...så var det allt det andra för minnet

Jag har under den senaste veckan sett några Beck-filmer, och nu är jag snart igenom alla som finns med Peter Haber som Beck.
 
Döden i Samarra - Kanske den sämsta filmen i serien. Mest en massa skrik och fånigheter. Säpo är fåniga, en del dialoger är ännu fånigare. Att en polis skulle förhöra någon när denne är helt blodig osv. Här ville jag nästan ge upp.
 
Den förlorade sonen - Beck är sjuk. Intressant tema med en kvinna som utnyttjar sina barn sexuellt. Klart bättre än den förra filmen.
 
Ett nytt liv - Det löser sig för Beck. Steinar är tillbaka lite mer. Lite mer av en gangster-historia den här gången med lite intressanta vändningar. Rätt bra!
 
Rage room - Bra underhållning, men otroligt långsökt historia. Inte för att manus brukar vara rimligt i Beck, men här blev nog sammanträffandena lite väl orimliga.
 
58 minuter - En annorlunda Beck med ett gisslandrama i en TV-studio och oväntade vändningar. Kul med ett nytt grepp och med en tjock Arn i en skurkroll.
 
De senaste Beck-filmerna har blivit lite bättre. Josef, Martin Wallström, är bra. Trots många brister är filmerna ialf underhållande. Peter Haber är ibland med väldigt lite, och varför Steinar ibland inte är med alls är svårt att förstå.
 
Jag har även sett dokumentären "Agatha Christies hemliga dagböcker". Hon verkar ha varit en tillbakadragen kvinna den kära Agatha.
 
Till sist har jag läst "Ett karibiskt mysterium" av Agatha Christie. Här blev det lite bättre igen efter några Marple-böcker som inte varit allt för imponerande. Fint att ha Miss Marple i huvudrollen och inte allt för många karaktärer.

Nu fungerar det

Nu fungerar det att skriva inlägg från datorn igen, vilket jag föredrar, även om jag upptäckte att det gick rätt bra från telefonen också.
 
Nu är vi hemma igen. Vi var hemma strax innan 12 inatt. Flyget var någon kvart sent, men det var medvind så det gick lite snabbare att flyga än beräknat. Fullt flyg, men inga konstigheter. Sedan blev det Bolt från Arlanda. Knappt sex timmar från dörr till dörr, inte så dumt ändå.
 
Gårdagen blev inte helt sysslolös, vi åkte till flygplatsen först vid 18.00, så det var nästan en hel dag i Rom. Jag, Valle, Abbe och Bettan åkte en sväng till Trastevere för lunch på "Restaurant ai Spaghettari", en klassisk romansk restaurang med anor från 1896. Både billigt och bra. Precis som en vill ha det.
 
Sedan blev det en liten tur till Gianicolo (Janiculum) för att kika lite på utsikten över Rom, men även för att titta lite på alla statyer med koppling till Garibaldi.
Garibaldi till häst.
 
Nyårsafton kommer nog främst spenderas med tvätt. Kanske lite träning.
 
I ett senare inlägg blir det nog lite om sådant som har lästs och setts under den senaste tiden.

La grande tombola romana

Att det inte går att logga in på bloggen från datorn beror tydligen på någon spamgrej med Italien. Det har aldrig varit så förut, men jag hoppas att det löser sig när vi är hemma igen.
 
Valle kände sig bättre igår, vilket gjorde att gårdagen blev lite mer produktiv. Vi började med att hämta min kostym, och jag tror att det blev riktigt bra. Nu måste jag bara köpa ett par skärp och ett par bra kostymskjortor. Jag skulle nog vilja ha en väst också, men det får vänta :).
 
När vi hämtat kostymen hann vi med att träffa de vänner som vi tänkt träffa kvällen innan. Det blev lunch ned flera rätter och lite sällskapsspel vilket var mycket trevligt.
 
Tillbaka hemma kom Giuglios familj över för pizza och för att traditionsenligt kring jul spela La grande tombola romana. Det är som jag förstår det bingo där numren även har bilder och ord från Rom. Alla betalar lite för varje bingobricka och sedan vinner den som får olika nummer i rad och eller att hela brickan blir full. Jag tänkte nog att det skulle vara något mer än så, men icke. Tradition ialf :).
Mitt uppe i tombolan som det verkar kallas.
 
Vi åker hem ikväll, och idag blir det nog inte så mycket mer än att handla lite.
 
Om vi har råd att åka ned i vår ska jag nog försöka planera lite mer sightseeing, men den här gången var fokus lugnt och trevligt familjeliv :).

Parco degli Acquedotti

Det blev en rätt lugn dag igår. Valle fick någon form av ögoninfektion och fick åka till akuten, men det verkar lite bättre idag. Tyvärr kunde vi då inte åka till våra vänner som planerat under kvällen, men vi ska besöka dem idag på dagen istället.

När Valle var risig tog jag tunnelbanan till andra sidan av Rom för att besöka grönområdet Parco degli Acquedotti där flera gamla akvedukter finns. Riktigt coolt. Jag blir som vanligt imponerad över hur vi människor kunde bygga så stort och avancerat för 2000 år sedan.
Akvedukten Claudio.

I övrigt blev det mycket läsande och en del film igår, men mer om det när jag kan använda bloggen på datorn igen.

Nu är vi på väg för att förhoppningsvis kunna hämta kostymen :).

Nötknäpparen

Det är fortfarande så att jag inte kan logga in på bloggen från datorn, därför skriver jag från telefonen, vilket tar längre tid.

Jag fick inte kostymen igår, utan de ska göra några fler justeringar. Om allt går som det ska får jag den imorgon.

Igår kväll var jag och Valle och såg baletten Nötknäpparen på Teatro dell'Opera. Tredje gången jag ser en balett, och alla gånger har det varit I Rom. Kanske inte helt min grej, men trevligt ändå, och kanske mest intressant genom att jag kan koppla musik till olika uppsättningar. Alltså att musiken får någon form av hemvist.
Innan föreställningen :).

Nu tror jag det här inlägget blir rätt långt ändå, det var lättare att skriva på telefonen än jag trodde.

På flyget ned läste jag ut 'Mandelplockerskan'. En bok jag fått av Bettan och som handlar om efterspelet efter en kvinnas död på Sicilien. Inte den mest intressanta bok jag läst.

Det blir nog en lugn dag idag, men ikväll ska vi träffa några kompisar.

I Rom

Nu har jag varit i Rom ett tag. Flyget var någon halvtimme för sent med anledning av kö till avfrostningen, eller vad det kallas, på Arlanda. Annars rullade det på bra trots fullt flyg. Jag tror att Orup med familj var med på planet dessutom.

Tyvärr funkar det inte att logga in på datorn just nu, så det får räcka med det här korta inlägget, för nu ska vi iväg och se om min kostym är klar :).

Mer jul!

Nu har jag varit hemma i Sumpan ett par timmar efter en något försenad tågresa. Lite varmare här i Sumpan än i Närke. När jag steg av tåget hade det börjat slaska och nu är det en plusgrad här.
 
Jag blir dock inte hemma länge för tidigt imorgon bitti bär det av till Rom.
 
Både igår kväll och idag har det firats. Gårdagskvällen var jättemysig med god mat och dryck samt lite julklappsbyten. Jag fick en makalöst fin vinyl med Depeche Mode. Det var wow att se den komma fram ur paketet :-).
 
Idag har vi ätit lutfisk som traditionen lyder och barnen har fått lite mer julklappar. Tyvärr missade jag det sista eftersom jag var tvungen att åka, men så kan det vara.
 
Nu ska väskan packas, sedan ska jag nog se ett par Beck-filmer innan jag går och lägger mig. Jag har även sett ett par stycken nu i Hallsberg, men mer om det senare.

En riktigt vit jul

Den här julen verkar bli den vitaste och kallaste på länge. Blå himmel, nyfallen snö och nästan 10 minusgrader just nu i Hallsberg. Riktigt fint!
 
Jag och mamma har varit ute lite på morgonen och handlat julmat osv, mysigt!
 
Vår jul började redan igår. Vi hade en liten julafton hos Johannas familj. Det blev enklare mat, julklappar till barnen och fotboll. Så nära perfekt en kväll kan bli :-). Barnen verkade nöjda med julklapparna, och den billigaste julklappen, slimet, var det roligaste :-). Liverpool fick en poäng hemma mot Arsenal i en jämn match, och det är väl ett resultat jag hade kunnat ta på förhand.
 
Nu är det några timmar kvar tills vi i det vita landskapet tar oss till Ekeby Almby för ett fortsatt firande. 
God Jul till er alla från ett vitt Hallsberg!

Ledighet

Nu har jag två intensiva veckor av ledighet att se fram emot. Närke, Italien och flytt.
 
Snön har kommit tillbaka, och nog kommer det bli lite vit jul ialf?
 
Igår käkade vi middag på "Shogun". Det var andra gången för oss, men restaurangen hade flyttat, så istället för Gamla Stan blev det typ vid Hötorget. Mycket gott och härligt. Jag tycker också att den nya lokalen är mysigare än den gamla.
 
Efteråt träffade vi några släktingar till Valentina. Kul det också :-).
 
Liverpool lyckades med en riktig 5-1 mot West Ham och är nu i semifinal i Ligacupen. Riktigt bra match, fast West Ham var bleka.
 
Jag såg "Judy Garland med egna ord" under veckan också. "Trollkarlen från Oz" har jag inte sett, men borde väl försöka göra det någon gång. I övrigt verkar Judy ha varit alldeles för glad i spriten mm och dog därför alldeles för ung.
 
I övrigt har Valle åkt till Rom och jag känner mig lite ensam :-(.

Barbie

En stor fördel med att träna tidigt på morgonen är att en får mycket tid över efter jobbet. Idag passade jag därför på att se filmen "Barbie" som nu finns att se på HBO Max. Det var ju ett riktigt hallabalo om filmen i somras. Tycker jag att hypen var/är riktig? Njae, jag sögs inte riktigt in i filmen. Jag antar att den medvetna plastigheten inte riktigt föll mig i smaken. All samhällskritik blev även lite för grund och humorn var inte heller helt i min smak. En välproducerad film som sticker ut på lite olika sätt, men som inte tog tag i mig på något sätt.
 
Det var väl det mest spännande med den här dagen.

Skugge

Jag har den senaste veckan lyssnat på två poddar där Linda Skugge intervjuats. Jag vet inte mycket om hennes förflutna, men mina fördomar sade att hon skulle vara en rabiat manshatare. Så har det kanske varit, vad vet jag... Hursomhelst var jag inte speciellt sugen på att lyssna på intervjuerna, men jag blev positivt överraskad. Hon var både eftertänksam och rolig. Inte alls översittande som jag trodde. Att kvinnor ska skaffa sig ekonomiskt oberoende är ju även svårt att inte hålla med om. Tyvärr är väl det inte målet i många kulturer, och där får jag problem...
 
Nu blir det en pivot. Idag har jag lagt någon dryg timme på att läsa ut Agatha Christies "Spegeln sprack från kant till kant". Lite väl många sammanträffanden, men ändå en rätt intressant anledning till mordserien. Den verkar stulen från ett verkligt fall, men ändå rätt bra. Inte den bästa boken av Christie jag läst, men absolut läsvärd. Slutade lite tvärt också. Lösningen kommer snabbt och är kort.
 
Nu har jag även börjat sälja av värdepapper för att finansiera lägenheten, det närmar sig, och börsen har verkligen gått år rätt håll sedan vi köpte lägenheten :-).

Turen tog slut

Liverpool har haft en del flyt under de senaste ligamatcherna, men idag tog det slut mot Man Utd. Liverpool var förvisso dominerande, men kändes inte speciellt farliga under matchen. Nu blev det inte förlust, men 0-0 mot det här Man Utd på hemmaplan är inte bra. Liverpool har fortfarande problem på mittfältet. Endo är ok, men inte tillräckligt bra. Med lite skador och underprestationer på andra mittfältare blir det inte tillräckligt bra. Hursomelst har det gått bättre i år än vad jag hade förväntat mig, så på det stora hela är jag ändå nöjd :-).
 
Dagen idag har annars inneburit träning och julklappshandel.
 
Igår såg jag en Beck-film igen. Det var ett tag sedan. Det blev "Utom rimligt tvivel". En knepig titel i förhållande till själva filmen. Karaktären Josef är bra, men annars var det väl en rätt tradig film. Var var Steinar? En liten tvist livade upp, men annars var det inte speciellt minnesvärt.
 
En veckas jobb nu, sedan två veckors ledigt :-).

Pigga gamla

Igår kväll käkade vi middag vid Stadion på en restaurang vid namn Svenska Gårdskök. Ett märkligt namn, men de serverar en del svensk husmanskost, vilket vi tyckte var passande i sammanhanget. Det berodde på att middagen var med paret Bianchi som är Valles mammas lillasyster och hennes man. De är runt 80 och brukar nästan varje år komma en sväng till Sverige innan jul. 
 
Även om de är nästan dubbelt så gamla som oss är de väldigt pigga. Restaurangen låg rätt långt ifrån deras hotell, och vi gick både fram och tillbaka i kylan och halkan. Efteråt skulle det prompt drickas kaffe någonstans, trots att klockan närmade sig 22.00, och efter det skulle de följa oss till tunnelbanan :-). Inget gnäll på dem inte :-).
 
Den här dagen har främst handlat om nädvändiga sysslor som städning, träning och handling av mat.
 
En sista grej. Under förra helgen såg jag dokumentären "Maria Lang: Sveriges första deckardrottning". Väldigt passande eftersom jag under den senaste tiden läst rätt många av hennes böcker. Jag hade inte fattat att hon var så stor som hon var på 50-talet. Även kul om hon nu hade en fling med Bang och att hon sov på dagen och var vaken på natten. Intressant karaktär.

Torsdag

Jag såg nyss ett reservbetonat Liverpool förlora mot Union St.Gilloise med 2-1. Inte oväntat med det laget, men lite trist att ingen av reserverna imponerade.
 
Under veckan har jag sett "Hooja - The movie". Jag uppskattar absolut vissa delar av Hoojas underhållande musik. Den här dokumentären, eller vad den ska kallas, var dock lite svår att greppa. Var den seriös? Gjorde sig grabbarna i Hooja till? Sannolikt. Jag hade lite svårt att förstå syftet med dokumentären.
 
Jag har även sett miniserien "Mitt liv som Marilyn" om Marilyn Monroe. Jag har nog alltid varit rätt positivt inställd till Marilyn Monroe, men riktigt varför vet jag inte, antagligen för hennes girl next door-utseende. Jag har sett någon enstaka annan dokumentär om henne, varit på en utställning om henne och har en del tavlor med hennes porträtt. Den här serien gjorde dock att jag nästan tappade intresset för henne. I serien har hon gjort allt rätt och varit genomgående helt fantastiskt. Hon framstår som ett geni, nästan som en form av övermänniska. Det kanske hon var, men det är svårt att koppla ihop det en ser med det som sägs i serien. Det kändes som att titta på propaganda.
 
Annars en bra vecka så långt :-). Fantastisk börs idag!

A Long Way Down

En dag i trötthetens och slaskets tecken har det varit, men jag tror det blir bättre imorgon med både tröttheten och slasket.
 
Ibland läser jag något för mig oväntat, och den här gången var det boken "A Long Way Down" av Nick Hornby. Vi tog med den från Rom när Valle rensade ut lite sist vi var där. Jag tänkte att det var dumt att kasta en bok på engelska av Nick Hornby. Jag har nämligen uppskattat flera av de filmer som baserats på hans böcker tidigare. "A Long Way Down" handlar om fyra personer som alla var för sig bestämt sig för att ta livet av sig genom att hoppa från en hög byggnad på nyårsafton i London. Med anledning av att de råkar träffa på varandra uppe på byggnadens tak kommer de överens om att de inte ska ta livet av sig, och de bilr istället ett litet gäng som hänger vid olika tillfällen. En rätt intressent idé för en bok, men det leder ingenstans. Det blir lite förvecklingar, men inte så mycket mer än så. En helt ok och kul bok, men inte speciellt minnesvärd.
 
Nu ska jag nog gå tillbaka till Miss Marple igen :-).

Robbie

Helgerna springer förbi även när det inte blir allt för mycket gjort. Vi har försökt boka flyttfirma idag och jag har köpt några julklappar på nätet.
 
Under helgen har vi sett miniserien om Robbie Williams på Netflix. En intressant serie där Robbie berättar om sina framgångar och motgångar i livet. Vi såg honom live 2017, vilket var väldigt bra, men generellt tycker jag att hans musik är rätt tråkig. Oavsett, så visar serien hur tufft det kan vara att bli så känd som Robbie blev. Det är inte raketforskning i insikt, men det är ibland lätt att glömma bort att superstjärnorna i grund och botten också är vanliga människor från typ Stoke-on-Trent som Robbie Williams. ...men jag har ändå rätt svårt att förstå hans storhet :-).

90-talsfilm

Jag funderar på om rubriken ska särskrivas, men jag tror inte det.
 
En film från 90-talet i veckan är sannolikt bra för måendet. Jag upplever att de är befriade från påtryckande korrekthet. De är inte heller så verklighetstrogna, och mer gjorda för att underhålla. Det blir en skön verklighetsflykt. Igår såg jag "I skottlinjen" som jag skrev om för ett par veckor sedan. Det är en film från 1993 med Clint Eastwood, John Malkovich och Rene Russo. Kortfattat ska Malkovich mörda USA:s president och Clintan försöker hindra det. Rene Russo är med som kollega och kärlek till Clintan och för att visa att Clintan är en rätt vidrig karaktär, men som ändå lätt kan tacklas av en kvinna.
 
Malkovich är strålande, Clintan är 90-talsaktigt charmigt butter. Han säger saker till Russo som inte skulle funka idag, men som är befriande att höra och som Russo ständigt kontrar på. Det är charmigt!
 
Jag vill se fler sådana här filmer känner jag.
 
Jag tror inte jag hade sett "I skottlinjen" eller "In the Line of Fire" som den egentligen heter förut. Kanske delar av den, men sannolikt inte hela. Slutet var dock väldigt bekant.
 
Kul också att Clintan redan 1993 spelade en äldre man, och att han fortfarande lever.

Lite flyt

Just nu är Liverpool i serieledning. Det efter en bortamatch mot Crystal Palace där laget förvisso var bättre än motståndarna, men ändå hade mycket flyt. Ett rimligt rött kort för Crystal Palace, men som sannolikt inte hade blivit rött i alla matcher. Även en vändning igen. Tredje matchen i rad där laget inte övertygar, men ändå vinner.
 
En god natts sömn inatt.
 
Nyss såg jag "Rysslands krig" på SVT Play. Somnade lite mitt i :-). Skönt att kunna göra det.
 
Nu är det väl dags att börja köpa lite julklappar?
 
Under veckan såg jag "Benny och Kulturhuset". Det verkade vara rätt många som inte uppskattade Benny. Inte lätt att vara chef.
 
Jag såg även "Cary Grant - en världsstjärna föds" under veckan. Jag kommer nog inte ta med mig så mycket därifrån förutom att han egentligen hette något annat. Att det var just han som var med i "North by Northwest" kanske jag kommer komma ihåg också.
 
Tanken är att dagen ska fortsätta lugnt, sedan får jag vara lite mer produktiv imorgon. Jag var förvisso på gymmet imorse, så helt lat har jag inte varit :-).

Något kort

Från rätt rejäl kyla till nollgradigt nu. Jag föredrar de förra, även om det kan bli lite bitigt i kylan.
 
Natten till idag sov Juliana över här eftersom hon jobbat i Solna, kul, men lite trist att jag inte hann vara här så mycket. Jag hade julbord med jobbet, vilket förvisso inte heller var så dumt. Först en bira på Sjöstaden Skybar för att sedan gå vidare för italienskinspirerat julbord på Gradi. Det var trevligt och maten var över förväntan. Juliana hann jag även träffa en stund innan, och även lite imorse :-).
 
Tre träningspass innan jobbet den här veckan, det är jag nöjd med. Annars en vecka som inneburit mycket trötthet.
 
Det är nu klart att vi lämnar boendet den 14 januari 2024, så vi behöver bara betala halv hyra i januari vilket är bra. Däremot fick vi info om att sängen kommer veckan efter där, så vi måste lösa det på något sätt. Sannolikt genom en bäddsoffa.
 
Jag har en del att skriva om som jag sett under veckan, men jag nöjer mig med att skriva om dokumentären "Vivien Leigh, inte bara Borta med vinden" som jag såg förra helgen. Som jag brukar skriva ger det mig tillfredsställelse att kunna koppla bekanta namn till något konkret. Vivien Leigh har tidigare bara varit ett bekant namn som jag förstått varit skådis, men inte mer än så. Nu förstår jag att hon var med i "Borta med vinden", vilken är en film jag borde ha sett, men som jag inte har sett. Det mest intressanta med dokumentären var dock att Vivien verkar ha varit bipolär och levt ett uppseendeväckande stökigt liv :-).
 
Det får räcka för idag :-). Det skulle ju bara vara något kort :-).

Säng

Idag har vi köpt säng. Den första riktiga sängen jag köpt i mitt liv. Jag köpte en loftsäng en gång, men det var av nödvändighet, och inte för att jag önskade en bra säng. Nu har vi förhoppningsvis köpt en riktigt bra säng. En rejäl kontinentalsäng från Sova. Nu får vi hålla tummarna för att sängen kommer i tid till att vi får lägenheten :-).
 
Efter sänginköpet såg jag en galen match där Liverpool lyckades slå Fulham med 4-3. En mycket underhållande tillställning, men inte en match en vill se som supporter. Stressande! Jag var lite orolig innan matchen, främst med anledning av att Alisson är skadad och Kelleher står. Jag fick rätt i min oro med anledning av att Kelleher inte imponerande, men förhoppningsvis kommer han in i det lite mer framåt.
 
Igår blev det ett par filmer. Först såg jag den moderna klassikern "Förhandlaren". Jag hade fått den rekommenderad av Christian på jobbet, och den var bra. Något för lång, och inte helt realistisk, men underhållande. Inget tjafs, bara ren underhållning :-). Det är något extra med filmer från 90-talet :-).
 
Under gårdagskvällen såg vi den romantiska komedin "The Rewrite". En film med Hugh Grant där han spelar en manusförfattare på dekis. Ett rätt kul manus med en del kritik mot livet i Hollywood. Charmig film, men rätt typisk tre plus. Ingen hejdundrande upplevelse så att säga :-).
 
Första advent idag också!
 
Det finns väl en del annat att skriva om också, men det får bli en annan gång.

Träningsvärk

Efter gårdagens morgonpass på gymmet har jag mycket träningsvärk. Det var första gången jag gymmade innan jobbet. Det var inte så dumt. Tänkte att jag skulle vara hungrig osv, eftersom jag tränade innan frukost, men det gick bra. Skönt att ha det gjort sedan på eftermiddagen. Däremot lite krångligt att klämma ned alla jobbkläder i ryggsäcken, men men, det är väl ett mindre problem.
 
Gårdagskvällens romantiska komedi blev "Bridget Jones dagbok" från 2001. Den hade jag sett förut, men det var nog runt 2001, så det var länge sedan. Jag minns dock inte i vilket sammanhang jag såg den då, men säkert med några kompisar. Hursomhelst, minnet sade ialf att filmen var ok, men att jag inte var superimponerad. Det var väl samma nu. En bra romantisk komedi, men kanske inte överdrivet minnesvärd. Det jag reagerade främst på är att alla huvudkaraktärer är lite för snygga. Det känns som att tanken är att Bridget Jones ska framställas som lite mullig, men det är hon ju inte i filmen. Det blir lite konstigt.
 
Jag tror att jag har fel, men jag kan ha sett filmen med Sajje. Det är nog dock sannolikt så att jag blandar ihop det eftersom jag och Sajje vid ett par tillfällen hängde med några Hallsbergs-bekanta i Thailand och Malaysia som hade varit med som statister eller dylikt i uppföljaren.
 
I övrigt inte så mycket att rapportera förutom att det kommer lite folk då och då och kollar på vår nuvarande lägenhet, som vid 11.00 idag. Det vore ju perfekt om någon kunde flytta in redan i mitten av januari 2024, så blir det billigare för oss :-).
 
Just det, jag såg "Hotet mot handbollen" i veckan, om mutor och korruption i den rumänska handbollen.

RSS 2.0