Resesummering!

Eftersom alla har längtat efter en större summering av min och Nisses resa så ska jag nu skriva en utförlig sådan... Eller är det så? Njae, kanske inte men det kommer en ialf och det är mina upplevelser och tankar om resan och inte Nisses. Han kan mycket väl fått en annan upplevelse av diverse händelser och ställen än jag.

Först och främst vill jag säga att resan blev bättre än jag hade förväntat mig men inte för den skull exceptionellt sagolikt fantastiskt underbar som många andra får sina resor och diverse andra upplevelser till. Jag trodde innan vi åkte iväg att det skulle vara jag som skulle behöva styra upp diverse problem och vara den som skulle få sköta det mesta av snacket under resan men så blev det inte. Jag kan inte heller förklara varför jag trodde det innan heller men min upplevelse nu efter resan är att så inte blev fallet vilket var väldigt bra.
Några saker som varit lite negativt är att vi har haft fasta flygdagar vilket gjort att vi inte haft möjlighet att stanna ytterliggare några dagar på platser vi velat varit lite längre på. Att det blev så handlar nog mest om orutin från min sida. Jag hade hört talas om öppna biljetter innan resan men trodde att det skulle kunna bli svårt att få platser på planen. Speciellt om man bara några dagar innan bestämde sig för att åka till något annat ställe och framförallt då innan jul som jag verkligen ville komma hem till. Nu i efterhand verkar det som att en öppen biljett kanske hade varit bättre men jag har fortfarande inte tagit reda på någon fakta om sådana så jag vet inte hur de fungerar riktigt.
Det är mycket jag här nu men som sagt det är mina tankar om resan och inte Nisses...

Nu kommer en summering av de länder vi varit i. Jag generaliserar länderna för jag orkar inte skriva om varje plats vi varit på men är väl medveten om att upplevelserna kan vara väldigt varierande från olika delar av olika länder.

Ryssland (Moskva, Transsibiriska): Ryssland kände man sig faktiskt lite rädd inför... Det man hade hört var att polisen trakasserade turister och att alla ryssar var väldigt tjuriga. Grädde på moset var att några terrorister månaden innan vi skulle åka sprängde järnvägen som vi skulle åka på... Således var man verkligen på sin vakt när man började tuffa sig mot Moskva. Det mesta besannades i början med rätt tjurig personal på tåget till Moskva och i biljettkuren på tunnelbanan i Moskva. Det var även väldigt många poliser på järnvägsstationen i Moskva och man kände sig väldigt utsatt när man gick förbi dem med sin stora ryggsäck. Man trodde att de skulle komma fram och begära att få se pass och pengar direkt men så skedde inte.
Efter en stund började man dock slappna av och efter att ha varit i Moskva i fyra dagar så blev nog den staden den mest positiva upplevelsen på hela resan mycket säkerligen beroende på rädslan och fördomarna innan. Frågade man en ryss om hjälp på stan fick man nästan alltid hjälp på något sätt även om de inte kunde någon engelska alls :-). De försökte förklara vägen genom gester osv annars bad de bara en att följa efter så ledde de en till rätt plats .-). Ryssarna kändes väldigt vänliga förutom de som hade ett staligt jobb vilka verkade vara tvugna att vara lite buttra. Jag kan verkligen rekommendera Moskva för en annorlunda upplevelse.
Transsibiriska har jag skrivit om förut och det var lite av en flopp... Bara turister, omöjligt att äta i restaurangvagnen, och mestadels Sverigenatur. Det som skiljde sig från svensk natur var att man passerade några riktigt fallfärdiga byar annars var det ungefär detsamma. Efter Irkutsk blev det dock mycket bättre. Jag missade iofs sjön men naturen därefter var vacker med berg, dalar, sjöar, öknar, floder med mera...
Mongoliet (Ulan Bator): Det helt klart mest udda stället jag varit på och det stället man kände sig mest speciell på. Naturen var fantastisk i Mongoliet och folket verkade generellt vara trevliga. Det fanns iofs några störiga alkisar (men var finns inte det?) och lokalbefolkningen varnade oss från att gå ut på natten men vi hade inga som helst problem med något där. Ulan Bator är dock en ful stad och inget att spendera så mycket tid i utan ska ni dit så ta er ut på landsbygden och kika på naturen, fiska eller vad ni vill.
image132
Nationalpark i Mongoliet.
Kina (Beijing): Efter två luriga länder kom vi fram till Kina som man trodde att man skulle kunna slappna av lite mer i... Tyvärr blev Beijing den stad på resan jag blev mest besviken på och det på grund av att folk försökte lura oss "big time" ett antal gånger... Jag tror dock att man får ett bättre intryck av staden om man stannar där under en längre tid.
Thailand (Bangkok, Ko Samet, Koh Chang, Koh Pha-Nang): Thailand är lika underbart som alla säger och kommer vara så så länge thailändarna bor kvar där :-). Det är billigt, underbar natur, trevliga människor och det finns massor att göra. Det negativa är alla jävla indiska kostymförsäljare. De är alltså inte thailändare. En annan sak som kan vara lite jobbig men som många ser som det bästa är alla prostituerade. Det är horor överallt och många av dem ser väldigt bra ut så jag förstår att många faller dit och köper sig en för en natt eller två. Jag skulle dock aldrig få för mig att köpa en hora på grund av HIV risken och för att det är en skymf mot en själv att behöva köpa sex. Hur moralisk jag än må vara så är det de två sakerna som jag ser som värst och tyvärr inte att det är synd om tjejerna osv... Det är även mycket vanligare än vad folk tror här hemma att västerlänningar åker ner till Thailand och köper prostituerade.
image131
Det går mot kväll i Thailand...
Kambodja (Siem Reap, Pnom Penh): Kambodja är ett riktigt skitland. Infrastrukturen är under all kritik och landet är extremt fattigt vilket leder till att det är tiggare överallt. Tiggarna består oftast av små söta barn eller av äldre personer som har trampat på en mina tidigare i livet och numera hoppar omkring på ett ben. Även om man vill så går det inte att hjälpa alla och det är väldigt svårt att veta om den hjälpen man ger går till de som tigger eller till någon tiggarhallick... Speciellt när det gäller barnen. Något man ska tänka på är att aldrig ge bort pengar utan att köpa mat eller skolmaterial till de som tigger.
Utöver allt tiggande är Kambodja ett land med extremt brutal modern historia som är väldigt intressant att lära sig mer av och en kanske ännu mer intressant och häpnadsväckande äldre historia. Angkor Wat och de Röda Kmererna med Pol Pot i spetsen är ett par exempel på den oerhört intressanta historien som Kambodja befogar över.
Det var även mycket trevliga människor i Kambodja och turister behandlas i regel väl men tiggeriet är en plåga och det ska man inte sticka under stolen med.
image127
Tiggarbarn i Kambodja.
Vietnam (Saigon, Nha Trang): De som varit i Vietnam innan mig och som jag pratat med hade sagt att landet var fantastiskt och de hade helt rätt. Vietnam kan ha varit resans höjdpunkt. Tänk er Thailand utan alla charterturister och således kanske ännu billigare än Thailand. Folket är även mer utåtagerande i Vietman vilket gör att det är lättare att få en blick över hur det är att leva i landet. Jag har inget illa att säga om Vietnam alls. Jo en sak... Mycket råttor. En 30 cm lång råtta trillade ner på min fot när jag satt på en restaurang en kväll. Några dagar senare läste jag i Aftonbladet om "katastrofen" att en mus hade varit inne på en Mcdonalds restaurang i STHLM. En intervjuad ung pojke hävdade att han aldrig skulle äta där igen... Kontraster säger jag :-). Av de länderna vi varit i under den här resan är Vietnam det landet jag helst vill åka tillbaka till. Rekommenderas väldigt starkt!
Malaysia (Kuala Lumpur): Åkte dit för andra gången i mitt liv mest för att träffa Matz bror Henrik som bor där men det ångrar jag verkligen inte. Sist jag var där tyckte jag att det var en rätt tradig stad men den här gången fick jag en roligare upplevelse mycket säkerligen beroende på en trevlig utekväll. Ett par saker är riktigt bra med KL och det är att folk pratar i regel bra engelska och kriminaliteten verkar typ obefintlig. Att man inte är muslim när man befinner sig i landet verkar inte heller var något problem och befolkningen känns över lag vänlig.
image133
Petrona's Towers!
Singapore: Alla pratar engelska... De har nog världens sjukaste lagar. Tuggummi är förbjudet och att ta in ett ciggarettpaket i landet är typ väldigt olagligt. Andra besöket i Singapore var lika tradigt som det första. Finns det något att göra i Singapore förutom att shoppa?
Australien (Sydney, Byron Bay, Airlie Beach, Cairns): När man pratar med folk som varit i Australien och säger att man snart ska åka dit brukar man mötas med ett åhhhh!!! Jag älskar Australien vad avundsjuk jag blir osv osv... Förväntningarna var ju således inte låga när man anlände till Sydney. Men är Australien så bra som alla säger då? Jag kan inte fullt ut svara på den frågan för jag var bara där i tre veckor men min upplevelse är verkligen inte så positiv som alla andra har sagt.
Om vi börjar med det positiva. Om man vill åka till Australien för att festa, sola, kröka och göka så har man kommit rätt. De hostel vi bodde på i Sydney och Byron Bay handlade i princip bara om de nyss nämnda sakerna och jag hade jävligt kul där. Men annars då? Det mesta är lika dyrt som i Sverige och alkoholen är i princip dyrare om man inte köper tetravin. Skillnades mot när man är hemma är att när man är på resa vill man göra saker och det kan bli lite knivigt när allt kul som finns att göra är svindyrt. Den kända laid-back aussiestilen lyste även den oftast med sin frånvaro och bestod mer i en kaxig jag är bäst och vackrast attityd.
Det ska dock starkt påpekas att vår upplevelse av Australien blev sämre ju längre norrut vi tog oss. Sydney och Byron var väldigt kul på grund av festen och vädret men inte på grund av något annat. På de platserna träffade vi också mest turister vilket faktiskt kan ha lett till en mer positiv upplevlese. Ett tillägg är även att det är så sjukt mycket svenskar i Australien. Blir inte så spännande när 8a av 16 i rummet man bor på är från Sverige.
Summeringen blir således att Australien är bra gå grund av mycket fest med andra turister men inte på grund av landet i sig självt. Jag vill dock åka tillbaka dit igen för att korsa landet och se lite mer av the outback. Vi gjorde bara östkusten vilket är den vanligaste rutten för svenska turister i Australien.
Nya Zeeland (Auckland, Queenstown, Christchurch): Man hade hört mycket bra om Nya Zeeland innan man kom dit och typ allt är bra med Nya Zeeland :-). Det första som hände när vi anlände till landet var att vi fick gratis kaffe på flygplatsen. Sicken bra start :-).
Vi spenderade några dagar i Auckland på nordön först och det var väl så där... Trevligt folk, helt ok väder men en rätt jävla tråkig stad. Vi tog oss dock rätt snabbt ner till sydön och Queenstown vilket var ett ställe vi hört mycket gott om och så rätt våra källor hade. Queenstown är en liten stad med 1000 aktiviteter som ligger mitt i Sagan om ringen land. Naturen är sagolikt vacker och har man pengar så kan man få dagarna att gå väldigt fort. Här fanns dock inte bara massa aktiviteter utan även bra partaj. Ett helt perfekt ställe att spendera några veckor på. När vi var där var till och med vädret riktigt härligt.
Nya Zeeland känns som ett klart bättre alternativ än Australien om man nu inte bara åker på semester för att få hudcancer. Det är billigare, trevligare människor, antagligen finare natur och det finns nog även mer att göra. Hostelen är även de mycket finare på Nya Zeeland än i Australien.
Nya Zeeland är alltså så bra som alla säger och hamnar nog på plats två efter Vietnam som bästa ställe på resan.
image128
Det är vackert i Queenstown, det är inte bara jag som snackar :-).
USA (Hawaii, LA): Brum, brum... Bil är en bra grej att ha på de här ställena. Lokaltrafiken är undermålig både i Honolulu och LA men den funkar bara man har lite tålamod. I LA kanske den inte ens funkar om man vill ta sig till vissa ställen dock men men...
Hawaii är som Thailand fast mycket dyrare. Åk till Thailand istället om du inte bara åker för surfningen. Det finns kanske någon vulkan på Hawaiiöarna som inte finns i sydostasien men annars är naturen ungefär densamma. Hawaii var bra men det finns mycket bättre alternativ.
LA var kul och man behöver ungefär en vecka där för att hinna med allt och en ganska fet plånbok. Det finns många roliga aktiviteter att göra där som Universal Studios, Disneyland, Magic Mountain eller att bara strosa runt i Hollywood eller i down town. Staden är iofs ganska ful och tråkig och nästan uteslutandes bestående av mexikanare men en vecka kan man lätt spendera där utan att bli uttråkad.
image130
Sagorike! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0