Självständighet!

Det är parlamentsval i Katalonien idag, men vilket i praktiken betyder att det är ett val som handlar om Katalonien ska bli självständigt eller inte, och de första rapporterna lutar åt att de partier som driver självständighetsfrågan har vunnit, men vi börjar med lite annat.
De här afte-såren började jag få när jag bet mig själv förra söndagen, sedan har det nu blivit överjävligt, och igår och idag har det inte alls varit särskilt härligt att äta. Det här lägger en viss sordi på en annars alldeles utmärkt tillvaro.
 
26 september 2015
 
Ja, ja till det lite mer roliga istället! Igår blev det vermouth som jag skrev, och det var inte alls tokigt. Jag hade nog bara druckit torr Martini Bianco vermouth tidigare, men det vi drack nu var en sötare röd variant med is som var rejält kryddad och riktigt god. Till det blev det även någon slags blandning av potatismos och torsk :-).
 
Riktigt fint faktiskt, och jag slutar aldrig förvånas över hur mycket mat- och drycktraditioner de har i det här landet.
 
Sedan var det så dags för dagens riktiga begivenhet; matchen på Nou Camp mellan Barcelona och Las Palmas. Min lilla oro att det skulle kunna bli problem att komma in eftersom vi hade säsongs-kort var helt obefogad, och korten scannades bara, och det var ingen som kollade namn eller bild på dem. Platserna vi hade var placerade lite snett bakom ena målet och ganska långt ned på läktaren och således väldigt bra.
Här satt vi!
Dessvärre blev det så här efter en 10 minuter eller något. Messi var tvungen att gå av på grund av en knäskada efter ett ihopslag några minuter tidigare.
Men Barcelona har ju ett par andra spelare som inte heller är helt dåliga; Neymar Jr exempelvis.
Eller Suarez som gärna vill hålla någon i handen nu när han inte känner sig lika hemma efter att ha lämnat laget i hans hjärta Liverpool. Suarez gjorde för övrigt båda Barcelonas mål i matchen, medan Neymar Jr missade en straff.
 
I övrigt spelade även spelare som; Mascherano, Pique, Rakitic osv, så det var ingen B-uppställning Barcelona ställde upp med. Matchen slutade med en 2-1 seger till Barcelona.
Utanför Camp Nou efter matchen.
 
I övrigt var det inte så mycket fylla bland supportrar osv. trots att det var en lördagseftermiddag, och farhågorna och ryktena om att det inte skulle vara någon jättestämning inne på arenan besannades. Det är helt klart annorlunda att gå på fotboll i Italien och Spanien i jämförelse med England, Tyskland och Sverige.
 
Sedan tog vi en rätt trång stadsbuss för att komma hem igen, men det blev inte mycket rast och vila, för ganska snart efter att vi kommit hem blev det en promenad bort till Magic Fountain, eller Font Màgica de Montjuïc, om en ska vara petig och som namnet påtalar ligger vid foten av berget Montjuïc i Barcelona. Detta är en fontän där det under vissa tider blir lite mer speciellt med vatten- och ljusshow komponerat med musik. Jag har tänkt att gå och kika på den ett par gånger förut när jag varit i Barcelona, men det var först nu det blev av, och det var faktiskt roligare än vad det låter.
Det kan se ut ungefär så här :-).
 
Sedan bar det hemåt, och så blev det lite film på någon spansk TV-kanal, och filmen vi såg var den rätt spännande men väldigt implausibla filmen "Unknown".
 
27 september 2015
 
Det är alltså idag det är parlamentsval här i Katalonien, och dagen började således med att vi knallade iväg och röstade. Först blev det en röstning vid universitetet här i Barcelona, men sedan även en sväng till El Masnou för röstning där också. Det märks i Barcelona att självständighetskampen är stark genom flaggor som hänger ut ifrån fönster och balkonger och som visar att de som bor där är för självständighet.
Självständighetsflaggan ser för övrigt ut så här, men som statlig svensk tjänsteman tar jag givetvis inte ställning i denna något infekterade fråga.
 
När allt röstande var klart och en kopp kaffe var uppdrucken i El Masnou bar det av till Montserrat som är ett berg- och naturskyddsområde några mil nordväst om Barcelona. Det är ett berg med ett sågtandat utseende och där det finns ett gammalt benedektiner-kloster vid namn Santa Maria de Montserrat. Till det här klostret vallfärdar människor för att se en gammal mörkhyad träskulptur av Jungru Maria, och legenden hävdar att det är själva evangelisten Lucas som tillverkat skulpturen, vilket kanske inte är helt rimligt, men ändå.
 
För oss mer verklighetsbundna människor så kan det absolut vara intressant med en gammal skulptur, men det som främst fascinerar är utsikten som bjuds på, den fina naturen, och att klostret är byggt som det är. Det var troligtvis ganska stökigt att bygga klostret här på berget från början när det begav sig år 888 efter år noll.
Jag med flera tycker att den här utsikten över berget och klostret är rätt läcker.
De två topparna som ser ut som en elefant och en apa.
Jungfru Maria-skulpturen inne i klosterkyrkan.
 
Det blev en del promenerande upp och ned med anledning av att parkeringen var borta vid klostret, så vi var rätt trötta på hemvägen, och jag somnade till i bilen.
 
Tillbaka i Barcelona blev det inte så väldigt mycket mer än att följa valet på TV, samt att se filmen "Half Nelson". Nu verkar det som att hela världen är överens om att de partier som vill ha självständighet har vunnit, men enligt media här verkar det inte riktigt så enkelt.
 
Idag bär det iväg mot Tarragona.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0