Lund

För några timmar sedan framkommen till Lund. Här ska jag bli utbildad i tre dagar, vilket jag tror kommer bli bra. Kan dessvärre bli den sista utbildningen inom asylrättens kärna med tanke på omplacering.
 
Busade med Levi i lördags, han blir verkligen roligare och roligare för varje dag som går :-). Annars rätt lugn lördag med Khana Kazana på kvällen med Valle och Bias. Bra mat till rimligt pris.
 
Roade mig även med ett par av Anders Wahlgrens dokumentärer om Sthlm och dess bebyggelse - "Spelet om Stockholm". En kanske skulle ha blivit stadsplanerare :-).
 
Jag såg även "Den bortglömda krigaren" om en somalier som utvisats från England och som vill komma tillbaka trots att han varit terrorist och inte har något brittiskt medborgarskap, Intressant dokumentär om hur somalier tar sig till Europa, men själva huvudtemat om att han inte "får" komma tillbaka måste de fått om bakfoten. Om det inte är något undantag för somalier och brittiska medborgarskap. Alltså det framgår av dokumentären att han inte är brittisk medborgare, men samtidigt är tesen att han borde få komma tillbaka till England.
 
Det blev även att se dokumentären "Operation Foxley" om ett brittiskt försök att ta död på Hitler, helt ok. En annan dokumentär i två delar jag sett är "Den omöjliga freden 1918", riktigt bra. "Hitlers olympiska mästare" har också hunnits med, fast det kan ha varit innan helgen :-). Jag tror jag har skrivit det förut, men dessa dokumentärer är intressanta eftersom många av dem använder färgfilm som jag inte sett förut.
 
...och till sist, de där influerarna som ville att regeringen ska ta tag i miljön, var väl ett rätt stort debacle? Syftet var bra, men mycket hyckleri hos många vad det verkar.

The Deminer

Löning igår, trevligt, annars var det väl en dag som inte var något utöver det vanliga.
 
Kvällen innan kikade jag på "The Deminer". En dokumentär om en minröjare i Irak. Väldigt stark. Imponerande att se en människa som uppenbart offrade sig själv för allas bästa. Däremot väldigt tragiskt att se hur IS minerade massa hus innan de lämnade ett område, och det bara för att försöka döda ännu fler. Det är svårt att greppa deras grymheter och inte känna hat.
 
Delvis mer förhoppningsfull gällande mänskligheten är dokumentären "Who shot the sheriff?" om mordförsöket på Bob Marley. Den gav mig väldigt mycket mer än den andra dokumentär jag och Valle kikade på tidigare om Bob Marley. Kan förvisso bero på att jag inte förstod så mycket av den senare :-). Den här om mordförsöket förändrade dock min syn på Marley.

Aha!

Jag såg "Spelet om oljan" igår. Jag upptäckte att jag kunskapsmässigt låg några år fel. I min värld har det varit brist på olja i världen, eller ialf att det snart skulle bli. Det så kallade "peak oil". Det verkar dock inte längre vara så relevant. Ju äldre jag blir ju oftare lever jag kvar i det förgångna.
 
Jag upplevde även identitetspolitik igår. 
 
Jag har sett "Hitlers olympiska mästare" i veckan. Det är inte svårt att förstå mångas rädsla för "starka" män när en ser dessa dokumentärer. 
 
Jag lyssnade även klart på Rättegånspodden om "Kidnapparna". Inget nytt fall för mig, P3 Dokumentär har gjort ett avsnitt om det också, men här får en mycket mer information, och de som gjorde det här är väldigt intressanta att lyssna på. De är något så otroligt märkliga. Det måste vara skolexempel på psykopater.
 
I övrigt rullar det på. Jag trivs!

Bronski Beat

När jag var yngre, kanske så där mellan 16 och 25 hade jag som hobby att ladda ner diverse musik och nästan maniskt renskriva filnamnen och sedan försöka få fram den perfekta playlisten. Det hela handlade om MP3 och spelaren var Winamp. Det var en barndomsdröm om att ha "all" musik samlad på ett ställe. Typ Spotify innan Spotify. Mycket tid tog det, men det gav mig någon slags njutning :-). Sak samma... Allt det där gjorde ialf att jag fick en hygglig kunskap om diverse musik. Fast egentligen lyssnade jag nog inte så mycket, det var mer grejen att ha det. Whatever, bandet Bronski Beat var ett band som ibland dök upp på skivorna jag laddade ned, men inget jag sannolikt fastnade för, trots att det är en musikstil jag ofta gillar. Till saken, för några år sedan spelade Brandon Flowers in en låt som samplade en låt av Bronski Beat. Jag kände då igen samplingen, men kunde inte komma på vilken låt eller band det var som samplades. Igår hände det igen, Lundmark spelade låten "Smalltown Boy" med Bronski Beat, och det enda jag kunde komma på var att gruppens namn bestod av två ord och att jag även inte kunde komma ihåg bandet från den där gången jag hörde samplingen av Brandon Flowers. Surt! Det är främst därför jag skriver det här, för att det förhoppningsvis inte ska hända igen och att Bronski Beat därmed ska bli en del av mitt mer lättillgängliga minne :-).
 
I övrigt spelade vi lite poker igår kväll med fler än Lundmark. Poker är dock ett högst överskattad sällskapsspel. Helt på Viktors sida där.
 
Serien om Patty Hearst var så bra så jag vet inte vad. En sak som förvånade mig var att jag aldrig hade hört talas om Zebra-morden förut. Googla det, ni kommer inte heller att ha hört talas om dem, och det är en mordserie som inte borde vara okänd. 
 
Ja just det, jag använde ordet förfördela helt i fel riktning i fredags :-).

Lördag

SJ strulade som vanligt igår, vilket gjorde att Valle blev kvar i Sthlm efter jobbet, stackare. Istället för vad som var planerat fick det således bli annat. Synnerligen irriterande! 
 
Städ och tvätt idag.
 
Jag känner mig oförstående!? Nu har det kommit en rapport igen om att vi människor måste äta mindre kött för miljön osv. Det ältas hela tiden, och är jättebra, men borde inte prioriteringen vara att se til att det föds färre människor? Det är som att det står en stor elefant i rummet som ingen vill se. Vi kommer inte sluta äta kött, vi kommer inte sluta flyga, vi kommer inte sluta konsumera, det kommer inte fungera. Det enda som kommer fungera för att "rädda" jorden är färre människor. Det kan inte fortsätta med 80 miljoner nya människor varje år. Det finns väl viss forskning som prognostiserar att befolkningsökningen kommer stagnera av sig självt, men jag har svårt att se att det verkligen kommer att hända, och sannolikt är det väl då redan för sent för länge sedan?
 
Att spela på misogyni fungerar tydligen alltid, politisk sandlåda. Jag har väl sagt det förut, och jag har ofta fel, ständigt lite för dåligt påläst osv, men är det inte upplagt för en superhöger-regering om fyra år? ..och vad händer då?
 
Jaja... Europas återhämtning efter Hitler, I huvudet på Schakalen och serien om Patty Hearst, otroligt intressant.

2019-01-17

Året rullar på bra. Lugnt på jobbet, bra börs och utmärkt liv :-).
 
Det blir spännande med regeringen...
 
Annars då? Jag har under veckan efter inspiration från de böcker jag läste runt nyår sett om "Apocalypse Now Redux". Jag hade sett den förut, men det var länge sedan, sannolikt i tiden för när den släpptes. Jag har den på DVD faktiskt. Förvisso rätt ointressant, att jag har den på DVD alltså. Hursomhelst, mina svaga minnen från när jag såg den första gången sade mig att jag inte tyckte den var speciellt bra. Typ lång och lite märklig. Nu många år senare var upplevelsen annorlunda, till det positiva. Sicken rulle! Sannolikt för att jag förstår så mycket mer nu i jämföresle med vad jag gjorde då.
 
Jag har även helt fastnat i "Rättegångspodden". Mycket intressant att höra alla lögner från rättegångarna. Svårt att inte sätta det i relation till mitt eget arbete. Min tro på mänskligheten blir dock inte högre.
 
Jag och Valle har även börjat kika på en film om Bob Marley. Inte så dum den heller förutom att det är svårt att förstå vad alla säger. Textning finns bara på italienska :-).
 
Det var väl det!

Ny vecka på gång

Snart är söndagen slut. En lugn och trevlig helg har förflutit. Det började med att jag och Bias käkade på Sapore. Ny resturang på Järntorget. Maten var bra, men det tog 50 minuter för oss att få beställa. Jag påpekade det efteråt, men det var ingen som ville bjuda på kaffe eller liknande på grund av dröjsmålet. Ja, ja, restaurangen har nog potential, men i fredags var det främst oerfaret och pinsamt, för dem alltså.
 
Igår var det IKEA som jag skrev, och även idag blev det lite inköp till lägenheten. Som sagt, börjar bli riktigt bra här.
 
Käkade på Sushirullen också. Intressant med sushi som snabbmat att äta "på väg" liksom. 
 
Kvällen har inneburit "Hitlers Örnäste" och "Plast överallt". Det där med plasten är det väl lite diskussion om, men det borde vara mer. Örnästet ville jag besöka när jag var i Salzburg, men tror att det var stängt. Det är en restaurang nu, resten med Berghof osv verkar främst vara överväxta ruiner.
 
Som sista punkt hade jag råkat slängt min mikrofon för att ställa in surround-ljudet (jag hade glömt bort vad det var). Jag fick gå ned till återvinningen och fiska upp den :-). Tur att den låg kvar, kastade den nämligen förra helgen.

Stillsamt

Jag har en rätt stillsam tillvaro under det nya året. Jag tar inte ut mig på jobbet, vilket är skönt. Det ser även ut som att jag blir kvar på mitt jobb under hela året om jag inte byter till något annat i typ Sthlm på egen hand tidigare. Jag har dock inte sökt något än.
 
Jag har sett ett par dokumentärer om Elvis Presley och Freddie Mercury under veckan, så mycket annat har jag inte hunnit med efter jobbet. Jo förresten, jag har börjat lyssna på Rättegångspodden. Lyssnade på några avsnitt om ett mord i Katrineholm. Han som mördades verkade ha haft en hel del otur gällande att det blev som det blev. Lustiga människor inblandade för övrigt.
 
Idag blev det en sväng till IKEA. Det inköptes några prylar till lägenheten. Det blir bra här, riktigt bra. Jag fick även några försenade julklappar i form av LP-skivor. Himla skoj :-).
 
Blir det nu en regering med S, MP, L och C? Egentligen borde jag väl tycka att det är bra, men jag ser på det med stor rädsla. MP och C i direkt samarbete, kan det blir annat än katastrof? Jag hoppas jag har fel, men det luktar stegrande rasism och ännu sämre samhällsklimat lång väg.

Bra start på året

Året börjar bra. Börsen går bra och helt ok besked från jobbet idag. Att Liverpool åkte ur FA-cupen igår ser jag nog också främst som något bra. Jag trivs även med att komma hem till någon!
 
Annars har jag kikat lite på dokumentärer om Elvis :-). Det var väl det :-).

2018

Men jag börjar med dagen och gårdagen. Jag och Valentina såg "Life of Brian" igår. Den omnämndes i en av böckerna jag skrev om igår, därav fick jag inspiration. Jag har även sett filmen en eller ett par gånger tidigare, men mindes inte så mycket. Hursomhelst, att det skulle vara en av världens bästa komedier har jag lite svårt att förstå. 
 
Idag har jag och Valle tvättat och fortsatt fixa lite i lägenheten. Blir bättre och bättre. 
 
Ja 2018. Ett bra år, riktigt bra till och med. Några enstaka set-backs, men på det stora hela väldigt bra. Jag har flyttat ihop med Valentina och jag har varit på spännande resor. Typ lärt mig surfa och besökt platser som Siargao, Stonehenge, Guernica, Minsk och Wittenberg. Platser jag inte direkt hade räknat med att besöka för drygt ett år sedan.
 
Jobbet kommer jag få lämna, förvisso till ganska lite förtret. Det kan vara väldigt passande att det blev så här, men samtidigt vet en vad en har, och en vet aldrig vad en får. Jag har kanske även lite svårt att se att jag kommer få ett lika intressant arbete igen, och lönen kan bli sämre.
 
Jag har läst mycket under året, och har definitivt blivit kunnigare. Det var länge sedan jag drack så lite alkohol, och det måste väl vara bra :-). Börsen gick plus, om en marginellt.
 
2019 började i ett fantastiskt Rom. Jag har även haft några bra dagar sedan jag kom hem. Jag ska se till att 2019 blir ännu bättre än 2018.
 
Har det hänt något avgörande i världen under 2018? Inga statskupper läste jag någonstans, det är väl bra? Jag hoppas ialf att klimatet tas på större allvar under 2019, och att det blir en debatt om att dra ned på barnafödandet!
 
Till sist måste jag tacka Valle, familj och vänner för att ni gjorde 2018 så bra! Nu ser vi till att 2019 blir ännu bättre!

Sjukt

Jag känner mig lite lattjo och Valle är jättesjuk. Feber och kräks. Hoppas verkligen att jag slipper det Valle har, men all heder till henne, hon kämpar på bra trots sjukligheten.
 
Gårdagskvällen och dagen har därmed inte blivit så produktiv. Vi kollade klart på "Love Actually" igår, och trots filmens fånighet kan jag inte hålla tillbaka tårarna när alla blir så glada. Det är något när människor visar kärlek som gör mig svag, och det är jag väl inte ensam om, men ändå.
 
Genom inspiration från Valle har jag även rensat bort en del gammal skit idag. Sådant som legat i vad som kan kallas "vadsomhelst-lådor". Gamla mobiltelefoner och dylikt. 
 
Men, men, det jag egentligen tänkte skriva lite kort om var de böcker jag läste under Rom-resan. Även en del innan och efter måste dock medges :-). Det var böckerna "Den svarte mannens börda" och "Utrota varenda jävel". Den senare väldigt känd och den förra väldigt ny. Båda handlar bland annat om kolonialism och utrotning av olika grupper av människor. De har dock lite olika sätt att se på det. Medan "Den svarte mannens börda" fokuserar på att försöka nyansera bilden av slaveri och kolonialism försöker den senare snarare ge västvärlden om möjligt ett ännu sämre historiskt samvete. Båda är intressanta och läsvärda. "Den svarte mannens börda" gav mycket intressant information och vidgade perspektiven, medan "Utrota varenda jävel" var välskriven och främst "bekräftade" den narrativa norm som finns på området.
 
Den där sista meningen känns inte helt korrekt, men men, jag förstår vad jag menar ialf. Boken "Mörkrets hjärta" måste även läsas efter att jag läst de här böckerna. Jag måste även se om filmen "Apocalypse now":
 
Nästa bok blir "Brott och straff". Lär väl dröja innan jag tagit mig igenom den...
 
Imorgon ska jag försöka sammanfatta 2018 en aning.

Reflektioner från Rom

Om jag inte skrivit det tidigare så hade jag det väldigt bra i Rom. Nu tänkte jag rada upp några reflektioner.
 
- När jag var i Rom i slutet av 2004 minns jag det som att vi hade svårt att hitta något uteliv, nu fanns det uteliv överallt. Vi kan ha letat dåligt, eller så är det skillnad nu. Jag minns det också som att det då var legio att dubbel- eller trippelparkera, nu såg jag i princip ingenting sådant. Vi hade även känslan då att folk inte drack så mycket, nu träffade jag rätt många rätt dragna italienare, förvissa främst på nyår :-).
 
- Det var polis och militär överallt. Vid typ varje gathörn och tunnelbanestaion var det miltär eller polis, eller både och. Enligt uppgift var det ingen ny företeelse, det var dock inte så 2004. Det jag menar med ny företeelse så befann sig inte militären på plats på grund av nyligen höjd terrornivå exempelvis. Eventuellt en anledning till att inget terrordåd skett i Rom de senaste åren till skillnad från många andra städer i västeuropa.
 
- Det var inte speciellt billigt att äta lunch.
 
- Smidigt med snabbmatsställen för pizza. Bara välja hur stor bit en vill ha, så vägs det och en betalar för vad pizzan väger.
 
- Det finns rinnande kranar överalllt där en kan dricka vatten.
 
- Vägarna är generellt dåliga.
 
- Det verkar ha hänt något med sophämtningen, ingen hade dock koll på vad, men sopor låg det överallt.
 
- Det är förhållandevis homogent i jämförelse med Sverige. Svår slutsats att dra, men även enklare yrken verkar skötas av italienare exempelvis. Undantaget är souvenir-butikerna, som verkar drivas av pakistanier som i resten av Europa. Tiggare fanns, men i ungefär lika eller mindre utsträckning än här. Däremot kryllade det av afrikanska försäljare. Det fanns även folk som försökte tjäna pengar på att rengöra bilrutor och gator på egen hand. En rätt stor "arbetsmarknad" för svarta och superenkla jobb verkar således finnas.
 
- Att ge dricks verkar inte vara en generell grej för lokalbefolkningen.
 
- Tunnelbanan är underdimensionerad. Det är även standard att köra bil för många. Typ ingen cyklar. Att köra bil efter en eller två öl är ingen moralisk issue. Att stanna typ mitt i gatan för att sedan slå på varningsblinkers och gå och handla något snabbt verkar ok. 
 
- Generellt tyckte jag att folk gav ett mer avslappnat och mindre skitnödigt intryck än i Sverige.
 
- Rom är inte sönderbyggt med massa fula skyskrapor. Det är även så mycket historia i staden att en sannolikt kan spendera ett helt liv i staden utan att hinna med allt.
 
- Luften är skitig, det känns inte rent att andas i Rom.
 
Det var några av mina reflektioner från resan.
 
Jag får försöka sammanfatta 2018 i helgen.

Hemma för första gången i år

Jag läste på Twitter om att början på året är bra för gubbskämt, därav den "roliga" titeln.
 
Ialf, jag är nu hemma från Rom och måste ta tag i livet. Med det menar jag att jag måste ta tag i det här med jobb. Örebro, Stockholm och vad? Men det återkommer jag till någon annan dag...
 
Gårdagen var främst lugn. Jag har nog inte varit så pass icke-bakfull på en nyårsdag sedan jag började dricka alkohol för typ 20 år sedan. Å andra sidan har jag druckit små mängder alkohol många dagar i rad, men det anses väl vara bättre än en karatefylla!? Det blev inte heller pizza, vilket måste vara en av Sveriges största traditioner numera. Jag hängde istället hos Valles familj och käkade under hela dagen; lamm, pasta, panettone osv. Trevligt var det!
 
Idag har det främst handlat om att resa. Från Rom via Fiumicino och Arlanda för att komma hem. Jag saknar verkligen en flygplats i Örebro. I säkerhetskontrollen på Fiumicino råkade jag ställa min påse med vätskor på min resväska. Det slutade givetvis med att de trillade av, och jag och en väskkontrollant fick med lite möta sträcka oss för att få rätt på grejerna :-).
 
Planet blev sedan något försenat eftersom någon lyckats checka in sitt bagage men inte gå på planet. Hur går det till? Någon som tas av polisen efter incheckningen?
 
Flygresan och bussresan innebar sedan en hel del läsning, och även det kommer jag att återkomma till. 

Nyårsafton

Under gårdagen mötte vi upp en av Valles kompisar för att sedan knalla runt i krokarna av Circus Maximus. Det är en av de mer kända platserna i Rom som jag inte besökte sist jag var här. Det överraskade mig ett par aningar att det fanns så pass mycket bevarat. Jag hade föreställt mig att det endast skulle vara en stor gräsplätt, men det var även en del byggnader kvar.
Circus Maximus.
 
Vi skulle sedan se Peterskyrkan genom ett nyckelhål, men det var väldigt lång kö, så vi hoppade det. Säkert mer spännande än vad det låter, men i dagsläget känns det inte som någon större förlust.
 
Sedan blev det lunch på restaurangen Normale som ligger där Valle jobbade tidigare i Rom. Kul namn för en restaurang och väldigt historiska omgivningar för en arbetsplats, något annat än Riagatan :-). Jag valde även att äta en sallad istället för pasta. Gott och nyttigt som omväxling :-).
 
Sedan tog vi metron hem igen. Jag hängde lite på rummet och började kika på humorserien Dips som visade sig vara bland det bästa i humorväg som producerats i Sverige. Otroligt bra!
 
Kvällen spenderade vi sedan på restaurangen Gustamundo tillsammans med några av Valles kompisar. Det är en restaurang där migranter lagar mat. Det är ett sätt att få dem i sysselsättning. Hygglig mat och trevlig stämning. Efter maten åkte vi till Colosseum där det var väldigt livat. Mycket folk och fylla, enligt uppgift många napolitaner :-).
Gott Nytt År från Colosseum!
 
Sedan gick vi till Circus Maximus för den andra gången den här dagen, eller nu var det ny dag och nytt år, men ni fattar. På Circus Maximus var det DJ och dans. Ganska lugnt med dansandet för oss, men en kul omgivning för en DJ-spelning.
 
Det var sedan rätt kallt när vi skulle ta oss hemåt. Till slut fick vi frusna tag i en taxi. Ett bra slut på ett bra år. Recension av året kommer när jag är hemma i Sverige igen.

RSS 2.0