Chris the Swiss

En dokumentär där jag verkligen sögs in. Den handlar om en person som söker sanningen bakom vad som hände hennes kusin tillika journalist/legosoldat under de senaste krigen på Balkan. Det är lite svårt att veta vad journalisten, "Chris the Swiss", egentligen hade för agenda, blev han en fundamentalist och därmed anslöt sig till en fundamentalistisk grupp, eller gjorde han det utifrån journalistiska grunder? Sannolikt det senare, eller kanske en blandning. Det verkar dock som att han till slut mördades av sin egen grupp.
 
Hade han något med SAIMR att göra innan det här också? En reflektion jag fick...
 
Det var mer av en spolier en min analys kanske, men dokumentären ger en väldigt intressant inblick i hur illa det ofta går i krig. Att vanliga människor blir monster. Jag tror det är svårt att greppa för många, men det återkommer hela tiden i dokumentärer om människor i krig. När någon hotar ditt liv, hur skulle du reagera då? Hade du börjat diskutera mänskliga rättigheter och krigets regler?
 
Om du är marinerad i den här "påhittade" konventionsvärlden kan du nog få en mer komplicerad bild av att exempelvis se "Chris the Swiss".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0