Är de dopade?

Veckans stora diskussioner har varit huruvida skidåkarna dopade sig på 90-talet och huruvida polisen gör rätt när de kontrollerar identitet på människor? Vi kan börja med skidåkarna.
 
Nog att jag tycker att Bengt Saltin är lite väl kategorisk när han uttrycker att det inte går att ha ett hemoglobin-värde på en viss nivå, när det enligt andra, rätt säkra källor, verkar gå alldeles utmärkt för vissa människor. Att Norge går helt helt bananas och att Smirnov, Silvio Fauner m. fl.  inte kan svara rakt på frågor ger dock ett väldigt misstänkt intryck. Om man istället jämför reaktionen hos exempelvis Per Elofsson så är skillnaden avsevärd. Nog att jag gillar Smirnov, men fuskare har jag inte mycket för, och norrmännen har jag aldrig haft så mycket för, så hoppas jag verkligen att den här "skandalen" eskalerar...
 
Vad anser jag om polisen och ID-kontroller då? För det första är det svårt att veta vad som verkligen hänt, och att enskilda poliser tar sig friheter de inte ska förvånar mig inte heller. Hursomhelst, att ta ID på människor av bara den anledningen att de är svarta, vita, gula, röda m.m. är kanske inte så rimligt. Dock så är det helt ok att göra sådana screeningar när det gäller trafikkontroller och ålderskontroller, så så himla kontroversiellt är det inte, men det betyder ju inte att jag gillar att bli stoppad av polisen i trafiken eller av krogvakten, men det är inget som irriterar folk i allmänhet, även om det är ungefär samma sak. Nu kanske kontrollerna i tunnelbanan sker varje dag, vilket är helt osannolikt, men i det fallet förstår jag problemet mer. Vidare är det långt ifårn utrett om polisen verkligen kontrollerar ID på lite vem som helst, eller om det är på de som plankar osv.?
 
Summa summarum kan jag säga att jag håller med Leif GW Persson, att kontroller utifrån hudfärg inte är speciellt bra, men att kontroller vid diverse "hjälporganisationer" borde ske oftare. Jag vill inte ha det arbetet, men jag har lite svårt att greppa det kontroversiella med att utvisa människor som i en, ofta flera, instanser bedömts inte ha skäl nog att få ta del av förmånerna i Sverige.
 
Sedan hur det skulle gå med fri invandring, eller att vi skulle hjälpa alla andra i världen vet jag inte, men jag tror inte det skulle fungera. Jag är dock inte ett dugg rädd för att ändra mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0