Ett försök till att förklara tankarna

Nu har bilbränderna spridit sig till Örebro, och det var ingen överraskning för någon skulle jag tro. Om det fortsätter i STHLM, och med den mediarapportering som är, vilken jag dock tror är svår att göra så mycket annorlunda, kommer det nog brinna bilar lite här och var i Sverige. Att det inte satt igång i Göteborg, Malmö, Västerås osv är jag förvånad över, och bör undersökas varför, om det inte sprider sig dit.
 
Mitt förra inlägg, var likt Hanif Balis Facebook-statusar (eller om det var Twitter) skrivna i affekt, och jag tänkte förklara mina tankar lite mer ingående nu.
 
Det finns flera samhällen där det bor människor från flera olika länder, och vilka fungerar alldeles utmärkt, men jag tror det krävs en mindre skala av problem i ett sådant samhälle, än i ett mer homogent samhälle, när det kommer till att börja trakassera medmänniskor och starta upplopp. I praktiken spelar nog inte nationalitetestillhörighet så stor roll heller, utan det handlar nog mer om när befolkningssammansättningen består av människor med olika överdrivet starka ideologi-tillhörigheter och trosuppfattningar. Detta resonemang bygger jag på att vi människor föredrar det som är mest likt oss själva, samt bryr oss mer om, och har svårare att förstöra för, sådana som är lika oss. Ett par exempel på detta är; vi människor drar oss till människor som är lika oss själva (på alla plan), och vi "svenskar" blir inte lika illa berörda av ett bombdåd i Afrika som ett i USA, för att vi känner oss mer lika amerikanerna än afrikanerna. Alltså det kan vara "lättare" för en invandrare, eller någon med extrem ideologiuppfattning, att förstöra det svenska samhället, för att denne inte känner att hen hör hemma här av olika anledningar, än vad det skulle vara för en " normal svensk". Så mitt förra inlägg byggde på det här resonemanget.
 
...och som tillägg till att jag inte tror att allt handlar om att vi ger för lite resurser till förorten citerar jag Mats Nylen från polisen i Örerbro.
 
"- Det här handlar med största sannolikhet om ungdomar som tycker att det nu passar bra att begå den här typen av brott, i skuggan av det som hänt i Stockholm. Sedan har man olika diffusa anledningar till det här och skyller på polisen och på att man inte får tillräcklig hjälp av till exempel kommunerna - men egentligen handlar det om att man har ett intresse av att begå brott och roa sig med skadegörelse".
 
Som ett sista påpekande tror jag mycket väl att en och annan "etnisk svensk" kan vara med i det som hänt i Örebro. Vi svenskar är inte bättre än några andra etniciteter när vi föds, och vi är annorlunda om man jämför med resten av världen, på grund av vår sekularitet osv., men det blir inte mindre problem i Sverige med en mer heterogen och religiös befolkning, det är jag tämligen övertygad om med tanke på det jag tidigare skrivit.
 
Summa summarum, ibland ska man nog inte försöka förklara så komplexa fenomen som detta på en sida i en blogg, men några av er kommer säkert förstå poängerna och medan vissa kommer tycka att jag är helt ute och cyklar :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0