Stockholms blodbad

Det har varit många poddar i år som haft avsnitt om Stockholms blodbad, vilket inte är så konstigt eftersom det är 500 år sedan de omkring 100 avrättningarna skedde på Stortorget i Gamla Stan. Jag undrar just hur många svenskar som skulle kunna säga när det hände och vad det handlade om? Utgår jag från mig själv gissar jag att det inte är så många, speciellt inte bland unga. Jag får ibland känslan av att vi i Sverige inte vill älta vår historia mer än nödvändigt, ungefär som att någon skulle ta illa upp.
 
Nu gled jag ifrån ämnet lite grand. Jag såg ialf idag den nya dokumentärserien om Stockholms blodbad på SVT Play. Det är två avsnitt på ungefär två timmar totalt. Det är Bo Eriksson och en historiker till som berättar om händelserna och vad som ledde fram till dem. Jag gillar honom, det känns seriöst.
 
Av de inblandade i blodbadet är ju Kristian II, Trolle med flera kända sedan tidigare, men för mig var Gorius Holste en ny bekanskap, och som kanske gjorde blodbadet ännu värre. En serie att rekommendera.
 
Angående svensk historia så läste jag åter ut boken med samma namn förra helgen. Det är en historiebok som sammanfattar Sveriges historia från blodbadet och framåt. Riktigt bra, speciellt eftersom allt hamnar på en linje vilket gör det lättare att förstå hur större händelser i Sveriges historia förhåller sig till varandra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0