Bokmalen Andy

Under resan i höstas började jag läsa igen efter något decenniums uppehåll pga träning och plugg. När man pluggar orkar man inte läsa något annat än studentlitteratur och när man tränar har man inte tid.

Nu tänkte jag, bara lite kort, skriva om de böcker som slukades under tiden i Sydamerika. Både vad de handlar om och hur jag kom över dem.

Rennie Airth - Mörkrets flod

Polisroman som utspelar sig i England under 20-talet och som fått både pris och nomineringar. Jag kom över den i San Francisco efter en fräck stöld ur Hostel Adelaides icke övervakade "bookswap" :-). Den blev starten till mitt bokbytande under resan. Boken handlar om polisen John Madden, en ärrad krigsveteran med skarpt huvud, som utreder ett par massmord på Englands landsbygd. En spännande bok, men inte så bra som alla priser och nomineringar gjort gällande. Det svåra, ialf för mig, att relatera till ett gammalt England, och en typisk svängning på slutet sänker betyget. Madden är dock cool och det är spännande trots allt. Betyget blir 2,5 av 5.

Katerina Janouch - Sommarbarn

Bytte jag till mig i Sao Paulo. Antar att det är en biografi av Janouch, kommer inte riktigt ihåg om det framgick i boken, över hennes flykt från Tjeckoslovakien och över hennes nya liv i först Danmark och sedan i det extremt socialdemokratiska Sverige. Lite av en tjejbok och mer relationer än historia om ryssarnas intåg i Tjeckoslovakien som jag eftersökte, dock lättläst, men inget som ger några större avtryck efter att man läst klart. Sedan när det gäller biografier blir jag alltid så faschinerad av hur författaren kan komma ihåg så mycket från sin barndom...? Personligen har jag väldigt diffusa minnen, och blir således rätt misstänksam över hur det ligger till med sanningshalten i berättelsen. Betyget blir 2,5 av 5 här med.

Barack Obama - Min far hade en dröm

Påträffades och blev min i Rio. Detta är berättelsen om Barack Obamas uppväxt och hur han hamnade inom politiken. Boken är alldeles för lång och blir därför rätt seg och trist att läsa, även om mycket är intressant. Den är väldigt långdragen och förklarande över Obamas liv i Chicago och Kenya, vilket inte är så superintressant. Det intressantaste är att Barack visar sig vara en rätt skön snubbe som rökte braij, partajade och var extremt skitnödig på en buss i Kenya :-). Summerat var dock boken mest trist och får ett lågt betyg, 2 av 5.

Ulf Lundell - Vädermannen

Tror jag bytte till mig denna bok i Montevideo. Hade aldrig läst något av Uffe innan och om han skriver lika konstigt i alla böcker blir jag förbluffad. Meningsbyggnaden är speciell med enorma meningar i stil av och-bindningar hela tiden. I början sjukt jobbigt att läsa men jag vande mig. Boken i sig var mycket bra och jag fick en stor inblick i hur det är att vara 50-plus och man. Inte lätt alla gånger :-). Karaktären i boken verkar typ vara Uffe själv, även om det nog inte ska vara så. Uffe verkar även vara en riktig snuskgubbe, och sexscenerna är väldigt väl förklarade. Betyget blir 4 av 5.

Paulo Coelho - Djävulen och fröken Prym

En bok som vår kära resekompis Christian skänkte till oss, eller bytte nog egentligen med Bias mot en Ajvide bok. Temat i boken handlar om ondska. Är vi onda eller goda? En by ska få en himla massa pengar om de offrar en person, vilket de bestämmer sig för att göra. Verkar som vi är mer onda än goda således... Oerhört lättläst och tänkvärd bok. 3,5 av 5 blir betyget.

Marcus Lutteman - El Choco

Denna bok snodde Robert ur "bookswapen" i Buenos Aires om jag minns det rätt. Måste-boken nummer ett när man reser i Sydamerika och ska till Bolivia. Handlar om den inte så smarta svenska mannen Jonas Andersson och hans vistelse på San Pedro-fängelset i La Paz. Han hamnade där eftersom han försökte smuggla några kilo kokain. Innan jag åkte iväg på resan hade jag aldrig hört talas om denna bok, men nu i efterhand verkar alla ha läst den och blivit helt betagna av den. Personligen tycker jag boken är bra, men Jonas framstår som lite bakom, och så överjävligt var det väl inte heller inne på San Pedro? Men ett mycket underligt fängelse är det och ska man till La Paz bör man läsa denna bok, eller Marching powder, personligen har jag dock inte läst den senare. Betyget blir 3 här, mest för att det är en bok som beskriver något som inte många andra böcker beskriver.

Katarina Wennstam - Smuts

Bytte jag till mig i La Serena. Kändisadvokat som knullar horor vid sidan av sitt äktenskap. Tanken är väl att skönlitterärt visa på något som folk inte vet om... För de flesta överraskar nog boken mindre än vad tanken är. Det är dock lättläst och underhållande. Betyget blir 2, 5 av 5.

Neil Strauss - Spelet

Smuts byttes mot denna bok i Uyuni, Bolivia. Den här boken blev jag positivt överraskad av. Det är den klassiska raggningsboken ja, men jag anser den mer som en biografi över Strauss liv som raggningsexpert. Boken försöker inte hävda något annat, men gemene man ser den nog mer som en bok om raggning än en biografi. Man får följa hur Neil Strauss utvecklas från mes till raggningskung under några år, och får massa tips på vägen. Jag anser boken mycket välskriven och som en stor positiv överraskning. 4,5 av 5 blir betyget.


Khaled Hosseini - Flyga drake

Blev min genom byte och lite pengar i Copacabana. Det här är nog den jobbigaste bok jag någonsin läst. Den är verkligen inte munter när den berättar om en ung pojke i Kabul under taliban-övertagandet. Det är våldtäkter, dödsfall och massa annat mindre muntert, men några ljusglimtar trots allt med vinst i draktävling som exempel. Den här boken kan jag rekommendera alla att läsa, både som historiskt dokument och drama, dock kommer nog en och annan inte orka läsa klart den pga det jobbiga innehållet. Snudd på 5a här men det får bli 4,5 här med.

John Ajvide Lindqvist - Människohamn

Det näst sista bokbytet skedde i Cusco och blev till denna bok av Ajvide Lindqvist. Det här var den enda boken som jag innan inte läst av Ajvide och tråkigt nog tycker jag att hans böcker blir sämre och sämre. Låt den rätte komma in var mycket bra, men både denna och Hanteringen av odöda blir lite väl krångliga för både läsaren att förstå och för Ajvide själv att förklara. Boken handlar ialf om relationer och kärlek i en övernaturlig värld. Det är spännande under bokens gång, men man känner att det fattas lite i slutet. Betyget får bli 2,5 av 5.

Erich Maria Remarque - På västfronten intet nytt

Att jag hittade den här högstadieklassikern i Lima både överraskade och gjorde mig glad för jag hade inte läst den innan :-). Som alla vet skildrar den det extremt påfrestande livet i skyttegravarna under första världskriget, dock med vissa positiva inslag som att de båda sidorna sköt på varandra lite godtyckligt... Typ på samma ställe för att inte döda varandra, men att det ändå skulle framstå så. Det här är bra! Betyget blir 4 av 5.

Det var de böckerna jag hann läsa ut under vistelsen i Sydamerika, om jag inte glömt någon :-). För er lilla skara som följer denna blogg är det här kanske inte så intressant, men jag använder denna blogg som minnesanteckning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0