Film 3 (svensk special)!

Fjorton suger

Handlar om ungdomar i svensk villaidyll och deras liv och problem. Ungdomarna verkar inte ha så mycket bättre för sig än att partaja vareviga dag och då uppstår givetvis lite förvecklingar. Filmen startar med att en tjej blir sexuellt utnyttjad / våldtagen när hon fått i sig lite för mycket alkohol av en av hennes storebrors kompisar. Mycket handlar sedan om huruvida hon ska berätta för sina föräldrar och sin bror om vad som hänt. Samtidigt under dessa funderingar träffar hon en annan kille där känslor börjar uppstå. Det är således en stark negativ grej och en stark positiv grej som filmen främst handlar om. Personligen tycker jag att "Fjorton suger" var en riktigt bra film. Den filmas mycket med handkamera vilket gör att det känns mer äkta och skådespelarna är skönt amatörmässiga, vilket också ger en mer äkta feeling. Kärleksdelen skildras fantastiskt bra och jag har inte sett och känt något liknande sedan jag såg Roy Anderssons "En kärlekshistora". Betyget blir 4a av 5 möjliga.

Babas bilar

Bara genom att se namnet på den här filmen blir man tveksam, men riktigt så dålig som man kan tro är inte den här filmen. Babas bilar är en slags westernkomedi-rulle i de svenska fjällen. Det hela handlar om att en bilförsäljare, några vanliga hederliga människor, några finnar och typ ryska maffian blir invecklade i samma story runt en bil. Det blir sedan lite pang-pang och lite humor i en lagom mysfånig atmosfär. Lite Göta Kanal stuk typ. Det är faktiskt någorlunda underhållande, och jag tror de som gillar typ Göta Kanal och Stefan & Krister skulle tycka det här var väldigt bra. Personligen tycker jag filmen på sin höjd funkar som bakisrulle. Betyget blir 2 av 5 möjliga.

Farväl Falkenberg

Handlar om några unga killar i Falkenberg som är på väg in i vuxenvärlden och inte riktigt vet var de ska ta vägen med sina liv. Filmen visar dessa killars vanliga liv och deras tankar kring detsamma. Det är lite som att titta på någons hemmainspelade videofilm. Förutom ett självmord och tankar kring livet händer det inte så mycket i filmen, den är bara väldigt tragisk. Som uppvuxen i småstad känner jag igen mig en hel del i tankarna kring att komma bort, men i filmen känns grabbarna lite väl gamla och fräsiga för att inte redan ha flyttat. De verkar snarare vara runt 25 än 19-20 som borde vara mer rimligt. Trots att filmen är rätt innehållslös och att den skildrar deppfräna människor som jag har särsiklt svårt för är den ändå gripande. Som småstadspojk känner man som sagt igen sig en del, och även när det gäller att förlora kompisar i förtid. Det hade inte blivit sämre eller bättre om någon filmat mitt liv kring 20-strecket, utan hade sett ungefär likadant ut, förutom frändeppigheten. Filmen får betyget 3 av 5 möjliga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0