Gripsholms slott

Igår drog jag och Valle iväg till Gripsholms slott. Att vi åkte dit berodde främst på att slottet dykt upp i diverse poddar och dokumentärer som jag lyssnat på och sett om vasakungarna osv. För att göra flera långa historier korta så har både Erik XIV och Johan III varit fängslade på slottet. Gustaf III har även han hängt en del på Gripsholm slott, fast då utan att vara fängslad :-).
 
Vi gick en guidad tur som vi betalade 160 kronor för, vilket var ovanligt dyrt i jämförelse med exempelvis Örebro slott eller Varnhems klosterkyrka, men samtidigt fullt överkomligt. Guidningen var intressant och höll väl på någon knapp timme. Höjdpunkterna var Gustaf III:s teater och alla porträtt som finns i slottet och som en sett i diverse böcker och dokumentärer. Kul att få se dem i verkligheten.
 
Guidning är inte heller ett måste, utan det går bra att bara köpa inträde och sedan spatsera runt själv i slottet om en vill. Rätt mycket av slottet som är öppet för allmänheten också.
 
Förutom att det var väldigt höstlikt väder var det ett mycket trevligt besök. ...och tack till Juliana och Erik som lånade ut bilen till oss.
En bild för att bevisa det hela är ju ett måste :-).
 
I övrigt passade jag på att visa Glanshammar och mormor och morfars gamla hus för Valle. Hon verkar så här i efterhand vara mer begeistrad i Glanshammar än i Gripsholms slott :-).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0