Kluven vecka, vad ska man tycka?

Liverpool-fansen som omkom i Hillsborough-katastrofen har fått upprättelse. Efter 23 år har sanningen kommit fram, som lite kort går ut på att det inte var fulla, pissande, polisattackerande fans som omkom under katastrofen, utan att det var polisen m. fl. som gjorde en rad misstag, som i förlängningen ledde till katastrofen. R.I.P. och hoppas era anhöriga känner att de fått lite upprättelse!
 
Martin Schibbye och Johan Persson har släppts ur etiopiskt fängelse, efter påtryckningar från svenska regeringen. Av vad som kommit fram hittills så har det spelats in en film under gripandet som tydligen var just inspelad och inte visade sanningen. Vad det spelar för roll har jag inte riktigt förstått än? Den kanske skildrar allting värre än hur det egentligen var, men jag vet inte? Vad jag däremot har tyckt mig förstått är att Schibbye och Persson tagit sig in i en del av Etiopien olagligt med en förbjuden (?) milisgrupp, iofs med avsikten att skriva ett reportage, och sedan åkt fast. Att de får repressalier p.g.a. detta är inte så underligt i mitt huvud, men 14-års fängelse är ju alldeles för långt straff, om nu det straffet var relevant i praktiken? Nu har de släppts och kommit hem till Sverige och, givetvis, kritiserat Etiopien efter noter, kanske med all rätt, men det är utanför min kunskap. Det jag dock undrar är vad som skulle hänt om vi hade samma problematik i Sverige, vilket vi kanske till viss del har. Nu ponerar jag bara... Tänk om samerna tog till vapen för att de tycker att de har rätt till malmen i Kiruna, och det blir en lång och utrdagen konflikt, sedan grips ett par utländska journalister tillsammans med en grupp beväpnade samer efter en eldstrid, vad hade hänt då?
 
Åter igen står yttrandefriheten mot islams tankar om profeten Mohammed. Är man mindre upplyst, inskränkt och alla tycker ungefär likadant runtikring så är det inte så förvånande att man tar allting som stora kränkningar och känner stort hat. Att man sedan har tillgång till vapen gör inte saken bättre. Om Europa och USA var lika fattigt som delar av Mellanönstern och Nordafrika, och det fanns lika mycket vapen, så hade säkert liknande saker skett mer här med. I USA får ju folk för sig att försöka ta livet av en hel skola eller biosalong för ja, jag vet inte riktigt vad..? Så att det blir upplopp med vissa dödsfall i Nordafrika nu efter denna film är kanske inte så konstigt? Vi människor är helt enkelt inte bättre, och med fattigdom, dålig utbildning och skeva världsuppfattningar krävs det inte mycket innan det blir kaos.  
 
Ett par andra saker ;-).
 
Filmen Stay är tammetusan bra mycket bättre än vad alla tycker.
 
Får hoppas Liverpool vinner sin första PL-match för säsongen idag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0