Övrigt

En rätt trevlig dag utan större överraskningar, förutom lite familjeangelägenheter.
 
Igår kväll såg jag till slut klart den femte säsongen av "Supernatural". Jag har tappat intresset lite, och när jag kollar så sällan tappar jag även tråden lite, vilket gör att serien blir lite sämre för mig var gång jag ser den. Jag tycker dock fortfarande att den är rätt bra. Det är kanske lite för mycket Gud, Djävulen och änglar nu, men det har väl sin charm. Jag brukar dock föredra de mer fristående avsnitten.
 
Det blev en del dokumentärer i helgen, och det här med att se dem lite snabbare på SVT Play är nog positivt för mig. Det krävs lite mer koncentration för att hänga med, och jag blir inte heller uttråkad. Jag fokuserade främst på Dokument Utifrån.
 
"Nato och Östersjön" - Precis som det låter, den handlar om Nato och Östersjön. Lite om svenska Visby-korvetter, "hangarfartyget" Gotland, lite historia, att Ryssland har klart färre krigsfartyg än Nato osv. Även en del om att Ryssland fått klart mindre inflytande runt Östersjön än vad de hade under Kalla kriget.
 
"Makten över havet" - En dokumentär om fiskekvoter, lobbying osv. Främst om att forskarna menar att det inte går att fiska hållbart så mycket som vi gör, men att det ändå tillåts. Det är svårt att inte bli irriterad när ekonomi går före fisken i haven. Isabella Lövin steg även lite i respekt hos mig. Inte för att jag jämförelsevis stört mig så mycket på henne som på andra miljöpartister. Det i sig är irriterande eftersom att miljön faktiskt är något jag bryr mig om, även om jag skulle kunna göra mer själv.
 
"Euromajdan - Revolutionen i Kiev" - Intressant att få se tillbaka på händelserna 2013 och 2014. Jag tänkte kanske lite annorlunda då. I övrigt en i raden av dokumentärer där många försöker förklara hur Putin tänker, men det är svårt att ändå greppa det. Det leder i sin tur till att jag tänker på hur olika verkligheter vi alla lever i, och att det därför kan vara svårt att vilja förstå varandra.
 
"Netanyahu, USA och vägen till kriget i Gaza" - Det går väl sammanfatta med att det är svårt att verkligen se någon ljusning i konflikten, men en kan ju alltid hoppas och önska. Rätt lärorikt trots allt.

Temple of Doom

Middagen på Bazaar i lördags kväll var fantastiskt god. Tapas i en fusion av indisk och europeisk mat. Det var något nytt för mig. Vi var mycket nöjda.
 
Mycket på jobbet idag. Sannolikt ingen trend, men personalen gjorde ett mycket bra jobb.
 
Nu är vi snart med i Nato. Jag tror jag har sagt det förut, att jag helst står utanför sådant här, men att läget i världen typ har tvingat oss till det här.
 
Det har som vanligt setts en del dokumentärer i helgen, men det får bli senare i veckan. Jag tänkte dock lite kort skriva mina tankar om filmen "Indiana Jones and the Temple of Doom" som jag såg i helgen. När jag såg den i slutet av 2013 tyckte jag den var väldigt fånig, och därmed sämre än de andra två filmerna i serien som kom på 80-talet. Där har jag nog inte ändrat mig, men kanske lite... Det är exempelvis med en kvinnlig karaktär i filmen som inte gör något mer än att skrika, svimma osv. Inte för att jag generellt tycker att kvinnor i film måste lyftas fram, men här blir det väldigt fånigt. Jag förstår om andra kvinnor blir irriterade på karaktären. Om man bortser från den karaktären är ändå filmen rätt bra, och även rätt otäck. Det tas exempelvis ut ett hjärta ur en levande kropp och barn misshandlas. Det är sannolikt mycket som är riktigt otäckt för just barn, och då är filmen främst riktad till barn. Just den där scenen med hjärtat kommer jag ihåg som väldigt otäck när jag såg filmen som yngre barn för länge sedan. Scenerna när de åker vagn i gruvan är jag lite blandat inställd till. Det är både för mycket och rätt kul :-). Sammanfattningsvis tycker jag att det är en intressant och underhållande film, men fånigheten går tyvärr lite för långt ibland. Filmen är inte lika bra som föregångaren.

Miracle on grass

Det är kanske att överdriva, men i min värld är det ett mirakel att Liverpool lyckades vinna finalen i Ligacupen efter förlängning mot Chelsea nyss. Ett extremt skadedrabbat Liverpool lyckades vinna mot ett sannolikt rätt ordinarie Chelsea, och det trots att Liverpool även bytte in flera juniorer på slutet. Det ska inte vara möjligt. Inte nog med det, under förlängningen där juniorerna spelade var till och med Liverpool bättre än Chelsea. Det är som sagt lite av ett mirakel. Den här tiden med Klopp har verkligen varit något utöver det vanliga. Det är en ynnest att ha fått uppleva det.
 
Det får räcka med det i det här inlägget :-). För nu är det bara att njuta!

Knives Out

En ny dag med nya möjligheter som börjar lida mot kväll. Jag känner mig lite sliten efter morgonens rätt hårda träningspass.
 
Jag rensade precis avrinningen från handfatet, alltid lika mysigt, men det blev bra :-).
 
Vi har idag gjort inköp av inredning till en kökslåda, så lite bättre ordning där nu. Vi har även beställt en vägghylla för kryddor och annat till köket. Det lär ta några veckor till den kommer, men under varje vecka blir det små steg till ett bättre hem :-).
 
Igår kväll såg vi filmen "Knives Out". Valle somnade förvisso som brukligt, men jag såg igenom hela filmen. En modern tappning av en mysdeckare. Bra skådespeleri och bra manus. Det är nog lätt att en film i den här genren blir lite dassig, men så blev det inte med "Knives Out".
 
Under dagen läste jag ut Maria Langs "Farliga drömmar". En rätt okomplicerad deckare som inte svävar ut, men med en bra intrig och med oväntande vändningar. Skulle nog säga att det är en av de bättre i serien.
 
Nu ska vi snart ut och äta middag :-).

Fredag

Bowling igår här i Sumpan med några arbetskamrater. Trevlig liten bowling-lokal med bar. Det gick väl så där för mig, men ändå kanske något bättre än vad jag hade trott. Taheri vann :-). Vi tog för övrigt en bira på "Greens" innan, vilket verkade vara ett riktigt stammisställe. Överraskande mycket folk, och alla typ över 70 år :-).
 
I form av meningslös information fick jag mina hyllbärare från IKEA i veckan, och de passade :-).
 
Nae, jag tänkte väl mest rada upp några dokumentärer för minnet.
 
 - Sverige och DDR - En dokumentär om lite allt möjligt. Bland annat en svensk snubbe som hjälpte att köpa över människor från DDR till Västtyskland, men även lite kärlekshistorier och att Sverige hade en del kontakter med DDR. Inga direkt bestående minnen för mig antar jag.
 
- Den Kvinnliga Gladiatorn - Intressant på så vis att jag nog inte kände till att det under en period förefaller ha varit rätt populärt med kvinnliga gladiatorer i romarriket.
 
- Överklassspionerna - En dokumentär om Kim Philby och gänget, de där överklassbritterna som av någon anledning blev kommunister under kalla kriget. Rätt intressant berättelse trots allt.
 
- Kalla Krigets Kungligheter - En dokumentär jag trodde att jag hade sett tidigare, men det hade jag inte gjort. Den handlar främst om det brittiska kungahuset. Om hur Edvard VIII var en nazist och tyckte att Storbritannien skulle bombas till underkastelse, men även att vissa av Prins Philips släktingar var nazister också. Det var även en del om Iran och Mossadegh samt Shah av Iran, vilket var lite mer intressant. Lite spretig dokumentär som synes, men intressant.
 
- Putin och Ukrainas Stulna Barn - En dokumentär om hur Ryssland kidnappar barnhemsbarn från ockuperade ukrianska städer. Något som dock förvånade mig var att en del barn faktiskt lämnas tillbaka av ryssarna om vårdnadshavarna önskar få sina barn tillbaka. Antar att det inte alltid är så lätt, men det förekommer tydligen.
 
Vi såg även klart "Din Luriga Hjärna" från Vetenskapens värld igår. Ja nog är hjärnan lurig alltid, men det var kanske inte helt nytt :-).

Överkänslig

Idag blir det lite personligt, men först måste jag notera att Liverpool har galet mycket skador och att matchen hemma ikväll mot Luton kan bli tuff. Vi får se!
 
Igår ringde min läkare till mig, och det får bli slutet på nästan tre månader av konstiga kroppssymptom. Min läkare känns lite konstigt att säga, men ialf den läkare som skickat mig på några luriga undersökningar senaste tiden.
 
Förra året tyckte jag att kroppen började jävlas lite. Jag fick ont i vänster arm, axlarma blev ömma och jag sträckte mig ordentligt i låret för första gången i mitt liv. Det var dock inget som oroade mig, utan jag tänkte att det hade med min ålder och lite ensidiga träning att göra, och så är sannolikt fallet. Sedan i november började det en kväll när jag skulle lägga mig rycka i baksida lår upp mot skinkan. Alltså inte bara några ryck, utan det ryckte konstant, säkert i timmar, men till slut lyckades jag hitta en position där det ryckte mindre och jag somnade. Ryckningarna var sedan borta när jag vaknade. Jag attribuerade även det till träning, och var inte speciellt orolig, även om jag aldrig hade varit med om något liknande förut. Jag tog till och med upp det som ett ofarligt och liknande symptom för Valle när hon klagade över att det ryckte lite i hennes ögonbryn. I slutet av november läste jag sedan en artikel i Aftonbladet om en person som hade fått diagnosen ALS efter att hon fått ryckningar i kroppen, trots att läkaren trodde att det var något annat först. Jag tänkte då på mina ryckningar i låret, men det var ändå inget som oroade mig. När jag sedan skulle lägga mig den kvällen började det rycka lite här och var i kroppen. Främst i benen, men inte på samma ställe. Jag började då googla symptom på ALS, men tyckte inte de direkt överensstämde med mina symptom. Jag hade ingen tydlig muskelförsvagning eller liknande. Men där hände något, helt plötsligt började jag få rycknignar i överarmarna. Jag kunde helt plötsligt inte ha armarna under kudden, vilket jag alltid har haft, eftersom det hela tiden började rycka i överarmarna då. Jag tänkte då att det här måste ha att göra med att jag ändrat min träning och istället börjat träna på gym, men det gjorde att jag inte kunde sova. Det beroende på ryckningar i kombination med oro. En natt vaknade jag till och med av att det ryckte i benet. Det hade heller aldrig hänt förut, och nu började jag bli fundersam på allvar. Vad är det som händer? Är det bara på grund av träningen och oro, eller är det något annat väldigt allvarligt? Det som ändå höll mig något mindre orolig var att när jag tränade så gick det bra, kroppen verkade fungera, men så efter ett hårt träningspass innan jul började det komma ryckningar i höger överarm mer kontinuerligt. Efter hand kunde jag inte ligga och läsa utan att höger överarm skakade hela tiden. Nu började jag bli orolig på riktigt. Runt jul slutade jag därför träna helt, för att se om det blev bättre. Det blev något bättre, men inte bra. Till slut tänkte jag att jag måste söka hjälp, det här håller inte. Det var svårt att få en läkartid så först fick jag kontakt med en fysioterapeut på Kry. Hon verkade inte allt för orolig, men menade att jag absolut måste gå till en vårdcentral för att ta prover, om inte annat för att se så att det inte var något med sköldkörteln, men hon trodde inte det var någon neurologiskt. Jag var nu rätt off och kände att jag behövde träffa en läkare, ialf för att få höra att det inte var något allvarligt. När jag googlade på ryckningar i armarna var det bara ALS som kom upp, eller eventuellt en hjärntumör. Det gjorde inte saken bättre.
 
Jag vet inte om det är så generellt i Sthlm, eller om det var för att det var i början av året, men min vårdcentral i Sundbyberg hade ingen läkartid på över en månad. Jag kollade runt lite bland andra vårdcentraler, och alla var uppbokade långt framåt, men till slut tror jag det var vårdcentralen i Sundbyberg som rekommenderade mig att ta kontskt med en vårdcentral i Spånga. Det gjorde jag och de hade en läkartid några dagar senare, vilket gjorde mig nästan lycklig. Jag kände att jag behövde komma ur den här nedåtgående spiralen. Min förhoppning med att träffa en läkare var att få höra något i stil med att - det här är inget att oroa sig för, det är naturligt - men så blev det inte. Läkaren, min läkare, var väldigt seriös och gjorde de tester han kunde göra, men han hittade inget konstigt, vilket han även sa, men han remitterade mig ändå till magnetröntgen av hjärnan och muskel- och nervundersökning. Utöver det fick jag lämna blodprov.
 
Typ dagen efter att jag hade varit hos läkaren började det även rycka i mitt vänstra ögonbryn, och det konstant. Det fortsatte sedan rycka i ögonbrynet flera veckor, ibland med uppehåll, men mer eller mindre kontinuerligt. Det gjorde att jag kände att det här blir ju sämre. Sedan började det även rycka i vänster högertå. Nu började jag nästan bli lite deppig. Vad händer med kroppen?
 
I mitten av januari var det dags för magnetröntgen. Det var jag inte speciellt orolig för, jag kände inte att jag hade några symptom som påminde om en hjärntumör, men det var en upplevelse i sig att rulla in i cylindern och ligga och lyssna på alla höga stötande ljud. Någon vecka senare ringde min läkare mig och menade att allt såg bra ut, men det var som sagt inte överraskande.
 
Det som jag dock något skräckblandat såg fram emot var nerv- och muskelundersökningen. Efter att först fått tid den 14 februari lyckades jag ändra tiden till en vecka tidigare. Det var en undersökning där jag fick en massa stötar i armarna och benen och en annan där de satte in små nålar i musklerna och där jag därefter fick böja på musklerna för att se om det var något konstigt. Den senare undersökningen utfördes av en läkare, och efteråt informerade han mig att han inte märkte av något konstigt och att jag inte led av ALS. Han menade även att det var rätt vanligt att han undersökte folk som inte var sjuka, och att det nyligen till och med hade varit en annan läkare där. Efter den undersökningen blev jag lugn.
 
Jag har fortsatt ryckningar ibland, och för några dagar sedan ryckte det i axeln en hel natt och en halv dag typ. Nu känner jag dock att jag inte kan undersöka det så mycket mer, så det får vara så, men samtidigt uppelver jag att ryckningarna är färre.
 
Nu får det alltså rycka och ha sig, men det ska inte ge mig någon oro, och det är jävligt skönt att känna så efter nästan tre rätt risiga månader. Frågan är dock, har jag varit överkänslig på något sätt under den här tiden? Jag är övertygad om att jag har, har haft, symptom som jag aldrig har haft förut, men samtidigt känner jag inte av dem på samma sätt nu som förut. Det är väldigt skumt. Jag känner mig även lite fånig, och att jag tagit resurser från vården som jag inte hade behövt. Det är lite knepigt, men huvudsaken är väl att jag mår bra igen.
 
Det var det :-).

Raiders of the Lost Ark

Nu sitter jag och smånjuter lite av att robotdammsugaren även moppar golvet nu :-). Jag fixade den delen nyss och blev ju givetvis tvungen att testa det omgående. Det här med robotdammsugare tror jag kommer bli succé :-).
 
En dag på jobbet där systemen inte fungerade som de skulle. Vi kunde dock genomföra vårt arbete, men det var med viss frustration. Bra arbete av personalen som ständigt fick göra om sitt arbete för att komma framåt i processerna.
 
Efter jobbet blev det att kasta den gamla dammsugaren på återvinningen och handla lite mat.
 
För en tid sedan såg jag att det hade kommit en ny film med Indiana Jones, jag tänkte då att jag borde se om de gamla, och jag startade med "Raiders of the Lost Ark" igår. Jag såg den för 10 år sedan, men kom inte ihåg så mycket från den gången. Jag skrev dock här 2014-01-01 att den var mycket bra, och det var den verkligen. Skön blandning av spänning och humor på ett familjevänligt sätt. Många roliga detaljer som att Marion är en jävel på att dricka sprit och när Indiana Jones helt sonika skjuter en person som flaxar med ett par svärd. En tänker att det ska bli en episk fight, men det tar slut efter ett skott :-). Temat med nazisterna som letar efter artefakter är kul, och har även viss historisk bäring. Sedan var väl inte nazisterna i Egypten under den tiden som framgår i filmen, men historiska friheter i en sådan här film har jag inte svårt att leva med. En riktigt härlig familjefilm som jag gärna ser igen :-).
 
Annars har jag väl främst känt mig mätt och seg efter dagens kanske inte helt nyttiga buffé på Lotus :-)

Roborock

Äntligen har vi en dammsugare, och det fick bli en robot. Återstår att se om det fungerar bra!? Än så länge tycker jag det fungerar bra, men den har inte riktigt kunnat köra klart sin städning eftersom jag inte orkat vänta på att den ska ladda upp ordentligt. Någon gång har den fastnat, men generellt lyckas den åka över små trösklar och känna av sladdar osv. Imponerande så långt. Den är dessvärre för hög för att komma under vårt rumsbord, men men, vi kommer få köpa en handhållen dammsugare också för de ställen där roboten inte kommer åt, men det är det nog värt. Jag har inte testat moppfunktionen än, men det kommer. Riktigt nice att nu få städat när vi är på jobbet osv :-).
 
Att det blev just en Roborock var på Levis rekommendation ;-).
 
Jag lyckades även pruta ned dammsugaren dryga 100 kr eftersom jag hade sett att den fanns till lite billigare pris på ett annat ställe dit jag inte orkade åka. Det gick Netonnet med på. Jag gissar även att det är rätt få personer som köper dyra dammsugare och sedan cyklar hem med dem :-). Det blev även ett vattenpass på Clas Ohlson. Nog att jag är vuxen numera, men de här inköpen är ju nästan provocerande vuxna :-).
 
Igår var vi på bio och såg den nya filmen om Bob Marley, "Bob Marley: One Love". Vi såg den på Rigoletto i stan. Jag tror att de gjort om i den stora biosalen på Rigoletto någon gång under de senaste åren, för nu var det riktigt lyxigt. Vi kunde beställa både mat och dricka under själva filmen samt hade väldigt mycket plats. Vi kunde till och med ligga i stolarna. Det var lite av en upplevelse. Filmen var undehållande, men fokuserade främst på musiken. Det var väldigt lite om Marleys barndom osv, vilket jag tror att filmen hade kunnat vinna på. Nu blev filmen främst som en introduktion till musiken och inte så mycket annat. Den hade helt klart vunnit på ett större djup. Jag ska inte säga att vi var besvikna, men lite förvånade var vi över hur filmen var upplagd.
 
Idag har det även blivit lite dokumentärer, men det får bli någon annan dag.

Peter Mangs

I fredags såg jag klart den nya serien på Viaplay om Peter Mangs. Jag har tidigare läst Gardells och Palmkvists böcker om honom. Varav den förra är rätt dålig och den senare rätt bra. Båda är även med och kommenterar i serien. Med det här vill jag påstå att jag har grundläggande kunskap om Peter Mangs sedan tidigare, men att det ändå var rätt länge sedan jag läste böckerna, och att jag inte direkt fördjupat mig mer än så. Ett intresse finns ialf hos mig för Peter Mangs och jag hade därmed hoppats att den nya serien "Peter Mangs - en seriemördares hemlighet" på Viaplay skulle vara intressant, men det var den inte. 
 
Det är en snubbe vid namn John Mork som på något sätt får information om att Peter Mangs någon gång sagt till en psykolog att han mördat personer i Florida. Sedan får samme Mork tag i en låttext från Peter Mangs som han tänker gömmer ledtrådar till andra mord i Florida. Jag vet inte vad Peter Mangs själv sagt, om han antytt att han mördat fler än de mord han erkänt, men på sätt och vis skulle det inte vara osannolikt att han mördat fler människor, och eftersom han varit i Florida mycket, är det väl inte osannolikt att han även skulle ha gjort det där. En kan dock fundera över huruvida en organsierad mördare som Peter Mangs skulle börja mörda människor på en plats där han inte har full koll på omgivningen och även riskerar dödsstraff?
 
Hursomhelst, grunden till något intressant finns där, men själva serien är usel. Mork åker runt i i Florida och träffar mängder med människor som tänker att Mangs kan ha begått massa brott. De flesta är med rätt kort, och det är oklart vad de har för bakgrundskunskaper om Peter Mangs, och varför just de valt att vara med. Mork går sedan igenom en mängd mord som skett när Mangs varit i Florida, och kommer med diverse anklagelser mot honom. Då ska en veta att det sker ungefär 100 mord per år bara i Palm Beach County, där Peter Mangs främst höll till, så att det skett en del mord när Peter Mangs varit där är knappast märkligt. Något som är märkligt är dock att typ alla mord som tas upp i serien har andra offer och helt andra tillvägagångssätt än hur Mangs utförde sina mord och skjutningar i Malmö. Förvisso finns det någon fantombild som kan påminna om Mangs och eventuellt någon bil i samband med ett mord som Mangs eventuellt hade tillgång till en likadan vid mordtillfället. De hittar även liklukt vid en plats som Mangs nämner i en låt, men det kommer inte fram något alls som är till tillstymmelse konkret. I slutet av serien undrar även Mangs i ett uppläst brev varför han skulle mörda personer i Florida?
 
Jag undrar även hur Mangs pappa kunde ställa upp på det här? Han utmålas typ som den som fått Mangs att börja mörda.
 
Som en brasklapp vore det givetvis bra om familjer och närstående kan få någon form av upprättelse om Mangs skulle vara skydlig till något av alla mord han anklagas för i serien, även om det inte är särskilt troligt. Oavsett är det bland den värsta dynga till serie jag sett.

Wonder Woman

Lite sol idag som omväxling. Inte för att jag varit ute extremt mycket för det, men jag har gått till gymmet och även kikat vad det skulle kosta att rama in en världskarta. Det skulle dock kosta över 6000 kr, så det får nog vänta...
 
Jag såg precis Liverpool ganska stabilt slå Brentford med 1-4. Tyvärr skadade sig en del spelare. Får se hur illa det är.
 
Nåväl, igår och idag har jag sett filmen "Wonder Woman". När vi var på Amalfikusten för några år sedan besökte vi bland annat Villa Cimbrone i Ravello. Jag minns inte om jag överhörde det, eller om jag läste om det, men jag hörde ialf då talas om att filmen "Wonder Woman" bland annat hade spelats in där. Sedan dess har jag tänkt att jag måste se filmen, vilket alltså först blev av igår och idag. Villa Cimbrone visades tydligt i filmen, även om det var en del CGI på det också. Inte speciellt bra dessvärre. Filmen i sig var ok, men inte mer än så, och den är absolut överskattad. Tempot är konstigt, det är flera märkliga karaktärer som verkar ha kvoterats in, vilket bara är störigt, och slow-motion är bara jobbigt att kika på. Slutet med Ares hade de väl kunnat göra lite snyggare också? Det är också svårt att fatta vad som skadar Wonder Woman och inte? Hon verkar ha svårt för ljud, men kan inte bli skadad på något annat sätt. Nää ju mer jag analyserar filmen ju sämre tycker jag att den är, men när jag såg den utan att tänka för mycket tyckte jag ändå att den var helt ok :-). Det var exempelvis en del historiska grejer med i filmen som jag uppskattade.
 
Så kan det vara. Ikväll blir det bio!

Marple

Nu har jag endast en bok kvar att läsa av de som finns om Miss Marple. Jag läste ut "Miss Marples mysterier" igår. Den är till skillnad från de andra böckerna i serien i flera delar, alltså det är flera mordmysterier i samma bok. De sitter ett gäng och berättar om mord, och sedan ska de andra lista ut vem som är mördaren, och givetvis har Miss Marple rätt hela tiden. Jag tyckte dock mordmysterierna var rätt tråkiga, så det var nog den bok med Miss Marple som jag uppskattat minst.
 
Jag har även sett några av filmerna ur "Agatha Christie's Marple" under de senaste månaderna, utan att skriva om dem.
 
"At Bertram's Hotel" - Skiljer sig väldigt mycket från boken, men var väl inte direkt bättre än boken, som inte var någon favorit i serien.
 
"4.50 From Paddington" - Mer lik boken, men med en del skillnader, speciellt på slutet. Den här filmen tyckte jag ändå hade sina ljusglimtar, speciellt Amanda Holdens karaktär.
 
"A Murder Is Announced" - En av de bättre böckerna i serien, och det gäller även filmen i serien som ligger hyggligt nära handlingen i boken.
 
"The Moving Finger" - Den här såg jag för rätt länge sedan nu, men boken är även den en av de bättre i serien, och som jag minns det var även filmen helt ok, och följde handlingen i boken rätt nära.
 
Något helt annat, när jag tänker på Miss Marple tänker jag ofta på min farmor som hette Mabel. En person som jag endast kände som litet barn, och genomgående har goda och fina minnen av. Det är lite fånigt, och speciellt med tanke på att jag inte är det minsta religös, men hon fungerar ändå som jag antar att Jungfru Maria fungerar för en del kristna, som någon som jag nästan ber till när jag mår dåligt. Jag har till och med ett foto på henne som alltid står vid sängen.

Ränta

Februari kommer bli den dyraste månaden för mig någonsin. Swedbank notifierade oss om ränteinbetalningar för januari och februari idag, och det ska ske i slutet av februari. Jag hade lite naivt hoppats på att vi endast skulle betala januari nu, men tydligen blir det båda. På det ska vi även betala soffan osv. Det bilr dyrt.
 
Jag har köpt nytt batteri till datorn. Det andra var helt slut, och det här är väl något jag borde gjort för länge sedan. Min dator är från 2016, men den fungerar helt ok fortfarande, och med nytt batteri är den nästan som ny :-).
 
Trevlig och god middag på Esplanaden 3 igår kväll. Rätt intensiv vecka det här, fast allt är relativt, men intensiv för oss :-).
 
Jag har även beställt nya hyllbärare till min gamla Billy-hylla. Tydligen har IKEA förminskat hålen, så de hyllbärare jag beställt förut har varit för små. Jag trodde först att det berodde på bredden av Billy-hyllan, men tydligen har hålen förminskats, och det fick jag reda på genom att kontakta IKEA. De har nu lovat att skicka äldre hyllbärare till mig. Hoppas att de gör det bara :-).
 
Vi måste köpa en dammsugare också. Päronen tyckte att det var bäst, men det leder ju till att vi måste bestämma oss för vilken. Ska det vara en klassisk, en Dyson, eller kanske en dyrare självgående? Ibland vill jag bo i något Sovjet-liknande land så att det inte är så många val hela tiden...
 
Kanske inte de mest intressanta notiserna, men ändå nya grejer för mig :-).

Valentinas dag

Idag är det Valentinas namnsdag! Det ska vi fira med middag, men det blir nog även en liten present :-).
 
Jag fick en semla igår på jobbet, men det blev nog den enda i år. Jag tänker ofta att jag ska proväta lite semlor innan själva fettisdagen, men det blir aldrig av, utan oftast blir det som nu en semla på själva fettisdagen.
 
Den här veckan har jag kostym-vecka på jobbet, men nu har jag haft på mig alla mina fina kostymer. Får se om jag tar en lite äldre imorgon, men jag har ingen till på fredag, fast då är det väl casual friday, så det löser sig ju :-).
 
Igår käkade vi på Omnipollos kyrka med Andres som var här och hälsade på. Nice att inte behöva gå så långt nu när vi bor centralt. Inte för att det var superlångt förut, men klart närmare till allt intressant i Sumpan nu, och även roligare väg.
 
Under helgen kikade jag ikapp lite Dokument Utifrån.
 
- "Massakern på musikfestivalen", om massmordet av Hamas på festivalen Nova i Israel. Jag hade väl dessvärre redan sett mycket av filmerna som visades i dokumentären. Sorgligt och jobbigt att se.
 
- "Putins Oligark" om Roman Abramovitj. Roman var nog något närmare Putin än jag trodde, ialf historiskt. En annan intressant sak var tvisten med den numera bortgångne Berezovksy i London, den kände jag inte till sedan tidigare. På det stora hela vet jag dock inte om jag fick en så mycket tydligare bild av Roman.
 
- "Världen enligt Kim Jong-Un". Det är lite samma här att det inte var så mycket nytt för mig. Det var lite historia, och hur Kim Jong-Un rensat ut för att stärka sin makt. Det mest intressanta var tankarna om att Kim Jong-Un inte är galen, utan främst har ett annat sätt att se på verkligheten, vilket inte är så konstigt. Inte något uppseendeväckande i sig, men intressant med diskussionen kring det hela.
 
Det blir säkert fler avsnitt i helgen som kommer, för att komma ikapp :-).

Suicide Squad

Från ett filmprojekt till ett annat. Nu när Beck-projektet typ är klart kan jag fortsätta med DC Extended Universe. De första filmerna i serien tyckte jag var rätt bra, och går de inte samma väg som Marvel har jag nog mycket att se fram emot. Igår och idag såg jag "Suicide Squad", en rätt sågad film, men jag tyckte ändå den var rätt bra, ialf i jämförelse med mycket annat i genren. Visst, filmen hade säkert kunnat vara en timme längre för att få lite mer djup och mer utrymme för karaktärerna, men jag tyckte ändå att den var rätt punkig och bra. Nog att jag alltid tycker att det är för mycket specialeffekter och slaggis, men det är det ju alltid i de här filmerna, så där tycker jag inte "Suicide Squad" märker ut sig negativt mot andra filmer i genren. Kinnaman var riktigt bra.
 
Imorgon blir det gymmet på morgonen och förhoppningsvis årets första semla :-).

En lugn och härlig dag

Förutom en lätt joggintur har det mest varit soffläge idag. Riktigt skönt. Inte för att det blev överdrivet hårt igår, men ripasson inköpt i Verona gick åt, och lite vitt vin och rakija blev det också. Det var säkert under fyra enheter totalt, så någon vård lär jag inte få, men ändå :-). Trevligt var det, och Valle hade lyckats få till riktigt god mat, speciellt tiramisun.
 
Under helgen har jag sett serien "Gunde Svan - skidåkaren", och det fick mig att fundera en del. Först och främst var det en bra serie. Jag lärde mig rätt mycket. Att skejt-skidåkning är ett rätt nytt påfund bland annat, men även att Gunde kunde vara en rätt tjurig jävel. Inte så konstigt kanske, men det är lätt att tänka sig att han är en genomjovial människa. Den där långa staven var också en kul företeelse.
 
Det som jag började fundera på var dock mina egna minnen gällande Gunde Svan och andra skidåkare. Det känns som att jag sett Gunde Svan åka skidor många gånger, men jag har inga som helst minnen av att jag någonsin sett Thomas Wassberg åka skidor. Nu pratar vi i någon form av direktsändning. Jag blev därmed lite förvånad att Gunde slutade 1991 och Wassberg 1988, men jag antar att det var där emellan jag började förstå lite mer av skidåkning, så att Svan blev en del av mitt minne, men inte Wassberg. Hade någon frågat mig i förrgår när jag trodde att Wassberg slutade åka skidor, hade jag trott att det varit långt tidigare.
 
Ett annat, inte helt relaterat ämne, är att jag har ett minne från ett mästerskap där de norska herrarna vann typ allt, och jag var rätt besviken. Det måste ha varit i OS i Albertville 1992, men då var inte Gunde Svan med. Jag minns det som lite överraskande att Norge var så bra, så eventuellt var det i VM i Val de Fiemme 1991, men då var inte Norge speciellt överlägsna, men Langli, Dählie och Ulvang kanske var bättre än vad alla trodde då? ...eller så är mina gamla minnen bara felaktiga :-).
 
I övrigt var det fina tider då. "Alla" tittade på skidor, det var en stor sport. Nu är det väl nästan ingen som tittar på skidor!? Alltså Svan, Mogren, Majbäck och de andra var sannolikt mycket mer folkliga än vad storheterna heter nuförtiden? Tiderna förändras.

Mannen på taket

Det känns som att jag städat hela dagen. Det tar lite extra tid när jag måste sopa istället för att dammsuga :-). Nu ser det ialf lite bättre ut.
 
Igår blev jag helt klar med Beck-projektet när jag såg "Mannen på taket", och det var nog den bästa filmen av de alla. Inte helt överraskande, den har ju gott rykte och är regisserad av Bo Widerberg. Jag tror att jag sett den en gång förut, men att det då var dålig kvalitet på den nedladdade filen. Hursomhelst, riktigt bra film. Den kom ut 1976, men den känns ändå inte daterad. Det är klart att allt är gammalt i filmen, men själva produktionen känns inte daterad. Dalagatan 34, där jag gått någon gång förut, kommer nu även ha en helt annan innebörd för mig. Det lär bli att gå förbi där igen snart :-). Det var dock två detaljer jag upplevde som märkliga, varför en civilperson fick följa med upp på taket och varför filmen slutade så tvärt? Det har kanske med boken att göra!? I övrigt var det som sagt en utmärkt film.
 
Nu lite fotboll och sedan besök av Amirs familj.

Sannolikt bättre än på länge

Fint med fredag! Även om inte allt är frid och fröjd i vardagen tror jag att det ändå är bättre med mig än på länge. Vi får se :-).
 
I helgen blir det förhoppningsvis middag med gäster här i nya lägenheten, det ser jag fram emot.
 
Nu är jag även klar med Beck-filmerna med Gösta Ekman, och det genom att jag såg "Stockholm Marathon" igår. Ingen kanonrulle, och det blir väldigt störigt med dubbade tyskar. Kul att ena halvan av Modern Talking spelar en huvudkaraktär. Annars inte mycket att säga. Jag har för mig att det var lite hype när filmen kom 1994, men något annat kom jag inte ihåg gällande filmen. En del överraskande naket i den här filmen också, som i flera av de andra. Även en del kul humor. Det är nog den största behållningen i den här filmserien, att det ibland blir rätt roligt. Må hända fånigt, men ändå kul.
 
En kul grej som jag glömde bort att nämna efter att jag sett "Mannen på balkongen" var att de där pratade rätt mycket om organiserade och oorganiserade mördare, vilket var något jag läste rätt mycket om för ett par år sedan när jag läste flera av John Douglas böcker. Även om det blev ett rätt fånigt inslag i filmen, så kände jag mig lite duktig som hade koll på det :-).
 
I övrigt har jag senaste veckorna sett serien "Hur industrirevolutionen förändrade världen". Inte jättebra, men sannolikt producerad av BBC. Jag hade hoppats på att det skulle finnas en tidslinje osv, men de besökte främst massa platser som har varit mer eller mindre viktiga under industrirevolutionen. Det verkar även, som så ofta annars i de här brittiska serierna, gjorts allt för att få in experter som ser så olika ut som möjligt. Kan vara en slump, men det känns väldigt forcerat.

Småfix

Igår blev det lite småfix. Jag lämnade in gitarren så att den fick nya strängar och cykeln så att den fick nya pedaler. Även om jag inte fixade det själv, så har jag en förkärlek till att laga saker :-). Jag köpte även en grej så att jag kan hänga upp gitarren på väggen, men dessvärre måste jag nog ha en slagborrmaskin för att göra det. Nästan lite märkligt att jag inte har en sådan. Pappa har alltid fått hjälpa mig, men det kanske är dags att skaffa en egen?
 
Jag har igår och idag fortsatt att kika på Beck med Gösta Ekman. Igår såg jag "Mannen på balkongen". En väldigt sthlms-fixerad film. Det nämns mycket gator och parker i Vasastan. Ändå kul att de säger mig något nu, vilket de inte gjorde för några år sedan. En lite väl långsam film trots att den är rätt kort. Nästan märkligt att den är så långsam och därmed lite tråkig. Det är liksom en rätt intressant berättelse. Idag såg jag "Polismördaren". Lite väl mycket dubbade tyskar och kanske inte en kanonfilm, men kul med foto från Grythyttan. Jag tror till och med att pappa pratade om det här när jag var barn och vi pratade om filmerna. Han menade att någon av dem var inspelad i Örebro län som jag minns det :-). Nu blev jag lite sugen på att åka till Gryhyttan :-). Jag kan inte påstå att jag mindes något särskilt från filmerna, men jag antar att jag sett dem förut.
 
Ny dag imorgon!

Helgen slut

Det var inte en bra, och inte en usel, insats idag borta mot Arsenal som slutade med förlust 3-1. Det går inte att skylla förlusten på något särskilt. Arsenal var något bättre helt enkelt. Kanske några taktiska misstag från Liverpool.
 
Det blev ingen tv-bänk igår. Vi hittade en skänk, eller en sideboard, som de kallade det på ett vintage-ställe, för 20 000 kr. Jag kände att det var lite saftigt, inte för att skänken inte var värd priset, utan snarare för att vi har mycket vi behöver lägga pengar på. Vi införskaffade oss ialf en sopkvast, så att vi kan sopa när vi inte kan dammsuga, och en kudde. Alltid något :-). Vi har även beställt lite krokar, så allt går framåt, men det tar tid. Det har även satts upp en tavla, skruvats lite bordsben, målats och annat smått under helgen.
 
Gymmet en sväng och lite löpning har det också blivit.
 
Jag började även med projektet att se Beck-filmerna med Gösta Ekman. Jag hann med tre filmer i helgen. De är rätt korta.
 
"Brandbilen som försvann" - Jag mindes leksaksbrandbilen och hur den försvann från när jag såg filmen som barn. Jag mindes dock inte att det är en rätt rörig och dålig film. Manuset är dåligt. Varför saker och ting händer är inte speciellt tydligt. Annars en del kul humor, naket och mobbning som livar upp. Att samtiden inte var lika ängslig 1993 är tydligt.
 
"Roseanna" - En film jag tror att jag kan ha sett ett par gånger som barn. Rätt bra! Rätt mycket naket lik som jag inte tror hade varit lika visuellt om det spelats in idag. Upplösningen av filmen kom jag ihåg rätt mycket av. Intressant att se den mördade Einars mamma i en stor roll. Det var nästan det som blev mest minnesvärt med filmen nu, och skrämmande på något sätt.
 
"Polis, polis potatismos" - Här mindes jag också en del från när jag såg filmen som barn. Exempelvis första scenen och när Gunvald skäller ut de återkommande klantiga poliserna. Annars åter igen ett rätt svagt manus. Upplösningen är tunn, och det är svårt att få något intresse för det större temat med de stora fula fiskarna.
 
Jaha, då var det snart ny arbetsvecka.

Leta möbler

Dagen kommer främst innebära att vi åker runt här i den relativa närheten för att leta efter en TV-bänk. Den förra jag hade förstördes under flytten till Sthlm, eller den blev så pass risig att jag kände att den inte var något att ha kvar. Jag tror inte vi hade velat ha den här heller förvisso. En ny måste därmed införskaffas.
 
Liverpool krossade Chelsea i onsdags. Det ser riktigt bra ut nu, och det blir en intressant match imorgon borta mot Arsenal. Lite tur med domaren mot Chelsea, men Liverpool var ändå överlägsna.
 
Nu har jag sett alla Beck-filmer med Peter Haber. Jag såg den senaste igår "Inferno", och den var kanske den bästa i hela serien. Bra skådespeleri och en intressant berättelse. Inte fånigt korrekt, eller onödiga sidohistorier. En rakt igenom bra thriller. Det tog mig nästan exakt ett år att se igenom alla dessa filmer. 49 stycken har det blivit, och nu får jag väl se de nya som kommer lite då och då. Frågan är också om jag borde se om de gamla med Gösta Ekman? Det tror jag. Det kan bli lite nostalgi från när jag var barn och hyrde dem på VHS.
 
Igår läste jag ut "Kung liljekonvalje av dungen" av Maria Lang. En bok jag tydligen läst förut enligt den gamla boklistan jag har. Mina föräldrar har även boken, så jag lånade den när jag var hemma för ett par veckor sedan, och jag har därmed läst den som en riktig bok :-). Tror jag även noterade det i ett tidigare inlägg, men kul att samma böcker läses flera gånger. Gällande handlingen mindes jag ingenting, men det är en av de bättre i serien hittills. Ett intressant försvinnande som är lite påhittigt. Det här med ungmö känns lite förlegat i en modern svensk kontext, men var eventuellt viktigt på 50-talet? ...även om Maria Langs tidigare böcker inte riktigt tyder på det.
 
Jag ska väl läsa nästa bok i serien, eftersom den filmatiserats, och jag tänkt läsa alla som har filmatiserats, men sedan är frågan om jag verkligen ska lägga tid på de här böckerna? De är hyggligt underhållande, men det är det mycket annat som är också :-).

RSS 2.0