Nyheter och tankar

Benitez har fått sparken från Liverpool. Om det beror på de dåliga resultaten i år eller meningsskiljaktigheter med styrelsen och ägarna vet jag inte. Att byta ut Benitez mot en annan coach tror jag inte är helt fel. Hans obstinata uttagande av Lucas till förstaelvan och den ständiga 4-5-1 uppställningen kunde reta gallfeber på vem som helst. Å andra sidan har Benitez fört Liverpool till två CL-finaler, och hur mycket pengar han har spenderat till spelarköp i jämförelse med de andra topplagen skulle jag vilja se innan jag gör en riktig bedömning huruvida han gjort ett bra jobb eller inte. Hur mycket pengar som kommit in genom spelarförsäljningar måste även räknas in här. Ja, ja... Om det är ägarnas eller Benitez fel att det gått som det gått i år är svårt att sia om, men en ny röst på Anfield kanske inte är helt fel trots allt. Det som oroar mig mest är att det inte verkar finnas någon riktigt bra ersättare till Benitez...

Israel skjuter ihjäl nio stycken människor från "Ship to Gaza". Vad jag har förstått har detta skett på internationellt vatten. Vad jag även har förstått så hävdar Israel att de utökat sin havsgräns så att detta med internationellt vatten inte riktigt stämmer. Huruvida detta sista är sanning och legalt kan jag dock inte uttala mig om. Det låter dock väldigt underligt att Israel skulle angripa dessa skepp medvetet på internationellt vatten. Det låter även väldigt underligt att Israels arme skulle döda nio människor från "Ship to Gaza" utan att själva först blivit attackaerade. Bilderna som kablats ut från händelsen visar att israeliska soldater slängs över bord och klubbas ned osv till en början. Rimligtvis har händelseförloppet varit sådant att isrelerna bordade skeppet, blev attackerade, varnade för att skjuta skarpt, fortsatte bli attackerade och sedan öppnade eld. Någon slags tvåsidig nyhetsrapportering måste man ändå få kräva. Att "Ship to Gaza" även blivit erbjudna att gå i hamn på ett annat ställe och få transport till Gaza för sina förnödenheter är ju även det en sak att ta i beaktning. Är det inte även lite konstigt att det är nio turkar som skjuts ihjäl när den aktuella båten även hade andra nationaliteter ombord? Kan det tyda på att de dödade var speciellt inriktade på strid redan från början? Jag försöker med detta inte försvara Israels agerande, men jag tycker att nyhetsrapporteringen och uppståndelsen är snedvriden i relation till allt annat som händer i världen.

Det här tyckte jag även var intressant, taget från NAs ledarsida.

"Motståndare till betyg
i skolan finns ofta på vänsterkanten, bland dem som kämpar för ”arbetarklassens” väl. På Ung vänsters hemsida kan vi till exempel läsa följande: ”Förutom proven sätts betygen efter hur läraren uppfattar dig. Det uppmuntrar dig till att ställa dig in, ljuga, låtsas vara mer intresserade än du är och hålla inne med frågor till läraren för att du inte ska verka okunnig.”
Men den som kämpar för arbetarklassens väl borde snarare vara för betyg. Den slutsatsen kan vi dra efter en granskning av betygen av Anna Sjögren på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, som sorterar under arbetsmarknadsdepartementet. Anna Sjögren har undersökt hur det har gått för de barn som gick i skolan under de år då grundskolans lägre stadier var betygsfria.

Bland de lågutbildades döttrar var det färre som klarade gymnasiet i den grundskola där betygen marginaliserades. Samma tendens fanns bland pojkar till lågutbildade föräldrar, men inte riktigt lika tydlig. Pojkar med högutbildade föräldrar gynnades snarare av att betygen försvann.
Resultaten i grundskolan är viktiga. Dels leder bristande kunskaper till att det blir svårare att orientera sig som medborgare – och att kämpa för sina rättigheter. Dels blir det svårare att studera vidare. Fortsatta studier leder till större valfrihet på arbetsmarknaden och högre lön.
Så om det nu finns något klassperspektiv i Ung vänster, borde organisationen hylla Jan Björklunds skolreformer.
Tydliga besked kan uppenbarligen ha en effekt på just de barn som behöver extra studiemotivation, de barn som har föräldrar med enbart grundskoleutbildning.
Exakta orsaker återstår det att forska vidare om. Det är till exempel svårt att avgöra varför barn från mer studiemotiverade hem klarade sig sämre med betyg.
Nej, betygen säger inte allt. Och betygen kan vara orättvisa. Det är inte säkert att läraren i skola A bedömer kunskap på exakt samma sätt som läraren i skola B.
Men betygen säger ändå något. Elev och föräldrar kan till exempel se en trend – blir det bättre eller sämre?
Att avskaffa betygen var ett svek mot de elever som kom från familjer med låg studiemotivation. Undersökningens resultat ger ett bra betyg åt Jan Björklund."


Kommentarer
Postat av: Hoppservaren

Inget referat från gårdagens volleybollmatch?

2010-06-04 @ 20:49:25
Postat av: Andy

Du menar att du, jag och Linus slog Robert, Pjurtan och Emil med typ 10-1 i set? Känns lite fult att skriva om sånna förnedringar hehe.

2010-06-05 @ 16:22:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0