The Batman

Äntligen, även om det känns lite överdrivet, har jag sett "The Batman". En film jag länge tänkt att se på bio, men där det som vanligt inte blev av, och när den till slut kom till HBO kände jag att se den på bio var onödigt. Den är dock tre timmar lång, så jag har även känt visst motstånd mot att se den hemma också, svårt att få så mycket tid över i ett sträck, och jag hade ingen lust att se den uppdelad.
 
Igår kväll lyckades jag dock övertala Valle att vi skulle se filmen, hon somnade efter 10 minuter, men jag såg hela, och var tillfreds med filmen. Efter att ha sett många mindre bra marvelfilmer var "The Batman" en lättnad, eftersom den var seriös. Kanske till och med lite väl seriös med anledning av att den var supermörk både i foto och handling. Det regnade mest hela tiden och Batman framställdes som en riktigt trist typ. Ingen komik överhuvudtaget.
 
Det var en och annan märkligt insatt vänsterkommentar i filmen, men på det stora hela tycker jag att "The Batman" var en riktigt bra film, och en helt ok arvtagare till Nolans tidigare filmer.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Marvelprojektet går sakta men säkert framåt. Under veckan har jag sett filmen "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings". Filmen förefaller anses vara lite speciell eftersom det är asiatiska skådespelare och asiatisk kultur i en superhjältefilm. Antar att det är därför filmen fått så bra kritik, för speciellt bra var den inte. Snygg fighting-scen på en buss och kul med en Ben Kingsley som är Liverpool-supporter, men annars är väl det här en av de sämsta filmerna i serien? Skådisarna är rätt tråkiga, och det är för mycket "comic relief" genom både Kingsley och en brud. Sedan är det väl meningen, men alla sagoinslag faller mig inte på läppen.
 
I övrigt blir jag rädd för att så många verkar tycka att yttrandefriheten ska inskränkas mer än vad den redan är.

White Lies

Den 27 april 2009 skrev jag följande:
 
"För någon månad sedan blev jag tipsad om bandet White Lies av Nisse, det är dock först nu jag kollat upp bandet, till ganska stor förtjusning. Det är inte de där riktigt klatschiga refrängerna som jag brukar vara svag för, men det är riktigt bra ändå. I särklass bäst av de låtar jag lyssnat på är låten "Death". Introt kan man lyssna på 100 gånger i följd och bara njuta :-)."
 
Igår fick jag chansen att se bandet live för första gången. Jag ska förvisso erkänna att det främst är "Death" som hängt kvar sedan dess medan bandets nyare alster inte är något jag lyssnat på. Spännande nog hade Valle en av White Lies låtar på en av sina Spotify-listor, vilket gjorde det perfekt med julklapp i form av biljetter till konserten igår :-).
 
Nu innan konserten lysnade vi in oss lite mer på de nyare albumen och det var en hel del som föll mig i smaken, och speciellt låten "Big TV".
 
Innan konserten kikade vi även på körsbärsträden i Kungsträdgården. Inte så väldigt fascinerande för en från landet, men mycket folk :-).
Sicken frisyr, men fina omgivningar ialf :-). 
 
Efter lite snabb middag på Vigårda gick vi sedan iväg till den utmärkta konsertlokalen Berns.
 
Som förband var det ett band vid namn Charming Liars. Det lät helt ok, men sångaren var lite övertänd för min smak. Hela hans sätt kändes lite inövat, men i övrigt lät det bra.
 
Efter en något för lång omroddning av allt på scen var det dags för White Lies. De drog igång direkt med stänkaren "Farewell to the Fairground", så det blev liv på konserten på en gång. Sedan rullade det på med flertalet av deras hits. Det var några enstaka låtar jag inte kände igen, men generellt spelade dem de låtar som jag hoppades på. "Death" och "Big TV" var bäst (så klart :-)), och den enda låten jag saknade var "Getting Even".
 
Själva uppträdandet var inget speciellt, det var inga direkta mellansnack och sångaren var väl inte den mest karismatiska person jag sett, men han gav däremot en känsla av att vara en väldigt trevlig typ :-). Sången var väldigt bra, och ljudet helt ok, förutom att det var något högt vid några tillfällen.
En bild :-).
 
Vi var båda nöjda med konserten, och kul att få se bandet efter alla dessa år :-). ...och en t-shirt blev det :-).

Stolthet & Fördom

Som sagt en väldigt lugn dag igår utan utsvävningar. Vi avslutade kvällen med att kika på filmen "Stolthet & Fördom" från 2005. Valle ville se något romantiskt, så det passade bra. Jag var dock inte så entusiastisk till en början, för som jag minns det läste jag boken för ungefär 10 år sedan, och blev väl inte betagen. Jag tror även jag försökte börja kika på den här filmen en gång för länge sedan, men gav upp.
 
När jag innan filmens start försökte komma ihåg något av boken, kom jag typ inte ihåg något alls. En Mr Darcy fanns i minnet och att det handlade om kärlek i ett skitnödigt England, men mer var det inte.
 
Jag blev dock positivt överraskad av filmen. Det var rätt mycket jag nu fann intressant gällande familjer som försöker gifta bort sina döttrar för att få det bättre, mängder av barn osv. Det får mig att tänka på allt jag möter på jobbet, hur andra kulturer, ur min synvinkel, ligger ett par hundra år efter oss osv. Där självbestämmandet för kvinnor är väldigt lågt.
 
Jag blev förvånad, men jag uppskattade "Stolthet & Fördom" mycket mer än jag mindes det och trodde att jag skulle göra. Det är inte alltid kul, men det är väl bra att fördomarna och förförståelsen kommer på skam ibland. ...och Valle somnade inte, det säger en del om filmen :-).

What if...?

En lugn dag idag med lite regn i luften. Det har blivit lite poddar och städning, men främst har jag sett igenom "What if...?", en tecknad serie om alternativa tidslinjer i marvelvärlden. Rätt charmigt och får mig att tänka tillbaka på Starzinger och Balatack som jag var mycket fascinerad av som barn. Jag gissar dock att "What if...?" är många gånger bättre producerat, men vore kul att se vad jag hade tyckt om Starzinger och Balatack nu :-). Jag kommer dock inte ta upp den bollen nu. Jag är rätt sugen på att komma igenom det här marvelprojektet och börja titta på dokumentärer om riktiga händelser igen :-).
 
I övrigt har vi skaffat kreditkort på SAS idag, yey!

Dune

Nu har jag läst ut första boken om "Dune". En riktig tegelsten, så det har tagit en stund. Det finns tydligen mängder av uppföljare och lite av ett helt universum gällande det hela, men just nu kommer jag inte läsa något mer gällande "Dune".
 
Helt ok bok, kanske inte riktigt så bra som jag hade hoppats. Det är många teman, och känslan är att de inte utforskas allt för mycket.
 
Jag känner att jag inte har så mycket mer att säga om boken, mest skönt att ha kommit igenom den. Nu blir det att gå tillbaka till Harry Potter igen :-).

Kalas

Idag var det ettårskalas för Lo och hon var trevligare nu än sist vi sågs :-). Det var väl för att hon fick en massa saker, eller njae, det var nog kexen :-).
En bild säger mer än tusen ord. Efter att morbror mutat med kex för att få bära runt Lo och sedan tvingat henne att vara med på bild tröttnade hon och visade fingret... Givetvis slumpartat men kul :-).
 
Det var som vanligt strul med tågen, två byten för att komma till Örebro... ...och samma visa på vägen tillbaka.
 
Annars då? Såg klart miniserien "Loki" igår. Helt ok, Loki är en rätt kul karaktär, men väldigt komplicerad handling och väldigt disneyfierat. Nu är jag dock snart framme vid den senaste Spider-Man-filmen. Jag har fått gått igenom mycket på vägen :-).

28 dagar senare

Jag vet att jag sett "28 dagar senare" förut, men jag kan inte minnas när. År 2010 hade jag en liten notering här i bloggen om filmen när jag noterade att den var lika misslyckad som en annan film. Filmen kom dock ut 2002, så det är väl rimligt att tro att jag såg den en tid innan 2010, men ändå lurigt att den låg "top on mind" där 2010 i jämförande syfte.
 
Nåväl... Mitt minne var fortfarande att jag inte uppskattade "28 dagar senare" nämnvärt, men på senare år har jag i något sammanhang hört att det är en bra film. Det har gjort att jag tänkt att se om den någon gång, vilket jag gjorde igår.
 
Jag har väl aldrig varit någon fan av zombie-filmer, så det var kanske därför jag inte uppskattade "28 dagar senare" förut, men vad tycker jag nu, en pandemi senare? Precis som minnet säger mig från sist, så är det spännande med scener från ett öde London, och nog uppskattade jag filmen mer nu än vad jag verkar ha gjort tidigare.
 
Jag minns även att "rage" var en grej i filmen, men även den här gången hann jag inte riktigt greppa vad som var grejen med det. Nu när jag såg filmen hade jag svårt att förstå om vissa dog av sjukdomen och vissa blev zombies, men efter att ha läst på är väl själva idén att det är ett virus som gör människor väldigt arga och zombieliknande. Även utifrån zombie-fördomar var jag fundersam under filmens gång gällande att zombiesarna kunde skjutas ihjäl, men det förklaras ju med att de inte är konventionella zombies, utan bara människor som är infekterade av ett kanske rabiesliknande (?) virus?
 
Efter att därmed ha förstått filmen lite bättre, vilket förvisso inte är någon raketforskning, måste jag hålla med om att "28 dagar senare" är en ganska bra film, och knappast något misslyckande som jag tidigare tydligen ansett :-).

Spider-Man: Far From Home

Skönt att se att Liverpool lyckades ta sig förbi ett ovanligt tafatt City för att komma till final i FA-cupen.
 
Efter ett par bittra inlägg blir det nu lite gladare igen.
 
Igår hyrde jag "Spider-Man: Far From Home" från Viaplay med anledning av att filmen inte finns på några av de streamingtjänster jag har. Jag tror aldrig jag gjort så förut, men det funkade bra.
 
Filmen var också bra, jag gillar verkligen Spider-Man. Nog att alla är lite för gamla för den ålder de spelar, men det funkar helt ok ändå. Även "Far From Home" var charmig och en bra blandning mellan action och annan handling. Kul att de var runt i Europa också. Spider-Man-filmerna gör att jag får tillbaka lite glädje i mitt marvelprojekt :-).

Påsken

Jag vet inte exakt vad som är viktigast för en kristen, julen eller påsken? Jag tänker att påsken borde vara viktigare, men så är det kanske inte. I Sverige firar vi av någon anledning påsk trots att få av oss som bott i landet med släkt generationer tillbaka är religiösa. Det är så kallad tradition som gått från något religiöst till något annat.
 
Det här andra har ändå inte haft någon större betydelse under mitt liv. Klart det var skönt med påsklov, och nog var det kul att gå "påskgubbe" för att få massa godis och smälla smällare som barn, men utöver det betydde påsken ingenting, och gör det fortfarande inte. Går barn "påskgubbe" och "påskgumma" längre? Smällare har ju tagits bort, så för mig finns det alltså ingenting vettigt kvar med påsken.
 
Jag kan inte minnas att min familj, eller någon annans för den delen heller, hade något speciellt planerat under påsken. Sedan jag flyttade hemifrån har jag inte haft det heller.
 
Det är väldigt skönt att vara ledig, men annars är väl påsken den mest meningslösa av de högtider vi ändå tycker att vi firar i Sverige?

Det är bristen på respekt

Det är bristen på respekt som stör mig mest när jag ser filmerna från upploppen i främst Linköping och Örebro. Alltså att så stora mängder människor inte kan respektera andras åsikter, liv och samhället i stort. Alla förstår att kastande av stora stenar kan få konsekvenser, och alla förstår att vi äger polisfordon och utrustning tillsammans. Ändå anser dessa människor att det är rätt och rimligt att göra som de gör.
 
Det är inte heller ett tiotal, utan det är hundratals människor i olika städer i landet. Vissa har säkert ambulerat runt, men ändå, tänk efter, Örebro och Linköping är inga metropoler, ändå är det hundratals människor som anser att det är värt att starta upplopp för att de inte accepterar en av det svenska samhällets grundpelare i form av yttrandefrihet.
 
Det har aldrig hänt något liknande i Örebro förut. För oss som bott i staden är det dock ingen överraskning, staden har förändrats markant de senaste 10 åren. Inte bara till det sämre, men det har gått fort.
 
Jag önskar inte vara dömande med de här orden, men det är tydligt att det finns stora mängder av människor som inte respekterar en av grundpelarna till vad Sverige är byggt på. Tänk över det innan ni landar i konklusionen att det här endast var ett rimligt svar på en provolation.

Överraskande Bond

För ett par år sedan hade jag sett klart alla bondfilmer på rad. Då skrev jag att jag hade för avsikt att se nya bondfilmer på bio, vilket jag inte har levt upp till. Jag kom aldrig iväg för att se "No Time to Die" på bio. Bland annat för att Valle inte var så sugen på att se den, men även för att vi inte har någon biograf i direkt närhet till där vi bor, så det blir lite av ett projekt att se en biofilm mitt i veckan exempelvis.
 
Nu finns dock "No Time do Die" på Viaplay varför jag kunde se den igår kväll. Filmen överraskade både positivt och negativt. Hur hade jag exempelvis missat att Bond dog? Jag uppskattar att ingen berättat det för mig, men samtidigt stör det mig att en sådan "händelse" går mig förbi :-). Intressant också att Bond fått barn. 
 
Det negativa med filmen är sådant som är genomgående i liknande filmer, att Bond aldrig träffas av skott och lyckas ta sig ur omöjliga situationer, men i "No Time do Die" undrar jag också hur de tänkte vid castingen när skurken och bondbruden är typ lika gamla, och där den tidigare ska ha försökt mörda den senare som barn? Det blev jättekonstigt. Känslan är även att det nu även i Bond är en överrepresenation av kvinnliga och svarta skådespelare i roller som inte "passar", ungefär som i Marvel. Det stör mig samtidigt att jag reagerar på det, men jag saknar exempelvis ofta människor med indiskt och latinamerikanskt utseende i film.
 
Kul att se Dencik, men varför är han typ ryss? Hade det inte varit bättre med en rysk skådis? Malek och Waltz slösas bort. De hinner inte riktigt utveckla sina roller, trots väldigt lång speltid på filmen.
 
Filmen är även rätt mörk stundtals och Bond har slipats ned till en bitter actionhjälte som blivit av med charmen och humorn.
 
Sammantaget är det nog en 3a av 5. Underhållande, blandat skådespeleri, rörigt manus, men som ändå överraskar.

Döden på Nilen

Jaha måndag igen. Lite övertid på jobbet igen också, men var förhoppningsvis inte början på en ny trend av övertid.
 
2-2 mellan City och Liverpool igår. Dålig första halvlek av Liverpool, så vi ska nog vara glada med en poäng. Nu kan dock inte Liverpool vinna ligan av egen kraft.
 
Vi har under en tid tänkt att gå och se "Döden på Nilen" på bio, men så hade den kommit till Disney Plus, så vi såg den hemma istället. Förvisso var det som vanligt endast jag som såg filmen eftersom Valle somnade, men det kan jag ha viss förståelse för med anledning av att filmen inte var riktigt lika bra som förväntat. Rätt snyggt foto med någon form av retrofilter, men det tog väldigt lång tid innan något hände i filmen, så den var lite tradig. En typisk tre plussare till film :-).
 
Det var väl det.

The Falcon and the Winter Soldier

Det har varit stökigt väder några dagar. Inte så farligt här i Sthlm, men i Närke verkar det ha varit helt galet. Fick en kul bild för ett par dagar sedan där pappa skottade och där det ser ut att vara ett par decimeter snö.
Snö i april är inte ovanligt, men så här mycket snö under en natt vet jag inte om jag sett i Hallsberg förut. Bra att gubben fick lite träning ialf :-).
 
Nu på söndagsmorgonen ser det dock ut som att det kommer bli en fin dag här i Sumpan.
 
Efter ett par ganska hektiska helger blev det lugnt för oss igår. Tvätt osv. Jag passade även på att fortsätta med marvelprojektet som legat på is ett tag. Jag såg serien "The Falcon and the Winter Solider". En serie om två av de mer anonyma superhjältarna från Marvel. De är ganska tradiga i serien också. Förvisso en del småkul samspel dem emellan, men som karaktärer är de långt ifrån lika underhållande som många andra från Marvel. Serien i sig är på inget sätt dålig, men väldigt mycket Hollywood. Tröttsamt korrekt och snuddar vid mängder av svåra teman som flyktingar, internationella organisationer och ras utan att fördjupa det. Sedan är det, som vanligt, detta att små tjejer lätt slår ned vuxna män och att vanliga människor helt plötsligt kan slåss som en superhjälte som bör vara van att slåss. Till sist blir jag även irriterad på att ett "super solider-serum" gör att alla blir lika starka. Jag tänker mig att en sådant serum bör göra en person starkare utifrån den initala kroppssammansättningen, så att en kvinna som tagit det generellt ändå är rätt mycket svagare än en man som tagit det? Det här är säkert inte något som någon egentligen bryr sig om, men som jag sagt förut, jag har inte svårt med orimligheter, men dessa måste ändå vara rimliga i sig :-).
 
I eftermiddag är det Shitty - Liverpool, nervöst!

Mando Diao

Det sägs att jag kan ha sett Mando Diao på någon ambulerande turné i Brunnsparken för nästan 20 år sedan. Det är nog lätt att ta reda på, men jag orkar inte. Jag kan säkert ha sett dem delvis på någon festival också, men långt ifrån säkert. Mando Diao var när de slog igenom inte något som intresserade mig något speciellt. Jag tyckte nog de var lite töntiga. Ett i raden av halvbra band som levde någon form av rockmyt. Sedan kom det väl en och annan låt som jag ändå tyckte var rätt bra och till sist lyssnade jag på en Värvet-intervju för några år sedan med Björn Dixgård, och kom på att jag nog ändå ville se bandet live på riktigt.
 
Igår blev det verklighet genom en försenad julklapp till Saga och Lisa. Juliana fick också följa med eftersom Valle fick förhinder. Konserten var i Örebro.
 
Jag hade förstått att konserten skulle vara på svenska, men jag hade ändå hoppats på någon nedtonad stänkare från de tidigare albumen, men så blev det inte. Konserten bestod endast av svenska låtar, men det var bra ändå. Överraskande bra måste jag säga. Det kändes förvisso som ett standard-gig, och gav en känsla av Bo Kaspers Orkester, även om jag aldrig sett de senare live, så det är en haltande jämförelse.
 
Något som förvånade mig var att publiken främst bestod av pensionärer. Det är kanske milt överdrivet, men jag var i den yngre kvartilen. Det som förvånar mig främst med detta är för att Mando Diao i min värld är ett rockband som slog igenom 2002, och som borde locka folk i min ålder även när de bjuder på en lugnare konsert, men där hade jag fel.
Jag måste även bjuda på en bild av min inte allt för bra kamera :-).
 
I övrigt var tåget försenat till Örebro, men faktiskt i tid hem till Sumpan idag. Även en trevlig dag med ett besök till lagret.

Tisdag

Jag sitter och försöker lyssna in mig lite på Mando Diao som ska ses imorgon. När det hände sist, det minns jag inte, om det ens har skett, men det måste det nog ha gjort. När jag lyssnar på musiken känner jag en viss längtan tillbaka till när livet främst handlade om bra musik. Det var en på sätt och vis enkel tillvaro :-).
 
En mycket trevlig och snabb helg var det. Besök hos Bias familj i Örebro och besök både i Hallsberg och Åsbro. Tågen fungerade som vanligt inte. Vi blev en timma sena när vi åkte hem. På vägen till Örebro var tåget överfullt. Det är som vanligt svårt att hitta bra argument för att åka tåg i Sverige.
 
Jag ser fram emot att åka till Örebro en sväng imorgon, men jag ser inte fram emot tågresorna.

När Harry mötte Sally

Helg igen. Inte så mycket av intresse sedan i onsdags. Såg det sista avsnittet av första säsongen av "Black Mirror", även det bra. Två riktigt bra avsnitt av tre möjliga hittills. Bådar gott!
 
Vi såg "När Harry mötte Sally" igår. Förutom orgasmscenen som dyker upp då och då, såg jag senast filmen 2009. Som så många gånger förr kom jag därmed inte ihåg så mycket sedan dess. Rätt kul dialog, och mycket en kan känna igen sig i. Antar att det fanns mer för mig att känna igen mig i nu än när jag såg filmen sist. Jag har dock ett svagt minne gällande att jag inte var helt betagen av filmen då, och blev väl inte det nu heller. Värd att se, men kanske inte den klassiker som den anses vara.
 
Fick hoppa in och berätta lite om Migrationsverket för vad jag tror var Arbetsförmedlingen i Uppsala igår, var rätt kul.
 
Idag bär det av till Örebro och Hallsberg. Det ska bli kul, var lite för länge sedan sist!

RSS 2.0