Trastevere, Peterskyrkan osv...

Igår blev det en lång promenad för mig och Valle i ett varmt Rom. Inte alldeles för varmt som sannolikt är brukligt, utan lite lagom, typ 20 grader varmt.
 
Vi vandrade från mitt boende i Cipro till stadsdelen Trastevere, en av de mer populära stadsdelarna i Rom. För att beskriva det kort, så är det en stadsdel med många gränder och restauranger. Lite som gamla stan i Sthlm, men utan att det skiljer ut sig enormt mot resten av centrala Rom.
 
Vi gjorde väl inte så mycket uppseendeväckande i Trastevere, besökte någon kyrka och tog en "caffé" över disk, vilket är standard här. Jag kan ha skrivit om det förut, men det är rätt trevligt att gå till en "bar" och beställa in en espresso för 1 euro och sedan dricka den direkt på disken och sedan gå. Tidseffektivt :-). Alltså, en kaffe i Rom är en espresso-shot, inget annat.
Där det blev "caffé" i Trastevere.
 
Under eftermiddagen och kvällen firade vi Giulio, Valles bror, som fyllde 48 år i lördags. Förvisso var det han som bjöd oss alla på middag på en restaurang i utkanten av Rom, riktigt trevligt och mycket mat. Vi åt bland annat colatella som är hjärta och lever från får om jag minns rätt. Ovant, men rätt gott, smakade typ som lever. Annars åt vi även bland annat pasta och kronärtskocka vilket är mer brukligt :-). Mätt och belåten efteråt. Som vanligt spelade det inte så stor roll för de som körde bilarna efteråt om de druckit ett eller ett par glas vin, det är ju standard :-). ...och bilbälte är bara för töntar :-).
 
Idag har vi varit i Peterskyrkan. Det var rätt lång kö för att komma in, men det gick ändå rätt snabbt. Vi kanske köade i 30 minuter, vilket inte var så farligt eftersom temperaturen var alldeles lagom.
 
Jag har besökt Peterskyrkan en gång tidigare, men det var för 15 år sedan, så minnena från dess är väldigt bleka. Då tror jag att jag endast besökte själva kyrkan. Den här gången besökte vi även kupolen och gravkammaren. Kupolen var verkligen en upplevelse. Kostade förvisso åtta euro att gå upp dit, men det var det värt. Det var rätt jobbigt att ta trappan, och är således inget besök jag rekommenderar för någon som har svårt att gå eller liknande. För de som orkar var det dock väl värt ett besök. Först fick vi bevittna kyrkans innandöme högt ovanifrån och sedan kunde vi gå ut och se den fantastiska utsikten över Rom.
Utsikt över Petersplatsen.
Inne i körka som en säger.
 
På vägen ut ur kyrkan sedan gick vi igenom gravkammaren där bland annat drottning Kristina är begravd. Det var främt på grund av henne vi besökte kyrkan idag. I gravkammaren fick vi dock inte ta några bilder vilket var tråkigt, men det var trevligt att äntligen få se hennes grav. Väldigt udda att hon är begravd bland massa gamla påvar.
 
Annars har vi inte gjort så mycket mer idag. Får se vad eftermiddagen och kvällen erbjuder sedan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0