

SJ är ett skämt

Under helgen har jag varit i Karlstad med ett gäng polare och spelat padel och haft det bra med god mat och ett par öl. Det var Viktor som hade ordnat det hela och organiserat det magnifikt, vilket gjorde allt väldigt smidigt. Vi bodde på Scandic Winn och käkade middag på ett hyggligt ställe vid namn Ll'Amice.
 
Vi åkte bil från Örebro till Karlstad och jag tog mig med SJ till Örebro från Sumpan. Det brukar ju strula med järnvägen, men den här gången har jag svårt att skylla på något annan än SJ. På vägen till Örebro fattades det massa vagnar så jag fick sitta i en trapp trots att jag hade sittplatsbiljett. Det kändes ju lagom värdigt. Jag fattar att tåg kan gå sönder, men det var ingen information om det förrän i Västerås då de satte dit ett tåg-set till. Ingen konduktör som gick runt i tåget och infomerade, eller att de talade om det i högtalarsystemet. Eftersom det kopplades på ett tåg-set till i Västerås blev vi även 30 minuter sena till Örebro, vilket inte är så mycket, men vilket är mycket i relation till resans initiala tidslängd.
 
På vägen hem var det inte mycket bättre... Då fanns det inga andraklassbiljetter kvar, så jag köpte en rätt dyr biljett i första klass. I första klass, som jag inbillar mig, ska vara lite lugnare, var det rätt rörigt, och det var uppenbart att det satt folk där som inte hade sådana biljetter. Det märkte jag när de fick byta plats när andra kom som hade deras platser. Inte heller den här gången kom det någon konduktör och kontrollerade biljetterna, så de som satt i första klass utan sådana biljetter fick sitta kvar. I sak tycker jag att alla platser i ett tåg ska kunna utnyttjas, men varför ska jag få betala mycket mer än någon annan för samma plats? Någon jävla ordning måste det ju vara i ett statligt bolag som SJ.
 
Jag har svårt att motivera mig själv till att fortsätta åka tåg med SJ på den här sträckan, det är för mycket strul. Nu blir det att undersöka möjligheter till att leasa en bil, jag har tröttnat på den här jävla SJ-skiten.

Gick ju bra det här

Under säkert snart två år har jag haft en vårtliknande grej i nacken under håret. Eftersom den sitter där den sitter har jag haft svårt att se den, och därmed bedöma hur den ser ut. Ibland har den varit större och ibland mindre. Under vissa tidpunkter har jag glömt bort den, och så har tiden gått. Då och då har jag även varit lite orolig över att det skulle kunna vara någon form av hudcancer, men det har aldrig riktigt känts så, så oron har varit minimal, men tankarna har kommit ibland. Typ att det hade ju varit jävligt dumt om det var hudcancer och jag inte tog det på allvar.
 
Igår bokade jag dock tid på min nya vårdcentral här i Sumpan. En sjuksköterska som var specialiserad på hud kollade på grejen under 10 sekunder och sa att det var en helt ofarlig vårta. Kändes inte helt seriöst, men jag tänker att det låter vettigt, så på så vis var det ju bra :-).
 
Det var väl det mest spännande som hände under den här dagen.

Mitt i veckan

Veckorna går fort och det har börjat bli mörkt tidigt på kvällen. Det går fort. Vi har väl inte ens ställt om klockorna än?
 
Jag har sett klart serien "Kvinnosmugglarna" på SVT Play. Handlar främst om människohandel med kvinnor från Brasilien till England. Rätt bra, och intressant att de får filma vid gripanden osv. Människohandel är också något jag stöter på i jobbet dagligen.
 
Vi har även sett klart serien om "Världens heliga platser". Mycket jag redan besökt, mycket jag vill besöka. En serie som skapar resesug, men även en serie som visar hur märkliga människor är runt i världen :-).
 
En bra vecka så långt, även om det var lite stökigt på jobbet igår med missförstånd. Karlstad i helgen tydligen :-).

0-5

Liverpool vann med 0-5 mot Man Utd. Det var en knepig match. Liverpool var inte så överlägsna, men gjorde mål på chanserna, och Man Utd:s försvarsspel var minst sagt svagt. Sedan blev det en idiot-satsning av Pogba och solklar utvisning, och efter det var det inte mycket till match. Det borde kännas mer positivt än vad det gör.
 
Ännu en lugn dag. Jag läste ut "The Killer Across the Table" där John Douglas går igenom några fall där han pratat med mördarna. Rätt spännande, och jag slutar inte förvånas över hur många riktigt jävliga mördare det funnits och finns i USA. Jag tror att jag känner till de flesta, men så dyker det upp några nya. Lite otäckt.

Panic Room

Jag har bestämt att Valle ska gilla David Fincher, och det är för att hon uppskattade "Mindhunter" :-). Därmed har jag under en period tänkt att filmen "Panic Room" borde passa henne, och nu finns den på Netflix, så vi såg den igår kväll.
 
Själv såg jag "Panic Room" i krokarna av att den kom 2002. Jag har försökt få fram detaljer kring var det var och vad jag tyckte. Som jag minns det, men som på något sätt känns fel, så såg jag filmen hos Folke. Jag minns inte om vi hyrde den, eller om jag bara såg den för att filmen fanns där, om det nu ens var där :-). Mina minnen säger mig också att jag då inte uppskattade filmen något särskilt, men grejen med ett "panic room" har dock sedan dess funnits i mitt huvud. Jag mindes även en hel del detaljer från filmen, speciellt rådet om att blinka från polisen.
 
Vad tyckte jag nu då? Med anledning av att det är Fincher är det en välgjord film och skådespeleriet är svårt att klaga på. Något jag inte kan bestämma mig för är om jag tycker den fräcka kameran som glider runt i huset är så fräck? Fotot känns lite för fräckt för att det ska bli en genuin känsla gällande vad som händer i filmen. Även om "Panic Room" ändå är en bra och underhållande thriller blir det lite för mycket för att det ska kännas trovärdigt. Det är väl inget som är helt uppåt väggarna, men det händer lite för mycket för att jag ska vara nöjd, samtidigt behövs väl det för att det ska bli en spännande film. Det är propan-gas, barn som kan Morse-kod (förvisso lätt), diabetes med mera. Jag undrar också varför de inte bara ger upp? Allt är väl för dramaturgins skull, men det blir lite mycket. Trots det är "Panic Room" en bra film, men jag förstår, och framhärdar i mina tidigare minnen, att det inte är någon film som jag är helt betagen av.

Lugnt och händelsefattigt

En dag som denna har jag längtat efter, en dag när jag inte har något planerat och bara tar det lugnt. Det var ett tag sedan sist. De här dagarna kan jag hänge mig åt träning och dokumentärer, vilket inte är så dumt.
 
Jag såg klart serien om "Satanistmorden i Fall River". Jag vet inte riktigt vad det var som var det satanistiska i de här morden, men ändå en rätt bra serie, där en person eventuellt blivit felaktigt dömd. Serien kommer dock inte fram till något avgörande, och det är många lösa trådar, men jag tyckte ändå det var en välgjord serie.
 
Jag såg även dokumentären om "Vikingarnas slavhandel". Inte så mycket nytt där förutom någon form av trälkoloni i Birka, men det verkade främst vara en hypotes.
 
Det blev även att se "En hackad demokrati". Om hur politiker försöker påverka människor genom internet. Kändes som en något trött dokumentär. Jag tror många hamnar fel i sina hypoteser om varför det blivit så polariserat, om det nu verkligen har det, vilket jag också är tveksam till.
 
Igår såg vi även ett avsnitt av en serie om heliga platser. Bland annat visade de hur arbetare vid Angkor Vat klättrade upp utan skyddsutrustning för att rensa ogräs på tornen. Helt galet.
 
Det blir förhoppningsvis ungefär lika lugnt imorgon, men då är det Utd - Liverpool att se fram emot och vara nervös under.

Pang, pang, pang

Inatt vaknade jag av några smällar, sannolikt inbillade, men jag tänkte på det när jag gick till jobbet. Typ att undra om det var någon här i krokarna som blev skjuten inatt? Det var ingen här som blev skjuten vad jag vet, men Einar fick sätta livet till i Hammarby Sjöstad. Sambandet är givetvis en slump, men folk har nog blivit religiösa för mindre.
 
Jag har ingen uppfattning av Einar och har svårt att ha någon större sympati för kriminella, men det är ändå lite mer än vanligt när mördarna inte drar sig för att mörda kända personer. Även om det kan framstå som märkligt tror jag att det kan kännas jobbigare att mörda någon som är känd än en mer random person. Nu känner kanske de som har ihjäl varandra någorlunda i normalfallet också, men det är ändå något som är lite mer ovanligt. Jag får lite italiensk maffiakänsla, att det inte spelar så stor roll om det är poliser, eller i svenska mått, väldigt kända personer osv. Vad är nästa steg? Jag kan inte minnas att någon så pass känd artist som Einar mördats i Sverige under min livstid.
 
Annars är det väl skönt med helg :-).

eller...

Jag kanske var lite onyanserad när jag kritiserade Netflix, det är väl inte de själva som producerar all skit som finns på plattformen när jag tänker efter.
 
Kul att Liverpool vann mot Atletico Madrid igår, men det kändes mest som flyt med utvisning och straff. Svårt att glädjas då.
 
Är jag lite risig? Det känns knepigt och lite varmt i kroppen.

Billy Milligan

Det är nästan irriterande hur dåliga en del serier är som Netflix spottar ur sig. Jag har nu under ett par veckor sett en av dem - "Monster Inside: The 24 Faces of Billy Milligan". Det är en dokumentärserie om Billy Milligan som åkte dit för ett gäng våldtäkter men skyllde på att han hade flera personligheter och själv därmed inte hade en aning om vad han hade gjort. Det här är populärt i film och minst sagt omtvistat i verkligheten. Det är mycket inom psykologin som är bullshit, och det här är väl en sak en kan fundera på, men det finns dock en diagnos för det.
 
Det var dock inte främst diagnosen jag skulle diskutera, utan själva serien. Efter att ha sett serien är det svårt att tro att Billy Milligan var något annat än en psykopat utifrån det en får se av honom, men det hela kommenteras av mängder av människor. Om nu Billy Milligan hade en fragmenterad personlighet är serien sju resor värre. Det är mängder av psykologer och dylikt som klipps in till höger och vänser och säger två meningar nästan helt utan sammanhang. Det är svårt att förstå vem som tycker vad, och vad som det finns evidens för osv. Riktigt rörigt blir det, vilket är synd för temat är intressant. Jag blir arg på att de misslyckas så kapitalt med serien.

En sväng till Hallsberg

Vi är inte helt nyss hemkomna från en sväng till Hallsberg för att fira kära pappas 72 födelsedag. Trevligt var det :-).
 
Fredagen var intensiv. En eftermiddag på jobbet där jag upptäckte att jag hade slarvat med att läsa lagen ordentligt, hur nu detta gått till, och att det blev lite problem med hur vi ska arbeta rent praktiskt i en annan fråga, gjorde att jag kom hem något senare än tänkt. Det blev hem och vända för att sedan kila iväg med Valle till den inte helt lysande restaurangen "Hermitaget" och en öl på det mer spännande "Stampen". "Stampen" var bra mycket trängre än jag hade räknat med, men det hade mycket charm.
 
Jag läste ut "Harry Potter and the Chamber of Secrets" på vägen till Hallsberg. Inga större skillnader mot filmen förutom en spökfest tror jag.
 
Ja det var väl det, inte så mycket att snabbt och utan större eftertanke analysera :-).

Inte mycket att förtälja, förtäljer ändå...

Det gick ju bra för Sverige trots en rätt dålig insats. Isak är väl skillnaden mellan lagen. Middagen på Amira innan innebar att de glömde bort oss, men vi fick mat till slut. Det är inget ställe med kredd och ambitioner, så det gör inget :-). Att ha ståplats på Friends må vara billigt, men det var lite trångt att komma in och svårare att handla och att se matchen än vad det har varit när vi haft sittplats. Sedan är jag väl ingen klackmänniska, även om just den delen ändå var rätt soft.
 
Terror eller psykisk sjukdom igår i Norge? Det ena behöver väl inte nödvändigtvis utesluta det andra? Även någon som anses vara lite galen kan väl ändå vara en terrorist tänker jag. Inte heller är det väl så konstigt att en person gör terrordåd i islams namn eftersom det är rätt vanligt. Hur en än vill se det så tror jag inte han hade utfört detta dåd om han varit feminist eller liberal exempelvis. Folk gör det gärna alldeles för lätt för sig på Twitter.
 
Det lade sig rätt snabbt gällande treåringen som skulle utvisas till sina släktingar i Nigeria. Hur många av de skrikande läste domen?

Gustavsberg

Precis dragit ihop en risotto, blev inte så dumt, även om jag råkade lägga den rivna pumpan fel först, men det löste sig :-).
 
Fint att se Jimmie markera mot b-ordet igår. Tänk att miljöpartisterna vågar uttrycka sig med sådana ord! Ja det är ironi, och ni förstår mot vad jag pekar, ja mot Voldemort så klart!
 
En något sliten jag och Valle hälsade på Linus i Gustavsberg igår. Låg en bit ut måste jag medge. Lite känsla av Hallsberg på 90-talet, förutom att det är mycket mer vatten i Gustavsberg, och säkert många som är mycket rikare, men känslan var nostalgisk :-).
 
Vi kikade på lite keramik och på hamnen. Jag letade, men såg inte någon av grabbarna i Noice, just, är väl inte så många som lever...
 
Jag såg även klart Världens Undergång om Första världskriget. Jag kan ha sett serien förut, kom dock inte ihåg något, så sannolikt inte :-). Intressant med film i färg, och en får lite perspektiv på tillvaron. Jag har svårt att se att något är ens lite dåligt i mitt liv när jag jämför med en soldat i en skyttegrav. Springer du upp ur skyttegraven, dör du sannolikt, vägrar du så blir du avrättad, tufft. Jag får också, inte för att det är nytt, perspektiv på de enorma skillnaderna det är i relation till nutidens konflikter. Det är svårt att jämföra.
 
Imorgon är det fotboll igen!

Söndag förmiddag

Idag ska vi försöka ta oss ut till Värmdö och Linus.
 
Igår var det fotboll med Paul, trevligt och fint mål av Isak. I övrigt var det väl ingen jättematch med en märklig VAR-situation. Måste dock säga att Friends är en bra arena. Lätt att köpa öl och bra tillgång till toaletter, ialf för män. Jag är dock lite fundersam varför en ibland får ta med plastflaskor upp på läktaren och ibland inte?
 
Serien "Irak - 40 år av krig" är informativ. Visar hur plågat landet är och har varit med kommentarer från diverse ledare. Mest intressant är USA:s lögner, eller felaktiga information, innan Kuwait-kriget och Irak-kriget, även hur olika många såg på den information som fanns och vem som bestämde vad. En bra introduktion till situationen i Irak.

Gott och blandat

Det är så jävla tragiskt med alla dess självmordsdåd, nu senast i Kunduz. ISKP är ett jävla pack. ...och jag har även lite svårt att greppa syftet.
 
Det var det tråkiga, nu får det bli lite roligare... Ikväll blir det Sverige - Kosovo med Paul. Blir skoj!
 
Jag lyckades spela igenom "Inside" utan att fuska. Kul att spela pusselspel igen, men det tar ju tid från vettigare saker.
 
Vi såg filmen "Fira med Ferris" igår kväll. En hyllad komedi från 80-talet som inte riktigt levde upp till förväntningarna. En väldigt positiv och avslappnad film förvisso om att leva och faktiskt ta vara på livet. Däremot var den lite väl fånig för att vara riktigt bra.
 
Vi har även sett "Hemingway och kvinnorna". Hemingway är väl också en person som tog vara på livet så länge han levde, dessvärre brukar det då gå ut över andra. Det jag mest kommer komma ihåg från dokumentären var när han sa att "Den gamle och havet" handlade om en fiskare och en fisk som han fångade, inget annat. Jag vet inte om han ljuger, men ofta framstår det som smart när något har flera lager och är öppet för tolkning. Jag uppfattar det oftast som tvärtom. Ibland är det förvisso nödvändigt att skriva så, men oftast är väl flera lager och tolkning mest ett sätt att spela smart eller inte riktigt veta hur en ska få ihop något?

Lite fotboll

ÖSK sparkade precis Gazimba. Ovanligt att två tränare försvinner under samma säsong, men annars har jag inte så mycket att säga om det. Jag har sett alldeles för lite av ÖSK den här säsongen.
 
Jag har även för ett par dagar sedan sett klart "Premier League: När fotbollen förändrades". Tanken med den serien är väl främst att belysa hur Premier League gjorde fotbollen till något genomgående kapitalistiskt. Det var dock inte det jag fann mest intressant. Jag hade nog fått för mig att Man Utd var mer överlägsna på 90-talet än vad de faktiskt var. De vann ju oftast, men inte lika överlägset som jag mindes det. Jag hade inte heller koll på att Keith Gillespie hade spelat i Man Utd. Det var inte mycket om Liverpool i serien, vilket inte var så konstigt, men den var mycket underhållande ändå :-).

Kung Leopolds vålnad

Jag lånade boken "Kung Leopolds vålnad" av Zenon på jobbet. Det är en bok om hur Leopold fick makten över Kongo och allt som hände under hans regim. Alla döda människor som följde under regimen är inte direkt några nyheter för någon, men jag upplevde boken som mycket balanserad. Att människor upplever andra människor som mindre värda och behandlar dem därefter har vi tyvärr sett många gånger under historien. I boken tas det dock upp en hel del om sådant som sannolikt är mindre känt som att situationen i Kongo inte nödvändigtvis var väldigt mycket sämre än i angränsande delar av Afrika och att det inte var en drömlik tillvaro i området innan Leopolds regim samt att det var många som kritiserade regimen redan under dess tid.
 
En imponerande bok.

Lars Vilks

Ibland förefaller sanningen vara för märklig för att den ska kunna vara sann, men den är nog sann trots allt. Att Lars Vilks och två poliser lyckades krascha igenom ett mitträcke och fronta med en lastbil efter en däcksprängning låter så orimligt att det bara inte kan vara sant, men saken är ju att det kan vara sant. Det är död på en religiös nivå. Religiösa måste ju se det här som att gud ville ta hem sin bästa krigare?
 
Ja "sanningen" återstår nog att se, men det kommer finnas mängder av teorier om det här för alltid vad som än senare kommer fram. Antagligen kommer det inte komma fram så mycket mer än vad vi vet idag. Typ att sannolikt sprängdes ett däck, föraren som körde lite för fort tappade kontrollen och eftersom bilen var så tung drog den igenom mitträcket, och oturligt nog kom det en lastbil på andra sidan. En jävla otur helt enkelt, vilket sannolikt är precis så det gick till.
 
Jag kommer sakna Vilks. Det är väldigt få personer i världen som vågar gå i bräschen för något som verkligen är provocerande för vissa. Han är på så sätt en Jesus-figur.

Då var helgen slut igen...

Tveksam löneförhöjning i fredags. Jag hade absolut trott på mer utifrån de omdömen jag hade fått. Inte så mycket att gnälla över, och det är nog svårt att få en liknande lön någon annanstans, men jag borde kanske testa och söka lite jobb? ...eller inte, jag är inte så sugen på det :-).
 
En natt spenderades i Örebro, mycket trevligt. Grensman hade inflyttningsfest och det var kul att träffa alla gamla kompisar. Även kul att träffa lille Konrad innan :-).
 
Jag såg precis Liverpool - City. Liverpool var inte det bättre laget och Milner borde blivit utvisad. Det är anmärkningsvärt att Liverpool ändå kan hålla någorlunda jämna steg med City, speciellt med det mittfältet som spelade idag. Liverpools trupp är tunn, ett par skador i någon lagdel och det blir tufft. Hursomhelst fint med en poäng.
 
I övrigt tror jag att jag kom i säng vid halv 2 inatt, det var inte igår :-).

RSS 2.0