Storm, Fremantle Prison och lite annat...

Igår var det full storm i Perth. Sedan mätningarna började 1993 har inte en vårstorm som denna registrerats tidigare. Det var dock inte överjävligt på något sätt, men det vanliga med att något tak som flyger av, massa träd och grenar som slits loss, och någon stackare som fick ett av dessa träd på sin husvagn så att dennes dagar var räknade inträffade, alltså den vanliga visan. För egen del märkte jag av stormen genom att med någon meters marginal inte få en stor gren i huvudet när jag och syrran knallade runt i Northbridge, samt att det låg bråte lite här och var. Vindarna i sig upplevde inte jag som överjävliga. Jag är dock tacksam för att jag kom hem från Melbourne dagen innan, för en himla massa flyg hade fått avbryta landningar vid Perth-flygplats, och det hade inte minskat min relativa flygrädsla.
 
På dagen var jag och syrran till ett outlet-shopping-center där det mesta var rätt dyrt ialf, beroende på att allt är dyrt här, så jag hittade inget spännande. Efteråt åkte vi till stadsdelen Northbridge för att gå runt lite och käka mat. Northbridge är Perths alternativa del med hostel, XXX-affärer och uteställen. Som Kings Cross i Sydney eller Camden i London om man hårddrar det lite. Det vill säga rätt mycket lodisar, risiga hus och en allmänt "skön" attityd :-).
Northbridge. Runt parasollen i bakgrunden kan man sitta på saccosäckar och kika på film på en stor skärm, vilken jag dock tydligen inte lyckades få med :-).
 
Efter en god hamburgare på Jus Burger bar det tillbaka till Applecross för att vänta in kvällens stora händelse, nattur på det hemsökta Fremantle Prison. Förutom att fängelset anses hemsökt är det även upptaget på listan över världsarv tillsammans med tio andra fängelser för straffångar i Australien. Det blev bara jag och Erik som åkte till fängelset.
Ingången till det hemsökta Fremantle Prison, och stormen som kan skönjas genom molnens färg och utseende gjorde inte det hela mindre spännande.
 
Natturen på fängelset innebar 90 minuters guidning och visst skådespel. Man fick se de olika fängelseavdelningarna, de trånga cellerna, death-row, avrättningsplatsen m.m. Skådespelet innebar att det på vissa platser hoppade fram en "främling" och gjorde ett litet skådespel om något som hänt på fängelset, eller för att mer visuellt förklara hur något var. Det hela var mycket spännande och guiden gjorde allt för att skrämma upp oss besökare genom att berätta spökhistorier om fängelset och säga att det finns många konstigheter på foton från fängelset. För övrigt var guiden grymt bra och hela turen var superb rakt igenom.
Här inne hängdes 44 personer. Det ser även ut som en person är på gång att hänga sig själv...
En typisk fängelsekorridor. Tror detta är på avdelning 4a där de värsta fångarna satt, mördare m.m. Bilderna är överlag rätt usla på grund av att det var mörkt överallt under turen.
 
Andra intressanta fakta om fängelset är; att det stängdes så sent som 1991, toaletter fanns inte, utan de intagna gjorde sina behov i hinkar, fångar som tilldömts piskrapp fick dessa utförda på fängelsets mark, och om de exempelvis tilldömts 20 piskrapp och bara pallade 13 innan de typ dog, kördes de till sjukan där de fick friskna till så pass att de kunde komma tillbaka och få resterande piskrapp utförda.
 
Idag har jag inte gjort allt för mycket intressant. Det är fortfarande rätt dåligt väder, även om det inte är storm fortfarande. Jag har styrketränat och försökt hitta ett par bra shorts, det senare misslyckades dock, och inga shorts har inhandlats. Ikväll ska jag ta hand om Saga och Lisa, eller om de tar hand om mig, för Erik och Juliana ska iväg en sväng själva.
 

Melbourne

 
För känsliga läsare så utgår nu en varning om att det här inlägget kan bli en aning svinlångt beroende på att en sexdagars vistelse i Melbourne kommer avhandlas i ett inlägg.
 
Onsdag, 21 november
 
Den här dagen började iofs inte helt oväntat i Perth ;-). Eftersom flyget gick på eftermiddagen så passade jag och syster på att hinna med lite sightseeing i Perth innan avresan. Först tog vi en sväng till en park i East Perth för att kika på aboriginer... Hehe, hur jädrans illa det än låter så var det faktiskt så, för i den parken brukar det befinna sig en och annan aborigin, eller som en nära person till mig uttryckte det "jaha, är det här dom hänger". Parken i sig är, med eller utan aboriginer, väldigt vacker och hursomhelst värd ett besök. Efter att ha tagit en kaffe i krokarna åkte vi vidare till Heirisson Island för att bekanta oss med andra kända levande varelser från Australien, jättekängurur. Någon har placerat några jättekängurur ute på den här ön, vilken är rätt stor, så att vi från allmänheten kan åka dit och kika på dem, vilket vi nu gjorde.
Den här bilden kommer jag noga byta ut när jag lagt in syrrans bilder på den här datorn, men kängurur på Heirisson Island ialf.
 
Sedan bar det av till flygplatsen för att flyga iväg till Melbourne. Framme i Melbourne kom jag i samspråk med en ung engelsman som skulle till samma hostel som jag och första nya facebook-vännen var ett faktum. Efter ett glas vin och lite språkande med samma engelsman samt några dyngraka tyskar i hostelets bar var det läggdags.
 
Torsdag, 22 november
 
Efter att ha stött på samma engelsman av en slump nere i hostel-lobbyn ansåg vi att det var en bra idé och dag för att knalla runt i Melbourne en sväng. Staden är precis som Perth, Sydney och säkert alla andra större städer i det här landet, en blandning av moderna skyskrapor och gamla ruckel. Till skillnad från exempelvis Perth och Sydney så har Melbourne ett mycket stort spårvagnsssytem, vilket dock är rätt långsamt. I stort känns Melbourne väldigt välkomnande och fräscht. Några roliga småsaker var att det exempelvis spelades musik ur högtalare vid ett gångstråk vid floden Yarra, samt att gatuunderhållning fanns lite här och var.
Melbourne-skyline.
 
Vi gick även och kikade på Cricket-stadion samt arenan för Australian Open, Rod Laver-arena, men vi var inte inne i någon av arenorna.
Det är inte många svenskar som vunnit en Grand-Slam de senaste åren men Thomas Johansson behöver inte skämmas :-).
 
Efter en sväng till det futuristiska Federation Square, där vi även mötte upp en av tyskarna, så bar det av till Eureka Tower som är en 300 m hög skyskrapa med södra hemisfärens högsta utsiktsplats. ...och inte såg byggnaden så där jättehög ut utifrån, men väl däruppe i snålblåsten måste jag säga att jag ansåg att jag var rätt högt upp...
Utsikt från Eureka Tower över bland annat Rod Laver-arena. Ett mecka för tennisorakel som Björn Hellberg och Tobias Fornbrant.
 
Kvällen bjöd senare på fler tyskar och en del alkohol samt ett besök till någon slags bar utan skylt, varpå man kan undra hur legal denna bar är?
 
Fredag, 23 november
 
Eftersom jag är rätt gammal, i jämförelse med de flesta andra som bor på hostel och som är ute och dricker öl, accepteras åldersursäkten rätt bra när man försöker smita iväg från ett halvdåligt ställe... Så jag kom i säng runt halv 3 kvällen innan och var således inte supertrött under fredagsmorgonen.
 
Under fredagen tog jag spårvagnen ner till stranden i den charmiga stadsdelen St. Kilda. Efter att ha gått runt lite och satt mig för att inta ett mål mat råkade jag på engelsmannen igen :-). Han var på typiskt engelskt vis inte så pigg eftersom han lämnat tidigare nämnda bar kl 7 på morgonen, eller något liknande, samma dag... Ung som han är var han dock glad i hågen och berättade om tjejer som dansat runt stolpar osv.
St. Kilda pier med stranden i bakgrunden. Stranden är dock inget jättespeciellt i Melbourne.
 
I St. Kilda finns även en gammal, och väldigt liten, nöjespark vid namn Luna Park med en bergochdalbana i trä, men tyvärr var den stängd när jag var där, så projektet att åka svingammal bergochdalbana fick jag tyvärr stryka ;-(.
Bu-hu, stängt! Bergochdalbanan är det man ser byggt av vitmålat trä.
 
Sedan bar det tillbaka till hostelet för att göra sig i ordning för kvällens fest som Kevin styrt upp genom att köpa biljetter till en DJ-festival i National Gallery. Kevin är en snubbe som jag, Bias och Robert träffade på flera ställen i Sydamerika. Nu är kanske inte jag den största supportern av DJ-tillställningar, men inramningen, sällskapet, arkitekturen och intoxikationen gjorde det hela till en minnesvärd kväll :-).
Kevin och några av hans polare vi spenderade kvällen med under spelningen.
 
Själva spelningarna slutade runt 1 på natten eftersom de inte fick hålla på längre i National Gallerys lokaler, så därför begav vi oss vidare till andra ställen och hamnade till slut på något uteställe med flera våningar och med palmer på taket och där varje våning stängde olika tider, uppifrån och ned. Jag har faktiskt inte heller en aning om hur vi tog oss från National Gallery in till dessa uteställen... Humm antagligen med spårvagn. Kvällen var mycket lyckad med många nya bekantskaper.
 
Lördag, 24 november 
 
Av olika inte helt konstiga anledningar vaknade jag upp rätt sent på lördagen, och efter en brunch med Kevin och hans boendepolare Jamima och Malachi i Brunswick så fick jag skjuts tillbaka till hostelet för att duscha och sova lite, sedan var det dags att ta spårvagnen tillbaka till Kevin och hans polare för ytterligare en festkväll. De gästvänliga lirarna bjöd på mat. Denna kväll var det ytterligare ett DJ-event, men i ett parkeringshus vid Melbourne Universitet, ett tokfräckt ställe. Musiken var väl så där, men det var skoj ändå. Den här gången for vi inte vidare ut i natten efteråt utan tog oss bara tillbaka till Kevins boende för att snacka, äta och kika på diverse bisarra You-tube videos. ...och det är fascinerande vad saker kan bli roliga och intressanta i olika tillstånd.
Kevin, jag och Malachi utanför Melbourne Universitet.
 
Söndag, 25 november 
 
Söndagen blev av samma anledningar som lördagen inte så lång... Det blev dock brunch på ytterligare ett rätt fräckt fik för att sedan bära iväg ner till stan för att kika lite på en marknad. Nu kommer jag inte ihåg vilken marknad det var vi besökte, men jag tror att det var Melbournes största, och den skiljde sig inte från marknader i allmänhet, utan det såldes färskt kött och färska grönsaker samt all möjlig skit som det alltid säljs på marknader. Ett bra ställe för att köpa färskt kött och färska grönsaker, men i mitt tyckte inte så intressant. Vi var även inne i en gammal förfallen lagerbyggnad inne i stan. Där i all bråte spelades det musik och såldes saker. Jag hade tyvärr inte med kameran dit och mobilen var tom på batteri, så inga bilder därifrån, men det var en mycket fräck omgivning.
 
Under kvällen blev det en hej då mussel-middag, musslorna köpta på marknaden, med Kevin och de han bodde med, mycket gott. Tillbaka på hostelet blev det ett glas vin med engelsmannen och en ny rätt irriterande tysk, sedan var det god natt.
 
Måndag, 26 november
 
Detta blev den enda dagen som jag spenderade en del av i min ensamhet. Efter en frukost på McDonalds kilade jag iväg till Immigarationmuseumet i Melbourne, men fick ingen rabatt trots att jag jobbar på Migrationsverket :-). I museumet skildrades hur immigrationen sett ut under Australiens relativt korta tid som nation.
Om ni kan läsa det här, så ser ni att allt inte varit så lyckat i Australiens immigrations-historia.
 
Huruvida det är lämpligt att sätta alla asylsökande i "läger" utanför landet är också väldigt omtvistat.
 
Efter detta intressanta besök gick jag runt lite i centrum för att se om jag kunde hitta något att köpa, vilket jag inte gjorde. Det är alltid så svårt, eller snarare tidsödande, att lära sig om "nya" affärer generellt har saker man gillar eller inte.
 
Hemma på hostelet igen hittade jag en kinesisk tjej på mitt rum som studerade i Australien, och som tyckte det var en lika bra idé som jag att gå iväg och se senaste Bond-filmen Skyfall. Filmen var för övrigt över alla förväntningar och jag ger den högsta betyg. ...och nej jag är ingen Bond-fantast.
 
Nu två dagar senare är jag tillbaka i Perth igen med många nya minnen och erfarenheter.

Lite sjukt och Melbourne imorgon

Idag känner jag mig risig. Något slag av rätt irriterande förkylning har drabbat mig. Av denna anledning har denna dag mestadels spenderats inomhus med att läsa bok.
 
Igår var det dock lite mer drag. På förmiddagen åkte jag och syrran iväg mot stranden vid havet men ändrade oss på vägen och hamnade vid en strandremsa längs Swan River (en av floderna som flyter genom Perth). Där badade och solade vi under någon dryg timma innan vi åkte till Australiens svar på Burger King, Hungry Jack's. Det är alltså precis samma som Burger King fast att det heter Hungry Jack's istället, och hur det kommer sig har jag inte orkar forska i, men att det är samma sak som Burger King är dock klarlagt genom Wikipedia ;-).
 
På eftermiddagen lånade jag systers cykel och cyklade till hamnstaden Fremantle och tillbaka på var sida om floden Swan River. En färd på ca 4a mil, men som antagligen blev en aning längre beroende på att jag inte riktigt visste hur jag skulle cykla samt att skyltning är lite så där här i Perth. Några trötta ben och mil senare var jag tillbaka där jag började. Att det blev en cykeltur berodde en aning på att jag hade tänkt gymma tidigare på dagen, men inte kommit in på gymmet för att det inte var någon där när jag var där...
 
Under kvällen igår kikade vi på musikalfilmen Rock Of Ages, som var fånigt underhållande.
 
Nu har även halva min tid här nere i Australien gått.
 
Imorgon bär det iväg till Melbourne.

Från Danmark till Albanien på en halvtimme

I fredags morse ringde klockan 06:20 för att starta en dag som innebar 40-50 mils bilresa ner till södra Australien och staden/byn/orten Denmark för lite helgäventyr. Bland svenskar i Perth, och kanske även bland australiensare, är det inget konstigt att åka iväg en 50-100 mil eller mer en helg för att kika på någon strand, träd, sten eller annat naturfenomen. Av denna anledning så packade familjen Wåke tillsammans med mig in sig i deras Jetta och rullade iväg söderut.
 
På vägen ner passerade vi en mängd påkörda och inte längre levande kängurur, några små orter med roliga namn som Kojonup, några kullar samt genom en nationalpark vid namn Stirling Range.
 
Efter ett antal timmars bilåkande med lite stopp var i framme i, vad det visade sig, idyllen Denmark, och namnet Denmark ska inte ha något som helst med det något mer kända landet Danmark. Det var dock ingen rast och vila i Denmark, utan incheckning och sedan in i bilen igen för lite bad och sightseeing. Först besökte vi en rätt fräck klippformation vid namn Elephant rocks, och sedan får var och en försöka fundera ut hur dessa klippor, med lite fantasi, såg ut? Ungefär vid samma ställe låg även en, i mängden i detta land, fin strand där några Wåkar badade och jag doppade fötterna. Dock var det svårt att njuta fullt ut, för just nu kryllar det av flugor i den här delen av Australien och just här var det överjävligt.
Elephant rocks.
 
Efter det för mig något sparsamma doppet åkte vi tillbaka mot Denmark igen men stannade till en stund vid en vingård vid namn "The Lake House", vilken är en vackert vid en sjö belägen vingård. Där blev det lite vinprovning och några inköp av vitt vin av makarna Wåke. Personligen var jag inte imponerad av det jag provade och avstod inköp. I min mening var vingården mer vacker än vinerna goda så att säga.
 
Kvällen spenderades med indisk mat och lokalt husband i hotellbaren. Känslan var att hela hillbilly-Denmark var på plats vilket alltid har en viss charm :-).
 
Lördagen var äventyr! Först utförde vi något som kallas "Tree-top-walk", och vilket är ett gäng metallbroar som man kan gå på högt uppe i trädkronorna, och som högst 40 m upp i luften. Träden (tingle trees) i sig är även de rätt fräcka med rejäl storlek både på höjden och bredden. Detta var rätt intressant och kul, men broarna var lite för stabila för att det skulle bli den skräckblandade förtjusning ialf jag hade eftersökt, sedan gjorde inte fluginvasionen saken bättre heller... ...och efter en stund hade jag huvudvärk, vilket med stor sannolikhet var en kombination av för lite kaffe, för lite vatten och en mängd slag i huvudet i jakt på att försöka ta livet av några av dessa miljontals flugor.
Erik, Saga och Lisa uppe i trädtopparna. Humm, det här ser högre ut än hur jag upplevde det :-).
Inte för att jag är världens största människa, men träden är rätt feta!
 
Efter detta smörgåsbord av härliga träd for vi iväg mot Albany, en annan konstigt döpt stad i krokarna och en 50 km bort från Denmark. På vägen stannade vi och köpte massa god toffee, smaskens.
 
Albany var, i motsats till Denmark och enligt vår ganska snabba analys, rätt skittrist, så vi styrde efter lite sushi kosan mot ett museum om valfångst. Jag fick verkligen mina två största önskedrömmar tillfresställda samma dag, titta på träd och gå på valfångstmuseum, inte dåligt... Men om träden överraskade något negativt så överraskade valfångstmuseumet positivt med enorma valskelett, intressanta 3-D filmer och en rätt fräck valfångstbåt byggd i Norge. Vet inte vad det är med båtar, men jag tycker alltid att de ser så små ut utifrån, men ändå har massa vrår och rum inuti.
Skelettet från en strandad pygme-blåval som var en si så där 22 meter lång när det begav sig, om jag minns rätt, trots namnet. Det är ändå rätt fräckt hur ett djur kan vara så himla stort!
Harpun! Sättet valar jagas på känns inte helt humant, om man kan använda ett sådant ord när det gäller djur!?
 
Efter denna lektion i valar, och valjaktens historia, i Albany åkte vi tillbaka till Denmark för lite kvällsmat och en god natts sömn.
 
Idag har vi inte gjort något speciellt, utan vi har besökt några vackra utsiktsplatser, varpå ett ställe Erik, Lisa och Saga nästan tog ett ofrivilligt dopp beroende på en överraskande hög våg, och som passade på att ta en av Lisas skor med sig ut i havet.
 
På vägen hem stannade vi till vid ytterligare en vingård vin namn "West Cape Howe" och jag inhandlade en Shiraz och en Tempranillo.
 
En sak till! Jag har under denna resa även sett vilda kängurur och emuer :-).
 
Efter en intensiv och trevlig helg är det nu tack och god natt för denna vecka!

Träning, pingviner och Rockingham

Gårdagen handlade mestadels om träning. Det är rätt kul att "resa" men att ändå leva Svensson-liv och göra saker som att åka till IKEA, handla mat, hämta barn i skolan samt träna, i och med att det är ett liv man sällan stöter på när man normalt reser, ialf vad gäller mina resor. När jag rest förut har det mest handlat om att umgåsas med andra turister och göra så mycket turistgrejer som möjligt samt festa, och det senare har ofta gjort att dagarna blivit kortare, p.g.a. sen uppstigning. Nu är det upp 7-8 varje morgon och vardagsliv istället.
 
Jaja, tillbaka till gårdagen, träningsdagen. Syrran och jag hade spanat in ett gym bredvid en stor mataffär och varit där och frågat om man kunde träna engånspass där? Det gick alldeles utmärkt om man avlade en avgift av 13 dollar per gång, typ 90 kr, så inte helt billigt. Gymmet var dock sproilans och anpassat efter den "nya" cross-fit-trenden med rep, kettle-bells osv. Så det blev ett rätt tufft pass med rejält illamående efteråt. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men ofta blir jag illamående när jag tränar efter frukost. Syster yster hade en teori om att det kunde bero på ägg?
 
För övrigt körde jag till gymmet, och det var ju en upplevelse i sig. Det är rätt knöligt att komma ihåg att man sitter på höger sida i bilen och alltså har rätt mycket bil till vänster om sig... Detta gör gärna att man vill köra upp på trottoaren eller in i diverse saker på bilens vänstra sida... Jag klarade mig dock ifrån det, dock körde jag in på fel sida av en refug... Alltså jag tyckte att högertrafik var lämpligt just där för att det inte kom någon bil... Eller hur det nu var...?
 
Eftermiddagen nyttjade jag till en cykeltur på egen hand runt i delar av Perth. Just nu är temperaturen alldeles perfekt för saker som cykling, med 25 grader och lätt blåst. Man blir inte direkt svettig om man cyklar någorlunda normalt. Under cykelturen hände inte så mycket, men jag såg några enorma hus och ett gäng svarta svanar. I övrigt måste man ha cykelhjälm på sig i Australien, men man får köra bil med 0.5 promille i blodet...
Svarta svanar, trodde jag inte fanns innan.
Cykelhjälmsandreas.
 
Idag har jag och syrran åkt till ett ställe som heter Rockingham för att åka ut till en ö som kallas Penguin Island beroende på att det bor massa "little penguins" där, världens minsta pingvinart. Nu är det tyvärr så att det är svårt att se några vilda pingviner på dagarna för att de är ute och jagar fisk under dagarna, men de har några pingviner i "fångenskap" också. De i fångenskap är pingviner som varit skadade och som de tagit hand om, och vilka inte kommer överleva om de släpps tillbaka ut i naturen. Så vi såg en liten show med de tidigare skadade pingvinerna och fick lite information, men ute i naturen såg vi inga. Syrran hade dock sett vilda där en annan gång när hon varit där med sin familj med flera, så möjligheten fanns, men tyvärr såg vi inte vilda som sagt denna gång. Däremot såg vi ödlor och massa fåglar.
Tidigare skadade Little Penguins, som nu är bortskämda icke-vilda pingviner.
Penguin Island.
 
Rockingham i sig var en typisk mysig strandstad med massa nästan övergivna fina stränder.
 
I övrigt. Några SD-profiler visar sina rätta jag i en mobilfilm som Expressen släppt. Undrar just hur Expressen fick tag i filmen? ...och nästan lite otäckt lämpligt efter senaste opinonsmätningen. Kommer det här påverka SDs väljarstöd? Säkerligen något beroende på att de som tänkt rösta på partiet eftersom partiet blivit lite mer rumsrena inte vill göra det numera. Undrar även om Aftonbladet är medvetna om vilken reklam de gör för Avpixlat genom sin artikel om siten? Nu är inte Avpixlat så himla tokigt alla gånger, men vill man ha mer objektiv fakta om migrationsfrågor så rekommenderar jag återigen meritwager.wordpress.com. 
 
Tre filmer har jag även sett; Transsiberian, Boogie Nights och Punch-Drunk Love, och jag kan rekommendera alla.

En vecka i Perth

Nu har jag spenderat en vecka i Perth och börjat komma in i rutinerna, och vad tycker jag om stan så här långt? Jag får spekulera och anta en del, men min bild så här långt är rätt bra. Stan är väldigt utsträckt, lite Los Angeles lik, och de flesta åker bil för att lokaltrafiken verkar vara så där. Det verkar även mest vara villaförorter och inte massa slitna miljonprojekt i förorterna som brukligt i Sverige. Det verkar vara en välmående stad utan många av de problem som Sverige satt sig i. Finns säkert en del dåligt också, förutom lokaltrafiken, men jag har inte stött på så mycket dåligt än så länge. I övrigt finns stränder överallt och vädret är ofta bra, vilket gör att man inte behöver åka härifrån för att leta sol, utan kan åka på, i min mening, mer intressanta semestrar.
 
Igår besökte jag och syrran IKEA, mest för att de säljer massa svenska delikatesser där som smågodis, hårt bröd, lingonsylt och dylikt. Smågodiset var inte det billigaste, typ 16 kr hektot, men gott är det. Det var rätt härligt att gå runt på IKEA och se hur mycket Sverige de vågar visa upp. Hemma i Sverige är det ju i princip fult att hissa svenska flaggan, lära folk svenska m.m., men på IKEA var det svenska flaggor överallt, inga svengelska namn på saker utan ÅÄÖ fanns kvar i produktnamnen, information om Sverige här och var osv. Jag måste säga att det är riktigt charmigt att ett sådant multinationellt företag inte glömmer sitt ursprung.
Välkomsttavla på IKEA i Perth.
Saga som snurrar runt. 
 
På kvällen kikade jag lite på Sagas cheerleader-träning, och hon är riktigt duktig på att hjula och ska snart ha uppvisning.
 
Idag har jag och syrran varit på stranden. Det är lite läskigt för mig att vara på stranden här. Min hud är allt annat än vad med stark sol, och den är inte speciellt tolerant mot stark sol överhuvudtaget. Om jag inte smörjer in hela kroppen med 30+ solkräm så blir jag bränd, det är helt galet, och trots det översta har jag inte varit med om maken tidigare. Jag har inte bränt mig rejält än, men blivit halvröd både här och där. Första gången jag besökte stranden missade jag tydligen att smörja en del av överarmen, som blev röd, när jag åkte inlines smorde jag inte in mig alls för att det var molningt och jag hade t-shirt, långa shorts osv, och tyckte mig varit ute i solen en del, ändå blev jag röd på båda armarna samt röd i nacken, och idag har jag små områden på fötterna som blivit röda trots att jag försökt smörja in mig minutiöst. ...och under dessa perioder har jag kanske varit i solen ett par timmar åt gången. HELT GALET!
 
Jag har kommit igång hyggligt med träningen också, och hunnit med 4a kortare pass med löpning och styrketräning sedan jag kom hit, och imorgon blir det att besöka ett gym tillsammans med syrran.
 
I övrigt.
 
Är någon förvånad över att SD verkar ligga över 10% av rösterna nu? Krisen i Europa kommer inte göra det bättre om Sverige fortsätter med samma politik som nu.
 
Inte för att jag tror att jag gillar Katrin Zytomierska, men ska hon verkligen få sparken för att hon tyckte en gym-modell var tjock? Var är yttrandefrihten på väg i Sverige, finns den kvar? Debatt är bra, men folk måste få tycka utan att bli av med jobben, speciellt när de tycker saker som faktiskt kan vara helt relevanta. Vad går man till gymmet för? Kan vara för att bli biffigare, få bättre kondis, gå ner i vikt o.s.v. Om modellen i sammanhanget hade det sista som mål, så är Zytomierskas inlägg helt relevant. Jämför detta med exempelvis; en bantningsmetod som något företag skulle ta betalt för, och som inte skulle ge något resultat... ...och varför trycka in övervikt som normalt i våra medvetanden mer än vad redan är gjort?

Inlines, Fremantle och bokning till Melbourne

Fredagskvällen avslutades med grillning i Heath Coat med en annan svensk familj från Örebro. I och med att den familjen snart ska åka tillbaka gjorde mannen sitt bästa för att tömma barskåpet i min och Eriks strupar, så det blev lite större whisky-intag än vad som var tanken, men det är ju inget man lider av för stunden så att säga :-). En kul sak med Australien, eller ialf med Perth, är att det finns grillar, eller stekanordningar, i parkerna som man kan låna efter behov. Detta gör att folk sitter och äter grillad mat lite varstans i parkerna, utan att behöva tagit med sig något för själva grillningen, och inte heller behöver oroa sig för dåliga engångsgrillar osv. 1-0 till Australien vad gäller parkgrillning kan man säga. 
Utsikt från Heath Coat över Applecross i Perth där familjen Wåke bor för tillfället.
 
Igår besökte vi Fremantle, den delen av Perth där hamnen ligger och stränderna, om man hårddrar det lite. Stan är känd för att ha flera välbevarade byggnader från perioden runt år 1900, vilket kanske inte är revolutionerande för oss i Europa, men det är, ja, vackert (?). Vi knallade runt lite i stan, käkade mat och drack lite öl. Vi var på ett ställe där de tillverkade sin egen öl, och jag och Erik beställde in en bricka med 8a olika ölsorter i små glas, vilket jag tyckte var en rätt kul grej, och vilket jag inte sett i Sverige, men kanske finns? Ialf så fick vi in dessa ölsorter samt lite information om varje sort, vilket var både gott, lärorikt och trevligt.
Coolaste gänget på väg till Fremantle.
Här provade vi lite öl, men som ni ser är inte hela Fremantle så där jättefräckt vad gäller arkitektur. 
 
Under kvällen hade Erik och Juliana bjudit in en engelsk familj, eller engelsk och engelsk, de har precis blivit australiensiska medborgare, men de är från England från början. Detta var ett utmärkt tillfälle att få prata lite engelska ordentligt, och plus i kanten var att mannen i familjen hade ett mycket stort musikintresse vilket givetvis ledde till mycket snack om musik. ...och är det något britterna kan så är det musik :-).
 
Idag har vi åkt inlines. Erik hade ett par gamla som jag kunde låna, och det var med skräckblandad förtjusning jag snörade på mig rullskorna. Jag har typ aldrig åkt vanliga skridskor, och inlines hade jag provat en gång tidigare med vad jag mindes det som ialf någorlunda positiva resultat. Nog att rullskorna var i minsta laget, men det var rätt skoj och gick hyggligt. Det såg precis lika stappligt ut som andra nybörjare jag sett, men framåt gick det. Saga trillade dock och slog i handen och blev lite ledsen över det :-(.
Jag måste ju säga att det ändå ser rätt bra ut, men det finns ju en anledning att ena foten är i gräset :-). 
 
Nu under kvällen har jag fått ytterligare en i raden av goda middagar serverade till mig, vilket jag är sjukt tacksam för, och får lite dåligt samvete över, men tacksamheten är större än det dåliga samvetet.
 
I övrigt har jag bokat resa till Melbourne och åker dit den 21 november, och stannar som det ser ut 6 nätter.
 

Några dagar i Perth med omnejd

Dagarna rullar på här nere i Perth med relativt späckat schema och en ganska jet-laggad Andreas. Som jag tidigare skrivit så sov jag bra och länge första natten här nere, vilket inte var så konstigt p.g.a. sömnbrist, men nu är det värre. Natten till igår handlade mestadels om att läsa en bok, biografi om Bruce Dickonson för tillfället, så efter att ha somnat vid 5 var uppvaknandet vid 8 inte speciellt skönt. Inatt har jag dock sovit bättre, dock vaknat rätt mycket, men det känns ialf som att jet-lagen börjar ge sig.
 
Igår var jag och syrran inne en sväng i centrala Perth, som tidigare beskrivits, är ett extremt kompakt Manhattan med skyskarpor fast på typ mindre yta än Örebro centrum. Det är inte billigre i Perth än i Sverige så någon shopping kommer jag inte ägna mig åt under den här vistelsen, och gjorde det således inte heller den här gången, dock var jag inne i en G-Star Raw-butik där en av de anställda var rätt imponerad över armbågslapparna på min skjorta. Försäljaren menade på att det modet inte riktigt kommit till Perth än, och jag menade att det nog är på utgång i Europa.
 
Det finns ett svensk-inspirerat hotell/restarang här som heter Maud's och som har svensk (?) inredning och även säljer lite svenska bakverk m.m. Allt detta svensk-inspirerade är dock lite så där i mina ögon, eller det har nog liksom stannat i tiden, för inredningen bestod främst av dalahästar, Carl Larsson kopior och bilder på kungafamiljen. Det verkar som hela världen bryr sig mer om svenska kungahuset, om man bortser från några royalister i Sverige, än normal-Svensson i Sverige. På jobbet är det nästan dagligen så att folk anser att kungen är den som bestämmer i Sverige. Av de svenska bakverken vad det princess-tårta som var lite svenskt, om det nu är det, annars var det inte mycket svenskt. Iofs hade de mörkt bröd till försäljning just igår, vilket är rätt nordiskt.
Det är verkligen en svensk fasad...
 
Eftermiddagen och kvällen ägnades åt klippning samt att kika på Lisas karateträning. Hon får snart grönt bälte, så snart får jag se upp när jag bråkar med henne :-). Kvällen ägnades sedan åt att bygga lego och promenera.
Jag får akta mig för Lisa :-). 
 
Idag har jag och Juliana varit på stranden, för idag var det 30 grader varmt. Stränder verkar det finnas överallt här nere, så det är bara att välja och vraka. Nu kommer jag inte ihåg vilka vi åkte till, men vi besökte ett par stycken ialf. Det blev även fish & chips och det var betydligt godare än vad jag mindes det, och då pratar jag om fisken, chips är ju ungefär lika halvgott överallt.
Kortare hår, nya solbrillor, klassisk strandkort och obligatorisk sol t-shirt på :-). 
 
Dagen startades dock med en 20-minuters löparrunda i värmen, och det var jobbigt.
 
Nu ikväll ska vi ut i någon park och äta.
 
 

Framme i Perth

Nu är jag framme i Perth, efter en otroligt lång och seg flygresa. Jag tror aldrig jag tidigare i livet varit så trött som jag var igår när jag kom fram hit. Eftersom flyget mellan Arlanda och Frankfurt avgick kl 06.00 på måndag morgon ansåg jag att det inte var någon bra idé att sova natten innan, bland annat eftersom jag var/är för snål för att sova i en skön säng vid Arlanda, vilket kanske hade kunnat lett till några timmars sömn :-). Sedan att försöka få någon sömn under flygningen mellan Frankfurt och Singapore var inte heller det lättaste i och med att flygningen skedde under svensk dagtid samt att jag i princip inte kan sova på flygplan i och med att jag innerst inne är rätt säker på att planet snart ska störta, och det vill jag ju vara beredd på... Under sista delflygningen mellan Singapore och Perth lyckades jag dock somna till i korta perioder. Väl framme i Perth så hade jag ialt inte sovit något direkt på två nätter, vilket är alldeles för mycket tid utan sömn för mig, så jag lade mig här runt 20:00 aussie-tid och vaknade 11:00 morgonen efter, utvilad :-).
 
Madde ska ha ett MYCKET stort tack för skjutsandet till Arlanda, eller hemkörandet av min bil, beror ju helt på hur man ser på det, men inget är ju mindre värt det andra :-).
 
Annars gick resan bra, och Singapore Airlines imponerade med både bra service och en Airbus 380, världens största passagerarplan. Det är helt sjukt, eller det är det säkert inte om man är bra på aerodynamik eller vad det heter, att en metallpryl med två våningar kan FLYGA hela vägen från Singapore till Frankfurt. Det måste vara så sjukt mycket bränsle som hänger med från start.
Inte den 380n jag åkte med, men en precis likadan som stod bredvid den jag kom med.
 
Lite kuriosa kring flygresan mellan Frankfurt och Singapore. Resan tog lite mer än 11a timmar och jag flyttade mig inte från min stol en enda gång, vilket berodde på att jag satt längst in mot fönstret och att de som satt utanför mig typ sov hela tiden, samt att jag aldrig blev pissnödig under resan, vilket är unikt bara det :-). Summa summarum, jag tror inte jag suttit still på samma plats så länge i hela mitt liv förut. Tre filmer kikade jag även på;  Hunger Games - Mycket bättre än jag trodde, och något av det bättre jag sett det här året, Battlefield - Kanske en av de fånigaste filmer jag sett, men underhållningsvärdet ska inte underskattas och filmen är helt klart sevärd om man bortser från allt annat, Abraham Lincoln, Vampire Hunter - Bra film om man klarar av att fiktion och verklighet blandas ihop.
 
Framme i Perth fick jag ett mycket överraskande mottagande av hela familjen Wåke med svensk och australisk flagga :-). ...och hur skönt är det inte att ha resa och boende klart när man kommer till en flygplats i okänt land? Vet inte hur många gånger man, svintrött, behövt leta efter buss, taxi osv. och förhandla om pris m.m., men nu slapp jag det. 
Precis kommen till Perth och fint mottagen av skolflickorna Saga och Lisa!
 
Annars fortsatte det generösa mottagandet igår med god mat, vin, öl, kramkalas och promenad i närområdet.
 
Idag kom jag ju upp som tidigare berättat något sent, vilket i sin tur gjort att så där jättemycket inte hunnits med. Jag och syrran var dock iväg en sväng till en park vid namn King's Park och kikade på Perth skyline samt gick runt i parken.
En klassisk, Andreas förstör bilden som kunder blivit så bra, bild :-). Perth-skyline ialf, och där mitt huvud är återfinns ytterligare några höga hus :-). Ett mini-Manhattan som syrran säger.
 
Efter park-utflykten hämtade vi Saga och Lisa i skolan, pratade med en mängd barn-hämtande mammor och åkte sedan iväg till ett shopping-center för att byta lite Lego som jag försökte ge till Saga och Lisa, men som de redan hade. ...och reageras det över bytas här, så är det så att det de fick sparas och ges bort till någon annan i framtiden, så då behöver det inte köpas något nytt den gången. Jag var även tvungen att införskaffa deo, fick jag ta bort pga av övervikt i min egen badrumsvägning hemma i Örebro, låga strumpor, som jag av någon anledning glömde ta med, samt nya solbrillor, de gamla hittade jag inte i Örebro, men jag vet att de finns någonstans.
"Fräsig" så det förslår ;-). ...men imorgon klipps nog en hel del av håret bort, måste ju prova de australiensiska frisörerna :-).

Panic station

Försöker lyssna in mig lite på Muse senaste platta, och det är ju musikalisk porr som vanligt samt varierande så det förslår. Anledningen att jag lyssnar är att jag ska se dem i Malmö i början av december, och egentligen inte lyssnat så där jättemycket på dem innan. Vill inte hamna i oigenkänningstråkigheten som ofta drabbar mig på konserter när jag inte känner igen så många låtar. Hittills gillar jag låten Panic Station bäst.
 
Nu är det snart dags för Australien. Kl 6 på måndag morgon lyfter flyget från Arlanda till Frankfurt och sedan vidare över Singapore och så Perth. Inga fel med semester, var alldeles för länge sedan. Resväskan är hämtad, biljetterna utskrivna och imorgon blir det packning.
 
Funderar på om jag ska bli lite härligt full idag, så jag är riktigt seg och härlig imorgon, och således bara vill vara hemma och packa hehe...
 
Det är alltid värt att prova, även om det kostar pengar, känns jobbigt m.m, även om det inte blir lyckat. Sitter man hemma i soffan händer sällan något oförutsett.
 
Har jag skrivit, för mitt eget minne när jag blir gammal och inte den här servern har pajat, att Meze är en, något dyr, men en restaurang med fantastiskt god mat!?
 
Apropå mat, så genomfördes andra delen av Nisses kök i onsdags. Mat av mig; en wok med kyckling, grönsaker, oliver och teriyaki-sås, vin av Bias; White Tower om jag minns rätt och musik av Nils; Mumford & Sons nya. Precis som förra gången var allt lyckat bara att musiken hamnade i skymundan.
 
Follow me är inte så tokig den heller.
 

RSS 2.0