WandaVision

Rätt stora delar av söndagen och måndagen spenderade jag med att kika på serien "WandaVision". Det är en serie om två av supehjältarna från Marvel. Det låter tråkigt och förutsägbart, men det var det verkligen inte. Serien var delvis upplagd som en sitcom som sträckte sig igenom flera årtionden. Imponerande kreativt! Sedan blev det förvisso lite fånigt på slutet, men det förtar inte att serien var överraskande bra.

Djurönäset

Två halvdagar har spenderats på Djurönäset med planeringsdagar. Vacker plats i vad jag antar måste vara en del av Stockholms skärgård. God mat, bad, trevligt umgänge och bra upplagt måste jag säga. Jag blev förvisso lite störd av vissa kollegor under tidig natt. Vissa vill sova medan andra vill partaja, men det var de värda :-). Jag somnade till slut ändå :-).
 
Jag hade gärna lagt upp en bild från utomhuspoolen, men är inte säker på att alla vill det, så det får vara :-).
 
Trist med Sveriges förlust, men det är bara att gratulera Polen.

Endgame och Fotografiska

En bra dag igår, om än kall och blåsig.
 
Vi besökte "Fotografiska". Där hade de bland annat en utställning av Andy Warhol som var rätt bra. Därutöver var det även en rätt snygg utställning gällande konstnärligt foto, en ointressant gällande en tant som opererat bort ett bröst och en om "black faces" som nog var den mest spännande, även om jag hade svårt att förstå hur en del av bilderna i utställningen kunde anses vara provocerande.
 
Sedan blev det middag med Linus och ett par andra på "A Bowl" på söder.
 
Stora delar av resten av dagen spenderade jag med att kika på den långa "Avengers: Endgame", och den visade sig vara en av de bättre filmerna i marvelserien. Handlingen är förvisso rätt fånig och det kompliceras inte något gällande huruvida Thanos verkligen är ond osv, men filmen i sig är mycket bra. Det är mer "handling" än strid. Även om filmen är tre timmar lång är den aldrig tråkig. Jag var rädd att "Endgame" skulle vara "lika" dålig som "Infinity War", men den är mycket bättre.
 
Nu har jag kommit rätt långt i marvelprojektet, och nu måste jag se igenom några serier, innan jag kommer fram till den nya Spider-Man-film som var tanken att se från början, men där lite andra filmer kommit emellan :-).
 
I veckan kikade jag även på dokumentären "Sfinxens hemligheter", och det jag lärde mig där var väl främst att en inte vet så mycket om sfinxen. Vem den föreställer och vad det är osv.

Helg

Hyggligt intensivt nu ett par dagar, och ovanligt mycket alkohol, även om det intaget är betydligt mindre nu än vad det hade varit för 10-15 år sedan. Det var dock länge sedan det blev två dagar i rad med typ tre enheter per kväll. Egentligen inte så mycket, men det känns.
 
I torsdags var det Sverige - Tjeckien på Friends. Rätt trist match, men ändå kul att vara där. Ambivalent trevligt innan på O'Learys med buffé. Att det var ambivalent var för att det var, vad ska jag kalla det, finlandskryssningsstämning. Det går väl an om jag själv är packad, men annars är det väl inget jag någonsin varit väldigt betagen av.
 
Igår var det AW vid Hornstull. Trevligt sällskap med "ungdomar" från jobbet :-).
 
Idag förefaller det bli Fotografiska och middag ute med Valle. Fullt upp är väl att ta i, men kul att det händer lite.

Fenixorden

Det ser ut som att konserten med Echo & the Bunnymen är framflyttad. Illa, jag hade sett fram emot den.
 
Eftersom Valle pluggade mycket i helgen blev det mer läsa bok än att kika film och dokumentärer. Jag läste därför mycket av "Harry Potter och Fenixorden". En tjock bok får en säga, så det tog sin tid. De är bra böckerna om Harry Potter, men den här var nog den sämsta hittills, men ändå väldigt bra, så något ambivalent :-).
 
Det är något med Harry Potter-böckerna som jag inte tänkt på i andra böcker. Det att Rowling bygger upp väldigt mycket runt själva huvudberättelsen. Det blir lite av ett universum istället för en rak berättelse. Jag får nästan känslan av att hon skrev utifrån stolpar, och inte från början till slut. Det kanske ofta är så, och det är bara en känsla, men som sagt jag har aldrig fått den känslan när jag läst någon annan bok.
 
Nu blir det en minst lika tjock bok genom "Dune" innan jag fortsätter med Harry Potter.

Kort i håret

Idag klippte jag mig, senast var i augusti 2021, så det var väl dags. Jag klippte mig på Bromma Blocks, låg närmare än vad jag trodde. Avslappnad galleria var känslan, lite som jag minns det från när jag var barn. Sthlm ger ofta känslan av att komma tillbaka 20 år i tiden.
 
De har börjat riva Garbo. Som att det betyder något för mig!? Jag var endast där en gång, och då orkade vi inte ens gå in på grund av den långa kön, men stället har något legendariskt över sig i mitt minne. Jag tog en bild, men känner inte att jag behöver dela den här :-).
 
Vi började kika på "Black Mirror" igår. Valle somnade. Jag var helt begeistrad. Jag tror att jag blivit rekommenderad serien för länge sedan, och förstår nu varför. Det var något av det mest härligt provocerande jag sett på länge.
 
Riktigt varmt ute idag också.

Hade väl tänkt att få ut något mer av dagen

Träning på förmiddagen och sedan lite för lätt lunch gjorde att jag inte orkade göra så mycket under resten av dagen. Kikade lite slött igenom "Ant-Man and The Wasp". Inte så tokig film. Rätt kul att figurerna blir små och stora, det gör att det går att göra rätt roliga saker med manuset. Skön ton i filmen och inte så rörig som många andra filmer ur marvelserien.
 
Annars läser jag lite Harry Potter och följer situationen i Ukraina.
 
Tanken var bio ikväll, men det är lite långt till närmsta bio för att orka ta sig dit ibland :-).

Avengers: Infinity War

Eftersom Valle var på egna äventyr igår och jag inte jobbade hela kvällen kunde jag ta upp mitt marvelprojekt igen. Nu såg jag filmen "Avengers: Infinity War". En film med mängder av superhjältar och action. Även innehållandes viss charm måste jag medge och ett huvudtema om överbefolkning som är intressant, men som inte fördjupades och främst behandlades som ett icke-problem. Manusförfattarna hade kunnat göra något intressant av det, men det kanske kommer i uppföljaren. Jag har sagt det om "Age of Ultron" förut, och säger det även om "Infinity War", det är inga filmer som ger några bestående minnen. Allt är rörigt med dessa mängder av karaktärer. Det är definitivt blockbuster-underhållning, och säkert enormt för tonåringar, men för en semigubbe som mig blir det snarare innehållslöst.
 
I övrigt mycket planerat nästa vecka, fotboll, AW, konsert mm :-). Verkar även som vi ska på planeringsdagar snart.

Måste glömt borsta tänderna

Tre dagar utan övertid i rad nu, skönt! Färre asylsökande än vad vi trott hos oss de senaste dagarna.
 
I övrigt måste jag ha glömt att borsta tänderna imorse. Det har smakat skit i munnen hela dagen. Fascinerande att jag kan glömma bort något sådant, om det nu stämmer :-).

Det blev hemgång

Idag tror jag inte att det blev någon längre övertid för någon, jag var dock beordrad hemgång senast 16.27. Jag börjar tydligen slå i övertidstaket. Det är mycket nya rutiner, och även om det är rörigt blir det rätt intressant.
 
I söndags såg jag till slut "Putin, Ryssland och världen" som alla verkar hänvisa till när jag lyssnar på diverse poddar. Intressantare än förväntat. Som jag många gånger skrivit tidigare framgår det i dokumentären att mycket av det som Putin och Ryssland gjort inte varit ologiskt. En del säger ju att de såg det komma, och det är svårt att hävda att det inte fanns anlending att misstänka att en invasion av hela Ukraina var på gång, men jag har ändå fortfarande svårt att förstå den logiken. ...eller logiken kanske finns, men det kan väl inte riktigt ha gått som Putin och Ryssland hade planerat?
 
Vem vet, jag kanske kommer hem i tid imorgon också :-).

Något mest för att...

Jobb några timmar idag med. Det blir sedan lite apatiskt när jag väl är hemma. Försöker träna lite, men inte så väldigt mycket annat. Läser lite Harry Potter och uppdaterar Twitter i jakt på utveckligen i Ukraina.
 
Jag har dock hunnit se de två delarna om Tjernobyl från Världens Historia. Obskyrt att se vackra bilder från Tjernobyl och Kiev från innan kriget. Nu är alla bilder jag ser därifrån bilder av krig. Lärde jag mig något nytt, ialf en sak, att ryssarna såg till att det regnade ned radioaktivitet innan det nådde Moskva. Intressant att de inte heller riktigt lyckats koppla en ökning av cancerfall efter olyckan, även om jag inte riktigt greppade om det handlade om cancer generellt eller vissa cancerformer. Även intressant att se intervjuer med vissa av hjältarna från katastrofen.

Inte mycket annat än jobb

Det är övertid varje dag och även jobb imorgon. Förvisso har vi lyckats komma hem vid 19-20 den här veckan, men det är ändå något påfrestande. Vi släpper in några hundra personer sedan stänger vi ned, så de flesta får komma tillbaka en annan dag. Förvisso öppnar vi upp på andra platser i landet, men det fungerar inte i dagsläget och kommer inte göra det inom den närmsta tiden heller. Till skillnad från 2015 har jag ändå känslan av att "misslyckandet" är ok, vilket är skönt.
 
Vi hann se en dokumentär om Sophia Loren i veckan, eller om det var i söndags, allt flyter ihop. Igår såg vi en helt ok romantisk komedi vid namn "Long Story Short". Småkul, om än vad en brukar kalla gymnasiefilosofisk, handling. Extremt överspelat, snabbproducerat, men med viss charm. Fint castat med människor med olika färger. Som synes en irriterande blandning av fåneri och bra underhållning :-).

Massa Marvel

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina kom jag av mig lite gällande vad jag sett och gjort. Att jag jobbat minst 12 timmar varje dag förra veckan gjorde också sitt till.
 
Den här helgen har främst inneburit träning och att följa situationen i Ukraina, men jag har även fragmentariskt hunnit med ett par marvel-filmer. ...och jag såg även ett par förra helgen som jag inte orkade skriva om då.
 
Nu har jag kommit rätt långt i det här marvelprojektet, och det ska bli rätt skönt när det är över. Även om filmerna generellt är bra tror jag inte det är optimalt att se dem tätt inpå varandra, för det blir lite mycket av samma. 
 
De senaste jag har tagit mig igenom är:
 
Spider-Man: Homecoming - Spider-Man är en favorit och filmerna med karaktären är bra, och "Homecoming" var inget undantag. Lite väl många sammanträffanden i handlingen, en något för gammal Holland i relation till hur gammal han ska vara i filmen och någon lite väl politisk korrekt casting som blev fel, men på det stora hela en mycket bra film. Holland gör det bra.
 
Doctor Strange - Njae.. Det känns som att hela filmen är tråkiga specialeffekter, som "Inception" fast att det inte är coolt. En film som lätt kommer att glömmas bort, sedan har jag ingen relation till karaktären sedan tidigare, kanske påverkar.
 
Black Panther - Inte heller en film som gav så mycket. Förvisso intressant tema med svart nationalism och överhöghet. Det har jag inte sett så många gånger på film. I övrigt rätt trista karaktärer, och varför måste de bryta när de pratar engelska? Andy Serkis var förvisso bra som första skurk, men på det stora hela en överskattad film.
 
Thor: Ragnarok - Sist och kanske bäst av de fyra. Riktigt bra prestationer av flera skådisar. Både Goldblum och Blanchett gör riktigt intressanta skurkar, och vilket soundtrack, fenomenalt. Filmen är regisserad av Taika Waititi så jag borde kanske inte vara förvånad att den var oväntat bra. Den lider förvisso av lite för mycket slaggis som alla andra marvelfilmer, men absolut en positiv överraskning.
 
Ja det var väl det. Nu får vi se hur den här veckan artar sig...

Något annat

Solen skiner. Jag fastnar dock hela tiden framför datorn och uppdaterar Twitter och annat gällande vad som händer i Ukraina. Det är svårt att känna att vi inte sviker Ukraina.
 
Det var dock inte det jag tänkte skriva om nu. För en tid sedan läste jag ut "Saltets pris" om svenska slavar i nordafrika under 1600 - 1700-talen. Boken är i brist på ett bättre ord väldigt vetenskapligt skriven och därmed inte så lättläst. Det är ideliga hänvisningar till källmaterial, vilket gör läsningen lite träig. Jag brukar förvisso kritisera motsatsen, när böcker om verkliga händelser är för litterära i sin ton. Jag är aldrig helt nöjd tydligen :-).
 
Gällande innehållet så var det diverse länder i nordafrika som bland annat hade som inkomstkälla att kidnappa kristna europeer för att kunna sälja tillbaka dem till deras hemländer. Uppfattningen jag får är att det var det främsta målet, inte att i första hand ha dem som arbetskraft. Många blev dock kvar i många år i slaveri och kunde säljas mellan olika ägare. De svenska slavarna verkar dock ha behandlats någorlunda väl, vilket jag antar beror på att de hade ett värde vid en försäljning till hemlandet. En slav är en slav, men det blir inte helt rättvist att jämföra de svenska slavarna i nordafrika med exempelvis slaveriet i Nordamerika. Det var dock en stor grej i Sverige när det begav sig.
 
Något jag reagerade på var att svenskarna i sina brev och rapporter menade att kvinnorna i det islamska nordafrika behandlades dåligt. Det är intressant med tanke på att även svenskarna generellt var mycket religiösa på den här tiden.
 
I övrigt var det inte så mycket jag reagerade över gällande boken.

Jobb, jobb, jobb

Beordrad övertid hela veckan. Igår slutade vi strax innan 21.30, vilket var den senaste tiden vi kunde sluta innan larmet gick. Jag tror vi han klart för dagen. Massflyktsdirektviet rör till det för oss för tillfället, men förhoppningsvis ska det göra att vi blir lite avlastade. Nästa vecka ska vi även bli avlastade av andra kollegor. Just nu är det dock tufft för personalen. Det här är även lite annat än vad vi varit med om tidigare, ialf sedan 2015. Mycket familjer, kvinnor, barn med resväskor. Stämningen är dock god och de sökande har gott tålamod efter att få vänta i många timmar.

Långa dagar

Beordrad övertid nu två dagar i rad. Vi har lika många sökande på en dag som på en vecka i normalfallet, och jag är rädd att det bara är början. Jag har svårt att se varför det inte skulle kuna bli "värre". Men samtidigt, nu har vi en riktig kris i vad jag skulle kalla ett grannland, då ska vi tamejtusan ställa upp. Nu har vi möjlighet att visa att vi håller oss till alla fina konventioner och direktiv.
 
Kör i vind!

RSS 2.0