Soffadag

Dagen har främst spenderats i soffan. Jag var förvisso ute och sprang en sväng i solskenet, men annars har jag främst varit i soffan.
 
Veckans bok som jag läst ut var "En dos stryknin" av Agatha Christie. Den första boken med Poirot. Det blir lite rörigt för mig när många heter samma sak och personporträtten är lite vaga, eller om det är för att jag bara läser för fort och upplever dem som vaga :-). Jag kanske även borde ha läst boken lite mer noggrant. Min upplevelse av boken var att den var sådär. Det var inget direkt unikt i berättelsen, även om det kanske var det när boken gavs ut. Poirot var den enda karaktären som var intressant. Helt ok bok, eller så där, vare sig mer eller mindre.
 
Jag såg även "A-Teens: Försoningen". Medlemmarna i A-Teens blev tydligen lite osams när gruppen splittrades. Det var avundsjuka gällande vem som syntes mest osv. Det är nog svårt att komma ifrån. Jag gillade väl "Mamma mia" när det begav sig, men annars satte inte bandet några större avtryck hos mig förutom att jag minns det som att det var Marie Serneholt alla brydde sig om, och att resten av medlemmarna i bandet var ointressanta. Det framgår lite i dokumentären också, och det måste ha varit rätt tufft för den andra bruden i bandet som ingen kommer ihåg.
 
Jag såg även en dokumentär om Vincent van Gogh, "Att skapa ett mästerverk". Om hans svägerska som jobbade för att hans målningar skulle få uppmärksamhet, vilket de inte fick under hans livstid. Jag var ju på van Gogh-museet för några år sedan. När jag kollar nu var det nästan 10 år sedan, lite läskigt. Jag har även en kopia av en av hans mer kända målningar, så det var lite därför jag såg dokumentären. Rätt bra ändå.
 
När jag sett den kom det upp som förslag att se "Sveriges konsthistoria - på en timme" som jag också kikade igenom. Blev efter det lite sugen på att besöka några kyrkor. Det återstår väl att se om det blir av :-).
 
Annars har det blivit en del CM och några tama försök att få tag i biljetter till Ville Valo imorgon. Nisse ska dit, men nu är biljetterna tydligen slut.
 
Det får bli allt för idag!

Bryan Adams

Allra först, jag hade helt missat att fauna hade med djur att göra. Det är inte jätteofta, men ibland förbluffas jag verkligen av min egen okunnighet. Jag trodde innan det främst hade med växter att göra, men det är ju så klart flora-delen...
 
Igår såg jag Bryan Adams på Hovet. Jag hade ståplats, och med anledning av att konserten var på Hovet hade jag en hygglig plats utan att behöva trängas. När jag kikar på Wikipedia ser jag att Bryan Adams fortfarande släpper ny musik, och några låtar under konserten var nya och okända för mig, men han spelade även alla gamla klassiker. Turnén heter "So Happy It Hurts Tour" efter senaste skivan, men han spelade inte allt för många låtar från den skivan. Det är alltså ingen nostalgi-turné i sig, men det blev lite av det ändå.
 
Bryan sjöng utmärkt och ljudet var riktigt bra. Jag blev även imponerad av gitarristen Keith Scott som bjöd på läckert gitarrspel. Annat noterbart var att det ibland flög runt en bil i luften under konserten och att vi i publiken fick önska låtar via en QR-kod som Bryan sedan spelade under en period av konserten. Jag har även kollat upp så att det inte varit samma låtar under alla konserter, så det var nog genuint :-).
Så här såg det ut :-).
 
En riktigt bra konsert med en pigg och trevlig Bryan Adams!
 
Bryan Adams har under min livstid varit en något omtvistad figur. Inget på grund av sin person, men på grund av sin musik, men jag återkommer till det.
 
Jag tror att jag hörde hans musik första gången i samband med filmen "Robin Hood: Prince of Thieves". Det var en favorit-film när jag var barn. Jag minns inte var i filmen, men låten "(Everything I Do) I Do it for You" är med i filmen, och den låten var väldigt populär under min uppväxt. När jag gick i mellanstadiet hade vi dessutom en topplista gällande musik på roliga timmen. Där fick vi ta med låtar vi gillade, och så röstade klassen. Jag tror det var Pernilla som någon gång hade med Bryan Adams med låten "Please Forgive Me" och då även pratade om "Summer of 69", även om jag inte minns om den senare låten var med på listan. Kanske inte eftersom den släpptes långt tidigare.
 
Vid den här tiden kom även stänkaren "All For Love" från "De tre musketörerna".
 
Det jag vill säga med det här är att Bryan Adams har funnits i mitt liv så länge jag minns. Jag minns det även som att alla låtar jag kände till var låtar jag tyckte om, och fortfarande tycker om.
 
När jag sedan blev lite äldre blev Bryan Adams typ paria. Det var oerhört töntigt att lyssna på Bryan Adams, och det klassiska "jag gillar Ryan Adams, men inte Bryan Adams" var rätt vanligt. Töntigt, störigt och irriterande. Jag kunde aldrig hålla med, även om jag gillar Ryan Adams också :-).
 
Ett annat minne gällande Bryan Adams är tolkningen av Dj Sammy av låten "Heaven" som jag tyckte var riktigt bra och som även gav ett uppsving till Bryan Adams original. Det känns som den tolkningen även inledde en tid av ofta rätt dåliga dansinspirerade tolkningar av gamla låtar, men vissa var bra.
 
Nåväl, jag upplever att Bryan Adams har fått lite dåligt rykte bland indiepoppare genom åren. Det är inte alltid lätt att framföra melodisk, medryckande rock blandat med smäktande ballader. Jag har, och kommer, dock alltid stå vid Bryan Adams sida, och jag är inte mindre imponerad av honom efter att ha sett konserten igår.
 
...och jag hade definitivt rankat "Summer of 69" på min tio i topp-lista :-).
 
I övrigt gick jag på konserten själv, men det livade upp att ta en bira och äta lite halvtaskig mat på kolgrillen med Nisse innan :-).

Arne Slot

Arne Slot blir ny manager för Liverpool. Intressant, men tufft jobb för honom. Stora skor att fylla.
 
Screwball-komedi var nog en nytt begrepp för mig. Jag såg en dokumentär om dessa komedier i veckan. Åter massa filmer jag inte sett. Cary Grant verkar vara med i många av dem. Det är typ filmer från 40-talet med framstående kvinnor, skilsmässor och snabb dialog ofta inom societeten. 
 
Jag har även sett serien "Skyttarna" från Uppdrag granskning. Gängmedlemmar som intervjuas. Alla fördomar besannas, kränkta egoistiska män som lever under stark stress. Ska vi lösa det här krävs nog militären och checkpoints. Hade sannolikt fungerat bättre än vad vi vill tro. Tyvärr är det ju en vilja hos många att vi ska ha det så här, sedan är ju frågan hur illa det egentligen är? Antar att de som velat ha det så här tycker det är värt det.
 
Jag minns inte om jag noterat att jag sett serien "Svenska scoop" förut. Det är en serie om olika avslöjanden. Typ när Aftonbladet såg till att "högerextrema" hotade Pascalidou, IB, utvisningarna av egyptierna osv. Sevärt!
 
Annars ett par rätt röriga dagar på jobbet. Ingen lunch igår. Samtidigt kul att det händer något :-).
 
Ikväll Bryan Adams.

Mitt i veckan

Rätt skönt ute nu, men det ska väl bli lite kallare igen, innan det åter blir bättre.
 
Jag blev lite fascinerad på jobbet igår :-).
 
Annars har det väl inte hänt så mycket i veckan. Jag har lite ont i baksidan av höger lår, men det började i lördags. Det är nog någon form av sträckning.
 
Just nu ser jag fram emot kvällens Merseyside derby. Blir tufft.
 
Igår kväll såg jag en längre dokumentär om Audrey Hepburn. Känd från filmer som jag aldrig sett och lite annorlunda utseende. Hennes pappa var fascist, det var lite intressant. 
 
Jag har även sett serien "Disco" från Världens historia. Om discons ursprung på klubbarna i New York till att den blev alldeles för populär och sedan fallerade med "Disco demolition night" osv. Alltid kul med musikdokumentärer, men det kändes som att många tolkade in allt för mycket i anledningarna till dess förfall. Svårt att inte tycka om allt det utsvävande med disco-kulturen.
 
Det blir även fortsatt en del CM, lite för mycket kanske...

Helgen i övrigt

Det har fortsatt blivit en hel del CM 01-02. Det finns mycket bättre saker att lägga tid på, men ibland måste väl även jag få gå ned mig i ett dataspel :-)?
 
Väl hemma i fredags blev det en lugn eftermiddag med lite spelande. Under kvällen kikade vi på klassikern "Jagad" med Harrison Ford. Det känns som en av de första thriller-filmerna jag såg och att den var rätt het när det begav sig. Jag kom ihåg rätt mycket av de viktiga scenerna i början med buss/tåg-kraschen och mordet. En film en kan kritisera på många sätt, men som underhållning mycket bra.
 
Under lördagen begav vi oss iväg till Hallsberg för att fira mamma och Lo. Det var som vanligt supertrevligt.
En Lo som blåser ut de tre ljusen.
 
I övrigt var Lo ganska rädd för hunden som var på plats under kalaset :-).
 
Det blev lite rörigt när vi åkte tillbaka idag. Valle kom på att hon glömt sin väska med telefon, plånbok mm precis när tåget avgick från Hallsberg. Jag fick ringa pappa som snabbt fick sätta sig i bilen och köra mot Örebro central. Tåget stannar där lite längre, och han hann fram med typ fem minuters marginal :-). Det är kärlek och hjälpsamhet i sin renaste form av världens bästa pappa. Jag tvekade inte heller en enda sekund på att han skulle komma heller :-). Tack!
 
På tåget läste jag ut "Världens sju underverk" av Dick Harrison. En kort bok om de sju klassiska underverken. Nu ska jag även försöka komma ihåg de jag tidigare haft lite svårt att komma ihåg som; Zeus-statyn i Olympia, Artemis-templet i Efesos och Mausoleet i Halikarnassos. De fyra andra kunde jag sedan förut :-).
 
Fint att nyss se Liverpool vinna igen mot Fulham borta också :-).

UGL

Så här långa uppehåll är ovanliga i bloggen, men jag hade det på känn i söndags :-). Jag har nämligen varit borta under hela arbetsveckan på något som kallas UGL, och som står för utveckling av grupp och ledare. Det är en kurs som jag förstår det är utvecklad av Försvarshögskolan.
 
Att jag hamnade på kursen överhuvudtaget måste jag tacka min chef för, det med anledning av att jag knappt visste vad det var innan. Jag har för mig att Peter var iväg på det här för flera år sedan, och att han då nämnde något kort om det och jag tänkte att det verkade intressant. Det är dock inget jag direkt gått runt och tänkt på genom åren, men när min chef tidigare i år undrade om jag ville göra något för min utveckling på jobbet drog jag mig till minnes att jag hört att andra åkt iväg på något ledarskapsutvecklande under typ en vecka. Hon hade stenkoll på vad det var, och därav kom jag rätt snabbt iväg på den här utbildningen.
 
Det var jag och 11 för mig okända personer på utbildningen. Vi hängde hela tiden på Lejondals slott utanför Bro. Utöver oss deltagare var det även två handledare. I övrigt bestod gruppen av nio män och tre kvinnor i blandade åldrar. De flesta av oss hörde hemma i Sthlm, men det var även med ett par norrlänningar. Hyggligt blandad grupp. Alla kom även från olika verksamheter.
 
Dagarna var långa, generellt började vi vid 08.30 och slutade vid 21.00. Hela utbildningen var upplevelsebaserad, så det var ingen teori utan övningar hela tiden. Det passade mig bra. Mycket tid gick även åt att sitta i ring och reflektera hur en kände sig efter övningarna, vilket var känslosamt för flera. Det var också något som jag tyckte passade mig rätt bra. Jag har lättare att hålla koncentrationen när jag inte kommer undan så att säga :-).
 
Som jag förstår det är tanken att en genom övningarna och reflektionen ska förstå hur en fungerar som ledare. Att försöka hitta sig själv i ledarskapet typ. Jag upplevde det dock som att utbildningen mest visade hur en grupp och dess individer utvecklas, och det lite extra snabbt och forcerat. Rätt spännande.
 
Jag tror inte jag lärde mig något direkt nytt om mig själv, men det var ändå intressant att jag rätt snabbt hamnade som något passiv, men samtidigt oppositionell. Det är väl förvisso rätt typiskt mig, men intressant att se att det gick så fort. Vi gav mycket feed-back till varandra, och jag fick typ alltid höra att jag skulle kunna säga lite mer, men när jag väl sa något var det lite utanför boxen. Det som slog mig med det, är att det ändå är lite slött, och att jag borde ta taktpinnen lite mer, men det faller sig inte naturligt i mig. Hursomhelst var det intressant att se. Det ska även beaktas att jag var den enda som fick den här oppositionella rollen, och skojade mest :-).
 
Jaja, jag tror inte jag är förändrad efter det här, men jag kommer sakna flera av deltagarna som föreföll vara väldigt fina människor. Handledarna var kunniga, men den ena av dem var lite väl entonig, vilket gav ett märkligt intryck.
 
När jag väl kom hem for jag iväg igen, men det får bli i ett senare inlägg :-).

CM 01-02

Det har typ regnat hela dagen. Vi har handlat, tvättat, städat osv. Passande för dagen.
 
Eventuellt blir det lite stiltje här under nästa vecka. Jag ska på en ledarskapsutbildning och är borta hela veckan. Spännande och skönt att göra något annorlunda, men samtidigt försvinner en del fritid.
 
Just nu håller Valle på och ser om filmen "The Proposal" som vi såg igår, men hon somnade rätt snabbt. Jag såg dock klart den :-). En helt ok romantiskt komedi med Bullock och Reynolds, men inget som sticker ut åt det bättre.
 
Liverpools dåliga form fortsätter med förlust hemma mot Crystal Palace idag, men även om inte Liverpool var speciellt bra borde de ha vunnit rätt enkelt. Det var många mycket klara chanser som missades. Trist för jakten på ligatiteln, men kanske inte något som en bör vara vädligt orolig över.
 
Det mest spektakulära med den här dagen är dock att jag laddat ned Championship Manager 01-02. Av någon anledning har jag under en längre tid fått inlägg om spelet på min Facebook, och det anses vara ett av de bättre manager-spelen genom tiderna. Därför ville jag testa det, och det är beroendeframkallande. Precis som det var när jag spelade det och liknande spel för över 20 år sedan. Det finns mycket vettigare saker att göra, men det är kul :-).
 
Just det, jag läste även ut Camus "Pesten" idag. Handlar om ett påhittat pestutbrott i Oran i Algeriet och följer en läkare som tar sitt jobb på allvar under utbrottet. En bok som åter blev populär under pandemin, vilket jag kan förstå. En bra bok, men jag upplevde "Främlingen" som mer intressant.

Orup

En småorolig natt har det varit på grund av nyheterna igår kväll om Iran och dess allierades attack på Israel. Oron består, eller bestod, inte av oro för själva attacken, utan snarare över vad som blir responsen, om det blir en upptrappning. Vi får se var det tar vägen.
 
Gårdagens eftermiddag och kväll var dock på det stora hela utmärkt. Jag var iväg, tyvärr själv, och såg Orup på Rival. Han har en företällning där som han har kört ett tag nu "Orup Bara". Det är alltså bara Orup på scen, och han varierar mellan olika instrument.
 
Jag hade köpt en biljett på tredje raden, så jag satt rätt nära, och det var riktigt bra. Publiken var förvisso rätt gammal och kanske inte jätteengagerad, men Orup var kanon. Han spelade upp hela sin låtskatt och pratade en hel del mellan låtarna. Han förklarade exempelvis bakgrunden till låten "Indiedrottning" som jag skrivit ett inlägg om här 2007. I övrigt visade han även prov på en charmig humor. Fin lokal också på Rival.
 
Orup är en av de första artisterna jag minns att jag minns från när jag var barn :-). Bland annat låten "Mercedez-Benz" som jag hörde på något toppliste-program på TV. Jag hade även ett kassett-band där jag tror att Orups andra album var med på ena sidan och låtar med Sven-Ingvars på den andra sidan. Minnet säger att jag lyssnade på kassetten när jag var på en skolresa i lågstadiet och att det var lite pinsamt att lyssna på Sven-Ingvars, men att Orup ändå var ok. Jag minns det dock som att det var låtarna med Sven-Ingvars som var mitt huvudintresse då. Hursomhelst blev det en del lyssnande på Orup då också, och speciellt på låtarna "Då står pojkarna på rad" och "Regn hos mej". Jag minns även att jag hade svårt att förstå hur det endast kunde regna hos Orup i den låten, trots att vädret var bra annars :-). "Då står pojkarna på rad" är även en av de bästa svenska poplåtarna genom tiderna :-). I övrigt tror jag att det är Juliana som fått in mig på Orup-spåret som barn, vilket bara är att tacka för :-).
 
Uppskattande av glad popmusik och ett lätt förakt för indiepop, jag och Orup har mycket gemensamt :-).
En utmärkt Orup på Rivals teaterscen.
 
En öl senare mötte jag upp Valle för lite middag. Vi hade tänkt att gå till ett ställe, men det var fullt, så det blev lite slumpmässigt Ramblas Mariatorget istället. Trevligt ställe, som inte stack ut på något särskilt sätt, förutom snubben som tog emot gäster osv. Han var supertrevlig, och bara det gör att jag skulle kunna komma tillbaka.
 
Sedan tog vi en promenad till Mosebacke och avslutadade med att gå över Gondolen för att sedan ta Katarinahissen ned till Slussen. Jag tror inte att jag hade åkt Katarinahissen förut. Inte för att det är något särskilt, men hela byggnaden var ändå något som jag symboliserade starkt med Sthlm när jag var yngre.
Det är vackert i sin fulhet. Vore ju trevligt om det blev klart någon gång.
 
Jag tror att det kommer ett till inlägg lite senare idag, men jag nöjer mig nu.

Red Eye

Ett terrordåd i Sydney. En man sprang runt på ett köpcentrum och högg ihjäl folk. Det händer mycket skit i världen, och vad jag och andra kommenterar säger mycket om vilka vi är, men just sådant här mördande skaver lite extra i mig.
 
Sven Cronvall är död. En legend i Hallsberg, eller kanske främst inom handbollen i Hallsberg, men för oss gamla handbollsspelare definitivt en legend. 95 år gammal blev han. Jag har under rätt många år fascinerats av att han är typ den enda människa jag känt till som alltid har varit gammal i mina ögon. Nu är han borta, så nu finns det inte någon kvar i min värld som alltid har varit gammal. Det säger något jag inte riktigt gillar.
 
Filmerna "Scream" var något utöver det vanliga när jag växte upp, ialf de två första. De hade enormt genomslag, ialf bland oss som var tonåringar då. En blandning av skräck, snygg ungdom och humor. Det var Wes Craven som regisserade de filmerna. Det gjorde att just Wes Craven var en av de första regissörer jag kände till. Under 2009 kollade jag igenom alla "Terror på Elm Street-filmerna" bland annat. Jag minns det även som att jag då hade tänkt att se filmen "Red Eye", men att det inte blev av då. Sannolikt för att jag inte hittade den i den kvalitet jag önskade. Nu blev det istället igår kväll. Hygglig film, men inget överväldigande. Det mest spännande med filmen var att jag förstod att begreppet "Red eye" handlar om flygresor på nätterna som är lite för korta för att en ska kunna sova ordentligt. Kul att det finns ett begrepp för det. Jag lärde mig också begreppet "Bellhop", som är ett nordamerikanskt uttryck för piccolo. "Bellboy" osv har jag hört förut, men inte "Bellhop".
 
Liverpools förlust med 3-0 mot Atalanta i torsdags kväll var något utöver det vanliga. Jag var rätt nöjd med både startuppställningen och bytena, men det gick helt åt fanders. Eventuellt dumt att starta med Curtis Jones, men innan tyckte jag ändå att det var en intressant idé. Jag fick en känsla av underskattning.
 
Serien "Det var en gång ett Nordirland" var mycket intressant. Jag slogs av att det var rätt många väldigt brutala händelser under konflikten jag inte kände till. Det händer rätt ofta att jag förenklar något. Uttrycket åsikt utan insikt är bra där. Min uppfattning innan var väl att IRA främst inriktade sina attacker på soldater, poliser osv som var i tjänst, vilket så klart inte var fallet, och jag hade nog ingen koll alls på de protestantiska terrorgrupperna. Se den!
 
Jag har även under de senaste veckorna sett den senaste säsongen av "Svenska fall". Det mest sorgliga därifrån är hur vissa mord förefaller helt slumpmässiga, som mordet i Hjällbo, vilket satt sig lite mer i mitt minne eftersom jag var i Göteborg då.
 
Det var en liten sammanfattning av det senaste.

Film

En grå dag med regn i luften.
 
Hetast på nyheterna förefaller vara en pappa som blivit mördad efter att han hamnat i en konflikt med unga gänggrabbar. Som vanligt ska en hålla sig lite försiktig till den information som finns i dagsläget, men ingen lär vara förvånad att sådant här händer i Sverige.
 
Det var dock lite film jag skulle skriva om.
 
Vi såg under två kvällar den moderna romantiska komedi-klassikern "How to Lose a Guy in 10 days". Det är en på många sätt superfånig film med Kate Hudson och Matthew McConaughey. Jag hade eventuellt sett den en gång tidigare, men jag är långt ifrån säker. Kan blanda ihop den med någon annan film. Hursomhelst, det finns tusen saker att kritisera filmen för, men samtidigt är den jättebra. Kemin mellan huvudkaraktärerna är jättefin och dialogerna är roliga nästan hela tiden. Det är mycket om hur kvinnor bör, och inte bör, bete sig mot män osv. Jag skrattade högt många gånger :-). En på många sätt underskattad film.
 
För några år sedan tänkte jag se om "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", men då hittade jag den inte på någon streamingtjänst. Jag vet inte om det var av en slump, eller om jag letade efter filmen, men jag såg för ett par dagar sedan att den fanns på SVT Play och bestämde mig för att se den. Jag har sett filmen förut, men mindes den som rätt rörig. Varför jag ville se den igen för några år sedan har jag för mig berodde på att jag lyssnat på en intervju med Tomas Alfredson. Jag har sedan jag såg filmen första gången tänkt att jag ska se om den för att eventuellt se om jag då skulle uppskatta filmen mer. Så här efter att nu ha sett filmen en gång till är väl känslorna blandade. Fotot i filmen är excellent, allt är väldigt stiligt och snyggt gjort. Även skådespeleriet är mycket bra, men där slutar nog mina hyllningar. Det är superrörigt att hänga med i filmen. Bärättandet är dåligt. Det känns som en film som är passande att hylla, men som egentligen inte är jättebra. Det är lite som att filmen kan vara svår att kritisera för att en är rädd att en inte förstått. Att en ska framstå som dum, men det är filmen som inte riktigt är så bra som den ofta beskrivs. Förutom att handlingen är svår att hänga med i är även karaktärsuppbyggnaden väldigt tunn. Det är svårt att förstå varför karaktärerna gör som de gör osv. "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" är därmed i mitt tycke en delvis överskattad film.
 
Det får räcka för idag :-).

Dave Matthews Band

Igår kväll såg jag Dave Matthews Band live på Cirkus. Det är eventuellt lite märkligt varför det blev så? Även om jag hade ovanligt bra koll på pop- och rockmusik när jag var i 20-årsåldern, och var i kretsar där musik var viktigt, tror jag inte att jag stötte på Dave Matthews Band förrän jag pluggade och gick igenom en lista från tidningen Rolling Stone gällande världens bästa låtar. Minnet är svajigt, men jag tror att mitt intresse för bandet kommer därifrån, och då var det låten "Crash into me" som fångade mitt intresse. Jag minns att jag direkt fastnade för låten, men att jag inte direkt utforskade bandet något mer. Jag tänkte kanske att låten var något av en one hit wonder och att Dave Matthews Band typ turnerade runt, som så många andra band, genom att just spela den låten som dragplåster. När jag under den tidiga hösten såg att bandet skulle komma till Sverige passade jag på att köpa en biljett, främst för att jag ville höra "Crash into me" live och kanske lyssna in mig på några andra någorlunda kända låtar innan konserten.
 
Jag hade inte många rätt gällande det ovan har jag nu kommit fram till :-).
 
Dave Matthews Band är tydligen ett av de mest populära banden i USA, ialf i sin genre, men nog lite mer än så. De varierar även sina konserter mycket, och spelar typ aldrig samma låtar två konserter i rad. Det är därmed svårt att lyssna in sig innan en konsert, och även om en har vissa favoritlåtar som är kända är det långt ifrån säkert att de låtarna kommer spelas på konserten. Igår spelades exempelvis inte "Crash into me" eller "The space between", som är en annan rätt känd låt.
 
Det spelade dock mindre roll, för konserten var fantastisk ändå, även om det så klart hade varit ännu bättre om jag varit mer inlyssnad. Nu blev jag dessvärre extremt oinlyssnad och kunde nog bara identifiera ett par låtar, men som sagt det spelade mindre roll. Det var ett mycket skickligt band jag fick se och som föreföll jamma en hel del. Det gav ialf en känsla av att en hel del var spontant. En mäktig upplevelse. Det var även väldigt varierat med flera instrument, tempon osv.
 
Jag hade sittplats, och en liten "roande" detalj var att jag hamnade bredvid ett par jämngamla män som började prata med mig. De undrade hur jag upptäckt Dave Matthews Band osv, och var riktigt inbitna fans. De bad till och med om ursäkt innan konserten började för att de eventuellt skulle vara lite väl högljudda osv. Det var dock inget problem med det, men de visslade en hel del och fick till och med vid ett tillfälle gensvar av sångaren när en av dem ropade till honom :-). De bjöd även på ett glas rött vin :-). En av dem var tydligen även från Kumla från början. Samtidigt som det var kul fick jag även en nästan bortglömd känsla från förr. Typ ett dåligt samvete av att inte kunna så mycket om bandet och låtarna en ser. En känsla av att bli lite avslöjad, att en typ inte är ett riktigt fan. Det stämmer ju för mig, och visst det är ju tråkigt om jag köper en biljett som ett "riktigt" fan inte får, men jag tror de inbitna fansen nog sällan missar en konsert de verkligen vill se. ...och nog ska vi andra, som kanske främst vill ha en ny och fin upplevelse också kunna få det :-)?
Dave Matthews och hans band gav mig lite av en ny form av konsertupplevelse.

Bortslängda möjligheter

Eventuellt spelade Liverpool bort sig från ligatiteln genom att spela 2-2 borta mot Man Utd idag. Liverpool var det bättre laget och borde ha vunnit, men det som borde blir ju inte alltid en realitet. Det som är jobbigt är att Liverpool slängt bort tre matcher i rad nu mot ett rätt dåligt Man Utd, och det känns väldigt onödigt. Jag och Linus diskuterade igår att vi var lite rädda för att Quansah skulle starta idag istället för Konate. Det gjorde han tyvärr och det var han som bjöd in Man Utd till deras kvittering. Nu vet jag inte om Konate var skadad, men det känns som en miss av Klopp. Bytena var också lite märkliga under matchen. Salah var kass och borde inte ha startat, sedan har jag svårt att förstå varför Klopp tog ut Szobo och satte in Jones.
 
Vi borde ha vunnit ändå sett till chanserna, men det känns ändå som att vi ger bort matchen. Trist, och nu blir det nog svårt att vinna ligan.
 
Dokumentären "Slaget om svensk cricket" tyckte jag var rätt intressant. Den handlar främst om hur svårt det kan bli att driva ett förbund eller dylikt när det inte finns en kultur av samarbete och konsensus. När kulturen främst handlar om att gynna en själv. Väl värda 15 minuter.

The Jesus and Mary Chain, igen!

Idag vaknade jag 09.30, och det var länge sedan. Förvisso inte första gången jag vaknade under morgonen, men jag somnade om flera gånger och kom först upp vid den tiden.
 
Inte för att jag kom hem jättesent igår, men jag lade mig efter 00.00 med tre stora kvällsöl i kroppen, så det spelade säkert in :-).
 
Att det blev lite senare än vanligt igår kväll berodde på att jag och Linus var och såg The Jesus and Mary Chain på Münchenbryggeriet. Innan käkade vi och tog ett par öl på "A Bowl & Plates". En restaurang där jag nu varit tre gånger tror jag. Ingen större sak med det, men minnet är väl roligt på det sättet att en gärna kommer ihåg typ 3-5 tillfällen innan allt bara flyter ihop :-).
 
Nåväl, på Münchenbryggeriet prövade vi deras pilsner, och den var rätt intressant. Jag kan inte säga att den var god, men den smakade annorlunda. Jag brukar nog blanda ihop malt och humle, men jag tror den var väldigt maltig i smaken :-).
 
Det är kanske tur att jag inte alltid gör som jag säger och skriver. Efter att jag sett The Jesus and Mary Chain senast skrev jag här 2021-12-01 att jag sannolikt inte kommer se dem igen eftersom konserten då var rätt tradig. Det är ju dock lite av grejen med bandet, att det är shoegaze, där det inte händer jättemycket på scen. Det gjorde det inte den här gången heller, men jag var bättre inlyssnad på låtmaterialet den här gången, vilket så klart gjorde konserten mer intressant nu än sist. Då var jag endast inlyssnad på skivan "Darklands" medan jag nu lyssnat in mig på de låtar som sannolikt skulle framföras under konserten. Sist spelades inte heller min favorit "Head on", vilken de spelade nu. Den enda låt jag saknade den här gången var "April skies".
 
Volymen var hög precis som sist, och bröderna Reid bjöd inte på mycket utöver musik, men nog var det värt att se dem igen, även om jag kanske inte går igång på alla låtar. Några av de nya var dock överraskande intressanta med lite andra ljud osv.
Inga superbra bilder i den rätt mörka lokalen :-).
 
Vi får se, om The Jesus and Mary Chain kommer tillbaka till Sthlm snart igen, då kanske jag hoppar över det trots allt :-). Två gånger på några år får kanske räcka, men den som lever får se :-).
 
En annan grej, förbandet Deathcrash imponerade inte.

Miraklet i Gullspång

En gråkall dag idag som inneburit träning, tvätt och lite städ. Ganska typiskt för en lördag. Ikväll blir det däremot konsert, mer om det imorgon.
 
Jag roade mig tidigare idag med att se den prisade dokumentären "Miraklet i Gullspång". Ett par äldre systrar från Norge tror sig på ett smått mirakulöst sätt hittat en okänd syster i Gulllspång. Historien är så skruvad att en förstår från början att det måste vara minst ett par hundar begravna här. Under dokumentärens gång blir det ännu mer invecklat med DNA-prov som ger olika svar, ett misstänkt mord och märkliga beteenden hos typ alla inblandade i dokumentären. Allt blir bara irriterande. Det är övertydligt att det antingen är regissören som försöker blåsa oss tittare eller att det ligger något annat bakom bland de inblandade i dokumentären som inte vi tittare får reda på, men som är väl känt bland alla inblandade. Jag förväntar mig att en dokumentär ska försöka visa en verklighet inte bara ställa upp dimridåer som i den här skiten. Att det här prisats är ett mysterium.

Slakthus 5

En småintressant dag på jobbet med både polis och biträden i fokus.
 
Annars har jag efter jobbet fokuserat på att läsa ut klassikern "Slakthus 5". En bok som verkligen inte levde upp till förväntningarna. Jag trodde att den främst skulle handla om bombningarna av Dresden, men det är bara en liten del av boken. Nog att jag hade förstått att boken främst är fiktiv, men att den inte alls hade för avsikt att vara verklig i sin framtoning visste jag inte. Boken handlar om en snubbe med det för mig oväntat bekanta namnet Billy Pilgrim som åker fram och tillbaka i tiden, och till och med kidnappas av utomjordningar. Det är en rätt skruvad bok, men det mest på ett rätt fånigt sätt. Det är som att det är en tonåring som skrivit boken. Att den har, eller kanske fortfarande är, kontroversiell är svårt att förstå. Det måste främst handla om det fåniga och delvis vulgära språket, inte så mycket annat. Boken påstås vara en antikrigsbok, men det var inget som slog mig när jag läste den. Den måste ha släppts i en tid när den på något sätt stack ut. Jag hade förväntat mig något mer seriöst och utmanande. En överraskande ointressant bok.

Montefalco Sagrantino

Jag tror det var i torsdags kväll vi öppnade en egenimporterad Montefalco Sagrantino, ett rött vin från Umbrien. Inte dumt alls, men det blev som vanligt lite kvar, så nu är det nog dags att hälla ut den sista skvätten. Spännande med "nya" druvor.
 
Det var isgata när jag skulle gå till jobbet imorse, och nästan lika illa när jag skulle gå hem. Nu skiner dock solen. Det är uppenbarligen april.
 
Inte så mycket annat att rapportera.
 
Jag såg förvisso dokumentärerna "Vulkanen som stoppade Europa" och "Eiffeltornet" från Världens historia i helgen. Jag hade nästan glömt bort Eyjafjallajökulls utbrott som stoppade en massa flygrafik 2010. Gällande Eiffletornet var det mest intressant att det fanns tankar på att bygga andra torn. Inte så konstigt kanske, men ändå :-). Att det byggdes till världsutställningen 100 år efter franska revolutionen ska jag försöka ta med mig också.

Notorious!

Det blev vinter igen. Mer eller mindre snöstorm under eftermiddagen. Det gjorde ont i ansiktet när jag gick hem efter fotbollen efter jobbet.
 
När jag pluggade såg jag en del äldre filmer. Jag försökte gå igenom någon topplista från IMDB. Det blev en hel del filmer av Hitchcook då. Jag kan väl inte påstå att jag såg dem noggrant eller anlayserade dem, men "The Rear Window" och "Fåglarna" minns jag som bra. Jag kan dock inte minnas att jag då såg filmen "Notorious!", vilket är lite konstigt eftersom den verkar anses vara en av världens bästa filmer. För några månader sedan såg jag en dokumentär om filmen som heter "Hitchcock, Bergman och Notorious". Efter det tänkte jag att jag måste se filmen, vilket jag gjorde igår, med hjälp av Youtube. Nackdelen med att se fllmen på Youtube var att textningen var lite konstig, men annars var det bra kvalitet på streamen. Jag upplevde filmen som bra, men inte som något mästerverk. Nu idag såg jag om nyss nämnda dokumentär om filmen och förstod analyserna lite bättre osv. Det är ju svårt att förstå en analys på något en inte sätt så att säga :-). Det gjorde att filmen lyfte. Små detaljer och teman som jag inte tänkte på när jag såg filmen. Det där är rätt vanligt, att jag inte uppfattar alla detaljer som manusförfattaren och regissören tänkt. Jag är nog inte ensam om det, men upplever det som intressant. Alltså att en upplever saker olika, även om en ser samma sak. Det utifrån sin egen uppmärskamhet, erfarenhet osv. 
 
Det var ingen ny spaning, men det slår mig ibland, som nu :-).
 
I övrigt känns kroppen sliten, så det är nog bäst att jag går och lägger mig :-).

Moonage Daydream

Den här tidiga morgonen tog på något sätt kraften ur mig. Dagen har i övrigt främst spenderats i soffan.
 
Jag slöade lite snabbt igenom den hyllande dokumentären "Moonage Daydream" om David Bowie. Visuellt snygg, en del spännande foto, men lite väl lång och rätt lite information om David Bowie. Ibland återanvändes till och med samma foto. Det var en hel del klipp från olika intervjuer, men det var svårt att få ett sammanhang. En del stiliga filosofiska uttalanden, men de kändes utryckta från något större. Sammantaget inte en dokumentär i min smak. Något annat, jag tror att Svante rekommenderade mig att se den här dokumentären när den gick på bio.
 
Boken jag läst ut i veckan var "Kongokrisen" av Wilhelm Agrell. Den var intressant, främst för att jag inte läst så mycket om de här händelserna i Kongo förut. En kan väl sammanfatta det hela med att det var otydligt vad som faktiskt skulle göras och att det inte alltid är så lätt att veta vilka en ska hjälpa och försvara samt om de som ska hjälpas och försvaras verkligen vill ha hjälp på det sätt som erbjuds.

Prey

Jag vaknade tidigt imorse. Det var väl lika bra, så kan jag säkert somna i tid ikväll trots tidsomställningen. Skönt att komma till gymmet tidigt också.
 
Idag hade jag gärna åkt till Örebro för att fira diverse födelsedagar, men järnvägen byggs om, vilket gör att det tar en evighet att åka plus att det kostar mera. Det tillsammans med att jag var i Närke förra helgen gör att jag hoppar över det. Jävligt trist!
 
Det jag främst tänkte skriva om nu är de två senaste filmerna jag sett i serien om rovdjuret. För ett par dagar sedan såg jag den hårt kritiserade "The Predator". Det finns definitivt mycket att kritisera. Filmen är rätt fånig, men jag gillar humorn och att den har en rätt avancerad intrig med att ett rovdjur vill ge människorna vapen för att försvara sig med mot mer avancerade rovdjur. Även grejerna med miljöförstöring och autism tycker jag hade sina poänger. Det är mycket intrig med andra ord. Det är även med, förvisso för många, men ändå roliga karaktärer. Filmen är ett försök att göra det hela lite annorlunda, och även om det inte blir superbra, så är filmen bättre än dess rykte. Det som främst är dåligt är den kvinnliga biologen som blir någon form av elitsoldat från ingenstans.
 
Igår såg jag dessutom den, till skillnad från "The Predator", hyllade filmen "Prey". Där utspelar sig handlingen bland indianer på 1700-talet. Det är en film som försöker vara seriös och är helt befriad från humor. Det är rätt snyggt foto, men där slutar nog det positiva. ...eller det är en film som är rätt spännande och framstår som bra, men när en funderar lite, blir ialf jag bara irriterad. Huvudpersonen är en ung indiantjej som vill vara jägare, men som istället är någon form av healer. Hon gör uppror och börjar därför jaga rovdjuret som landat i närheten av var hennes stam bor. Bara det känns konstigt, men det är vad som utspelar sig sedan som bara blir irriterande. På något sätt utvecklas hon, som är liten till växten, på några timmar till en övermänsklig jägare och krigare. Hon kan med lätthet ha ihjäl ett gäng stora franska pälsjägare och till slut lyckas hon även ha ihjäl rovdjuret. Hon tål dessutom hur mycket som helst. Inte för att någon av rovdjuret-filmerna är realistiska, men någon måtta måste det vara. Hade filmen varit gjord med glimten i ögat som många av dess föregångare, hade jag nog kunnat köpa det mera, men den här filmen försöker vara seriös, och det blir inte bra. Det får räcka så, jag blir bara mer och mer irriterad ju mer jag skriver om filmen :-).

RSS 2.0