Reflektioner från Rom

Om jag inte skrivit det tidigare så hade jag det väldigt bra i Rom. Nu tänkte jag rada upp några reflektioner.
 
- När jag var i Rom i slutet av 2004 minns jag det som att vi hade svårt att hitta något uteliv, nu fanns det uteliv överallt. Vi kan ha letat dåligt, eller så är det skillnad nu. Jag minns det också som att det då var legio att dubbel- eller trippelparkera, nu såg jag i princip ingenting sådant. Vi hade även känslan då att folk inte drack så mycket, nu träffade jag rätt många rätt dragna italienare, förvissa främst på nyår :-).
 
- Det var polis och militär överallt. Vid typ varje gathörn och tunnelbanestaion var det miltär eller polis, eller både och. Enligt uppgift var det ingen ny företeelse, det var dock inte så 2004. Det jag menar med ny företeelse så befann sig inte militären på plats på grund av nyligen höjd terrornivå exempelvis. Eventuellt en anledning till att inget terrordåd skett i Rom de senaste åren till skillnad från många andra städer i västeuropa.
 
- Det var inte speciellt billigt att äta lunch.
 
- Smidigt med snabbmatsställen för pizza. Bara välja hur stor bit en vill ha, så vägs det och en betalar för vad pizzan väger.
 
- Det finns rinnande kranar överalllt där en kan dricka vatten.
 
- Vägarna är generellt dåliga.
 
- Det verkar ha hänt något med sophämtningen, ingen hade dock koll på vad, men sopor låg det överallt.
 
- Det är förhållandevis homogent i jämförelse med Sverige. Svår slutsats att dra, men även enklare yrken verkar skötas av italienare exempelvis. Undantaget är souvenir-butikerna, som verkar drivas av pakistanier som i resten av Europa. Tiggare fanns, men i ungefär lika eller mindre utsträckning än här. Däremot kryllade det av afrikanska försäljare. Det fanns även folk som försökte tjäna pengar på att rengöra bilrutor och gator på egen hand. En rätt stor "arbetsmarknad" för svarta och superenkla jobb verkar således finnas.
 
- Att ge dricks verkar inte vara en generell grej för lokalbefolkningen.
 
- Tunnelbanan är underdimensionerad. Det är även standard att köra bil för många. Typ ingen cyklar. Att köra bil efter en eller två öl är ingen moralisk issue. Att stanna typ mitt i gatan för att sedan slå på varningsblinkers och gå och handla något snabbt verkar ok. 
 
- Generellt tyckte jag att folk gav ett mer avslappnat och mindre skitnödigt intryck än i Sverige.
 
- Rom är inte sönderbyggt med massa fula skyskrapor. Det är även så mycket historia i staden att en sannolikt kan spendera ett helt liv i staden utan att hinna med allt.
 
- Luften är skitig, det känns inte rent att andas i Rom.
 
Det var några av mina reflektioner från resan.
 
Jag får försöka sammanfatta 2018 i helgen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0