En dag av rörelse...

Det blev sushi igår kväll, men mer än så blev det inte.
 
Idag har vi lyckats klämma in otroligt mycket sightseeing. Dagen började med en "walking-tour" i det ursprungliga Bilbao. Det blev en bra tur med ganska få deltagare och en bra guide. Förutom en hel del information där jag sannolikt inte ens kommer ihåg en bråkdel var det mest uppseendeväckande att ett par italienskor undrade om vi ville köpa det kokain de hade över nu när de skulle åka hem... Vi tyckte dock att det var en rätt dålig idé och nobbade inköp :-).
En bild från det gamla Bilbao.
 
När vi var klara med första turen gick vi tillbaka till hotellet för att vila lite, sedan var det dags för nästa "walking tour". Den här gången var den en tur i den nyare delen av Bilbao, där exempelvis vårt hotell ligger. Den var inte lika bra som den första eftersom den främst handlade om arkitektur och arkitekter. Det blev många namn osv som jag inte tidigare kände till, vilket gjorde att det var svårt att hänga med. Sedan var guiden under den här turen inte lika bra på engelska och hade en förmåga att guida samtidigt som hon gick vilket gjorde att det även var svårt att höra vad hon sade.
 
Den andra turen slutade utanför Guggenheim-museet vilket gjorde att vi bestämde oss för att även besöka det när vi ändå var i närheten.
 
Trevlig byggnad måste jag medge, men innehållet var inte riktigt så intressant som jag hade hoppats. Det fanns förvisso en bra Marc Chagall-samling, men annars var det inte så mycket målad konst. En hel våning ägnades åt konst från Kina efter Maos död. Den var inte dålig, men helt ny för mig och därmed lite svår att få grepp över. En fick inte heller ta foton inne på Guggenheim, vilket det säkert finns bra anledningar till, men det är långt ifrån konsekvent på gallerier runtom i världen. Vi var även något trötta och hungriga under vårt besökt vilket eventuellt kan ha påverkat upplevelsen något negativt.
Får en inte ta bilder inuti får en göra det utanför :-).
 
På vägen hem från Guggenheim-museet stannade vi för traditionell baskisk mat, pintxos. Det är smårätter och serveras överallt här. Istället för att ta en meny och välja olika smårätter så väljer en olika pintxos som står klara på en bardisk. Ungefär som att gå till ett svenskt café. Riktigt smidigt eftersom en får maten direkt, sedan är de rätt billiga också. Nu betalde vi lite drygt en euro för varje pintxos. Känslan är att det är väldigt populärt bland lokalbefolkningen att gå till dessa barer för en öl eller två och ett par pintxos.
 
Hittills har vi fått en väldigt bra bild av Bilbao. Skönt väder, inte så varmt och skön atmosfär i staden. Det enda som eventullt kan ses som lite dåligt är att alla inte kan engelska. Majoriteten verkar kunna en del, men det är inte ovanligt att en servitör inte kan engelska på en bar eller en restaurang. Menyer har dock alltid funnits på engelska.
 
Imorgon ska vi till San Sebastian, på återhörande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0