Film!

Ibland är det inte så dumt att få vara lite ledig och se de där filmerna man tänkt se ett tag men inte riktigt hunnit med.
 
Varken i fredags eller lördags kväll förtärde jag några större mängder alkohol eller var uppe väldigt sent, så således har jag gått upp rätt tidigt morgnarna efter och slagit på en morgonfilm. Inte allt för dumt att se film när man är pigg och alert istället för när man är trött och mest längtar efter att filmen ska ta slut så att man kan lägga sig :-).
 
The Iron Lady
 
Filmen om Margaret Thatchers liv. Av någon underlig anledning, men faktiskt i mitt tycke ett rätt underhållande grepp, så fokuserar filmen mycket på Thatchers demens med medföljande hallucinationer, och inte endast på Thatchers verk och gärningar som premiärminister för Storbritannien. Genom tillbakablickar skildrar dock filmen bl. a. Falklandskriget, 80-talets finansiella boom med mera. Jag hade dock förväntat mig mer av en dokumentärliknande film än en film med en dement tant som tänker tillbaka på sina gärningar genom demens... Hursomhelst tycker jag resultatet är förvånansvärt bra och Meryl Streep är skicklig som vanligt, så filmen får 4 plus av 5. ...och att filmen inte är 3 timmar lång, vilket det gärna blir med biografier höjer bara betyget.
 
An Enemy to Die For (En fiende att dö för)
 
En film med spännande grepp regisserad av Peter Dalle. Filmen handlar om en expedition till Svalbard med mål att bevisa Pangea-teorin precis när Andra Världskriget bryter ut. Expeditionen innehåller deltagare från Tyskland, England, Sverige, Norge och Ryssland och över radion får de reda på att England förklarat krig mot Tyskland med allt vad det innebär av vänskap osv. Som sagt ett intressant grepp och idén räddar smådåliga effekter och halvbra skådespeleri. Lite rörigt med så många olika språk också. Underhållande, 3 av 5.
 
Shutter 2004 (thailändsk version) SPOILER ALERT!!!
 
Thailändsk skräckis som, som alla andra asiatiska skräckfilmer, även gjorts i en amerikansk version. Några foton och en bilolycka gör (?) att ett spöke börjar hemsöka ett par. Varför det hela börjar ger filmen ett, redan från början, rätt klart svar på, men vad fotona och bilolyckan egentligen kommer in i bilden är svårt att förstå. Sedan hur det ligger till med att förvara lik hemma i Thailand vet jag inte, men det verkar inte vara något konstigt enligt filmen, och varför spöken skulle sitta på axlarna och få någon att väga mer är också totalt oförståeligt!?
Det som är bra med filmen är att den är skrämmande, och det är väl det man vill ha ut av en skräckfilm, sedan att den, som ni märkt, är rätt värdelös annars får man väl ha överseende med. Knappt 3 av 5 får filmen, och det relativt höga betyget beror på att man som tittare får det man är ute efter, lite rädsla.
 
Gränsen
 
Svensk krigsfilm! Det kan inte finnas så där extremt många svenska krigsfilmer, och då får man ta det lite efter vad det är, men jag tycker de lyckas rätt bra med denna film. Under Andra Världskriget råkar några svenska soldater i Värmland hamna inne i det av tyskarna ockuperade Norge, och de förföljs sedermera av både tyskar och andra svenskar. Utan att säga för mycket så blir det lite av en "Saving Private Ryan" fast helt utan glorifiering av modiga soldater. Gränsen gestaltar de svenska soldaterna som helt psykiskt nedbrutna, vilket jag tycker lyfter filmen. Det är ju inga erfarna krigsveteraner det handlar om. Skådespeleriet är inte klockrent, men amatörmässigheten vad gäller strid osv. tror jag inte är så långt från verkligheten när det gäller oerfarna soldater. Jag blev positivt överraskad och ger filmen en svag 4 av 5. 
 
Kan nog bli någon mer film senare idag, och lite fotboll. Sedan ett par öl på stan med Linus med flera förhoppningsvis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0