En natt spenderad i Wien

Resan ned till Wien var alldeles utmärkt med macka på flyget, trots att det var lågprisflyg. Vi flög med Niki (Niki Laudas flygbolag) fast det var med ett Air Berlin-plan. Antar att det är samma bolag egentligen, eller att det ena äger delar av det andra.
 
Framme i Wien tog vi en buss in till centrala Wien, för att sedan ta oss vidare geom att tjuvåka på spårvagnen eftersom chauffören inte accepterade sedlar. Det var chauffören som tyckte vi kunde åka med ändå, så det var rätt oskyldigt :-).
 
Vi har bott den första natten på Hotel-Pension Bleckmann där vi har både ett kors och en Maria-ikon över vår säng. Vet inte om det var därför, men jag sov rätt dåligt inatt... Fast det berodde nog mindre på de religiösa symbolerna och mer på att det började dunka inne i väggen runt 6-tiden imorse. Antaglligen något rör, men sjukt irriterande. Allt annat har dock varit mysigt med boendet, trevlig personal och bra frukost.
 
Vi hann inte med så där väldigt mycket igår, och när vi hade checkat in gick vi till en klassisk österrikisk restaurang vid namn Landsknecht. Där beställde jag wienerschnitzel gjord på kyckling, så den var inte helt äkta, men ändå. Kändes bra för sakens skull, men det var inte speciellt gott heller :-). Som kaffe blev det givetvis en wiener melange, ni vet den där kaffeblandningen som brukar finnas i kaffe-automaterna, och som ingen riktigt vet vad det är :-). Var väl inte heller det bästa kaffet jag druckit, men i stort var restaurangen väldigt genuin och trevlig, och vi fick till och med slivovitza efter maten på köpet. Att vi fick det berodde tydligen på att ägaren hade varit i Bosnien härom veckan. Väldigt uppskattat! Kalaset kostade också bara 150 kr med en stor öl till. 
 
Senare hamnade vi på den skotska puben Highlander, och turligt nog visade de Liverpool - Bournemouth. Liverpool lyckades även vinna med 1-0 trots ett B-betonat lag. Något som var väldigt negativt med puben var att det var tillåtet att röka där vi satt, och jag mådde nästan illa efteråt, och alla kläder luktar numera väldigt mycket rök :-(.
 
Nu ska vi till vårt andra boende, och sedan får vi se vad vi hittar på innan vi möter upp vårt resesällskap.

Wien och Bratislava

Imorgon åker jag och Robert till Wien. Förutom Wien kommer vi även spendera någon dag i Bratislava. Om datorn får plats så kommer jag ta med den, så förhoppningsvis kan jag uppdatera bloggen lite under resan. Jag har precis börjat komma in i det nya jobbet mer ordentligt nu, så det var lite opassande för min del att åka bort i fyra dagar...
 
Igår firade vi Roberts 30-årsdag på Pitchers med att se ÖSK vinna över Åtvidaberg, trevligt, trevligt.

Meningslös uppgörelse

Jag börjar dock med mig själv. Jag har spenderat halva helgen med att kika på första säsongen av True Detective, och jag är väldigt förtjust i Matthew McConaughey's karaktär. Nu har jag ett par avsnitt kvar, så det kanske ändras med lite otur på slutet, men hittills är jag mäkta förtjust.
 
Annars blev det några öl på Stora Örebro och Makeriet i fredags med en kollega. Träffade storasyster på Stora Örebro, och kände knappt igen henne på grund av hennes glasögon. Frågan är dock om min syn ganska plötsligt försämrats? Känns så...
 
Igår blev det, förutom flera avsnitt av True Detective, en sväng till O'Learys med Bias och Nisse för att kika på fotboll, äta och umgåsas, men jag hängde inte med ut utan gick hem för egna äventyr.
 
Idag har jag fortsatt med True Detective och tränat :-).
 
Jag måste även lite kort kommentera de tragiska morden i Trollhättan. En del hävdar att det är terrorism, och det är väl inte helt fel, men antagligen mer fel än rätt. Vad som är terrorism är inte fastslaget, men ordet "skrämma" brukar vara med i definitionen, och jag tror inte speciellt många är så mycket räddare idag än vad de var för några dagar sedan. Jag tror att majoriteten går till skolan imorgon alltså, utan större överväganden. Vad mördaren hade för motiv är väl det som får avgöra saken. Var dådet rasistiskt? Antagligen utan tvekan. Många hävdar även att dådet beror på SD:s retorik, och det är bara fånigt. SD:s populäritet beror på situationen i Sverige, och att det här dådet blev vad det blev, beror främst på situationen i Sverige, inte på SD, eller någon annan organisation. På alla sätt är det dock väldigt illa det som skedde, och det kommer inte leda till något bra.
 
Jag har inte kollat upp tidsaspekten, men ungefär samtidigt som det här brottet skedde presenterade ett gäng av riksdagspartierna en uppgörelse gällande invandringsfrågan. Det som blivit den största snackisen är de tillfälliga uppehållstillstånden. Om tanken är att uppgörelsen ska minska invandringen så har det blivit fel, för med alla undantag kommer det inte göra någon skillnad, om det är för att harmonisera med resterande EU-länder är det förståeligt, men främst blir det kostsamt och onödigt. Försörjningskravet är jag inte insatt i, men låter bra, och breddat RUT är bra. Att alla kommuner tvingas ta emot är dåligt, men ofrånkomligt. Kul är att Sverige kommer begära att andra länder i EU ska ta emot ett gäng av Sveriges asylsökande :-). Det kommer ju inte fungera, och extra roligt blir det när vi för någon vecka sedan började hjälpa Itallien med att ta emot några av deras.
 
Ja ni kan läsa själva; http://www.regeringen.se/contentassets/6519e46a9780457f8f90e64aefed1b04/overenskommelse-insatser-med-anledning-av-flyktingkrisen.pdf, men ingen av de här punkterna kommer ha någon speciell effekt på inströmningen av asylsökande till Sverige. Det kan dock hända andra saker i södra Europa som gör att det kommer se ut om som att denna uppgörelse har haft effekt på inströmningen, med det inte sagt att uppgörelsen inte har några bra idéer för de som är här med jobb osv.

I dokumentär-träsket

Jag såg nyss klart dokumentären "The Cove" som handlar om delfin-fångst i Japan. Den kändes lite väl anti för att ge ett helt objektivt intryck, men samtidigt fick den ju en att tycka synd om delfinerna. Det finns många anledningar till att inte döda djur, men frågan är om det är mer synd om delfinerna i jämförelse med korna, grisarna osv? Är delfinerna verkligen väldigt mycket smartare än dessa djur?
 
Imorgon kommer en prognos från Migrationsverket om den totala inströmningen av asylsökande i år, och det kommer bli höga siffror. I övrigt undrar jag vad som händer när varenda Balkan-land byggt stängsel?

Senna

Jag tror att jag och pappa satt och kikade på en del Formel 1 när jag var liten, för min del säkerligen främst i brist på bättre. Idag såg jag dokumentären "Senna" om Ayrton Senna som förolyckades på Imola, och förutom att den var otroligt bra väckte den också dessa gamla diffusa minnen till liv.

Överansträngda ögon?

Antingen har jag helt plötsligt börjat se lite dåligt, eller så har allt läsande i det nya jobbet, eller kanske mest troligast en kombination, gjort att jag överansträngt mina ögon. Det värker lite när jag koncentrerar synen och gör även ont i pannmusklerna, vilket jag känt av tidigare någon gång när jag spelat för mycket dataspel.
 
Annars är det bra, och helgen har varit bra med AW i fredags och födelsedagskalas för pappa igår. 

Bukarest

Igår bokade jag, Robert och Bias en resa till Bukarest. Fredag till måndag blir det, så inte speciellt länge, men det ska bli kul och intressant. Kul att Robert och Bias fortsätter att hänga på, vilket jag uppskattar. Lättare personer att ha att göra med är svårt att hitta. Den 20 till den 23 november 2015 bär det av.
 
Det gick tydligen inte laga bilen efter älgkrocken, så den kommer skrotas. Pappa fick lite pengar som kompensation från försäkringsbolaget, men ändå, det var en stabil bil som hade en del affektionsvärde för oss, så det är lite tråkigt.
 
Min magkatarr började göra sig påmind igår igen efter att ha varit borta sedan i april :-(. Än så länge har det inte varit så farligt, och jag hoppas att det inte sätter sig så länge som det brukar.
 
Jag var slö igår och sur på magen, så det blev ingen träning, utan jag kikade på "Jurassic World" istället, och den var underhållande.

Snälla lyssna..

Lyssna på det här:
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6277608
 
Det är en diskussion mellan tre högre akademiker gällande flyktingfrågan från Sveriges Radio P1. Utöver att en av de tre inte låter en av de andra prata klart, och även framstår som okunnig, är det en ovanligt bra diskussion. Tänk om politikerna kunde diskutera så här, vad mycket bättre allt hade varit.
 
Angående artikel 14 i "de mänskliga rättigheterna" som diskuteras i programmet, så är det bara en skimär... Oavsett om alla har rätt att söka asyl i andra länder, så har långt ifrån alla möjlighet, så det är bara ett stort hyckleri att påstå att denna artikel är något som Sverige egentligen försvarar.

Kaos...

Ja det blev 12 timmar arbete igår, och således en kort helg. 
 
Det var även partiledar-debatt igår, vilket som vanligt inte gav så mycket. Den enda gången det blev intressant var när Jimmie Åkesson ansåg att Allians-partierna är hycklare för att de släpper igenom en budget som de kritiserar. Även fånerier om att ränteavdraget inte kan sänkas på grund av att det skulle drabba barnfamiljer osv, vilket iofs säkert är sant, men bör inte dessa familjer ha tagit det med i beräkningen när de tog sina lån?
 
Det diskuteras även om tillfälliga uppehållstillstånd, och det är så klart inte fantastiskt för dem som får sådana, och det lär bli rätt komplicerat, men samtidigt föreslås det knappast för att någon tror att några konflikter snart ska ta slut, utan det är bara för att sänka den helt okontrollerade folkvandringen som nu sker till Sverige. Det fungerar helt enkelt inte nu. Om det varit illa de senaste 25 åren, så är det väldigt illa nu.

Uppdatering!

Det blev Jürgen Klopp som ny tränare i Liverpool, och det tror jag blir bra. Inte för att jag haft något emot Brendan Rodgers, men spelet har inte varit så bra den här säsongen, och inte heller i slutet av förra, så det var kanske rätt.
 
Under veckan har jag sett krigs-filmerna "Fury" och "Gallipoli", och båda var bra. Jag försökte även se Wim Wenders "WIngs of Desire", men efter 40 minuter orkade jag inte längre av tristess. Jag tror jag har sagt det förut, men jag säger det igen, att anledningen till att jag rabblar filmer och restauranger är endast för mitt eget minne, och inte för att det på något sätt ska verka intressant för någon läsare av denna blogg.
 
Jobb-veckan har sprungit iväg, och jag vill ha mer tid för att hinna sätta mig in i allting. Annars är det kaos överlag på Migrationsverket, och politiker och ansvariga på Migrationsverket kan verka hur förvånade som helst, men vi är många som inte är speciellt förvånade, utan vi har mest gått och väntat på denna extrema inströmning av asylsökande.
 
Det blir en kort helg för mig eftersom kaoset på Migrationsverket gör att jag måste arbeta hela söndagen.

Rodgers fick sparken!!!

Igår fick Brendan Rodgers sparken från Liverpool, vilket var en aning överraskande i mitt huvud. Förra säsongen var inte bra, med lite konstiga värvningar, och årets säsong har inte börjat strålande, men inte heller katastrofalt. Efter två förluster i ligan på åtta matcher fick ialf Rodgers sparken, och det är det som förvånat mig mest, att han fick sparken så tidigt, för då kunde han väl lika gärna fått sparken i somras? Antagligen var han nära att få sparken i somras, men att ingen bra ersättare hittades då men att så är fallet nu. En del rykten säger Jürgen Klopp, och det skulle passa rätt bra ihop med min och fleras teori om varför Rodgers sparkas nu.
 
Helgen har varit bra med ÖSK-seger, vilket betydde förnyat kontrakt och tangerat rekord med sex segrar i rad i Allsvenskan. Det blev även en sväng till Harrys med Robert, Bias och Lundmark, och det var riktigt roligt. Alla var i glad och bra form, och det var mycket folk på Harrys. Söndagen innebar dock en rätt stark trötthet och jag kollade mest fotboll samt den utmärkta filmen "Safety Not Guaranteed". Omväxlande helg..
 
Det rullar på med det nya jobbet, och min rädsla att det skulle vara många som skulle kunna avsevärt mycket mer än jag själv har inte besannats. Så länge jag bara orkar vara någorlunda trevlig så ska nog det här bli riktigt bra, för kul och intressant är det hittills.

Älgkrock

Min flight från Barcelona ankom Sverige och Skavsta vid 23.25 igår kväll, och jag ville hem så fort som möjligt i och med att jag skulle börja mitt nya arbete idag, och ville vara någorlunda fräsch till det. Det tog även lite längre tid än planerat på Skavsta med anledning av att jag hade blivit tvungen att checka in mitt bagage nere i Barcelona eftersom det var fullt inne i planet.
 
Jag brummade således på genom natten, några kilometer över hastighetsbegränsningen, men inte på något sätt överjävligt fort. Någon eller några kilometer efter att jag hade passerat rondellen i Vingåker har jag en annan bil några 100 meter framför mig varför jag bländar av. När sedan bilen framför mig försvinner i en kurva och jag sätter på helljuset igen står det en älg några meter framför bilen, och jag tror att det är en 90-väg, så att stanna innan hade blivit svårt. Det som sedan händer är att jag impulsivt duckar och samtidigt försöker köra på älgen med bilens ena sida så mycket som möjligt samtidigt som jag guturallt utbrister ett långt neeeeeeeyyyyyyyy. Sedan säger det pang, men mycket mindre pang än jag räknat med, och jag fortsätter att köra medan jag undrar över hur i h-vete det inte blev värre? Sedan börjar jag överväga om jag kanske inte körde på älgen så mycket, och funderar på att köra hem, men då ser jag att vänster backspegel fattas, och jag stannar bilen vid en busshållplats. När jag sedan försöker öppna bildörren går det inte, utan jag får trycka upp den, och när jag kommer ut ser jag att bilen fått ganska stora plåtskador. 
 
Nu förstår jag att det ändå var en rätt rejäl smäll, och förstår att jag måste rapportera det hela, så jag ringer 112, och blir sedermera kopplad till Sörmlands-polisen. De har ganska lite förståelse för att jag inte stannade mitt i vägen i mörkret och tittade efter hur det gick med älgen... De säger inte heller att de ska skicka någon bil för att eventuellt hjälpa till att leta efter älgen, och i det här läget har jag ingen aning om storleken på älgen eller om den lever eller inte, bara att jag kört på en älg. De säger dock att de ska ringa en jägare, och ber mig att köra tillbaka för att ta reda på hur älgen mår, vilket jag gör. När jag kört några 100 meter tillbaka ser jag olycksplatsen tydligt eftersom det ligger en backspegel på vägen och massa annan plast från bilen. Lyckligvis finns det en parkeringsficka där, dock ingen vägren, men jag parkerar i parkeringsfickan och går ut och letar efter älgen. Ganska direkt fattar jag att älgen måste blivit rejält skadad, för det luktar illa på platsen, och rätt snart hittar jag älgen död nere i skogsbrynet ett par meter från vägen. Då ringde jag polisen igen och de tyckte då att jag kunde åka hem eftersom älgen var död.
Tydligen hade älgen spruckit där jag kört på den, och jag tror att älgen tagit sig hit på egen hand efter krocken. Jag tror även att det är en kalv, och ingen fullvuxen älg.
Bilen blev rätt bucklig, och framlyktan fick jag sätta tillbaka in i bilen.
 
Det som är en stor tur i oturen är att älgen inte flög upp på motorhuven och krossade framrutan för då hade det kunnat gått mycket sämre, samt att det antagligen var en älgkalv och ingen fullvuxen älg. När jag sedan körde vidare efter att ha hittat älgen stod det ytterligare en stor älg på vägen med stora horn. Det kan ha varit pappa älg, och det var en himla tur att jag inte körde på den älgen. 
 
Det var dock inte slut på eländet, för när jag börjat köra igen så ringde det en jägare som var utsänd för att titta till älgen och undrade var den var någonstans? Faktiskt inte helt lätt att säga exakt var när en själv inte helt vet var en är :-). Till slut lyckades jag få jägaren att komma rätt, och det hela slutade således ändå i sammanhanget ganska lyckligt för alla förutom för älgen.

RSS 2.0